Рішення
від 23.03.2010 по справі 2-51/10
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-51/10

РІШЕННЯ

Іменем України

"23" березня 2010 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі головуючої судці Ігнатової Г.В.

при секретарі Піх Р.Я.

з участю позивача ОСОБА_1

відповідачів ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3, ОСОБА_2 про визнання права на спадкове майно за законом,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_4, ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_6 про визнання за нею права на спадкове майно, вказуючи на те, що 16 грудня 1991р. помер її чоловік ОСОБА_7 , який є батьком відповідачки ОСОБА_2. Після смерті останнього залишилось спадкове майно у вигляді : 1/6 ідеальної частки будинковолодіння. що розташоване в с.Мужилів по вул.Ів. Франка,69 Підгаєцького району. Позивач вважає, що має право на спадкове майно, так як постійно проживала в даному будинку разом з спадкодавцем, та на час відкриття спадщини фактично вступила в управління та володіння спадковим майном і в такий спосіб прийняла спадщину по закону, та від прийняття спадщини не відмовилась.

Посилаючись на відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок з надвірними будівлями вона не може в нотаріальному порядку оформити документи, щодо прийняття спадкового майна, що залишилось після смерті чоловіка, хоч згода між спадкоємцями першої черги досягнута, в даний час позбавлена можпивості оформити своє право на спадщину у нотаріальному порядку, тому вимушена звернутися до суду за захистом порушеного права.

При попередньому судовому засіданні позивачка змінила позовні вимоги в частині, що стосується відповідачів по справі виключивши з їх числа відповідачів ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, які не відносяться до категорії спадкоємців першої черги і права на спадкове майно немають, зазначивши відповідачем лише дітей спадкодавця.

У судовому засіданні позивач змінені позовні вимоги підтримала та просить визнати за нею право власності на спадкове майно по закону, щодо 1/6 ідеальної частки житлового будинку з надвірними будівлями, що в с. Мужилів Підгаєцького району., оскільки є спадкоємець першої черги по закону та єдина на час виникнення правовідносин вступила в управління та володіння спадковим майном, продовжила проживати в будинку, а відповідачі, які також є спадкоємцем по закону, у відповідності до вимог закону не прийняли спадщину, а також відповідачі відмовились від її прийняття,.

Відповідачі позов визнали, просять його задоволити, що підтверджено їх письмовими заявами..

Суд заслухавши пояснення сторін, вивчивши матеріали справи вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_7

перебували в зареєстрованому шлюбі. Від даного шлюбу у подружжя є двоє дітей, які на даний

час є повнолітніми.

Встановлено, що позивач з своєю сімєю проживала в будинку, що в с. Мужилів по вул. Ів. Франка,69 Підгаєцького району. Даний двір відносився до колгоспного двору.

Також встановлено, що на час припинення існування двору, в даному будинковолодінні проживали: відповідачі- син та дочка спадкодавця, а також сімя дочки ОСОБА_8 яка складається з трьох осіб та позивачка по справі, отже кожному з членів двору, яким були: померлий ОСОБА_7 , його дружина ОСОБА_1, позивачка в справі, та їх діти- відповідач

ОСОБА_3 та ОСОБА_1 і чоловік дочки: ОСОБА_4, їх діти: ОСОБА_5, ОСОБА_6 виходячи з принципу рівності часток усіх колишніх членів двору належало по 1/6 ідеальної частки в майні двору, про що свідчить довідка сільської ради .

З матеріалів справи вбачається, що 16 грудня 1991 року помер ОСОБА_7, про що в книзі реєстрації смертей зроблено актовий запис №28, що підтверджується свідоцтвом про смерть.

Після його смерті відкрилась спадщина за законом у вигляді: 1/6 ідеальної частки житлового будинку з надвірними будівлями, що в с. Мужилів по вул.Ів. Франка,69 Підгаєцького району. На зазначене майно спадкодавець при житті заповіт не склав.

На час відкриття спадщини на день смерті ОСОБА_7 правовідносини регулювались нормами ЦК України ( в редакції 1963р.)

Спадкоємцями першої черги за законом померлого залишились його дружина, та діти позивач та відповідачі по справі.

Однак, ніхто із спадкоємці в шестимісячний строк від моменту відкриття спадщини з заявою про її прийняття до нотаріальної контори не звернулися.

Разом з тим, відповідно до ст. 549 зазначеного закону визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він вступив в управління та володіння спадковим майном.

Зазначений спадкоємець ОСОБА_1 в шестимісячний строк після смерті ОСОБА_7 з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори не звернувся. Однак установлено, що вона продовжила проживати в зазначеному будинку, користувалася побутовим майном, фактично вступила в управління та володіння спадковим майном померлого, та в такий спосіб прийняла спадкове майно.

Зважаючи на ці обставини, суд визнає факт прийняття спадкового майна , як спадкоємцем першої черги за законом в порядку ст. 549 ЦК України, від моменту відкриття спадщини та на час виникнення правовідносин

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Статтею 1268 ЦК України визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини....та він не заявляв про відмову від неї.

Згідно статті 1267 ЦК України частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними. Спадкоємці, за письмовою угодою між еобою, посвідченою нотаріусом, якщо це стосується нерухомого майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір частки у спадщині когось із них.

Суд приймає до уваги той факт, що в добровільному порядку між спадкоємцями першої черги по закону досягнуто обоюдної згоди про поділ спадкового майна, померлого ОСОБА_7, в склад якого входить і спірне майно житловий будинок з надвірними будівлями, що в с. Мужилів по вул.Ів. Франка,69 Підгаєцького району.

Враховуючи те, що згідно закону, позивач має право на спадкування за законом, спадщини, яка відкрилась після смерті чоловіка і від прийняття спадщини не відмовилася, при цьому відповідачі не заперечують щодо прийняття спадкового майна саме їх матірю ОСОБА_1, суд вважає, що відповідно до змісту вищезазначеного закону позов є обґрунтований, а тому за ОСОБА_1В слід визнати право власності на спадкове майно, по закону, що залишилось після смерті ОСОБА_7 , щодо 1/6 ідеальної частки житлового будинку з надвірними будівлями, що в с. Мужилів по вул.Ів. Франка,69 Підгаєцького району

На підставі наведеного , керуючись ст. 549 ЦК України ( в редакції 1963р), ст.ст. 10,60. 213,215. 218 ЦПКУкраїни,-

ВИРІШИВ :

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно по закону,що залишилось після смерті ОСОБА_7 щодо спадкового майна- 1/6 ідеальної частки житлового будинку з надвірними будівлями, що в с Мужилів по вул.Ів. Франка,69 Підгаєцького району Тернопільської області.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

Заява про апеляційне оскарження рішення Підгаєцького районного суду подається в апеляційний суд Тернопільської області через Підгаєцький районний суд протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а апеляційна скарга протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження, або без попереднього подання такої заяви в строк встановлений для її подання.

Головуючий: ОСОБА_9

СудПідгаєцький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення23.03.2010
Оприлюднено03.06.2018
Номер документу74398131
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-51/10

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Хараджа Н. В.

Ухвала від 29.03.2021

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Хараджа Н. В.

Ухвала від 28.09.2020

Цивільне

Борзнянський районний суд Чернігівської області

Ріхтер В. В.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Рішення від 21.01.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Рішення від 24.12.2010

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Юрлагіна Т. В.

Ухвала від 18.02.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Ухвала від 10.03.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

Рішення від 23.03.2010

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Ігнатова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні