Рішення
від 22.12.2009 по справі 25/509
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД мі ста КИЄВА

01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницьк ого,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 25/509 22.12.09

За позовом Закритого акціонерного т овариства «Європейський ст раховий альянс»

до Закритого акціонерного то вариства Фінансова група «С трахові традиції»

про стягнення 9650,16 грн.

Суддя Морозов С.М.

Секретар судового засідан ня Денисенко А.В.

Представники:

від позивача : ОСОБА_1 (д овіреність № 236/2009 від 08.07.2009р.);

від відповідача: не з' яви вся.

В судовому засіданні 22 гру дня 2009 року за згоди представн ика позивача було оголошено вступну та резолютивну части ну рішення.

Обставини справи:

Закрите акціонерне тов ариство «Європейський страх овий альянс» (надалі - по зивач) звернулося до суду з по зовом до Закритого акціонерн ого товариства Фінансова гр упа «Страхові традиції»(над алі - відповідач) про відшко дування матеріальної шкоди в порядку регресу в сумі 9650,16 грн .

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що страхувальнику поз ивача було виплачено суму ст рахового відшкодування у роз мірі 19300,31 грн., на підставі того, що внаслідок дорожньо-транс портної пригоди (надалі - ДТП), останньому завдано майнової шкоди, яка сталась через пору шення правил дорожнього руху . Враховуючи ту обставину, що Д ТП сталося за рівнозначної в ини обох водіїв, позивач звер нувся з вимогою до відповіда ча про відшкодування матері альної шкоди в порядку регре су в сумі 9650,16 грн., тобто пропорц ійної до ступеня вини страху вальника, цивільно-правова в ідповідальність якого застр аховано за Полісом № ВС/3191176.

Відповідач відзиву на позо вну заяву не надав, участь сво го представника в судових за сіданнях не забезпечив. Про ч ас та місце розгляду справи б ув повідомлений належним чин ом.

Розгляд справи відбувався з урахуванням положень ст. 75 Г ПК України за наявними у спра ві матеріалами.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, господа рський суд, -

ВСТАНОВИВ:

16 травня 2008 року між пози вачем, ОСОБА_2 (далі - страху вальник), ЗАТ «Банк НРБ»(далі - вигодонабувач) був укладени й договір страхування транс портних засобів №1014675 (належним чином засвідчена копія міст иться в матеріалах справи, да лі - Договір страхування), ві дповідно до умов якого позив ач зобов' язувався відшкодо вувати збитки, що могли наста ти у зв' язку з пошкодженням , знищенням чи втратою автомо біля (страховий випадок).

Об' єктом договору добров ільного страхування є трансп ортний засіб «Нісан», держав ний номер НОМЕР_1.

Відповідний страховий вип адок настав 30.01.2009р. на перехрес ті вул. Леніна-Дяченка в м. Киє ві, а саме: відбулося зіткненн я (ДТП) автомобіля «Нісан», де ржавний номер НОМЕР_1 і ав томобіля «Субару», державний реєстраційний номер НОМЕР _2 під керуванням ОСОБА_3

За наслідками вказаної дор ожньо- транспортної пригод и позивачем було перерахован о на користь страхувальника страхове відшкодування в роз мірі 19300,31 грн., що підтверджуєть ся видатковим касовим ордеро м №6029 від 30.04.2009р. (копія в матеріал ах справи). Вказаний розмір ст рахового відшкодування підт верджується наявним в матері алах справи Страховим актом №324/09/50/ТР25/00/2 від 18.03.2009р. (належним чи ном засвідчена копія містить ся в матеріалах справи).

Відповідно до положень час тини другої статті 1187 Цивільн ого кодексу України шкода, за вдана джерелом підвищеної не безпеки, відшкодовується осо бою, яка на відповідній право вій підставі (право власност і, інше речове право, договір п ідряду, оренди тощо) володіє т ранспортним засобом, механіз мом, іншим об'єктом, використа ння, зберігання або утриманн я якого створює підвищену не безпеку.

Згідно з положеннями статт і 993 Цивільного кодексу Україн и до страховика, який виплати в страхове відшкодування за договором майнового страхув ання, у межах фактичних витра т переходить право вимоги, як е страхувальник або інша осо ба, що одержала страхове відш кодування, має до особи, відпо відальної за завдані збитки.

Відповідно до статті 27 Зако ну України „Про страхування” до страховика, який виплатив страхове відшкодування за д оговором майнового страхува ння, в межах фактичних затрат переходить право вимоги, яке страхувальник або інша особ а, що одержала страхове відшк одування, має до особи, відпов ідальної за заподіяний збито к.

Згідно з постановою Дарниц ького районного суду міста К иєва від 26.02.2009р. (належним чином засвідчені копії містяться в матеріалах справи) дорожнь о-транспортна пригода відбул ась внаслідок порушення воді єм ОСОБА_3 п. 2.3 б, 10.1, 10.3 Правил дорожнього руху, затверджен их постановою Кабінету Мініс трів України від 10.10.2001 № 1306, визна но винним у вчиненні правопо рушення та притягнуто до адм іністративного стягнення у в иді штрафу в розмірі 340,00 грн. на користь держави.

Згідно з постановою Дарниц ького районного суду міста К иєва від 26.02.2009р. (належним чином засвідчені копії містяться в матеріалах справи) дорожнь о-транспортна пригода відбул ась внаслідок порушення воді єм ОСОБА_4 п. 2.3 б, 10.1, 10.3 Правил дорожнього руху, затверджен их постановою Кабінету Мініс трів України від 10.10.2001 № 1306, визна но винним у вчиненні правопо рушення та притягнуто до адм іністративного стягнення у в иді штрафу в розмірі 340,00 грн. на користь держави.

Таким чином постановами Да рницького районного суду міс та Києва встановлено обопіль ну (рівнозначну) вину водіїв о бох транспортних засобів, і я к наслідок, визнано винними у вчиненні правопорушення та притягнуто до адміністратив ної відповідальності.

Як свідчать матеріали спр ави цивільно-правову відпові дальність за шкоду, заподіян у майну третіх осіб внаслідо к експлуатації транспортног о засобу «Субару», державний реєстраційний номер НОМЕР _2 будь-якою особою, яка експ луатує його на законних підс тавах, застраховано ОСОБА_4 шляхом укладення з відпов ідачем Поліса обов' язковог о страхування цивільно-право вої відповідальності власни ків наземних транспортних за собів № ВС/3191176 (тип договору - 1, належним чином засвідчена к опія містяться в матеріалах справи).

У відповідності до ст. 5 Зак ону України «Про обов' язков е страхування цивільно-право вої відповідальності власни ків наземних транспортних за собів»об'єктом обов'язкового страхування цивільно-правов ої відповідальності є майнов і інтереси, що не суперечать з аконодавству України, пов'яз ані з відшкодуванням особою, цивільно-правова відповідал ьність якої застрахована, шк оди, заподіяної життю, здоров 'ю, майну потерпілих внаслідо к експлуатації забезпеченог о транспортного засобу.

Відповідно до ст. 22 Закону Ук раїни «Про обов' язкове стра хування цивільно-правової ві дповідальності власників на земних транспортних засобів »при настанні страхового вип адку страховик відповідно до лімітів відповідальності ві дшкодовує оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті ДТП майну третьої особи.

Таким чином, на підставі заз начених вище норм та у зв' яз ку з укладенням відповідачем Договору (Полісу № ВС/3191176) страх ування цивільно-правової від повідальності, відповідач пр ийняв на себе обов' язок від шкодовувати шкоду, заподіяну майну третіх осіб внаслідок експлуатації будь-якою особ ою транспортного засобу «Суб ару», державний реєстраційни й номер НОМЕР_2.

Позивач з метою досудового врегулювання спору, 17.08.2009р. зве рнувся до відповідача з прет ензією № 3685 про добровільне ві дшкодування шкоди, яку було о тримано відповідачем 19.08.2009р., пр о що свідчить повідомлення п ро вручення поштового відпра влення (належним чином засві дчені копії містяться в мате ріалах справи). Від відповіда ча відповіді на претензію по зивачем отримано не було та н е здійснено добровільне відш кодування шкоди.

Пунктом 3 ч.4 ст. 1188 Цивільног о кодексу України передбачен о, шкода, завдана внаслідок вз аємодії кількох джерел підви щеної небезпеки, відшкодовує ться на загальних підставах, а саме: за наявності вини всіх осіб, діяльністю яких було за вдано шкоди, розмір відшкоду вання визначається у відпові дній частці залежно від обст авин, що мають істотне значен ня.

Постановою Пленуму Верхо вного суду України № 6 від 27.03.1992р . «Про практику розгляду суда ми цивільних справ за позова ми про відшкодування шкоди»« …шкода, заподіяна кількома о собами, відшкодовується кожн ою з них в частині, заподіяній нею (в порядку часткової відп овідальності)… при наявності вини обох володільців - роз мір відшкодування визначаєт ься відповідно до ступеня ви ни кожного…»

Згідно з п.2 Роз' яснень Вищ ого арбітражного суду від 01.04.19 94р. № 02-5/215 «Про деякі питання пра ктики вирішення спорів пов' язаних з відшкодування шкоди » вирішуючи спори, пов' язан і з відшкодуванням шкоди, зав даної взаємодією кількох дже рел підвищеної небезпеки, на приклад, зіткненням транспор тних засобів, слід виходити з того, що у цьому випадку шкода відшкодовується на загальни х підставах, тобто з урахуван ням принципу вини (ст. 1188 Цивіль ного кодексу України). Отже, за цих обставин обов' язок від шкодування шкоди покладаєть ся на ту особу, з вини якої зав дано шкоду. Якщо наявна вина в сіх осіб, діяльністю яких бул о завдано шкоди, шкода відшко довується кожним з них залеж но від ступеню вини.

Враховуючи все вищевиклад ене, позовні вимоги обґрунто вані та підлягають задоволен ню в повному обсязі.

Судові витрати позивача у р озмірі витрати у розмірі 338,00 гр н. (102,00 грн. державного мита та 236,0 0 грн. витрат на інформаційно-т ехнічне забезпечення судово го процесу) відповідно до пол ожень статті 49 ГПК України пок ладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК Укр аїни, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повн істю.

Стягнути з Закритого акці онерного товариства Фінанс ова група «Страхові традиці ї»(ідентифікаційний код 32281587, а дреса: 04080, м. Київ, вул. Вікентія Хвойко, 15/15) на користь Закритог о акціонерного товариства « Європейський страховий алья нс» (ідентифікаційний код 19411125 , п/р № 265083301602 в АБ «Енергобанк»м. К иєва, МФО 300272, адреса: 01034, м. Київ, в ул. Володимирська, 46) грошові к ошти в сумі 9650,16 грн. (дев' ять ти сяч шістсот п' ятдесят гриве нь 16 копійок) та судові витрат и у розмірі 338, 00 грн. (триста трид цять вісім гривень 00 копійок). Видати наказ.

Рішення набирає зако нної сили після закінчення д есятиденного строку з дня йо го прийняття.

Суддя С.М. Мо розов

Дата пі дписання повного тексту ріше ння - 28.12.2009р

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.12.2009
Оприлюднено27.01.2012
Номер документу7384860
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —25/509

Рішення від 11.06.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Ухвала від 11.05.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Самсін Р.І.

Рішення від 22.12.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 29.07.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Прокопенко Л.В.

Рішення від 11.12.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Морозов С.М.

Рішення від 12.02.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні