Ухвала
від 01.06.2018 по справі 591/166/18
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/166/18

Провадження № 2/591/942/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 червня 2018 року м. Суми

Зарічний районний суд м. Суми в складі: головуючого судді Грищенко О.В., за участю секретаря судового засідання Антипенко Н.О., розглянувши, за участю представників сторін ОСОБА_1, ОСОБА_2, матеріали цивільного позову у справі № 591/166/18, провадження № 2/591/942/18 за позовом ОСОБА_3 до Житлово-будівельного кооперативу Набережний квартал Схід 13 про захист прав споживача, розірвання договорів, стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_3 звернулася до Зарічного районного суду м. Суми з позовом до Житлово-будівельного кооперативу Набережний квартал Схід 13 про захист прав споживача, розірвання договорів, стягнення коштів. В позовній заяві вказала, що цей позов подається на підставі Закону України Про захист прав споживача , а тому визначила підсудність даного спору за зареєстрованим місцем проживання позивача.

До початку розгляду справи по суті, після відкриття провадження, надійшло клопотання представника відповідача про передачу даної справи за підсудністю до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області, оскільки на даний спір не поширюються вимоги Закону України Про захист прав споживача , проте, правовідносини між сторонами повинні бути врегульовані спеціальним Законом - Про кооперацію . Отже, справу належить розглядати за місцем знаходження відповідача - м. Хмельницький, вул. Володимирська, буд. 109.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичної особи пред'являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Виходячи із змісту заявлених вимог, спір виник між сторонами з приводу виконання договору про сплату пайових внесків у ЖБК НК СХІД 13 від 23.10.2016 року між Житлово-будівельним кооперативом та асоційованим членом цього ж кооперативу (Учасником) щодо організації будівництва секції житлового будинку за рахунок внесків учасника та інших асоційованих членів.

Враховуючи, що предметом спору між Житлово-будівельним кооперативом та асоційованим членом цього ж кооперативу не є надання (споживання) послуг в розумінні Закону України Про захист прав споживача , суд вважає, що підсудність даного спору повинна визначатися, виходячи з природи правовідносин, що склалися між сторонами, на підставі ч. 2 ст. 27 ЦПК України.

П.1 ч.1, ч.3 ст.31 ЦПК України передбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ст.32 ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про необхідність направлення справи за підсудністю до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області, оскільки місцем знаходження відповідача, як юридичної особи, є м. Хмельницький, вул. Володимирська, буд. 109.

Керуючись ст. ст. 31, 258-261 ЦПК України, -

УХВАЛИВ :

Передати цивільну справу № 591/166/18, провадження № 2/591/942/18 за позовом ОСОБА_3 до Житлово-будівельного кооперативу Набережний квартал Схід 13 про захист прав споживача, розірвання договорів, стягнення коштів до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області для розгляду за підсудністю.

Після спливу строку на апеляційне оскарження копію ухвали разом з матеріалами справи направити до Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області.

Направити копію ухвали особам які беруть участь у розгляді справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі за номером справи на офіційному веб-порталі судової влади в Україні за адресою http://zr.su.court.gov.ua/fair/.

Ухвала суду може бути оскаржено у разі відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності безпосередньо до Судової палати у цивільних справах апеляційного суду Сумської області, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня проголошення. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарги подаються учасниками справи через Зарічний районний суд м. Суми.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О.В.Грищенко

Дата ухвалення рішення01.06.2018
Оприлюднено03.06.2018
Номер документу74397609
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживача, розірвання договорів, стягнення коштів

Судовий реєстр по справі —591/166/18

Ухвала від 09.10.2018

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Ухвала від 30.07.2018

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бондарчук В. В.

Постанова від 27.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Сумської області

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 04.06.2018

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

Ухвала від 01.06.2018

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

Ухвала від 09.02.2018

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Грищенко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні