Ухвала
від 03.07.2018 по справі 927/188/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

03 липня 2018 року м. Чернігів справа № 927/188/18

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Шморгуна В.В., розглянувши заяву Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва №10/188 від 15.06.2018 про відвід судді у справі

За позовом: Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва,

код ЄДРПОУ 03089986, вул. В. Дрозда, 11, м. Чернігів, 14007

до відповідача: Комунального підприємства Чернігівське тролейбусне управління Чернігівської міської ради,

код ЄДРПОУ 03328681, вул. Шевченка, 50, м. Чернігів, 14035

за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: 1. Житлово-комунального підприємства Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва,

код ЄДРПОУ 05388658, проспект Перемоги, 205, м. Чернігів, 14035

2. Фонду комунального майна Чернігівської міської ради,

код ЄДРПОУ 14227121, вул. Мстиславська, 8, м. Чернігів, 14000

Предмет спору: про визнання недійсним договору,

ПРЕДСТАВНИКИ СТОРІН:

Не викликались,

ВСТАНОВИВ:

Чернігівською обласною корпорацією агропромислового будівництва подано позов до Комунального підприємства Чернігівське тролейбусне управління Чернігівської міської ради, у якому позивач просить суд визнати недійсним договір про спільні володіння та дольову участь в утриманні гуртожитку від 01.08.2001.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що у спірному договорі зазначено, що він укладений між співвласниками гуртожитку в особі начальника тролейбусного управління Головченка В.В. та головою об'єднання Чернігівагробуд Крамаренка А.І. Цей договір підписаний начальником Житлово-комунального підприємства Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва Гладковською Г.І., проте не був підписаний стороною спірного договору - позивачем. Позивач вказує, що жодних повноважень на підписання спірного договору Житлово-комунальному підприємству Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва він не надавав. Посилаючись на ст. 203, 207, 215 Цивільного кодексу України, позивач вважає, що договір про спільні володіння та дольову участь в утриманні гуртожитку від 01.08.2001 підлягає визнанню недійсним.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 19.03.2018 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків.

Ухвалою суду від 02.04.2018 позовну заяву повернуто позивачу на підставі ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Позивачем подано апеляційну скаргу на ухвалу суду від 02.04.2018.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.05.2018 скасовано ухвалу суду від 02.04.2018, а справу направлено до Господарського суду Чернігівської області для продовження розгляду.

Автоматизованою системою документообігу Господарського суду Чернігівської області справу передано для розгляду судді Шморгуну В.В. (на підставі п. 9 рішення зборів суддів від 03.07.2015 зі змінами та доповненнями, чинного на момент проведення авторозподілу).

Ухвалою суду від 11.06.2018 відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання на 10.07.2018. Цією ухвалою також залучено до участі у справі у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Житлово-комунальне підприємство Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва та Фонд комунального майна Чернігівської міської ради.

Відповідно до поштового повідомлення про вручення ухвала суду від 11.06.2018 отримана позивачем 13.06.2018.

19.06.2018 до суду від позивача надійшла заява про відвід судді Шморгуна В.В.

Згідно з ч. 2 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу.

У зв'язку з перебуванням судді Шморгуна В.В. у відпустці, заява позивача про відвід судді була отримана судом, який розглядає справу №927/188/18, 02.07.2018.

Частинами 7, 8 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що питання про відвід має бути розглянуто не пізніше двох днів з дня надходження заяви про відвід, а у випадку розгляду заяви про відвід суддею іншого суду - не пізніше десяти днів з дня надходження заяви про відвід.

Суд вирішує питання про відвід без повідомлення учасників справи. За ініціативою суду питання про відвід може вирішуватися у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи у судове засідання, в якому вирішується питання про відвід, не перешкоджає розгляду судом питання про відвід.

Заява позивача про відвід судді Шморгуна В.В. вирішується без повідомлення учасників справи.

За приписами ч. 2, 3 ст. 38 Господарського процесуального кодексу України з підстав, зазначених у статтях 35, 36 і 37 цього Кодексу, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи.

Відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання або першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

За результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу (ч. 11 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України).

Обґрунтовуючи подану заяву, позивач зазначає, що суддя Шморгун В.В. двічі повертав позовну заяву позивача. Після скасування ухвали суду від 02.04.2018, якою вдруге було повернуто позовну заяву, суддя Шморгун В.В. відкрив провадження у справі. На думку позивача, було порушено порядок визначення судді для розгляду справи, оскільки у нього є великий сумнів, що саме через інформаційно-телекомунікаційну систему позов тричі розподілявся судді Шморгуну В.В. У зв'язку зі скасуванням ухвали суду від 02.04.2018, позивач сумнівається в об'єктивності та неупередженості судді при розгляді справи та вважає, що суддя Шморгун В.В. відповідно до вимог ст. 38 Господарського процесуального кодексу України був зобов'язаний заявити самовідвід.

Відповідно до ч. 1 ст. 35 Господарського процесуального кодексу України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об'єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу (ч. 2 ст. 35 цього Кодексу).

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України визначення судді, а в разі колегіального розгляду - судді-доповідача для розгляду конкретної справи здійснюється Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації документів, зазначених в частині другій статті 6 цього Кодексу, а також в інших випадках визначення складу суду на будь-якій стадії судового процесу, з урахуванням спеціалізації та рівномірного навантаження для кожного судді, за принципом випадковості та в хронологічному порядку надходження справ.

Підпунктом 17.4 п. 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України визначено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи визначення судді або колегії суддів (судді-доповідача) для розгляду конкретної справи здійснюється:

до приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність із цією редакцією Кодексу в частині порядку визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи, але не довше, ніж три місяці з дня набрання чинності цією редакцією Кодексу, - за допомогою автоматизованої системи документообігу суду за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу;

після приведення Положення про автоматизовану систему документообігу суду у відповідність із цією редакцією Кодексу в частині порядку визначення судді або колегії суддів для розгляду конкретної справи - за допомогою автоматизованої системи документообігу суду за правилами, встановленими цією редакцією Кодексу.

Згідно з п. 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

На теперішній час Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система не розпочала своє функціонування, а тому визначення судді для розгляду справи у Господарському судді Чернігівської області відповідно п.п. 17.4 п. 17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України здійснюється за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

Як встановлено судом, у лютому 2018 року позивач звернувся з позовом до відповідача про визнання недійсним договору про спільні володіння та дольову участь в утриманні гуртожитку від 01.08.2001.

Автоматизованою системою документообігу Господарського суду Чернігівської області для розгляду цієї справи визначено суддю Шморгуна В.В. (справа №927/109/18).

Ухвалою суду від 19.02.2018 у справі №927/109/18 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків.

Ухвалою суду від 02.03.2018 у справі №927/109/18 позовну заяву повернуто позивачу на підставі ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

У березні 2018 року позивач вдруге звернувся з цим же самим позовом до Господарського суду Чернігівської області.

Згідно з ч. 1 ст. 36 Господарського процесуального кодексу України, яка регулює недопустимість повторної участі судді у розгляді справи, суддя, який брав участь у вирішенні справи в суді першої інстанції, не може брати участі в розгляді цієї самої справи в судах апеляційної і касаційної інстанцій, а так само у новому розгляді справи судом першої інстанції після скасування рішення суду або ухвали про закриття провадження в справі.

Обмежень щодо розгляду позову тим самим складом суду, який повертав позовну заяву, у разі повторного її подання, Господарський процесуальний кодекс України не встановлює.

Відповідно до п. 9 рішення зборів Господарського суду Чернігівської області від 03.07.2015 зі змінами та доповненнями, чинного на момент проведення авторозподілу, у разі надходження до суду позовної заяви, раніше повернутої на підставі ст . 174 ГПК України, здійснювати її розподіл тому ж судді, а в разі його відсутності (відпустка, відрядження, хвороба) або відключення від розподілу - в загальному порядку з урахуванням спеціалізації.

Прийняття відповідного рішення щодо затвердження засад використання автоматизованої системи документообігу належить до компетенції зборів суддів відповідно до приписів Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 №30 (далі - Положення про автоматизовану систему документообігу суду).

Автоматизованою системою документообігу Господарського суду Чернігівської області справу №927/188/18 передано для розгляду судді Шморгуну В.В. (на підставі п. 9 рішення зборів суддів від 03.07.2015 зі змінами та доповненнями, чинного на момент проведення авторозподілу).

Ухвалою суду від 19.03.2018 у справі №927/188/18 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків.

Ухвалою суду від 02.04.2018 у справі №927/188/18 позовну заяву повернуто позивачу на підставі ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Не погоджуючись з ухвалою суду від 02.04.2018, позивач подав апеляційну скаргу.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.05.2018 скасовано ухвалу суду від 02.04.2018, а справу направлено до Господарського суду Чернігівської області для продовження розгляду.

У п. 9 рішення зборів Господарського суду Чернігівської області від 03.07.2015 зі змінами та доповненнями, чинного на момент проведення авторозподілу, зазначено здійснювати передачу (або розподіл) справ (заяв), по яким апеляційною та/або касаційною інстанціями скасовані ухвали, прийняті на прийнятті на підставі ст. 174, 175, 226, 227, 228, 323 ГПК України, судді, який приймав скасований процесуальний документ, а у разі його відсутності (відпустка, відрядження, хвороба) або відключення від розподілу - в загальному порядку з урахуванням спеціалізації.

Статтею 36 Господарського процесуального кодексу України визначено виключний перелік випадків, у яких недопустима повторна участь судді у розгляді справи.

Скасування ухвали суду про повернення позовної заяви не є таким випадком.

Відповідно до п. п. 2 п. 21 розділу VIII Положення про автоматизовану систему документообігу суду передача судової справи (матеріалів кримінального провадження) раніше визначеному судді, колегії суддів, палаті або об'єднаній палаті проводиться модулем автоматизованого розподілу щодо судових справ, що надійшли із судів апеляційної або касаційної інстанцій після скасування ухвал, які перешкоджають подальшому розгляду судової справи (крім ухвал про закриття, припинення провадження) та ухвал, які не перешкоджають подальшому розгляду судової справи.

Автоматизованою системою документообігу Господарського суду Чернігівської області справу передано для розгляду судді Шморгуну В.В. (на підставі п. 9 рішення зборів суддів від 03.07.2015 зі змінами та доповненнями, чинного на момент проведення авторозподілу).

Таким чином, визначення судді для розгляду справи за позовною заявою Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва до Комунального підприємства Чернігівське тролейбусне управління Чернігівської міської ради про визнання недійсним договору про спільні володіння та дольову участь в утриманні гуртожитку від 01.08.2001 відбувалось у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України, Положенням про автоматизовану систему документообігу суду та відповідно до рішення зборів суддів Господарського суду Чернігівської області від 03.07.2015 зі змінами та доповненнями, чинного на момент проведення авторозподілу.

Отже, порядок для визначення судді для розгляду справи не був порушений.

Також позивачем не зазначено обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об'єктивності судді Шморгуна В.В. при розгляді даної справи.

Саме лише скасування апеляційною інстанцією ухвали про повернення позовної заяви за змістом наведених вище процесуальних норм не може вважатись абсолютною і беззаперечною підставою виникнення у господарського суду, чия ухвала скасована, упередженості та необ'єктивності при розгляді відповідної справи.

Таким чином, підстави для заявлення суддею Шморгуном В.В. самовідводу, які зазначені у ст. 35, 36 Господарського процесуального кодексу України, відсутні, а тому посилання позивача, що суддя Шморгун В.В. був зобов'язаний заявити самовідвід відповідно до ст. 38 Господарського процесуального кодексу України є безпідставними.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 39 Господарського процесуального кодексу України суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу, він вирішує питання про зупинення провадження у справі. У цьому випадку вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Оскільки суд дійшов висновку про необґрунтованість заявленого відводу, заява позивача № 10/188 від 15.06.2018 про відвід судді Шморгуна В.В. має бути передана на вирішення іншому судді.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку надходження заяви про відвід судді.

Оскільки суд не вважає за необхідне зупиняти провадження у справі, заява про відвід судді Шморгуна В.В. підлягає передачі для вирішення іншому судді без такого зупинення.

Керуючись ст. 35, 36, 38, 39, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву позивача № 10/188 від 15.06.2018 про відвід судді Шморгуна В.В. передати на вирішення іншому судді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - https://cn.arbitr.gov.ua/sud5028 .

Суддя В.В. Шморгун

Дата ухвалення рішення03.07.2018
Оприлюднено05.07.2018
Номер документу75080171
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/188/18

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Рішення від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 08.08.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 26.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Белов С.В.

Ухвала від 03.07.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Ухвала від 11.06.2018

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Шморгун В.В.

Постанова від 21.05.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 14.05.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні