Ухвала
від 04.06.2018 по справі 226/1129/18
ДИМИТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 226/1129/18

ЄУН 226/1129/18

Провадження № 2/226/523/2018

У Х В А Л А

про відмову у відкритті провадження у справі

04 червня 2018 року суддя Димитровського міського суду Донецької області Клепка Л.І., розглянувши позов Товариства з обмеженою відповідальністю Асоціація ділового співпрацювання до ОСОБА_1 про визнання договору купівлі-продажу дійсним,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач ТОВ Асоціація ділового співпрацювання , в інтересах якого на підставі довіреності від 23.04.2018року діє адвокат ОСОБА_2, звернулося до суду з позовом до відповідача ОСОБА_1 про визнання договору купівлі-продажу дійсним, в обґрунтування якого зазначено, що 18.02.2008року на підставі договору купівлі-продажу, укладеного між сторонами та зареєстрованого на Універсальній спеціалізованій товарній біржі Укрінкомбіржа , позивачем було придбано у відповідача за 5000грн. нежитлову будівлю автостанції загальною площею 17 кв.метрів, розташовану на земельній ділянці Димитровської міської ради за адресою: м.Димитров (Мирноград), вул. Центральна,67-А. Зазначаючи на тому, що при укладанні договору сторонами було досягнуто згоди з усіх його суттєвих умов та що положення ст.15 Закону України Про товарну біржу на час укладення договору не вимагали нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, позивач вважав договір купівлі-продажу дійсним. В подальшому статтею 657 ЦК було встановлено, що договори купівлі-продажу нерухомого майна мають бути нотаріально посвідчені, що не дозволяє зробити позивачу у зв'язку зі зміною керівника УСТБ Укрінкомбіржа та відсутністю актуальних даних відповідача. Вказуючи на ці обставини та на те, що в даний час позивач безперешкодно володіє і користується спірною будівлею автостанції, впроваджуючи там свою господарську діяльність, позивач просить суд визнати дійсним цей договір купівлі-продажу.

При вивченні позовної заяви та доданих до неї матеріалів встановлено, що спірні правовідносини з приводу купівлі-продажу нерухомого майна, яке використовується для господарської діяльності, виникли між двома суб'єктами господарювання: ТОВ Асоціація ділового співпрацювання , яке відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань здійснює господарську діяльність за КВЕД 68.20 - надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (основний вид діяльності); 46.19 - діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; 46.90 - неспеціалізована оптова торгівля; 49.41 - вантажний автомобільний транспорт, та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_3, який з 20.07.2000року здійснює господарську діяльність, яка згідно КВЕД 47:11, 47.82 полягає в роздрібній торгівлі в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, роздрібній торгівлі з лотків і на ринках текстильними виробами, одягом і взуттям. На час звернення позивача до суду підприємницька діяльність відповідача не припинена.

Відповідно до вимог 19 ЦПК України суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється за правилами іншого судочинства.

Згідно статті 4 Господарського процесуального кодексу України, юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Пунктами 3.1., 3.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №10 від 24.10.2011року Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам визначено, що господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов: участь у спорі суб'єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, врегульованих Цивільним, Господарським Кодексами України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

Тобто, критеріями розмежування між справами цивільного та господарського судочинства є одночасно суб'єктний склад учасників процесу та характер спірних правовідносин.

Згідно ст.1 та ч.1 ст.45 ГПК України сторонами в господарському процесі - позивачами й відповідачами можуть бути юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування.

Таким чином, з огляду на суб'єктний склад сторін правовідносин, які виникли між суб'єктами господарювання, та враховуючи те, що спір стосується приміщення, яке використовується в господарській діяльності, позов має вирішуватись за правилами господарського судочинства.

Відповідно до ч.1,ч.2 ст.186 ЦПК України, суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, і постановляє про це відповідну ухвалу, яку разом з позовними матеріалами надсилає заявникові.

Так як позовна заява має ознаки господарського спору, який за підвідомчістю відноситься до компетенції господарського суду, у відкритті провадження у справі слід відмовити.

Враховуючи, що позивачу відмовлено у відкритті провадження, вважаю за необхідне відповідно до п. 3 ч. 1 ст.7 Закону України Про судовий збір повернути позивачу суму сплаченого при зверненні до суду судового збору.

Керуючись ст.ст.19,186,259,260,353 Цивільного процесуального Кодексу, ст.ст.4,45 Господарського процесуального Кодексу України, суддя -

П О С Т А Н О В И В :

У відкритті провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Асоціація ділового співпрацювання до ОСОБА_1 про визнання договору купівлі-продажу дійсним відмовити.

Роз'яснити позивачу, що розгляд справи за його позовом віднесено до юрисдикції Донецького господарського суду.

Зобов'язати Управління Державної казначейської служби України у місті Мирнограді Донецької області повернути ТОВ Асоціація ділового співпрацювання (код ЄДРПОУ 24801224), місце розташування: м.Мирноград, Донецька область, вул.Центральна, буд.16, судовий збір в розмірі 1762,00 грн., сплачений згідно платіжного доручення № 64 від 07.05.2018 року на розрахунковий рахунок № 31217206700034 до державного бюджету м.Мирноград, отримувач: Мирноградське УК/м.Мирноград/22030101, банк отримувача: ГУ ДКСУ у Донецькій області, МФО 834016, код платежу 22030101, ЄДРПОУ 37803436.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення і набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі скасування ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до суду.

Суддя: Л.І.Клепка

СудДимитровський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення04.06.2018
Оприлюднено06.06.2018
Номер документу74446012
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —226/1129/18

Ухвала від 07.09.2018

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Рішення від 05.10.2018

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Ухвала від 10.08.2018

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Ухвала від 06.08.2018

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Петунін І. В.

Постанова від 23.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Канурна О. Д.

Ухвала від 19.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Канурна О. Д.

Ухвала від 10.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Канурна О. Д.

Ухвала від 04.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Донецької області

Канурна О. Д.

Ухвала від 04.06.2018

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні