Ухвала
від 02.07.2018 по справі 766/22242/17
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/22242/17

н/п 1-кс/766/8689/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.07.2018 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши матеріали клопотання слідчого СВ Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим (з дислокацією м. Херсон) ОСОБА_2 , погоджене з прокурором прокуратури Автономної Республіки Крим ОСОБА_3 , про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Головного управління СБУ в Автономній Республіці Крим (з дислокацією м. Херсон) ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням про арешт майна.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що слідчим відділом ГУ СБУ в АР Крим (з дислокацією в м. Херсон) здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017010000000073 за підозрою громадянина України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродження м. Дніпро (Дніпропетровськ), зі слів раніше не судимого, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України.

В ході досудового слідства встановлено, що ОСОБА_4 у період не пізніше, ніж з 02.03.2014 до 15.05.2018, в порушення рішення Ради національної безпеки і оборони від 28.04.2017, яким було продовжено обмежувальні заходи (санкції) щодо громадянина Російської Федерації ОСОБА_5 (заборона на встановлення ділових контактів) та щодо МІА «Росія сьогодні» (блокування активів) обіймав посаду керівника представництва російської організації «Міжнародна інформаційна агенція «Росія Сьогодні», очолюваної ОСОБА_5 . При цьому, вказане представництво яке діяло на території України без передбаченої Законом України «Про інформаційні агентства» державної реєстрації під назвою «РИА Новости Украина» (РИА Новости» - зареєстрований бренд МІА «Росія Сьогодні») та мало за мету діяльності системне наповнення медіапростору України інформаційними та аналітичними матеріалами, що відповідають зовнішньополітичним інтересам Російської Федерації, забезпечення інформаційної підтримки зовнішньополітичної діяльності президента та уряду Російської Федерації в Україні, інформування української діаспори в країнах Європи, Азії та Америки про зовнішню політику Російської Федерації в українському контексті, інформаційне забезпечення зовнішньополітичних ініціатив Російської Федерації в Україні. В обов`язки керівника вказаного представництва входило загальне керівництво представництвом, фінансова та адміністративна робота, визначення основних напрямків діяльності та структурних підрозділів, контроль ідеологічного та політичного контенту.

Діючи на вказаній посаді, ОСОБА_4 в інтересах МІА «Росія сьогодні» здійснював розміщення антиукраїнських матеріалів в мережі Інтернет та здійснював приховування та керівництво прихованими активами вказаної організації на території України.

Зокрема, у період з 02.03.2014 по 19.05.2014 ОСОБА_4 як фактичним керівником незареєстрованої організації «РИА Новости Украина», що діяла на території України, було організовано розміщення та розповсюдження через мережу Інтернет не менш, ніж 16 статей антиукраїнського спрямування. При цьому, ОСОБА_4 достовірно усвідомлював, що розміщення вказаних статей в мережі Інтернет зробить їх доступними необмеженому колу користувачів, у тому числі з числа жителів України, а самі статті є тенденційними, спрямованими не на об`єктивне висвітлення дійсності, а на розкол українського суспільства, створення в ньому сепаратистських та автономістських настроїв, розпалювання міжнаціональної, міжетнічної та міжрелігійної ворожнечі. Розповсюдження вказаних матеріалів серед українського суспільства не було пов`язане з журналістською діяльністю ОСОБА_4 , а було проявом підривної діяльності проти України у формі інформаційної війни на боці Російської Федерації як країни-агресора, метою якої було завдання шкоди суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та інформаційній безпеці України.

На підставі викладених фактичних даних 16.05.2018 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що до 09.12.2013 року на території України, а саме, за адресою: м.Київ, вул. Станіславського, Буд. 3, к.50 діяло представництво Російського агентства міжнародної інформації «РИА Новости» під назвою «Представництво ФГУП РАМИ «РИА НОВОСТИ» (код ЄРДПОУ 26599980).

09.12.13 року Президент РФ видав указ «Про міри з підвищення ефективності діяльності державних ЗМІ», згідно якого, було ліквідовано «Російське агентство міжнародної інформації «РИА Новости» (м. Москва), та створено « Міжнародне інформаційне агентство « Росія сьогодні». Тим самим, в Україні було ліквідовано організацію під назвою «Представництво ФГУП РАМИ «РИА НОВОСТИ»»(код ЄРДПОУ 26599980).

У зв`язку з ліквідацією «Російського агентства міжнародної інформації «РИА Новости» та можливого запровадження обмежувальних заходів (санкцій) організація «РИА Новости Украина» фактично не мала можливості офіційного функціонування. У зв`язку з цим, з метою забезпечення фінансування та приховання належності вказаної організації до МІА «Росія сьогодні», ОСОБА_4 особисто та через третіх осіб створив ряд підставних юридичних осіб, а саме: ТОВ «Консалт- медіа» (код ЄДРПОУ 40943334, зареєстроване за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, Жовтневий р-н, вул. Героїв Крут, буд.17), ТОВ «Інтреселект» (код ЄДРПОУ 39449831, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул.. М. Василенка, буд. 1, кв. 308) та ТОВ «Новостком Експерт» (Код ЄРДПОУ: 40071318, зареєстроване за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, Соборний р-н, вул. Набережна перемоги, буд. 38). При цьому, фактично, вказані юридичні особи були підконтрольні та підзвітні ОСОБА_4 .

Так, встановлено, що ОСОБА_4 є засновником ТОВ «Інтерселект» та ТОВ «Новостком Експерт». Дані юридичні особи використовувались для обходу санкцій та здійснювали оплату праці працівників «РИА Новости Украина». Окремої діяльності, окрім забезпечення функціонування незареєстрованої організації «РИА Новости Украина» юридичні особи ТОВ «Інтреселект» та ТОВ «Новостком Експерт» не вели.

Також, в результаті огляду документів ОСОБА_4 , було виявлено лист, адресований ОСОБА_4 в якому йдеться про звітність перед ОСОБА_4 щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Новостком Експерт» та ТОВ «Консалт- медіа».

Допитині в якості свідків співробітники організації «РИА Новости Украина» показали, що виконуючи трудові функції у вказаній організації вони юридично були оформлені як робітники або підрядники в ТОВ «Інтреселект»; ТОВ « Новостком Експерт» та ТОВ « Консалт-медіа».

Крім того, під час проведення обшуку офісу РИА за адресою: м. Київ, вул. Іллінська, буд. 8, яке орендує ТОВ «Інтерселект», було вилучино печатки РИА Новости (ід.код: 26599980); ТОВ «Новостком Експерт» (ід.код: 40071318); ТОВ «Консалт-медіа» (ід.код: 40943334).

Таким чином, викладені обставини свідчать, що ОСОБА_4 , обіймаючи посаду керівника незареєстрованого представництва іноземної організації МІА «Росія сьогодні» в Україні («РИА Новости Украина»), з метою обходу санкцій, а також забезпечення незаконної діяльності вказаного представництва, використовував юридичні особи: ТОВ «Інтерселект»; ТОВ «Консалт-медіа» та ТОВ «Новостком Експерт», через які проводив фінансово-господарську діяльність, з метою прикриття описаних вище дій.

Згідно відомостей Державної фіскальної служби, вказані юридичні особи мають наступні рахунки:

- ТОВ «Інтерселект»:

1) в ПАТ «СБЕРБАНК» (м. Київ, Шевченківський район, вул. Володимирська, буд.46; МФО банку 321767, код ЄРДПОУ 25959784): №№ НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 ; НОМЕР_3 .

2) в ПАТ « ВТБ БАНК» (м. Київ, Шевченківський район, бульвар Тараса Шевченко/ вулиця Пушкінська, буд. 8/26; МФО банку 321767, код ЄРДПОУ 14359319): №№ НОМЕР_4 ; НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 ; НОМЕР_7 .

- ТОВ «Новостком Експерт» в ПАТ «СБЕРБАНК» №№ НОМЕР_8 ; НОМЕР_9 ; НОМЕР_10 .

- ТОВ «Консалт- медіа» в ПАТ «ВТБ БАНК» № НОМЕР_11 .

- ТОВ «Представництво ФГУП РАМИ «РИА Новости» в ПАТ «ВТБ БАНК» №№ НОМЕР_12 ; НОМЕР_13 .

Крім того, 2 травня 2018 року Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення « Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів ( санкцій)», згідно якого до ТОВ «Інтерселект»(код ЄРДПОУ 39449831) було застосовані обмежувальні заходи, серед яких: блокування активів; обмеження або припиненя телекомунікаційних мереж загального користування; заборона збільшення статутного капіталу та інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим ЗУ « Про санкції».

Також, в ході проведення обшуку від 07.06.2018 індивідуальних сейфів, які належать ОСОБА_4 вилучено договір від 12 травня 2017 року про надання ТОВ «Інтерселект» в тимчасове користування МІА «Росія сьогодні» доменного імені «rian.com.ua»,

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву в якій просив провести розгляд справи за його відсутності. Клопотання підтримує у повному обсязі, просить задовольнити його з підстав викладених у ньому.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на таке.

Санкція ч. 1 ст. 111 КК України передбачає покарання з конфіскацією майна. У органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що суд при розгляді справи по суті може призначити підозрюваному покарання, в тому числі, у виді конфіскації майна.

Відповідно до 96-1 КК України спеціальна конфіскація полягає у примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених КК України. Так, згідно п.2 ч.1 ст. 96-2 КК України, спеціальна конфіскація застосовується у разі, якщо гроші, цінності та інше майно призначалися (використовувалися) для фінансування та/або матеріального забезпечення злочину. Крім того, гроші, цінності, в тому числі кошти, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах підлягають спеціальній конфіскації у третьої особи, якщо вона набула таке майно від підозрюваного і знала, або повинна була і могла знати, що таке майно відповідає будь-якій із ознак, зазначених у пунктах 1-4 ч.1 ст. 96-2 КК України.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п.2 та п.3 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою спеціальної конфіскації чи конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи.

Таким чином, з метою запобігання подальшої протиправної діяльності, можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження вказаного майна, є передбачені кримінальним процесуальним законом підстави для арешту майна.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-175 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт шляхом тимчасової заборони володіння, користування, розпорядження коштами, що належить юридичній особі ТОВ «Інтерселект, та знаходяться на наступних банківських рахунках:

1) в ПАТ «СБЕРБАНК» (м. Київ, Шевченківський район, вул.. Володимирська, буд. 46; МФО банку 321767, код ЄРДПОУ 25959784): №№ НОМЕР_1 ; НОМЕР_2 ;

НОМЕР_14 ) в ПАТ « ВТБ БАНК» (м. Київ, Шевченківський райно, бульвар Тараса Шевченко/ вулиця Пушкінська, буд. 8/26; МФО банку 321767, код ЄРДПОУ 14359319): №№ НОМЕР_4 ; НОМЕР_5 ; НОМЕР_6 ; НОМЕР_7 .

Ухвала підлягає негайному виконанню слідчим, прокурором.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Херсонської області протягом п`яти діб з часу її проголошення.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення02.07.2018
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу75062427
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —766/22242/17

Постанова від 27.05.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Постанова від 27.05.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 16.04.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Мазур Микола Вікторович

Ухвала від 20.03.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 21.02.2019

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні