Ухвала
від 08.05.2018 по справі 201/4345/18
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 22-ц/774/3957/18 Справа № 201/4345/18 Головуючий у 1 й інстанції - Федоріщев С.С. Доповідач - Лаченкова О.В.

У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження

08 травня 2018 року

Колегія суддів судової палати з цивільних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Лаченкової О.В.,

суддів Варенко О.П., Городничої В.С

ознайомившись з матеріалами справи та заслухавши доповідь судді Лаченкової О.В., про проведення підготовчих дій за апеляційною скаргою Громадської організації «Дніпропетровська незалежна правозахисна громадська організація» , що діє в інтересах члена Громадської організації ОСОБА_2 на ухвалу Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 25 квітня 2018 року по справі за позовом Громадської організації «Дніпропетровська незалежна правозахисна громадська організація» , що діє в інтересах члена Громадської організації ОСОБА_2 до Комунального вищого навчального закладу «Дніпропетровський базовий медичний коледж»Дніпропетровської обласної ради, ОСОБА_3 щодо ненадання відповіді в законом встановлений строк, про визнання бездіяльності дії незаконними, зобов'язання вчинити певні дії, відновлення становища із відшкодуванням моральної шкоди,-

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 25 квітня 2018 року позовну заяву Громадської організації «Дніпропетровська незалежна правозахисна громадська організація» , що діє в інтересах члена Громадської організації ОСОБА_2 - повернено позивачу.

Не погодившись з вказаною ухвалою, Громадська організація «Дніпропетровська незалежна правозахисна громадська організація» , що діє в інтересах члена Громадської організації ОСОБА_2, подала до суду апеляційну скаргу разом з клопотанням про звільнення від сплати судового збору, посилаючись на те, що Громадська організація не є платником судового збору за ст. 2 Закону України «Про судовий збір» .

Розглянувши клопотання про звільнення від сплати судового збору, суд дійшов наступного висновку.

Статтею 2 Закону України «Про судовий збір» від 08 липня 2011 року № 3674-VI (із змінами та доповненнями), (далі - Закон) визначено, що платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом. При цьому, зазначенння після слів: «підприємства, установи, організації» словосполучення: «інші юридичні особи» слід розглядати виключно як юридичні особи.

Відповідно до пп.9 п.1 ч.1 ст.4 Закону, розмір судового збору за подання апеляційної і касаційної скарги на ухвалу суду; заяви про приєднання до апеляційної чи касаційної скарги на ухвалу суду юридичною особою або фізичною особою - підприємцем складає 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Аналіз зазначених правових норм дає підстави робити висновок, що Законом громадські організації, які здійснюють свою діяльність без створення юридичної особи, не визначені платниками судового збору, оскільки вони не є ні юридичною ні фізичною особою.

Відповідно, такі організації не зазначені у ст. 5 Закону, як суб'єкти, які звільняються від сплати судового збору.

Ураховуючи зазначене, клопотання скаржника про звільнення від сплати судового збору підлягає задоволенню.

Апеляційна скарга подана в передбачений законом строк та з дотриманням вимог статті ст. 356 ЦПК України.

Крім того, з 15 грудня 2017 року набрала чинності нова редакція ЦПК України. Відповідно до п.9 ст. 1 Перехідних положень вказаного Кодексу справи у судах першої та апеляційної інстанції, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Згідно до ч. 4, 6 ст. 19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з ч.1 ст.274 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи та справи що виникають з трудових правовідносин.

Згідно ч.1 ст.369 ЦПК України, апеляційні скарги на рішення суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Згідно до ч.13 ст.7 ЦПК України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними в справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Таким чином, дана справа підлягає розгляду згідно вищевказаних норм закону в порядку спрощеного провадження, оскільки справа незначної складності.

Згідно з ч.1 ст. 368 ЦПК України, справа розглядається судом апеляційної інстанції за правилами, встановленими для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, з особливостями, встановленими цією главою.

Отже, враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що розгляд апеляційної скарги в даній справі слід проводити в порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення учасників справи.

Апеляційна скарга відповідає вимогам ст. 356 ЦПК України.

Підстав для залишення апеляційної скарги без руху, повернення чи відмови у відкритті апеляційного провадження немає.

Керуючись ст.ст. 13, 19, 127, 274, 277, 354, 357-359, 360, 361, 368, 369 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Клопотання Громадської організації «Дніпропетровська незалежна правозахисна громадська організація» , що діє в інтересах члена Громадської організації ОСОБА_2 про звільнення від сплати судового збору - задовольнити.

Відкрити провадження за апеляційною скаргою Громадської організації «Дніпропетровська незалежна правозахисна громадська організація» , що діє в інтересах члена Громадської організації ОСОБА_2 на ухвалу Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 25 квітня 2018 року по справі за позовом Громадської організації «Дніпропетровська незалежна правозахисна громадська організація» , що діє в інтересах члена Громадської організації ОСОБА_2 до Комунального вищого навчального закладу «Дніпропетровський базовий медичний коледж» Дніпропетровської обласної ради, ОСОБА_3 щодо ненадання відповіді в законом встановлений строк, про визнання бездіяльності дії незаконними, зобов'язання вчинити певні дії, відновлення становища із відшкодуванням моральної шкоди.

Надіслати учасникам справи копії даної ухвали, копії апеляційної скарги з доданими до неї матеріалами.

Розгляд апеляційної скарги Громадської організації «Дніпропетровська незалежна правозахисна громадська організація» , що діє в інтересах члена Громадської організації ОСОБА_2 на ухвалу Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 25 квітня 2018 рокупроводити в порядку спрощеного провадження, без повідомлення учасників справи - в письмовому провадженні.

Надати строк для подання учасникам справи відзиву на апеляційну скаргу протягом 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження.

До відзиву додати докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: О.В. Лаченкова

Судді: В.С. Городнича

О.П. Варенко

Дата ухвалення рішення08.05.2018
Оприлюднено14.05.2018
Номер документу73838469
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —201/4345/18

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Ухвала від 30.07.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

Постанова від 17.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Лаченкова О. В.

Ухвала від 08.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Лаченкова О. В.

Ухвала від 25.04.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні