Ухвала
від 11.06.2018 по справі 927/188/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

11 червня 2018 року м. Чернігів справа № 927/188/18

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Шморгуна В.В., розглянувши матеріали справи

Позивач: Чернігівська обласна корпорація агропромислового будівництва,

код ЄДРПОУ 03089986, вул. В. Дрозда, 11, м. Чернігів, 14007

Відповідач: Комунальне підприємство Чернігівське тролейбусне управління Чернігівської міської ради,

код ЄДРПОУ 03328681, вул. Шевченка, 50, м. Чернігів, 14035

Предмет спору: про визнання недійсним договору,

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Не викликались,

ВСТАНОВИВ:

Чернігівською обласною корпорацією агропромислового будівництва подано позов до Комунального підприємства Чернігівське тролейбусне управління Чернігівської міської ради, у якому позивач просить суд визнати недійсним договір про спільні володіння та дольову участь в утриманні гуртожитку від 01.08.2001. Також позивач просить залучити до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Житлово-комунальне підприємство Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва та Фонд комунального майна Чернігівської міської ради, оскільки вважає, що рішення у справі може вплинути на їх права та обов'язки.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що у спірному договорі зазначено, що він укладений між співвласниками гуртожитку в особі начальника тролейбусного управління Головченка В.В. та головою об'єднання Чернігівагробуд Крамаренка А.І. Цей договір підписаний начальником Житлово-комунального підприємства Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва Гладковською Г.І., проте не був підписаний стороною спірного договору - позивачем. Позивач вказує, що жодних повноважень на підписання спірного договору Житлово-комунальному підприємству Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва він не надавав. Посилаючись на ст. 203, 207, 215 Цивільного кодексу України, позивач вважає, що договір про спільні володіння та дольову участь в утриманні гуртожитку від 01.08.2001 підлягає визнанню недійсним.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 19.03.2018 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків.

Ухвалою суду від 02.04.2018 позовну заяву повернуто позивачу на підставі ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Позивачем подано апеляційну скаргу на ухвалу суду від 02.04.2018.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.05.2018 скасовано ухвалу суду від 02.04.2018, а справу направлено до Господарського суду Чернігівської області для продовження розгляду.

Автоматизованою системою документообігу Господарського суду Чернігівської області справу передано для розгляду судді Шморгуну В.В. (на підставі п. 9 рішення зборів суддів від 03.07.2015 зі змінами та доповненнями).

Відповідно до ч. 7 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України у разі скасування ухвали про повернення позовної заяви та направлення справи для продовження розгляду, суд не має права повторно повертати позовну заяву.

Отже, справа підлягає розгляду судом у порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 4 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України).

Обґрунтовуючи необхідність залучення до участі у справі, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Житлово-комунального підприємства Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва (далі - ЖКП), позивач зазначає, що частина спірного гуртожитку знаходиться в управлінні ЖКП, а тому вважає, що рішення у цій справі може суттєво вплинути на права та обов'язки ЖКП.

Оскільки частина гуртожитку, який є предметом спірного договору, увійшла у статутний фонд та повне господарське відання ЖКП відповідно до акту приймання-передачі, затвердженого наказом №2 від 28.04.1999, рішення суду може вплинути на права та обов'язки ЖКП щодо цієї частини спірного гуртожитку, а тому суд вважає за необхідне залучити Житлово-комунальне підприємство Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Стосовно необхідності залучення до участі у справі, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Фонду комунального майна Чернігівської міської ради, позивач зазначає, що частину спірного гуртожитку передано Фондом комунального майна Чернігівської міської ради відповідачу в оперативне управління.

Враховуючи те, що частину спірного гуртожитку, який є предметом спірного договору, та перебуває у комунальній власності територіальної громади м. Чернігова, передано Фондом комунального майна Чернігівської міської ради відповідачу в господарське відання на підставі договору на закріплення майна, що перебуває у комунальній власності територіальної громади м. Чернігова на праві господарського відання від 27.06.2012, рішення суду може вплинути на права та обов'язки Фонду щодо цієї частини спірного гуртожитку, а тому суд вважає за необхідне залучити Фонд комунального майна Чернігівської міської ради до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, відповідач має право надіслати:

1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову;

2) позивачу, іншим відповідачам, а також третім особам - копію відзиву та доданих до нього документів.

За приписами ст. 179 Господарського процесуального кодексу України у строк, встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження у справі або ухвалі, постановленій у підготовчому засіданні (якщо третіх осіб було залучено у підготовчому засіданні), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, мають право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву. Учасники справи мають право подати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Згідно з ч. 4 ст. 168 Господарського процесуального кодексу України пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дозволить третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази, та надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне встановити учасникам справи строк для подання заяв по суті.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов'язковою.

Керуючись ст. 12, 50, 120, 161, 168, 176, 178, 179, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 10.07.2018 о 10:00 .

4. Залучити до участі у справі, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Житлово-комунальне підприємство Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва (код ЄДРПОУ 05388658, проспект Перемоги, 205, м. Чернігів, 14035).

5. Залучити до участі у справі, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Фонд комунального майна Чернігівської міської ради (код ЄДРПОУ 14227121, вул. Мстиславська, 8, м. Чернігів, 14000).

6. Встановити відповідачу п'ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали для подання до суду та іншим учасникам справи, у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, відзиву на позов з доданими до нього документами.

Докази направлення іншим учасникам справи відзиву надати суду у встановлений строк.

7. Встановити третім особам:

- п'ятиденний строк з дня отримання ухвали для подання до суду та іншим учасникам справи, у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, письмових пояснень щодо позову з доданими до них документами.

- п'ятиденний строк з дня отримання відзиву на позов для подання до суду та іншим учасникам справи, у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, письмових пояснень щодо відзиву з доданими до них документами.

Докази направлення іншим учасникам справи письмових пояснень надати суду у встановлений строк.

8. Встановити позивачу та відповідачу трьохденний строк з дня отримання письмових пояснень третіх осіб для подання до суду та іншим учасникам справи, у порядку, визначеному ч. 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України, відповіді на такі пояснення з доданими до неї документами.

9. Викликати у підготовче засідання, яке відбудеться 10.07.2018 о 10:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області у м. Чернігові, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 306, позивача - Чернігівську обласну корпорацію агропромислового будівництва, відповідача - Комунальне підприємство Чернігівське тролейбусне управління Чернігівської міської ради, третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Житлово-комунальне підприємство Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва та третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Фонд комунального майна Чернігівської міської ради.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - https://cn.arbitr.gov.ua/sud5028 .

Суддя В.В. Шморгун

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення11.06.2018
Оприлюднено11.06.2018
Номер документу74570391
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/188/18

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Рішення від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 08.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 26.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Постанова від 21.05.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 14.05.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні