Ухвала
від 25.05.2018 по справі 686/2515/18
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/2515/18

УХВАЛА

25 травня 2018 року

Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області в складі:

головуючої - судді Мороз В.О.,

за участю секретаря Козельської Г.В.,

позивачів ОСОБА_1, ОСОБА_2,

представника позивача ОСОБА_3,

представників відповідачів ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6,

представника відповідача-третьої особи ОСОБА_7,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_8, ОСОБА_2 до ОСОБА_9, Хмельницької міської ради Хмельницької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, Управління земельних ресурсів та земельної реформи Хмельницької міської ради, ОСОБА_10 про зобов'язання до вчинення певних дій, -

встановив:

В провадженні Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області перебуває вищезазначена справа.

Представник відповідача ОСОБА_9 в підготовчому судовому засіданні заявив клопотання про призначення по справі судової земельно-технічної експертизи, на вирішення якої поставити питання: визначити межі фактичного землекористування земельними ділянками між співвласниками житлового будинку за адресою: м. Хмельницький, вул. Завадського, 10, а саме фізичних характеристик земельних ділянок (конфігурації, площі, промірів тощо); визначити відповідність (накладення меж) фактичного землекористування земельних ділянок співвласниками житлового будинку за адресою: м. Хмельницький, вул. Завадського, 10, технічній документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_1, ОСОБА_8, ОСОБА_2 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд ( присадибна ділянка), що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Завадського, 10, виготовленої ФОП ОСОБА_11, кадастровий номер 681010000001008. Проведення експертизи просив доручити судовому експерту ОСОБА_12. Оплату за проведення експертизи просив покласти на ОСОБА_9

Заслухавши думку учасників процесу, які не заперечили щодо призначення експертизи, дослідивши матеріали справи, суд, знаходить клопотання таким, що підлягає задоволенню.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (факті), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи та інших обставин, що мають значення для вирішення справи. Ці дані, у тому числі, встановлюються на підставі показів свідків, висновку експерта, яким, згідно ст. 102 ЦПК України, є докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові.

Частиною 1 ст. 103 ЦПК України передбачено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Частина 4 ст. 139 ЦПК України передбачає, що суми, що підлягають виплаті залученому судом експерту, сплачуються особою, на яку суд поклав такий обов'язок.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про судову експертизу судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні, зокрема, суду.

Враховуючи, що для з'ясування обставин, що мають значення для справи потрібні спеціальні знання, суд, вважає за необхідне призначити судову земельно-технічну експертизу.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення судом експертизи.

У зв'язку із вищевикладеним, суд вважає, що на час проведення експертизи провадження по справі слід зупинити, оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний певний проміжок часу .

Керуючись ст. ст. 103, 139, 252 ЦПК України, суд, -

постановив:

Призначити по справі за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_8, ОСОБА_2 до ОСОБА_9, Хмельницької міської ради Хмельницької області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, Управління земельних ресурсів та земельної реформи Хмельницької міської ради, ОСОБА_10 про зобов'язання до вчинення певних дій судову земельно-технічну експертизу, доручивши її проведення судову експерту ОСОБА_12.

На вирішення експерта поставити питання:

визначити межі фактичного землекористування земельними ділянками між співвласниками житлового будинку за адресою: м. Хмельницький, вул. Завадського, 10, а саме фізичних характеристик земельних ділянок (конфігурації, площі, промірів тощо);

визначити відповідність (накладення меж) фактичного землекористування земельних ділянок співвласниками житлового будинку за адресою: м. Хмельницький, вул. Завадського, 10, технічній документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) ОСОБА_1, ОСОБА_8, ОСОБА_2 для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що знаходиться за адресою: м. Хмельницький, вул. Завадського, 10, виготовленої ФОП ОСОБА_11, кадастровий номер 681010000001008.

Оплату за проведення експертизи щодо даних питань покласти на ОСОБА_9.

Роз'яснити експерту права та обов'язки, передбачені ст. 72 ЦПК України та попередити про відповідальність за завідомо неправдивий висновок експерта згідно ст. 384 Кримінального кодексу України і відмову експерта від виконання покладених на нього обов'язків відповідно до ст. 385 Кримінального кодексу України.

Провадження в справі на час проведення експертизи - зупинити.

Цивільну справу № 686/2515/18 разом з даною ухвалою направити експерту для виконання.

У разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Апеляційного суду Хмельницької області через Хмельницький міськрайонний суд протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя :

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення25.05.2018
Оприлюднено22.06.2018
Номер документу74833849
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —686/2515/18

Рішення від 11.10.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Рішення від 11.10.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 07.05.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 31.01.2019

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Козак О. В.

Ухвала від 25.05.2018

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мороз В. О.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мороз В. О.

Ухвала від 28.02.2018

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мороз В. О.

Ухвала від 07.02.2018

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Мороз В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні