Ухвала
від 26.06.2018 по справі 818/1719/18
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відмову у задоволення клопотання

про зупинення провадження у справі, залучення третьої особи

26 червня 2018 р. Справа № 818/1719/18

Сумський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Шевченко І.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання протиправною та скасування відмови, зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Сумського окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про:

1) визнання протиправною та скасування відмови відповідача, викладеної в листі від 02.04.2018 № Ж-2549-2073/21-18 у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність загальною (орієнтовною) площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення, яка розташована за межами населених пунктів на території Косівщинської сільської ради Сумського району Сумської області;

2) зобов'язання відповідача надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність загальною (орієнтовною) площею 2,00 га для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель сільськогосподарського призначення, яка розташована за межами населених пунктів на території Косівщинської сільської ради Сумського району Сумської області .

Позовні вимоги мотивовані тим, що відмова відповідача у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою суперечить нормам Земельного кодексу України. Відмічає, що підставою для відмови в наданні дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку. Однак, в даному випадку, відповідач жодної з них у відповіді не навів. Крім іншого, відсутність будь-яких погоджень з боку сільської ради не є підставою для відмови у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою.

Ухвалою суду від 07.05.2018 було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; розгляд справи ухвалено проводити за правилами спрощеного позовного провадження.

В судове засіданні сторони не з'явились, просили справу розглядати у їх відсутності.

Згідно ст. ст.10, 229 Кодексу адміністративного судочинства України фіксування судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

31.05.2018 представник відповідача до суду подала клопотання про зупинення провадження у справі (а.с.23) до набрання законної сили судовим рішенням в справі №920/61/18 за позовом ТОВ АФ Косівщинська до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання поновленим договору оренди земельної ділянки та укладення додаткової угоди. Клопотання обґрунтоване тим, що позивач у справі № 818/1719/18 бажає отримати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 924783800:09:004:0301. Рішенням Господарського суду Сумської області у справі №920/61/18 за позовом ТОВ АФ Косівщинська до Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання поновленим договору оренди земельної ділянки, в тому числі земельної ділянки з кадастровим номером 924783800:09:004:0301, позовні вимоги були задоволені, договір оренди земельної ділянки визнано поновленим, додаткову угоду до договору укладеною. Станом на сьогодні рішення в у справі №920/61/18 не набрало законної сили.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.236 Кодексу адміністративного судочинства України, суд зупиняє провадження у справі в разі об'єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Перевіривши матеріали позовної заяви та заявленого клопотання про зупинення провадження у справі, суд вважає за необхідне у його задоволенні відмовити, оскільки, предметом спору у дані справі є перевірка правомірності рішення відповідача на момент вирішення заяви про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою, а тому дана справа може бути розглянута без врахування рішення у справі №920/61/18.

Разом з тим, згідно ч.2 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Перевіривши матеріали справи, суд вбачає необхідним залучити до участі у розгляді справи як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма Косівщинська (42342, Сумська область, Сумський район, с. Косівщина, вул. Шкільна, буд. 16 А), оскільки рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки даної особи.

У зв'язку з цим, враховуючи приписи ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України вбачається необхідним відкласти розгляд справи.

Керуючись ст. ст. 49, 205, 236, 248, 256, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання представника відповідача про зупинення провадження у справі.

Залучити до участі у розгляді справи як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма Косівщинська (42342, Сумська область, Сумський район, с. Косівщина, вул. Шкільна, буд. 16 А), надіславши на його адресу копію позову з додатками, копію відзиву, копію ухвали про прийняття позовної заяви до розгляду та відкритті провадження у справі.

Встановити третій особі 15-денний строк з дня вручення їй копії даної ухвали для подання пояснень щодо позову та відзиву.

Відкласти розгляд справи, повторивши виклик сторін на 11:00год, 04 вересня 2018р.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І.Г. Шевченко

Дата ухвалення рішення26.06.2018
Оприлюднено27.06.2018

Судовий реєстр по справі —818/1719/18

Постанова від 13.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Постанова від 13.12.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 27.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 27.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 08.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Ухвала від 08.11.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Макаренко Я.М.

Рішення від 04.09.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Рішення від 04.09.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 26.06.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 07.05.2018

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні