Рішення
від 27.06.2018 по справі 389/2635/17
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.06.2018

ЄУН 389/2635/17

провадження № 2/389/1001/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2018 року Знам'янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

В складі : головуючого судді - Українського В.В.

при секретарі - Данильчук Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Знам'янка Кіровоградської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Укрсиббанк , ТОВ Кей-Колект , ТОВ Укрборг , третя особа ОСОБА_2, про визнання незаконними дії відповідача з підвищення відсоткової ставки та зобов'язання здійснити перерахунок, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду із позовом, в якому просить визнати незаконними дії відповідачів щодо підвищення відсоткової ставки з 13,5% до 27% річних за кредитним договором № 11351109000 від 29.05.2008 та просить зобов'язати відповідачів здійснити перерахунок заборгованості із застосуванням ставки в розмірі 13,5% річних.

Свої вимоги мотивував тим, що між ОСОБА_1 та акціонерним інноваційним комерційним банком Укрсиббанк , правонаступником якого є ПАТ Укрсиббанк укладено кредитний договір № 11351109000 від 29.05.2008. У відповідності до вказаного договору відповідач надав позивачеві грошові кошти в іноземній валюті в розмірі 2431500 доларів США на придбання транспортного засобу. Відповідно до п.1.1 вказаного договору за користування кредитними коштами протягом перших 30 днів ставка встановлюється у розмірі 13,50% річних. Після закінчення цього строку та кожного наступного місяця кредитування, процентна ставка підлягає перегляду, відповідно до умов договору.

З моменту підписання договору позичальник належним чином сплачував кошти в рахунок погашення кредиту на умовах укладеного договору, про що надав копії квитанцій. З свого боку банк з невідомих для позивача причин змінив процентну ставку за кредитним договором з 13.5% до 27% річних, що призвело до незаконного збільшення розміру зобов'язань за кредитним договором. Пізніше рішенням Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області стягнуто з позивача заборгованість за вказаним договором кредиту. Однак, не враховано те, що процентна ставка за кредитом може бути фіксованою та змінювальною.

Розмір процентів, тип процентної ставки та порядок їх сплати передбачується умовами договору залежно від кредитного ризику наданого забезпечення, попиту і пропозицій та інших факторів. У разі застосування змінювальної процентної ставки кредитор самостійно з визначеною у кредитному договорі періодичністю має право збільшувати тап зобов'язаний зменшувати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановленому договором. Однак, при цьому кредитодавець зобов'язаний письмово повідомити позичальника про зміну процентної ставки не пізніше як за 15 календарних днів до дати, з якої застосовуватиметься нова ставка. Відповідач без згоди позичальника та безпідставно збільшив процентну ставку в порушення вимог ст. 1056-1 ЦК України.

Позивач в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, представник надав заяву, відповідно до якої просить суд розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтримав.

Представник ПАТ Укрсиббанк в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не відомі, заперечень не надав.

Представник ТОВ Укрборг в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки не відомі, заперечень не надав.

Представник ТОВ Кей-Колект в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав клопотання про закриття провадження у справі в зв'язку з неможливістю повторного розгляду справи, так як є рішення суду постановлене між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав. 13 квітня 2017 року Знам'янським міськрайонним судом Кіровоградської області винесена ухвала, якою позовні вимоги ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до ПАТ Укрсиббанк , ТОВ Кей-Колект , ТОВ Укрборг залишено без розгляду.

Враховуючи, що в справі є достатньо матеріалів, які вказують на права та взаємовідносини сторін, суд вважає можливим розглянути справу за відсутності сторін.

Суд, дослідивши у судовому засіданні матеріали справи, матеріали інших цивільних справ за участю цих сторін, встановив наступне.

МіжОСОБА_1 та акціонерним інноваційним комерційним банком Укрсиббанк , правонаступником якого є ПАТ Укрсиббанк укладено кредитний договір № 11351109000 від 29.05.2008 , згідно з умовами якого Банк надав ОСОБА_1 кредит - грошові кошти в іноземній валюті у розмірі 24315,00 доларів США, що в еквіваленті на день укладення договору склало 117925,75 грн. з цільовим призначенням: на особисті потреби, а саме на придбання транспортного засобу. Відповідно до кредитного договору за користування кредитними коштами протягом перших 30 днів процентна ставка встановлюється в розмірі 13,50% річних, після - підлягає перегляду відповідно до умов договору. Кінцевий термін повернення кредиту 29.05.2015 року. Умовами договору передбачено, що за порушення термінів повернення кредиту та/або процентів за кредит та/або комісій відповідач сплачує позивачу додатково до встановленої процентної ставки за кредит пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу. В зв'язку з неможливістю позичальника дотримуватись вимог Графіку погашення кредиту з відповідачем було оформлено реструктуризацію заборгованості, 28.09.2009 року з ОСОБА_1 було укладено додаткову угоду про надання споживчого кредиту щодо строків сплати процентів.

Рішенням Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 01 квітня 2011 року стягнуто солідарно з ОСОБА_1, ОСОБА_2 на користь Публічного акціонерного товариства УкрСиббанк заборгованість за договором кредиту станом на 05 липня 2010 року в сумі 178344,40 грн., судовий збір в сумі 1700,00 грн., витрати з інформаційно-технічного забезпечення розгляду цивільної справи в суді в сумі 120,00 грн., а всього 180164 (сто вісімдесят тисяч сто шістдесят чотири) грн. 40 коп.

11.06.2012 між ПАТ УкрСиббанк та ТОВ Кей-Колект м.Київ укладено договір факторингу №4, а відтак, як наслідок, до ТОВ Кей-Колект перейшли права вимоги за зобов'язаннями, які виникли у ОСОБА_1 на підставі кредитного договору від 29.05.2008 за № 11351109000 з ПАТ УкрСиббанк .

Відповідно до ст.ст.526-530, 610-612, 623, 625 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов кредитного договору, вимог Цивільного Кодексу, інших актів цивільного законодавства, у встановлений строк (термін). Боржник, який порушив зобов'язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Як визначено ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Згідно ч.1 ст.1049 ЦК України, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

З приводу нарахування відсотків за користування кредитом суд відзначає наступне.

За змістом ч.1 ст.1048 ЦК України , позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

Кредитний договір укладається у письмовій формі (ч.1 ст.1055 ЦК України ).

За змістом ч.1 та ч.2 ст.207 ЦК України , правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Згідно з ч.1 ст.626 ЦК України , договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч.1 ст.628 ЦК України , зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною (ст.638 ЦК України ).

Відповідно до ст. 1056-1 ЦК України процентна ставка за кредитом може бути фіксованою або змінюваною. Тип процентної ставки визначається кредитним договором. Розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів на дату укладення договору.

Фіксована процентна ставка є незмінною протягом усього строку кредитного договору. Встановлений договором розмір фіксованої процентної ставки не може бути збільшено кредитором в односторонньому порядку. Умова договору щодо права кредитора змінювати розмір фіксованої процентної ставки в односторонньому порядку є нікчемною.

У разі застосування змінюваної процентної ставки кредитор самостійно, з визначеною у кредитному договорі періодичністю, має право збільшувати та зобов'язаний зменшувати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановлених кредитним договором. Кредитодавець зобов'язаний письмово повідомити позичальника, поручителя та інших зобов'язаних за договором осіб про зміну процентної ставки не пізніш як за 15 календарних днів до дати, з якої застосовуватиметься нова ставка. У кредитному договорі встановлюється порядок розрахунку змінюваної процентної ставки із застосуванням погодженого сторонами індексу. Порядок розрахунку змінюваної процентної ставки повинен дозволяти точно визначити розмір процентної ставки за кредитом на будь-який момент часу протягом строку дії кредитного договору. Кредитор не має права змінювати встановлений кредитним договором порядок розрахунку змінюваної процентної ставки без згоди позичальника.

Відповідно до п. 1.3.1. кредитного договору встановлено, що за користування кредитними коштами протягом перших 30 днів ставка встановлюється у розмірі 13,50% річних. Після закінчення цього строку та кожного наступного місяця кредитування, процентна ставка підлягає перегляду, відповідно до умов договору. Таким чином відповідно до договору кредиту встановлена змінювана процентна ставка, розмір якої може переглядатися кожного наступного місяця, про що домовилися сторони підписуючи вказаний договір.

Однак, відповідачі не надали належного підтвердження того, що кредитодавець письмово повідомляв позичальника та поручителя про зміну процентної ставки не пізніш як за 15 календарних днів до дати, з якої застосовуватиметься нова ставка. В такому разі відповідно до п.1.3.1 договору кредиту застосовується розмір процентної ставки , діючий за цим договором в попередньому місяці. Таким чином, суд приходить до висновку про те, що нарахування банком процентної ставки із розрахунку 27% річних є неправомірним, а позовні вимоги підлягають задоволенню.

Щодо клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі суд повідомляє наступне.

Відповідно до ухвали Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12 лютого 2016 року позов ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ПАТ УкрСиббанк , ТОВ Кей-Колект , ТОВ УКРБОРГ про захист прав споживачів - залишений без розгляду.

Відповідно до ч.2 ст. 207 ЦК України, в редакції на час винесення ухвали, особа, заяву якої залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Тому, залишення заяви без розгляду не позбавляє особу звернутися до суду повторно та не тягне за собою закриття провадження у справі відповідно до п.2 ч.1 ст. 205 ЦК України, в редакції на час винесення ухвали

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.223, 259 , 263-265, 268, 280-288 ЦПК України , суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Укрсиббанк , ТОВ Укрборг , третя особа ОСОБА_2, про визнання незаконними дії відповідача з підвищення відсоткової ставки та зобов'язання здійснити перерахунок - задовольнити.

Визнати незаконною підвищення ПАТ Укрсиббанк відсоткової ставки за договором кредиту № 11351109000 від 29.05.2008 укладеним між ОСОБА_1 та акціонерним інноваційним комерційним банком Укрсиббанк , правонаступником якого є ПАТ Укрсиббанк з 13,5% до 27% річних.

Зобов'язати ПАТ Укрсиббанк та ТОВ Укрборг здійснити перерахунок заборгованості за договором кредиту № 11351109000 від 29.05.2008 укладеним між ОСОБА_1 та акціонерним інноваційним комерційним банком Укрсиббанк , правонаступником якого є ПАТ Укрсиббанк із застосуванням розрахунку 13,5% річних за користування кредитом, враховуючи раніше сплачені кошти.

Стягнути з ПАТ Укрсиббанк та ТОВ Укрборг судовий збір на користь держави в розмірі 640 (шістсот сорок) гривень з кожного.

ОСОБА_1 проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1.

ОСОБА_2 проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП

ПАТ Укрсиббанк місце знаходження м. Київ вул. Андріївська, 2/12, код ЄДРПОУ 09807750.

ТОВ Кей-Колект місце знаходження м. Київ вул. Іллінська, 8 код ЄДРПОУ 37825968.

ТОВ Укрборг місце знаходження м. Київ проспект Бандери, 28А, код ЄДРПОУ 34482256.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Знам'янського міськрайонного суду

Кіровоградської області ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення27.06.2018
Оприлюднено05.07.2018
Номер документу75086178
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконними дії відповідача з підвищення відсоткової ставки та зобов'язання здійснити перерахунок

Судовий реєстр по справі —389/2635/17

Постанова від 06.05.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дьомич Л. М.

Ухвала від 11.04.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дьомич Л. М.

Ухвала від 16.01.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дьомич Л. М.

Ухвала від 02.01.2019

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дьомич Л. М.

Ухвала від 13.12.2018

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дьомич Л. М.

Ухвала від 22.11.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

Ухвала від 05.11.2018

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Дьомич Л. М.

Ухвала від 11.10.2018

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 17.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Дуковський О. Л.

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні