Рішення
від 18.05.2018 по справі 219/12365/16-ц
АРТЕМІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 219/12365/16-ц

Провадження № 2/219/44/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2018 року. Артемівський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді - Радченко Л.А.,

при секретарях - Дубаніної О.В., Лосинської І.М.,

за участю представників позивача - ОСОБА_1, ОСОБА_2,

представників відповідача - ОСОБА_3, ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Бахмута справу за позовом ОСОБА_5 до Об,єднання співвласників багатоквартирного будинку Ювілейна,53 про зобов,язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_5 звернулась до суду з позовом до ОСББ Ювілейна,53 про зобов,язання вчинити певні дії, який в подальшому уточнила та в якому зазначила, що вона є власником квартири № АДРЕСА_1 та членом ОСББ Ювілейна,53 . Позивач неодноразово зверталася з заявами до відповідача про отримання інформації про діяльність ОСББ, оприлюдненні протоколів загальних зборів, ознайомлення з усіма фінансовими звітами та по іншим питанням, які вручалися особисто голові правління та надсилалися поштовим зв,язком з повідомленнями . Між тим, голова правління ігнорує такі усні та письмові звернення та відмовляється візувати заяви у присутності свідків, тому, вся інформація щодо діяльності ОСББ, яка запрошується, залишається недоступною. У 2016 році на адресу відповідача було надіслано три заяви з повідомленням. Також, позивач разом з іншими власниками квартир зверталися з заявами до Артемівської міжрайонної прокуратури , Артемівської міської ради та установ юстиції. Позивач вважає, що її право як власника житла і члена ОСББ порушено і підлягає захисту. Позивач просить зобов'язати ОСББ Ювілейна,53 усунути порушені права та надати їй для ознайомлення та копіювання наступні документи за 2011-2016 роки.: кошторис, баланс об,єднання та річний звіт за 2011, 2012,2013,2014,2015,2016 роки. , з наданням обґрунтованих розрахунків; кошторис витрат та надходжень внесків власників квартир поквартирно; щоквартальні податкові звіти щодо використання засобів неприбуткової організації ОСББ; суму грошових коштів на рахунку об,єднання; протоколи засідань та актів ревізійної комісії; протоколи загальних зборів, засідань правління, накази, розпорядження керівництва; інформацію щодо кількості власників квартир; договори та акти виконаних робіт за обслуговуванням будинку та прибудинкової території; надходження субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та компенсацій за осіб, які користуються правом на їх отримання на оплату житлово-комунальних послуг; список осіб, які мають пільги та користуються субсидією; штатний розклад ОСББ Ювілейна,53 та розмір заробітної плати; розрахунок оплати за прибирання прибудинкової території; пасивні прибутки; документи, які підтверджують про письмові повідомлення власників квартир ОСББ з повісткою дня, яка виноситься на розгляд загальних зборів; Статут ОСББ Ювілейна,53 від 2011р. та Статут ОСББ Ювілейна,53 зі змінами у 2014р.; інформацію щодо участі в проекті ПРООН з питання ремонту даху у 2015р.

Представники позивача в судовому засіданні уточнені позовні вимоги підтримали, наполягали на їх задоволенні, дали пояснення, аналогічні викладеному в уточненій позовній заяві. Додатково пояснили, що позивач не отримувала від відповідача будь-якої інформації щодо форми оподаткування ОСББ та звітності , тому, позовні вимоги охоплюють всю бухгалтерську та податкову документацію і звітність ОСББ за 2011-2016 роки.

Представники відповідача позовні вимоги не визнали та пояснили суду, що позивач з усними та письмовими заявами про отримання інформації та ознайомлення з відповідними документами, зазначеними у позовних вимогах, до відповідача не зверталася , перешкод в отриманні позивачем інформації та надання документації для ознайомлення не існує, при цьому, частково зазначені позивачем документи , які стосуються безпосередньо фізичних осіб, у т.ч. щодо прав власності та розміру заробітної плати, носять конфіденційний характер, тому, позовні вимоги нічим не обґрунтовані та в задоволенні яких просять відмовити.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 суду пояснили, що вони, як співвласники будинку та члени ОСББ Ювілейна,53 , неодноразово усно та письмово зверталися як одноособово, так і колективно, за участю ОСОБА_5, з заявами до голови правління ОСББ Ювілейна,53 про отримання інформації про діяльність ОСББ та ознайомлення з бухгалтерськими документами та звітами, протоколами загальних зборів та засідань правління , але жодного разу відповіді не отримали. При цьому, голова правління відмовляється отримувати їх заяви.

Вислухавши пояснення сторін, свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно зі ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Згідно зі ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_5 на праві власності на підставі договору дарування від 14.08.2002 року та свідоцтва про право власності на житло від 25.06.2002р. належить квартира № АДРЕСА_1. (т.1 а.с.131-135).

За адресою: м.Бахмут Донецької області, вул.Ювілейна53, 06 липня 2011 року утворено об,єднання співвласників багатоквартирного будинку Ювілейна,53 (т.1 а. с.136-144).

Позивач є членом ОСББ Ювілейна,53 , і що сторонами не оспорюється.

Судом встановлено, що відповідно до заяви ОСОБА_5 від 14.08.2014р. на адресу правління та голови правління ОСББ Ювілейна,53 , яка була поштовим зв,язком надіслана на юридичну адресу відповідача та яка отримана останнім 26.08.2014р. , позивач просить надати можливість ознайомитися з документацією зборів по утворенню ОСББ від 17.06.2011р. та надати повний пакет документів, а також, надати для ознайомлення документацію про діяльність ОСББ, кошториси, баланси та річні звіти, протоколи загальних зборів, засідань правління, штатний розклад та оклади, розрахунок оплати за прибирання прибудинкової території за період з 2011 р. по 2013 рік, кошторис на 2014 рік ( т.1 а.с.39).

Відповідно до заяви ОСОБА_5 від 10.08.2015р. на адресу міського голови Артемівської міської ради позивач просила , у зв,язку з неможливістю отримання ознайомлення з відповідною документацією у голови правління ОСББ Ювілейна,53 , надати дозвіл на ознайомлення з документами щодо реєстрації ОСББ , а також, видати ксерокопії даних документів ( т. а.с.40).

Відповідно до листа Управління муніципального розвитку Артемівської міської ради від 28.08.2015р. на адресу ОСОБА_5 останній на її звернення щодо ознайомлення з оригіналами документів, які були надані для реєстрації ОСББ Ювілейна,53 , повідомлено, що оригінали вказаних документів знаходяться у голови ОСББ ( т.1 а.с. 41,42).

Відповідно до колективної заяви , яка підписана і позивачем, від 03.08.2016р. , на адресу правління та голови правління ОСББ Ювілейна,53 , яка була поштовим зв,язком надіслана на юридичну адресу відповідача та яка була повернута позивачеві без вручення адресату, мешканці будинку просять надати можливість ознайомитися з протоколом загальних зборів від 28.07.2016р., зробити витяг, в також, надати інформацію про діяльність ОСББ , надати можливість ознайомитися зі всіма фінансовими звітами з 2011 року ( т.1 а.с.5).

Відповідно до колективної заяви , яка підписана і позивачем, від 23.09.2016р. , на адресу правління та голови правління ОСББ Ювілейна,53 , яка була поштовим зв,язком надіслана на юридичну адресу відповідача та яка отримана головою правління ОСОБА_3 24.09.2016р. , мешканці будинку, у т.ч. позивач, просять надати для ознайомлення інформацію і документацію щодо діяльності ОСББ та фінансові звіти за 2011-2015 роки ( т.1 а.с.6).

Відповідно до письмової заяви позивача ОСОБА_5 від 04.07.2017р. на адресу голови правління ОСББ Ювілейна,53 , яка повернута заявнику без вручення поштовим зв,язком у зв,язку із закінченням терміну зберігання, позивач просила голову правління надати для ознайомлення та копіювання документи за 2011-2016 роки, а саме, кошторис, баланс об,єднання та річний звіт за 2011, 2012,2013,2014,2015,2016рр. , з наданням обґрунтованих розрахунків; кошторис витрат та надходжень внесків власників квартир поквартирно; щоквартальні податкові звіти щодо використання засобів неприбуткової організації ОСББ; суму грошових коштів на рахунку об,єднання; протоколи засідань та актів ревізійної комісії; протоколи загальних зборів, засідань правління, накази, розпорядження керівництва; інформацію щодо кількості власників квартир; договори та акти виконаних робіт за обслуговуванням будинку та прибудинкової території; надходження субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та компенсацій за осіб, які користуються правом на їх отримання на оплату житлово-комунальних послуг; список осіб, які мають пільги та користуються субсидією; штатний розклад ОСББ Ювілейна,53 та розмір заробітної плати; розрахунок оплати за прибирання прибудинкової території; пасивні прибутки; документи, які підтверджують про письмові повідомлення власників квартир ОСББ з повісткою дня, яка виноситься на розгляд загальних зборів; Статут ОСББ Ювілейна,53 від 2011р. та Статут ОСББ Ювілейна,53 зі змінами в 2014р.; інформацію щодо участі в проекті ПРООН з питання ремонту даху в 2015р. ( т.1 а.с.187-188).

Відповідно до листа ОСББ Ювілейна,53 № 09 від 04.05.2018р., ОСББ Ювілейна, 53 знаходиться на загальній формі оподаткування з моменту створення, тобто з 2011 року, та має ознаку неприбутковості. ОСББ веде спрощену форму бухгалтерського обліку. В ОСББ ведуться: журнал господарських операцій з веденням оборотно-сальдових відомостей по окремим рахункам: 48.1,48.2, 48.3, 48.5, 48.6, 719, 63, 377, 64, 65, 66,30; облік фактичних витрат ОСББ Ювілейна, 53 на управління (утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкової території; договори та акти виконаних робіт. ОСББ Ювілейна, 53 звітується до наступних органів: ДСС (статистична звітність): щомісячно: звіт про оплату населенням житлово-комунальних послуг та електроенергії; щорічно - житловий фонд за рік. Бахмутська ОДПІ ДФС (податкова): щомісячно - ССВ, Додаток 4; щоквартально - Форма 1ДФ; річний звіт - звіт неприбуткової організації, та фінансова (статистична) звітність. Кошторис, баланс об'єднання та річний звіт з наданням розрахунків не ведеться; кошторис витрат та надходжень внесків власників квартир поквартирно не ведеться; звіт неприбуткової організації поквартально - не ведеться та не здається. Існує річний звіт. Сума грошових коштів на рахунку об'єднання - ведеться помісячно та фіксується в журнал господарських операцій з веденням оборотно-сальдових відомостей по окремим рахункам; протоколи засідань та акти ревізійної комісії - ведуться за планом роботи ревізійної комісії. Ревізійна комісія не підзвітна правлінню ОСББ та голові правління, та безпосередньо звітує на загальних зборах; протоколи загальних зборів членів ОСББ (співвласників квартир), засідань правління - ведуться; накази, розпорядження керівництва відсутні; інформація про кількість власників квартир - існує та відображається в реєстрі; договори та акти виконаних робіт по обслуговуванню будинку та прибудинкової території - є обов'язковими та ведуться; надходження субсидій на оплату житлово-комунальних послуг і компенсацій за осіб, користуючих правом на їх придбання на сплату житлово-комунальних послуг - не ведеться. ОСББ отримує щомісячно реєстр по субсидіям; список пільговиків та одержувачів субсидій - в ОСББ не ведеться, пільга зараховується за фактом її надходження; штатний розпис ОСББ Ювілейна, 53 існує та затверджується загальними зборами членами ОСББ (співвласники) та її розмір з/плати штатним працівникам; розрахунок оплати за прибирання прибудинкової території - відсутній; пасивні прибутки - відсутні в зв'язку з відсутністю комерційної діяльності ОСББ; підтверджуючі документи письмового повідомлення власників квартир ОСББ з порядком денним внесеним на розгляд загальними зборами - піддержуючи документи про письмові повідомлення власників квартир ОСББ з порядком денним, що виносяться на розгляд загальних зборів ведуться з 2017 року, що підтверджується реєстром поштових відправлень; Статут ОСББ Ювілейна, 53 в чинній редакції з червня 2017 року та зберігається в ОСББ. Попередній редакції Статуту втратили свою чинність. В червні 2015 року виконком Артемівської міської ради проводив конкурс на участь в програмі ПРООН - капітальний ремонт покрівлі. ОСББ Ювілейна, 53 подало заявку для участі в цьому проекті, але конкурсна комісія виконкому відмовила в участі в даному проекті (т.2 а.с.51-52).

Таким чином, судом встановлено, що позивач на підставі вищезазначених заяв неодноразово письмово зверталася до відповідача за отриманням інформації та ознайомлення з певними документами щодо діяльності ОСББ, але, уповноваженою особою ОСББ Ювілейна, 53 відповіді на зазначені запити позивачу надані не були.

Правове регулювання діяльності об,єднань співвласників багатоквартирних будинків та здійснення права власності у багатоквартирних житлових будинках здійснюється у відповідності до положень Конституції України, Законів України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку від 29.11.2001 року № 2866-III та Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку від 14.05.2015 року № 417-VIII.

У відповідності до ст. 1 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку обєднанням співвласників багатоквартирного будинку є юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обгрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

Згідно зі ст. 14 ЗУ Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку співвласник має право: брати участь в управлінні об'єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об'єднання; обирати та бути обраним до складу статутних органів об'єднання; знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки; одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об'єднання; вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства; одержувати в установленому статутом порядку інформацію про діяльність асоціації. Об,єднання на вимогу співвласника зобов'язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти. Порядок здійснення прав співвласників визначається законом. Здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших власників. Спори щодо здійснення прав співвласників вирішуються за згодою сторін або в судовому порядку.

В статті 10 ЗУ Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку також визначено, що співвласники мають право знайомитися з рішеннями (протоколами) загальних зборів, затвердженими такими рішеннями документами та робити з них копії.

У відповідності до п. 5 ч.1 ст.6 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку співвласники багатоквартирного будинку мають право ознайомлюватися з рішеннями (протоколами) зборів співвласників, листками опитування, робити з них копії.

Аналогічні права співвласників закріплено у розділі 11 Статуту ОСББ Ювілейна,53 , яким визначено, що співвласник серед іншого має право знайомитися з протоколами загальних зборів об єднання, робити з них виписки по письмовій заяві; одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об,єднання, вимагати від правління об,єднання ознайомлення з усіма фінансовими звітами ( т.1 а.с.136-142).

Згідно з ч. 1 ст. 1 ЗУ Про звернення громадян громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Відповідно до ст. 7 ЗУ Про звернення громадян звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду. Забороняється відмова в прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну належність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення. Якщо питання, порушені в одержаному органом державної влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, об'єднаннями громадян або посадовими особами зверненні, не входять до їх повноважень, воно в термін не більше п'яти днів пересилається ними за належністю відповідному органу чи посадовій особі, про що повідомляється громадянину, який подав звернення. У разі якщо звернення не містить даних, необхідних для прийняття обґрунтованого рішення органом чи посадовою особою, воно в той же термін повертається громадянину з відповідними роз'ясненнями. Забороняється направляти скарги громадян для розгляду тим органам або посадовим особам, дії чи рішення яких оскаржуються.

Частиною 1 ст. 14 ЗУ Про звернення громадян передбачено, що органи державної влади і місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об'єднання громадян, посадові особи зобов'язані розглянути пропозиції (зауваження) та повідомити громадянина про результати розгляду.

Відповідно до ст.21 Закону України, від 02 жовтня 1992 року № 2657-XII "Про інформацію" інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація.

Конфіденційною є інформація про фізичну особу, а також інформація, доступ до якої обмежено фізичною або юридичною особою, крім суб'єктів владних повноважень. Порядок віднесення інформації до таємної або службової, а також порядок доступу до неї регулюються законами.

Таким чином, суд приходить до висновку, що позивач ОСОБА_5 як співвласник багатоквартирного будинку за адресою: м.Бахмут, вул. Ювілейна,53 та член ОСББ Ювілейна,53 , у встановленому законом порядку набула право на отримання інформації щодо діяльності зазначеного об,єднання та ознайомлення з певними документами, та з урахуванням порядку ведення бухгалтерського обліку та звітності даного ОСББ, суд вважає необхідним частково задовольнити позовні вимоги , а саме: зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Ювілейна,53 надати ОСОБА_5 для ознайомлення , з можливістю виготовлення копій із використанням власної копіювальної техніки ОСОБА_5, документи та інформацію за 2011 - 2016 роки: щомісячні звіти про оплату населенням житлово-комунальних послуг та електроенергії; річні звіти - Житловий фонд за рік, щомісячні звіти - ЄСВ, Додаток 4, щоквартальні звіти- Форма 1ДФ, річні звіти неприбуткової організації та фінансової ( статистичної ) звітності; журнали господарських операцій з веденням оборотно-сальдових відомостей по окремим рахункам: 48.1, 48.2, 48.3, 48.5, 48.6, 719, 63, 377, 64,65,66,30; документацію обліку фактичних витрат ОСББ Ювілейна,53 на управління ( утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкових територій; протоколи засідань та актів ревізійної комісії; протоколи загальних зборів ОСББ ( співвласників квартир) , засідань правління; реєстри власників квартир; договори та акти виконаних робіт за обслуговуванням будинку та прибудинкової території; щомісячні реєстри по субсидіям; штатні розклади ОСББ Ювілейна,53 ; Статут ОСББ Ювілейна,53 2011р. та Статут ОСББ Ювілейна,53 зі змінами 2014р.

В іншій частині позовних вимог слід відмовити у зв,язку з недоведеністю та необґрунтованістю.

При прийнятті такого рішення судом не приймаються як належні та допустимі наступні докази, надані стороною позивача, оскільки не стосуються предмету доказування, а саме, колективна заява співвласників та членів ОСББ Ювілейна,53 від 26.07.2016р. , яка стосується скасування загальних зборів ( т.1 а.с.4), заяви ОСОБА_8В від 20.12.2011р. , від 07.07.2012р., акт-претензія ОСОБА_8 від 12.11.2012 р. ( т.1 а.с.33-36), які не стосуються позивача по справі і не є предметом спору; лист Артемівської міжрайонної прокуратури від 01.09.2015р. ( т.1 а.с.43), який стосується кримінального провадження за фактом розтрати майна головою ОСББ , яке не є предметом позовних вимог; заява ОСОБА_5 від 03.09.2015р. до Артемівського міськрайонного управління юстиції щодо ознайомлення з оригіналами документів, наданих для реєстрації ОСББ Ювілейна,53 ( т.1 а.с.44), за якою підставою такої заяви є не участь заявника у зборах 17.06.2011р., що не є предметом спору за позовом; копії заяв ОСОБА_7 від 10.10.2011 р. ( т.1 а.с.4553,54), які не відноситься до предмету дійсного позову, оскільки, стосуються заявника, яка не є позивачем по справі ; копія колективної заяви від 12.12.2011р. ( т.1 а.с. 46), яка стосується вимоги проведення загальних зборів , що не є предметом позову; копія заяви ОСОБА_9 від 21.12.2011р. щодо надання останньому списку мешканців та власників будинку, яка стосується останнього ( т.1 а.с.47), копія заяви ОСОБА_6 від 06.02.2012 р. щодо надання відповіді останньому щодо використання коштів ( т.1 а.с.48); заява ОСОБА_9 від 10.02.2012р. щодо надання інформації останньому ( а.с.49); заяви ОСОБА_10 від 25.06.2012р. щодо перегляду договору та проведення перерахунку тарифу , від 10.09.2012р. щодо надання інформації про діяльність ОСББ ( т.1 а.с.50-52); копія колективного акту-претензії щодо припинення оплати послуг ( т.1 а.с.55), публікації в газеті Вперед ( т.1 а.с.56-57); лист Генеральної прокуратури України від 28.10.2016р. про звернення щодо можливого вчинення кримінального правопорушення ( т.1 а.с.58); лист Артемівської місцевої прокуратури від 10.10.2016р. щодо звернення ОСОБА_6 ( т.1 а.с.7), листи Артемівської міжрайонної прокуратури від 09.08.2013р. щодо звернення ОСОБА_5 про порушення законодавства про звернення громадян ТСББ Ювілейна,53 , а також, з інших питань, та від 22.08.2013р. щодо звернення ОСОБА_5 про порушення вимог законодавства про звернення громадян ТСББ Ювілейна,53 в частині надання довідки про склад родини, а також, з інших питань ( т.1 а.с.37-38), оскільки, питання надання довідки не є предметом спору.

Також, судом не приймається як належний та достатній доказ, наданий стороною відповідача на підтвердження надання відповіді членам ініціативної групи звернення щодо загальних зборів від 28.07.2016р. лист з додатками без дати за підписом ОСОБА_3 на адресу членів ініціативної групи, який був надісланий лише ОСОБА_9 , який повернутий без вручення ( т.1 а.с.145-159), оскільки, з зазначеного листа неможливо дійти висновку, на яке звернення скерований такий лист , при цьому, судом встановлено, що зазначений лист не надсилався та не вручався безпосередньо позивачеві на таке звернення. При цьому, предметом позову не є оскарження рішення загальних зборів членів ОСББ Ювілейна,53 .

Таким чином, суд приходить до висновку, що позивач ОСОБА_5 як співвласник багатоквартирного будинку за адресою: м.Бахмут, вул. Ювілейна,53 та член ОСББ Ювілейна,53 , у встановленому законом порядку набула право на отримання інформації щодо діяльності зазначеного об,єднання та ознайомлення з документами, та з урахуванням порядку ведення бухгалтерського обліку та звітності даного ОСББ, суд вважає необхідним частково задовольнити позовні вимоги , а саме: зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Ювілейна,53 надати ОСОБА_5 для ознайомлення , з можливістю виготовлення копій із використанням власної копіювальної техніки ОСОБА_5, документи та інформацію за 2011 - 2016 роки: щомісячні звіти про оплату населенням житлово-комунальних послуг та електроенергії; річні звіти - Житловий фонд за рік, щомісячні звіти - ЄСВ, Додаток 4, щоквартальні звіти- Форма 1ДФ, річні звіти неприбуткової організації та фінансової ( статистичної ) звітності; журнали господарських операцій з веденням оборотно-сальдових відомостей по окремим рахункам: 48.1, 48.2, 48.3, 48.5, 48.6, 719, 63, 377, 64,65,66,30; документацію обліку фактичних витрат ОСББ Ювілейна,53 на управління ( утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкових територій; протоколи засідань та актів ревізійної комісії; протоколи загальних зборів ОСББ ( співвласників квартир) , засідань правління; реєстри власників квартир; договори та акти виконаних робіт за обслуговуванням будинку та прибудинкової території; щомісячні реєстри по субсидіям; штатні розклади ОСББ Ювілейна,53 ; Статут ОСББ Ювілейна,53 2011р. та Статут ОСББ Ювілейна,53 зі змінами 2014р.

В іншій частині позовних вимог слід відмовити у зв,язку з необґрунтованістю.

Судові витрати стягнути з відповідача відповідно до ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 4,6,7,8,10,12,13,19,42,76,81,258,265 ЦПК України, ЗУ Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку , ЗУ Про інформацію , ЗУ Про звернення громадян , суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_5 (проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, іпн НОМЕР_1) до Об,єднання співвласників багатоквартирного будинку Ювілейна,53 (місце знаходження: м.Бахмут Донецької області, вул..Ювілейна,53, ЄДРПОУ 37503975) про зобов,язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Ювілейна,53 надати ОСОБА_5 для ознайомлення , з можливістю виготовлення копій із використанням власної копіювальної техніки ОСОБА_5, документи та інформацію за 2011 - 2016 роки:

-щомісячні звіти про оплату населенням житлово-комунальних послуг та електроенергії; річні звіти - Житловий фонд за рік, щомісячні звіти - ЄСВ, Додаток 4, щоквартальні звіти- Форма 1ДФ, річні звіти неприбуткової організації та фінансової ( статистичної ) звітності;

- журнали господарських операцій з веденням оборотно-сальдових відомостей по окремим рахункам: 48.1, 48.2, 48.3, 48.5, 48.6, 719, 63, 377, 64,65,66,30;

- документацію обліку фактичних витрат ОСББ Ювілейна,53 на управління ( утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкових територій;

- протоколи засідань та актів ревізійної комісії;

- протоколи загальних зборів ОСББ ( співвласників квартир) , засідань правління;

- реєстри власників квартир;

- договори та акти виконаних робіт за обслуговуванням будинку та прибудинкової території;

- щомісячні реєстри по субсидіям;

- штатні розклади ОСББ Ювілейна,53 ;

- Статут ОСББ Ювілейна,53 2011р. та Статут ОСББ Ювілейна,53 зі змінами 2014р.;

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з Об,єднання співвласників багатоквартирного будинку Ювілейна,53 (місце знаходження: м.Бахмут Донецької області, вул..Ювілейна,53, ЄДРПОУ 37503975) на користь держави (отримувач коштів - ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код ЄДРПОУ 37993783, Банк отримувача ГУ ДК служби України у м.Києві, МФО 820019, рахунок отримувача 31215256700001, код класифікації доходів бюджету 22030106) судовий збір в сумі 551,20 грн.

Повне судове рішення складено 15.05.2018р.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Донецької області протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

05.05.2018

Суддя: Л.А.Радченко

Дата ухвалення рішення18.05.2018
Оприлюднено21.05.2018
Номер документу74068087
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —219/12365/16-ц

Рішення від 18.05.2018

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Радченко Л. А.

Рішення від 05.05.2018

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Радченко Л. А.

Ухвала від 06.12.2017

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Радченко Л. А.

Ухвала від 06.10.2017

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Радченко Л. А.

Ухвала від 10.01.2017

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Радченко Л. А.

Ухвала від 23.12.2016

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Радченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні