Рішення
від 07.06.2018 по справі 816/532/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2018 року м. ПолтаваСправа № 816/532/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Головка А.Б.,

за участю:

секретаря судового засідання - Крутько О.В.,

представника позивача - ОСОБА_1,

відповідача - ОСОБА_2,

представника третьої особи ОСОБА_3 - ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому засіданні справу за адміністративним позовом Публічного акціонерного товариства "Дельта банк" до приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2, ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради, треті особи: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Товариство з обмеженою відповідальністю "Елаксен", Товариство з обмеженою відповідальністю "Армапром", ОСОБА_3 про визнання протиправними та скасування рішень, зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

16 лютого 2018 року Публічне акціонерне товариство "Дельта банк" звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2, ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради, треті особи: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Товариство з обмеженою відповідальністю "Елаксен", Товариство з обмеженою відповідальністю "Армапром", ОСОБА_3 про визнання протиправними та скасування рішень приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 29176521 та 29176500, про припинення іпотеки Банку на об'єкт іпотеки та припинення обтяження на нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Котляревського, 1/27, загальною площею 808,5 кв.м.; зобов'язання ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради поновити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про іпотеку АТ "Дельта Банк" за реєстраційним номером 13306373, який перенесено до державного реєстру речових прав на нерухоме майно 17.02.2016 та № 13574120, який перенесено до державного реєстру речових прав на нерухоме майно 04.03.2016 на нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Котляревського, 1/27, загальною площею 808,5 кв. м.

Ухвалою суду від 07 березня 2018 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі № 816/532/18, розгляд справи ухвалено проводити за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 03 квітня 2018 року відмовлено у задоволенні клопотання представника ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради про вирішення питання про передачу адміністративної справи на розгляд іншого адміністративного суду за підсудністю.

Ухвалою суду від 03 квітня 2018 року закрито підготовче провадження і призначено справу до судового розгляду по суті.

Ухвалою суду від 16 травня 2018 року відмовлено у задоволенні клопотання приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2 про передачу адміністративної справи за підсудністю.

Ухвалою суду від 07 червня 2018 року відмовлено у задоволенні клопотання представника третьої особи ОСОБА_3 про залишення позовної заяви без розгляду у справі № 816/532/18.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що в порушення вимог Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження" приватний нотаріус прийняв рішення про припинення іпотеки за діючим договором іпотеки без зазначення будь-яких підстав для вчинення таких реєстраційних дій та без відома обтяжувача/іпотекодержателя за цим договором.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги просив їх задовольнити.

Відповідач приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2 у судовому засіданні заперечувала проти позову, просила відмовити в його задоволенні. У відзиві на позов зазначила, що реєстраційні дії щодо припинення обтяжень не вчиняла. Зазначила, що невстановлені особи з метою продажу обтяженого майна незаконно провели зняття обтяження на нежитлове приміщення, розташоване за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Котляревського, 1/27 /том 1 а.с. 227-237/.

Представник відповідача ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. 30.03.2018 подав відзив на позов, у якому зазначив, що не приймав жодних індивідуальних актів та не вчиняв будь-яких дій чи бездіяльності щодо позивача, відповідно позовні вимоги щодо нього є необґрунтованими /том 1 а.с. 211-215/.

Представник третьої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. У письмових поясненнях від 29.03.2018 просив суд позов задовольнити та зазначив, що законодавством чітко регламентовано порядок вчинення державним реєстратором (нотаріусом) реєстраційних дій і перелік документів, наявність яких є необхідною для внесення відповідних записів. Так, особа, яка звертається до державного реєстратора з вимогами про вчинення державної реєстрації, повинна підтвердити наявність у неї відповідних повноважень та підстав, а державний реєстратор (нотаріус) - їх перевірити. Оскільки припинення іпотеки здійснено відповідачем на підставі документів, які позивачем як іпотекодержателем не подавались, тому дії реєстратора є такими, що вчинені всупереч вимогам чинного законодавства /том 2 а.с. 95-99/.

Представник третьої особи ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечував проти позову, просив відмовити в його задоволенні.

Представники третіх осіб Товариства з обмеженою відповідальністю "Елаксен" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Армапром" у судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, відповідача та третьої особи, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 29.04.2011 між ПАТ "Дельта Банк" та ТОВ "Армапром" укладено Кредитний договір № К-2003408 на суму 8900000 грн / том 1 а.с. 17-21/.

29.04.2011 між ПАТ "Дельта Банк" та ТОВ "Елаксен" укладено договір іпотеки № К-2003408/S-1, посвідчений 29.04.2011 приватним нотаріусом Полтавського міського нотаріального округу ОСОБА_6 та зареєстрований в реєстрі за № 1800 /том 1 а.с. 22-33/.

Пунктом 2.1.1 цього Договору передбачено, що в іпотеку передається нерухоме майно, а саме: нежитлові приміщення, що знаходяться по вул. Котляревського, 1/27 у м. Полтаві, загальною площею 808,5 кв.м.

ПАТ "Дельта Банк" отримано 18.01.2018 Інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон і відчуження об'єктів нерухомого майна по іпотекодавцю юридичній особі Товариству з обмеженою відповідальністю "Елаксен" код ЄДРПОУ 31879562, з якої позивачем з'ясовано, що 08.04.2016 приватним нотаріусом Чернігівського округу ОСОБА_2 рішеннями із індексними номерами 29176521 та 29176500 припинено іпотеку та обтяження на нежитлові приміщення розташовані за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Котляревського, 1/27 /том 1 а.с. 34-43/.

Позивач не погодився із вказаними рішеннями та оскаржив їх до суду.

Оцінюючи обґрунтованість позовних вимог, суд дійшов до наступних висновків.

Згідно із статтею 1 Закону України "Про іпотеку" від 05.06.2003 № 898-IV іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця, згідно з яким іпотекодержатель має право в разі невиконання боржником забезпеченого іпотекою зобов'язання одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки переважно перед іншими кредиторами цього боржника у порядку, встановленому цим Законом.

Статтею 4 Закону України "Про іпотеку" передбачено, що обтяження нерухомого майна іпотекою підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно із частиною 1 статті 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" загальними засадами державної реєстрації прав є:

1) гарантування державою об'єктивності, достовірності та повноти відомостей про зареєстровані права на нерухоме майно та їх обтяження;

2) обов'язковість державної реєстрації прав у Державному реєстрі прав;

3) публічність державної реєстрації прав;

4) внесення відомостей до Державного реєстру прав виключно на підставах та в порядку, визначених цим Законом;

5) відкритість та доступність відомостей Державного реєстру прав.

Згідно із частиною 3 статті 10 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державний реєстратор:

1) встановлює відповідність заявлених прав і поданих документів вимогам законодавства, а також відсутність суперечностей між заявленими та вже зареєстрованими речовими правами на нерухоме майно та їх обтяженнями, зокрема:

відповідність обов'язкового дотримання письмової форми правочину та його нотаріального посвідчення у випадках, передбачених законом;

відповідність повноважень особи, яка подає документи для державної реєстрації прав;

відповідність відомостей про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що містяться у Державному реєстрі прав, відомостям, що містяться у поданих документах;

наявність обтяжень прав на нерухоме майно;

наявність факту виконання умов правочину, з якими закон та/або відповідний правочин пов'язує можливість виникнення, переходу, припинення речового права, що підлягає державній реєстрації;

2) перевіряє документи на наявність підстав для зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, зупинення державної реєстрації прав, відмови в державній реєстрації прав та приймає відповідні рішення;

3) під час проведення державної реєстрації прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року, запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, копії документів тощо), необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних інформаційних систем, документів та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником.

Органи державної влади, підприємства, установи та організації зобов'язані безоплатно протягом трьох робочих днів з моменту отримання запиту надати державному реєстратору запитувану інформацію в паперовій та (за можливості) в електронній формі;

4) під час проведення державної реєстрації прав на земельні ділянки використовує відомості Державного земельного кадастру шляхом безпосереднього доступу до нього у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

5) відкриває та/або закриває розділи в Державному реєстрі прав, вносить до нього записи про речові права на нерухоме майно та їх обтяження, про об'єкти та суб'єктів таких прав;

6) присвоює за допомогою Державного реєстру прав реєстраційний номер об'єкту нерухомого майна під час проведення державної реєстрації прав;

7) виготовляє електронні копії документів та розміщує їх у реєстраційній справі в електронній формі у відповідному розділі Державного реєстру прав (у разі якщо такі копії не були виготовлені під час прийняття документів за заявами у сфері державної реєстрації прав);

8) формує документи за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав;

9) формує та веде реєстраційні справи у паперовій формі.

Ведення реєстраційної справи у паперовій формі здійснюється виключно державними реєстраторами, які перебувають у трудових відносинах з виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, за місцезнаходженням відповідного майна;

10) здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Таким чином, прийняттю рішення про державну реєстрацію передує вчинення дій державним реєстратором щодо такої реєстрації.

Приватний нотаріус Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2 у судовому засіданні наполягала на тому, що реєстраційні дії щодо припинення обтяжень не вчиняла. Зазначила, що невстановлені особи з метою продажу обтяженого майна незаконно провели зняття обтяження на нежитлове приміщення, розташоване за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Котляревського, 1/27.

При цьому, матеріали справи не містять доказів вчинення відповідачем таких дій.

Таким чином, суд дійшов до висновку про визнання протиправними та скасування рішень приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 29176521 та 29176500, про припинення іпотеки банку на об'єкт іпотеки та припинення обтяження на нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Котляревського, 1/27.

Стосовно позовної вимоги про зобов'язання ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради поновити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про іпотеку АТ "Дельта Банк" за реєстраційним номером 13306373, який перенесено до державного реєстру речових прав на нерухоме майно 17.02.2016 та № 13574120, який перенесено до державного реєстру речових прав на нерухоме майно 04.03.2016 на нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Котляревського, 1/27, загальною площею 808,5 кв. м.

Відповідно до пункту 6 Порядку державної реєстрації речових прав та їх обтяжень, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127, державна реєстрація прав проводиться за заявою заявника шляхом звернення до суб'єкта державної реєстрації прав або нотаріуса, крім випадків, передбачених цим Порядком.

Згідно із пунктом 18 Порядку за результатом розгляду заяви та документів, поданих для державної реєстрації прав, державний реєстратор приймає рішення щодо державної реєстрації прав або щодо відмови в такій реєстрації.

Частиною 1 статті 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" передбачено, що записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав.

Відповідно до частини 5 статті 3 Закону державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя.

Згідно з частиною 2 статті 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" у разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування записів про проведену державну реєстрацію прав, а також у випадку, передбаченому підпунктом "а" пункту 2 частини шостої статті 37 цього Закону, до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Пунктом 41 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у разі коли внесення записів про скасування державної реєстрації прав здійснюється щодо державної реєстрації переходу чи припинення речових прав, державний реєстратор робить відмітку про скасування державної реєстрації прав та поновлює записи про речові права на нерухоме майно, обтяження таких прав, що існували до проведення державної реєстрації прав.

Відповідно до частини 5 статті 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомого майна в межах Автономної Республіки Крим, області, міст Києва та Севастополя.

Згідно із абзацом 4 статті 3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація прав проводиться за заявами у сфері державної реєстрації прав будь-яким державним реєстратором з урахуванням вимог, встановлених абзацами першим - третім цієї частини, крім випадку, передбаченого абзацом п'ятим цієї частини.

Отже, з метою проведення державної реєстрації прав позивач має право звернутися до будь-якого із суб'єктів державної реєстрації, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно в межах Полтавської області.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач до ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради із будь-якими заявами щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно не звертався, у зв'язу із чим, суд вважає необґрунтованими вимоги позивача в частині зобов'язання відповідача ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради поновити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Таким чином, позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Адміністративний позов Публічного акціонерного товариства "Дельта банк" (б-р Дружби народів, 38, м. Київ, 01014, код ЄДРПОУ 34047020) до приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2 (вул. П'ятницька, 49, м. Чернігів, 14000), ОСОБА_5 державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виконавчого комітету Полтавської міської ради (вул. Сапіго, 6, м. Полтава, 36000), треті особи: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (вул. Січових Стрільців, 17, м. Київ, 04053, код ЄДРПОУ 21708016), Товариство з обмеженою відповідальністю "Елаксен" (вул. Швабська, 49, м. Ужгород, Закарпатська область, 88018, код ЄДРПОУ 31879562), Товариство з обмеженою відповідальністю "Армапром" (АДРЕСА_1, 73009, код ЄДРПОУ 31118554), ОСОБА_3 (АДРЕСА_2, 36000) про визнання протиправними та скасування рішень, зобов'язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Визнати протиправними та скасувати рішення приватного нотаріуса Чернігівського міського нотаріального округу ОСОБА_2 про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 29176521 та 29176500, про припинення іпотеки банку на об'єкт іпотеки та припинення обтяження на нежитлові приміщення, що знаходяться за адресою: Полтавська область, м. Полтава, вул. Котляревського, 1/27.

У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного адміністративного суду з урахуванням особливостей подання апеляційних скарг, встановлених пунктом 15.5 частини 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції від 03.10.2017 року.

Апеляційна скарга на дане рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 18 червня 2018 року.

Суддя А.Б. Головко

Дата ухвалення рішення07.06.2018
Оприлюднено20.06.2018
Номер документу74782537
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування рішень, зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —816/532/18

Постанова від 13.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 11.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 15.01.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Постанова від 20.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Постанова від 20.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 09.10.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 09.10.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 17.08.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 17.08.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Рішення від 07.06.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні