Ухвала
від 11.06.2018 по справі 496/2239/18
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/2239/18

Провадження № 2/496/1253/18

У Х В А Л А

11 червня 2018 року м. Біляївка

Суддя Біляївського районного суду Одеської області Горяєв І.М., розглянувши заяву представника позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову, -

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача звернувся до суду з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю САУСПАЛЬМ про витребування нерухомого майна, також подано заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на нерухоме майно: будівлі комплексу дорожнього сервісу, що знаходяться за адресою: Одеська область, Біляївський район, село Нерубайське, Нерубайська сільська рада, шлях Одеса-Київ 15 км загальною площею 11217,5 кв.м., та земельну ділянку (кадастровий номер 5121084200:03:001:0008), що розташована за адресою: Одеська область, Біляївський район, Нерубайська сільська рада, село Нерубайське, 15 км шляху Одеса-Київ загальною площею 14,9577 га, а також передати вказане нерухоме майно, що знаходяться за зазначеною вище адресою - на зберігання ПП Спрут , ідентифікаційний код юридичної особи: 30826766, зареєстровано за адресою: 54038, Миколаївська область, місто Миколаїв, вулиця Леваневців, будинок 8.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що позивачкою подано до Біляївського районного суду позовну заяву про витребування та зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю Сауспальм звільнити нерухоме майно: будівлі комплексу дорожнього сервісу, що знаходяться за адресою: Одеська область, Біляївський район, село Нерубайське, Нерубайська сільська рада, шлях Одеса-Київ 15 км загальною площею 11217,5 кв.м., та земельну ділянку (кадастровий номер 5121084200:03:001:0008), що розташована за адресою: Одеська область, Біляївський район, Нерубайська сільська рада, село Нерубайське, 15 км шляху Одеса-Київ загальною площею 14,9577 га. На даний час відповідач відповідно до реєстру речових прав на нерухоме майно є власником спірного майна, має усі можливості для вільного розпорядження спірним майном, зокрема продажу/перепродажу цього майна з метою ухилення від виконання можливого судового рішення. Крім того, 19.05.2018 року, коли відбувся силовий захват усього майна підприємства (з цього приводу порушене кримінальне провадження), співзасновником якого є позивачка, директор ТОВ Сауспальм неодноразово зазначав про те, що він не має наміру проводити господарську діяльність, його метою є виключно отримання якомога більше грошових коштів за зазначене нерухоме майно та земельну ділянку шляхом її відчуження. Зважаючи на те, що договори купівлі-продажу, які стали підставою для реєстрації за відповідачем права власності, є за своєю правовою природою нікчемними, враховуючи про обізнаність відповідача з фактом нікчемності договору сесії, тому позивач вважає, що на даний час існують реальні підстави припускати, що відповідач вчинятиме дії, направлені на зміну власника спірного майна для унеможливлення виконання рішення суду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступного висновку.

Відповідно до ч.1 та ч. 2 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з нормами статті 150 ЦПК України позов забезпечується, зокрема, накладенням арешту на майно та(або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб. Заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до ч. 1 та 3 ст. 151 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, може вжити заходи забезпечення позову; забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Частиною 4 ст.151 ЦПК України, у заяві можуть бути зазначені кулька заходів забезпечення позову, що мають бути вжиті судом, із обґрунтуванням доцільності вжиття кожного з цих заходів.

Враховуючи те, що між сторонами існує спір щодо витребування та зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю Сауспальм звільнити нерухоме майно: будівлі комплексу дорожнього сервісу, що знаходяться за адресою: Одеська область, Біляївський район, село Нерубайське, Нерубайська сільська рада, шлях Одеса-Київ 15 км загальною площею 11217,5 кв.м. та земельну ділянку (кадастровий номер 5121084200:03:001:0008), що розташована за адресою: Одеська область, Біляївський район, Нерубайська сільська рада, село Нерубайське, 15 км шляху Одеса-Київ загальною площею 14,9577 га., у суді відкрито провадження за цим позовом, та існує вірогідність та наявні підстави ризиків, що невжиття заходів забезпечення позову та їх доказів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Оскільки на даний час відповідач відповідно до реєстру речових прав на нерухоме майно є власником спірного майна та має усі можливості для вільного розпорядження спірним майном, а саме продаж, перепродаж вказаного майна, тобто відповідач має можливість в будь-який час укласти правочин по відчуженню третім особам вказаного спірного майна, що може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Судовий захист повинен бути ефективним, що вимагає ст.13 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Відповідно до п.4 Постанови Пленуму Верховного суду України № 9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Суд, вивчивши заяву про забезпечення позову, її обґрунтування, дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, з урахуванням підстав ризиків невжиття заходів забезпечення позову та їх доказів, що може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду, нерухоме майно, на яке просить накласти арешт заявник, вид пропонованого забезпечення позову, вважає за необхідне задовольнити дану заяву про забезпечення позову та накласти арешт на спірне майно, а також для забезпечення можливості реального виконання рішення суду передати спірне нерухоме майно та земельну ділянку на зберігання незалежній ліцензованій охоронній фірмі, яка забезпечить охорону спірного майна до вирішення спору.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 149-153 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивача ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити.

Накласти арешт на нерухоме майно: будівлі комплексу дорожнього сервісу, що знаходяться за адресою: Одеська область, Біляївський район, село Нерубайське, Нерубайська сільська рада, шлях Одеса-Київ 15 км загальною площею 11217,5 кв.м., та земельну ділянку (кадастровий номер 5121084200:03:001:0008), що розташована за адресою: Одеська область, Біляївський район, Нерубайська сільська рада, село Нерубайське, 15 км шляху Одеса-Київ загальною площею 14,9577 га.

Передати нерухоме майно: будівлі комплексу дорожнього сервісу, що знаходяться за адресою: Одеська область, Біляївський район, село Нерубайське, Нерубайська сільська рада, шлях Одеса-Київ 15 км загальною площею 11217,5 кв.м., та земельну ділянку (кадастровий номер 5121084200:03:001:0008), що розташована за адресою: Одеська область, Біляївський район, Нерубайська сільська рада, село Нерубайське, 15 км шляху Одеса-Київ, загальною площею 14,9577 га - на зберігання ПП Спрут , ідентифікаційний код юридичної особи: 30826766, зареєстровано за адресою: 54038, Миколаївська область, місто Миколаїв, вулиця Леваневців, будинок 8.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Копію ухвали надіслати зацікавленим особам для відома.

Строк пред'явлення ухвали до виконання згідно Закону України Про виконавче провадження .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення, однак оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя Біляївського районного суду

Одеської області ОСОБА_2

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.06.2018
Оприлюднено12.06.2018
Номер документу74576925
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —496/2239/18

Постанова від 19.05.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 01.10.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 28.05.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Штелик Світлана Павлівна

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Штелик Світлана Павлівна

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 14.03.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Таварткіладзе О. М.

Ухвала від 22.12.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Штелик Світлана Павлівна

Ухвала від 20.12.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

Ухвала від 20.12.2018

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Горяєв І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні