Ухвала
від 20.06.2018 по справі 874/3/17
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


10002, м-н Путятинський, 3/65, телефон/факс: (0412) 481-604, 481-637 e-mail: inbox@apladm.zt.court.gov.ua

Справа № 874/3/17

УХВАЛА

"20" червня 2018 р. м. Житомир

Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Іваненко Т.В.

суддів: Кузьменко Л.В.

Франовської К.С.,

за участю секретаря судового засідання Семенець К.О.,

представників сторін та третьої особи ДП "Шпат",

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Романівської районної державної адміністрації до ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Дочірнє підприємство "Шпат", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Діва-Володар" про примусове відчуження частини земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності ,-

ВСТАНОВИВ:

Романівська районна державна адміністрація звернулася до суду з адміністративним позовом до ОСОБА_2, третя особа на стороні позивача - Дочірнє підприємство "Шпат", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Діва-Володар" про примусове відчуження частини земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності.

Під час розгляду справи по суті представником відповідача заявлено клопотання про призначення у справі судової оціночно - земельної експертизи.

Ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 15.03.2018 року було задоволено клопотання представника відповідача ОСОБА_5 про призначення експертизи у справі № 874/3/17. Провадження по справі зупинено. Призначено в адміністративній справі за позовом Романівської районної державної адміністрації до ОСОБА_2 про примусове відчуження частини земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності судову оціночно - земельну експертизу, проведення якої доручено Житомирському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м.10014 м.Житомир, вул.Театральна17/20). На вирішення експертизи поставлено питання: яка викупна вартість частини земельної ділянки площею 0,83 га, кадастровий номер НОМЕР_1, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

02.04.18 року від Житомирського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз надійшов лист в якому зазначено, що відповідно до п.6.2 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених Міністерством юстиції України від 08.10.1998 №53/5 визначення викупної вартості не відноситься до завдань оціночно-земельної експертизи.

Ухвалою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 26 квітня 2018 року поновлено провадження у справі.

В судовому засіданні 20.06.2018 року суд заслухав думку учасників судового процесу.

Відповідач та представник відповідача наполягали на виконанні ухвали суду про призначення судово-оціночної земельної експертизи у справі зі зміною формулювання питання, яке належить поставити на вирішення експерта, з зазначення про визначення вартості спірної земельної ділянки у використанні .

Представники позивача та третьої особи заперечували щодо проведення експертизи.

Заслухавши пояснення учасників справи щодо проведення судово-оціночної земельної експертизи у справі, дослідивши матеріали справи, колегія суддів приходить до такого висновку.

Згідно з ч. 1 ст.102 Кодексу адміністративного судочинства України, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч.1 ст.103 Кодексу адміністративного судочинства України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій (яким) доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Як передбачено ч. 3 ст. 103 Кодексу адміністративного судочинства України, ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об'єкти та матеріали, що підлягають дослідженню, направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі).

Частиною 1 статті 105 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи.

З урахуванням приписів вказаних процесуальних норм, встановлених у справі обставин, з урахуванням висновків, викладених в ухвалі Житомирського апеляційного адміністративного суду від 15 березня 2018 року про призначення у справі судово-оціночної земельної експертизи, проведення якої доручено Житомирському відділенню Київського науково - дослідного інституту судових експертиз (10014 м.Житомир, вул.Театральна 17/20), колегія суддів вважає за доцільне внести зміни до ухвали суду від 15 березня 2018 року про призначення у справі судово-оціночної земельної експертизи щодо виду вартості земельної ділянки, а саме, вартості частини земельної ділянки у використанні площею 0,83 га, кадастровий номер НОМЕР_1, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована за адресою: с.Вільха, Романівський район, Житомирська область, що належить на праві приватної власності ОСОБА_2 згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 31.07.2017 року, яка підлягає примусовому відчуженню у державну власність з мотивів суспільної необхідності з метою видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

В іншій частині ухвала Житомирського апеляційного адміністративного суду від 15 березня 2018 року про призначення у справі судово-оціночної земельної експертизи підлягає виконанню в повному обсязі.

В силу положень п. 4 ч. 2 ст. 236 Кодексу адміністративного судочинства України, суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів.

Враховуючи, що проведення експертизи потребує значного часу, колегія суддів приходить до висновку про необхідність зупинення провадження у справі до одержання результатів експертизи.

Керуючись ст.ст. 102, 103, 248, 321, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Внести зміни до ухвали Житомирського апеляційного адміністративного суду від 15 березня 2018 року про призначення судово-оціночної земельної експертизи у справі за позовом Романівської районної державної адміністрації до ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Дочірнє підприємство "Шпат", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Діва-Володар" про примусове відчуження частини земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності № 874/3/17 поставивши на вирішення експерта питання щодо визначення вартості частини земельної ділянки у використанні, площею 0,83 га, кадастровий номер НОМЕР_1, призначеної для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована за адресою: с.Вільха, Романівський район, Житомирська область, що належить на праві приватної власності ОСОБА_2 згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно від 31.07.2017 року, яка підлягає примусовому відчуженню у державну власність з мотивів суспільної необхідності з метою видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Направити до експертної установи ухвали Житомирського апеляційного адміністративного суду від 15 березня 2018 року та 20 червня 2018 року про призначення у справі судово-оціночної земельної експертизи та матеріали адміністративної справи №874/3/17 .

Провадження у справі №874/3/17 зупинити до одержання судом результатів зазначеної експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі протягом тридцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя Т.В. Іваненко

судді: Л.В. Кузьменко

К.С. Франовська

Дата ухвалення рішення20.06.2018
Оприлюднено23.06.2018

Судовий реєстр по справі —874/3/17

Постанова від 16.04.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Постанова від 16.04.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 27.03.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 11.10.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Рішення від 31.08.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 16.08.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 20.06.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 17.05.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 26.04.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

Ухвала від 21.03.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Іваненко Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні