Ухвала
від 23.05.2018 по справі 554/503/18
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 23.05.2018 Справа № 554/503/18

Справа 554/503/18

1кс/554/4196/2018

У Х В А Л А

Іменем України

23 травня 2018 року м.Полтава

Октябрський районнийсуд м.Полтави вскладі:слідчого судді- ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,за участюпрокурора ОСОБА_3 ,представника скаржника ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційного підприємства «Котлогаз» в порядку ст. 303 КПК України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до єдиного реєстру досудових розслідувань,-

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційне підприємство «Котлогаз» 11.05.2018 року звернулось до суду із вищевказаною скаргою в якій прохає зобов`язати прокурора прокуратури Полтавської області, якому було передано для розгляду заяву ТОВ «ВКП «Котлогаз» від 02 травня 2018 року № 1197 щодо відкриття кримінального провадження відносно дій працівників поліції, які внесли до рапорту неправдиві відомості та зареєструвати цей рапорт 07 грудня 2017 року в Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені правопорушення ГУНП в Полтавській, тобто здійснили завідомо неправдиве повідомлення про тяжкий злочин, внести відповідні відомості про вчинення працівниками поліції кримінального правопорушення за ознаками ст..ст. 366 ч.1, 383 ч.2 КК України до ЄРДР та надати ТОВ «ВКП «Котлогаз» витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Підставами для задоволення скарги вказували наступне, що листом від 02 травня 2018 року № 1197 ТОВ «ВКП «Котлогаз» звернулось до прокуратури Полтавської області з заявою про вчинене кримінальне правопорушення та просило внести відповідні відомості до ЄРДР та почати за відповідним фактом досудове розслідування.

Зазначена заява була отримана прокурором 05 травня 2018 року, про що свідчить роздруківка з сайту Укрпопошти, проте до цього часу їх не повідомлено про результати вирішення зазначеної заяви та не направлено витяг з ЄРДР, що дає привід вважати, що прокурор ухилився від внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, вважали вказані дії неправомірними.

Представник скаржника в судовому засіданні скаргу підтримала, просила її задовольнити з підстав викладених у ній.

Прокурор в судовому засіданні проти задоволення скарги заперечував, прохав відмовити, вважав останню необгрунтованою.

Відповідно до вимог п.1 ч.1 ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Так судом встановлено, що 02.05.2018 року Товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційне підприємство «Котлогаз» звернулось до прокуратури Полтавської області з заявою. В заяві викладені обставини, в яких, на думку заявника,вбачаються ознаки кримінального правопорушення.

Положення ч.1ст.214 КПК Українизобов`язують слідчого, прокурора невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести до єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Згідно ч.5 ст. 214 КПК України до ЄРДР має бути внесено короткий виклад обставин про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела.

Згідно з положенням закону, реєстрації в ЄРДР підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті з них, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення ( злочин).

Підставами вважати заяву такою, що містить відомості про злочин, є наявність в ній об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину. Якщо у заяві чи повідомленні таких даних немає, то обставини викладені в них не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язковими для внесення до ЄРДР.

Положенняст.214 КПК Україниперебувають у взаємозв`язку з ч.1ст.2 КК України, згідно з якою підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого цим Кодексом, і саме тому фактичні дані, які вказують на ознаки складу злочину - кримінального правопорушення, мають бути критерієм внесення його до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зазначені положення кримінального процесуального закону та закону про кримінальну відповідальність свідчать про те, що реєстрації в єдиному реєстрі досудових розслідувань підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті з них, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення.

До того ж підставами вважати заяву чи повідомлення саме про кримінальне правопорушення є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки конкретного кримінального правопорушення. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події кримінального характеру. Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які мають бути обов`язково внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань.

Давши цим та іншим вказаним вище доказам оцінку в їх сукупності та взаємозв`язку, суд проходить до висновку про відмову в задоволенні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційного підприємства «Котлогаз» в порядку ст. 303 КПК України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до єдиного реєстру досудових розслідувань ,-

Керуючись ст. 214,ст.ст. 303-308 КПК України, суд -

У Х В А Л И В :

В задоволенні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційного підприємства «Котлогаз» в порядку ст. 303 КПК України, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до єдиного реєстру досудових розслідувань - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення23.05.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу74183108
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/503/18

Ухвала від 07.09.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 07.09.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 10.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Захожай О. І.

Ухвала від 10.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Захожай О. І.

Ухвала від 09.08.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 17.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Захожай О. І.

Ухвала від 08.06.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 29.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Костенко В. Г.

Ухвала від 29.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Костенко В. Г.

Ухвала від 23.05.2018

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні