Ухвала
від 03.07.2018 по справі 826/2791/18
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 826/2791/18

У Х В А Л А

03 липня 2018 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Суддя-доповідач: Бужак Н. П.

Суддів: Костюк Л.О., Троян Н.М.

За участю секретаря: Івченка М.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні питання про зупинення провадження у справі за апеляційною скаргою Державної авіаційної служби України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 квітня 2018 року, суддя Шрамко Ю.Т., у справі за адміністративним позовом Державної авіаційної служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖК Реал", Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Крюківщинської сільської ради, Києво-Святошинської районної державної адміністрації про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов'язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Державна авіаційна служба України звернулась до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖК Реал", Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Крюківщинської сільської ради, Києво-Святошинської районної державної адміністрації, в якому просила:

- зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю "ЖК Реал" виконати рішення Державної авіаційної служби України №57 від 08.12.2017 року про припинення будівництв;

- визнати протиправною бездіяльність Крюківщинської сільської ради, Києво-Святошинської районної державної адміністрації в частині погодження об'єкта будівництва за адресою: с. Крюківщина, Києво-Святошинський район, вул. Бакинська, 1 (В.Стуса,15) з Державною авіаційною службою України та зобов'язати вчинити дії щодо погодження вищезазначеного будівництва;

- визнати протиправними дії Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо видачі документів, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт та Крюківщинської сільської ради, Києво-Святошинської районної державної адміністрації щодо видачі містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки по об'єкту будівництва за адресою: с. Крюківщина, Києво-Святошинський район, вул. Бакинська, 1 (В.Стуса,15) та скасувати їх.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 квітня 2018 року закрито провадження в адміністративній справі №826/2791/18.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням суду, позивач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу суду першої інстанції та направити справу до Окружного адміністративного суду міста Києва для розгляду.

В ході апеляційного розгляду справи судом на обговорення поставлено питання про зупинення провадження у справі до набрання законної сили рішенням Великої Палати Верховного Суду у справі №810/3046/17 (провадження № К/9901/16928/18).

Перевіривши матеріали справи, заслухавши думку осіб, що з'явились у судове засідання, колегія суддів вважає за необхідне, враховуючи строки розгляду судом апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, зупинити провадження по справі з наступних підстав.

Частиною першою та другою статті 236 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено підстави для зупинення провадження у справі.

У відповідності до п. 5 частини другої ст. 236 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі перегляду судового рішення у подібних правовідносинах (в іншій справі) у касаційному порядку палатою, об'єднаною палатою, Великою Палатою Верховного Суду - до набрання законної сили судовим рішенням касаційної інстанції.

Колегією суддів встановлено, що ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 05 червня 2018 року справу №810/3046/17 за позовом Державної авіаційної служби України до ОСОБА_4, Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Києво-Святошинської районної державної адміністрації, ТОВ "Будівельно-комерційна фірма "Інвікта", Софіївсько-Борщагівської сільської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Служба безпеки України, ДП обслуговування повітряного руху України, Міністерство оборони України, Регіональний структурний підрозділ "Київцентраеро", КП Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни), про зобов'язання вчинити певні дії та визнання незаконним та скасування дозволу на будівництво передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

У даній ухвалі зазначено, що заявник вказує, що дана справа належить до розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки, на думку позивача, до компетенції адміністративних судів належать спори за зверненням суб'єкта владних повноважень, в яких одночасно можуть бути відповідачами юридичні особи, в чітко визначених законами України випадках. Отже, установлено, що заявник касаційної скарги оскаржує судові рішення саме з мотивів порушення судом правил предметної юрисдикції.

Предметом позову у вказаній справі є зобов'язання ТОВ "Будівельно-комерційна фірма "Інвікта" та ОСОБА_4 виконати рішення позивача від 18 липня 2017 року №№45, 46 про припинення будівництв. Крім того, позивач просив визнати незаконними та скасувати дозволи на виконання будівельних робіт та містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки по об'єктам будівництва за вказаними адресами.

Станом на 19 червня 2018 року інформація щодо прийняття Великою Палатою Верховного Суду рішення у справі №810/3046/17 відсутня.

Разом з тим, із матеріалів справи вбачається , предметом розгляду даної справи є зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖК Реал" виконати рішення позивача від 08 грудня 2017 року №57 про припинення будівництва. Також, позивач просив визнати протиправною бездіяльність бездіяльність Крюківщинської сільської ради, Києво-Святошинської районної державної адміністрації в частині в частині погодження об'єкта будівництва за адресою: с. Крюківщина, Києво-Святошинський район, вул. Бакинська, 1 (В.Стуса,15) з Державною авіаційною службою України та зобов'язати вчинити дії щодо погодження вищезазначеного будівництва. Визнати протиправними дії Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо видачі документів, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт та Крюківщинської сільської ради, Києво-Святошинської районної державної адміністрації щодо видачі містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки по об'єкту будівництва за адресою: с. Крюківщина, Києво-Святошинський район, вул. Бакинська, 1 (В.Стуса,15) та скасувати їх.

Таким чинном, колегія суддів зазначає, що до Великої Палати Верховного Суду передано для перегляду у касаційному порядку судове рішення у подібних правовідносинах.

У відповідності до частини четвертої ст. 236 КАС України про зупинення провадження у справі суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про зупинення провадження у справі може бути оскаржена.

Згідно з частиною другою ст. 321 КАС України процедурні питання, пов'язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

З огляду на викладене та з урахуванням того, що рішення Великої Палати Верховного Суду у справі №810/3046/17 сприятиме повному та об'єктивному розгляду справи №826/3791/18, колегія суддів вважає необхідним зупинити провадження у даній справі до набрання законної сили судовим рішенням Великої Палати Верховного Суду у справі №810/3046/17 (провадження № К/9901/16928/18).

Керуючись ст. ст. 236, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Зупинити провадження у справі за апеляційною скаргою Державної авіаційної служби України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 19 квітня 2018 року, суддя Шрамко Ю.Т., у справі за адміністративним позовом Державної авіаційної служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЖК Реал", Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Крюківщинської сільської ради, Києво-Святошинської районної державної адміністрації про визнання протиправними дій та бездіяльності, зобов'язання вчинити дії до набрання законної сили судовим рішенням Великої Палати Верховного Суду у справі №810/3046/17 (провадження № К/9901/16928/18).

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного суду відповідно до ст.ст. 328-331 КАС України.

Суддя-доповідач: Бужак Н.П.

Судді: Костюк Л.О.

Троян Н.М.

Повний текст виготовлено: 04 липня 2018 року.

Дата ухвалення рішення03.07.2018
Оприлюднено05.07.2018
Номер документу75112111
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та бездіяльності, зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —826/2791/18

Ухвала від 10.04.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 27.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 27.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 23.10.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Костюк Любов Олександрівна

Ухвала від 03.07.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бужак Н.П.

Ухвала від 07.06.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бужак Н.П.

Ухвала від 07.06.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Бужак Н.П.

Ухвала від 19.04.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

Ухвала від 23.02.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шрамко Ю.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні