Рішення
від 24.10.2008 по справі 2-588/08
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 2-588/08 р.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 жовтня 2008 року Іваничівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді     Дильного Г.М.

з участю: секретаря     Кирилюк Л.М.

позивача     ОСОБА_1

відповідача     ОСОБА_2

представника відповідача     ОСОБА_3

розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в смт Іваничі справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Мовниківської сільської ради про визнання права власності на житловий будинок та господарсько-побутові будівлі,

ВСТАНОВИВ:

до Іваничівського районного суду звернулась ОСОБА_1 з позовом до ОСОБА_2, Мовниківської сільської ради про визнання права власності на житловий будинок та господарсько-побутові будівлі, мотивуючи свої позовні вимоги тим, що її чоловік, ОСОБА_4, проживав у своєму власному будинку в с.Кречів по вул. Першотравнева,5, який він успадкував від своїх батьків. 18 жовтня 1996 року спадкодавець ОСОБА_4 помер і після його смерті відкрилась спадщина. ОСОБА_1 прийняла спадщину, як спадкоємець першої черги.

Інші спадкоємці за законом діти позивача ОСОБА_2 та ОСОБА_5 про прийняття спадщини не заявляли і від спадщини відмовляються. Дочка ОСОБА_5 проживає в Росії.

В даний час ОСОБА_1 хоче оформити в Іваничівський державній нотаріальній конторі свідоцтво про спадщину, проте через відсутність документів, що підтверджують право власності спадкодавця на житловий будинок, зробити цього не може. У зв'язку з наведеним позивач звернулася з позовом до суду.

В судовому засіданні позивач підтримала позовні вимоги.

Відповідач ОСОБА_2 який є сином позивача позов визнав повністю, не заперечує проти визнання за ОСОБА_1 права власності на житловий будинок та господарсько-побутові будівлі, які розташовані за адресою: с Кречів, вул. Першотравнева,5.

Представник відповідача голова Мовниківської сільської ради ОСОБА_3 в судовому засіданні позов визнав повністю, не заперечує проти визнання за ОСОБА_1 права власності на житловий будинок та господарсько-побутові будівлі, які розташовані за адресою: с.Кречів, вул. Першотравнева,5 Іваничівського району Волинської області.

Суд, заслухавши пояснення позивача, відповідача та представника відповідача, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позов підлягає до повного задоволення з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 проживав у своєму власному будинку за адресою: с.Кречів, вул.Першотравнева,5 разом зі своєю дружиною ОСОБА_1 Документів про те, що ОСОБА_4 юридично є власником даного будинку, виготовлено не було, хоча той факт, що домоволодіння належало йому на праві власності підтверджується технічним паспортом на садибний (індивідуальний) житловий будинок, який

виготовлений на ім'я ОСОБА_4К.( а.с. 8-10), а також довідкою Мовниківської сільської ради за № 29/69 від 03.06.2008р., ( а.с. 7) з якої вбачається, що ОСОБА_4 проживав у будинку по вул. Першотравнева, 5 в с Кречів Іваничівського району.

18 жовтня 1996 року ОСОБА_4 помер і після його смерті відкрилась спадщина.

Спадкоємець за законом ОСОБА_2, який є сином спадкодавця, в судовому засіданні підтвердив, що відмовляється від прийняття спадщини після померлого батька ОСОБА_4 на користь своєї матері ОСОБА_1 Дочка ОСОБА_5 проживає у Росії.

Враховуючи те, що на час відкриття спадщини інші спадкоємці про прийняття спадщини не заявляли, ОСОБА_1 прийняла спадщину, оскільки, згідно ст. 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо він не заявив про відмову від неї. Таким чином позов слід задовольнити і визнати за позивачем право власності на житловий будинок та господарсько-побутові будівлі.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212 - 215 ЦПК України, ст.392, 1268 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок та господарсько-побутові будівлі, які розташовані за адресою: Волинська область, Іваничівський район, с.Кречів, вул.Першотравнева,5.

Рішення набуває законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 294 ЦПК України, рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Іваничівський районний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом 10 днів з дня його проголошення та апеляційної скарги - протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження, або шляхом подачі апеляційної скарги без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Дата ухвалення рішення24.10.2008
Оприлюднено19.01.2010
Номер документу7449402
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-588/08

Ухвала від 15.04.2015

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Рішення від 17.01.2008

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Грушицький А.І.

Ухвала від 10.10.2008

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Чумак Т.А.

Ухвала від 16.12.2008

Цивільне

Підволочиський районний суд Тернопільської області

Комендат Р.Т.

Рішення від 24.10.2008

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Дильний Г.М.

Рішення від 13.10.2008

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Шаповал Г.І.

Рішення від 17.07.2008

Цивільне

Зміївський районний суд Харківської області

Бережна Н.М.

Рішення від 05.06.2008

Цивільне

Жовтоводський міський суд Дніпропетровської області

Чепурнов Д.В.

Рішення від 08.08.2008

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Винниченко Ю.М.

Рішення від 29.04.2008

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Кисельова Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні