Ухвала
від 30.07.2018 по справі 806/1305/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про залишення позовної заяви без розгляду)

30 липня 2018 року м. Житомир справа № 806/1305/18

категорія 5.1.1

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Черняхович І.Е., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства до Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Реєстраційного відділу Андрушівського районної державної адміністрації Житомирської області Вільчинського Юрія Леонідовича про визнання протиправним та скасування рішення -,

встановив:

Комбінат громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства звернувся до суду з позовом до Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Реєстраційного відділу Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області - Вільчинського Юрія Леонідовича, в якому просить визнати протиправним та скасувати рішення про відмову у проведенні державної реєстрації від 16.11.2017 у реєстраційній справі № 29700000730 .

В обґрунтування позову зазначено, що 12 вересня 2017 року Загальними зборами Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства (далі - Комбінат) було вирішено обрати ОСОБА_2 директором Комбінату. 15 листопада 2017 року ОСОБА_2 від імені Комбінату звернувся до Реєстраційного відділу Андрушівського районної державної адміністрації Житомирської області із заявою про державну реєстрацію змін до відомостей про керівника юридичної особи, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Однак повідомленням від 16.11.2017 № 14-07/94 Реєстраційний відділ Андрушівської районної державної адміністрації повідомив ОСОБА_2 про відмову у проведенні реєстраційної дії "внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах" Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства. В якості причини відмов зазначено, що подані документи суперечать п. 2 ч. 4 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" та п. 7.1 та 7.2 Статуту Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства, а саме: засновником підприємства є Попільнянське районне споживче товариство, управління підприємством здійснюється засновником, директором (виконавчий орган), в залежності від повноважень за даним статутом. Засновник здійснює управління підприємством шляхом прийняття рішення засновника. Отже рішенням уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни має бути рішення засновника, натомість до реєстратора було надано протокол загальних зборів Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства.

Вважаючи дії Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Реєстраційного відділу Андрушівського районної державної адміністрації Житомирської області Вільчинського Юрія Леонідовича щодо відмови у проведенні державної реєстрації протиправними, Комбінат громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства звернувся до суду з даним позовом, який підписаний директором Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства - ОСОБА_2.

Ухвалою суду від 07 травня 2018 року відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення учасників справи.

21 травня 2018 року до суду надійшла заява від Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства, підписана в.о. директора ОСОБА_3, в якій зазначається, що подана від імені Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства позовна заява подана та підписана особою, яка не уповноважена на вчинення таких дій. В заяві вказується, що з 19.06.2015 року і по теперішній час виконуючою обов'язки директора Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства є ОСОБА_3, що підтверджується інформацією, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також Постановою правління Попільнянського районного споживчого товариства № 9 від 19.06.2015 року про виконання обов'язків директора Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства. Крім того, рішенням Ружинського районного суду Житомирської області у справі № 288/47/18 встановлено, що ОСОБА_2 не є керівником Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства. На підставі зазначеного в.о. директора ОСОБА_3 просить повернути позовну заяву.(а.с.41)

25 травня 2018 року до суду надійшло клопотання представника відповідача, в якому останній просить суд прийняти до уваги той факт, що позивачем по справі є Комбінат громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства, а позов підписаний особою. що не має жодного відношення до керівництва та засновників Комбінату. Директором Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства, відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є ОСОБА_3. Громадянин ОСОБА_2 не є уповноваженою особою для звернення до суду від імені Комбінату.(а.с.56)

У зв'язку з надходженням даних заяв та для з'ясування викладених у них обставин, суд ухвалою від 30 травня 2018 року адміністративну справу за позовом Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства до Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Реєстраційного відділу Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області - Вільчинського Юрія Леонідовича призначив до судового розгляду у відкритому судовому засіданні з викликом осіб, які беруть участь у справі на 02 липня 2018 року.

У зв'язку з перебуванням судді Черняхович І.Е. 02 липня 2018 року у відрядженні, розгляд адміністративної справи № 806/1305/18 було перенесено на 12 липня 2018 року о 10:00.

02 липня 2018 року Комбінатом громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства була подана заява за підписом директора - ОСОБА_2, про відвід судді.

Ухвалою суду від 03 липня 2018 року провадження в адміністративній справі №806/1305/18 було зупинено до вирішення питання про відвід судді Черняхович І.Е., а адміністративну справу було передано для визначення головуючого судді у порядку, встановленому ч. 1 ст. 31 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розпорядженням керівника апарату від 03.07.2018 № 236 "Щодо призначення головуючого судді для вирішення питання про відвід" призначено автоматизований розподіл справи для визначення судді щодо вирішення питання про відвід судді Черняхович І.Е.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями визначено головуючого суддю, який розглядатиме питання про відвід - суддю Горовенко А.В.

Ухвалою від 04 липня 2018 року у задоволенні заяви Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства про відвід судді Житомирського окружного адміністративного суду Черняхович Ірини Едуардівни від розгляду справи за позовом Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства до Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Реєстраційного відділу Андрушівської районної державної адміністрації Житомирської області - Вільчинського Юрія Леонідовича про визнання протиправним та скасування рішення - відмовлено.

У зв'язку із зазначеним, ухвалою від 04 липня 2018 року суд поновив провадження в адміністративній справі № 806/1305/18 та призначив судове засідання по даній справі на 10:00 12 липня 2018 року .

В судове засідання 12 липня 2018 року сторони, які були належним чином повідомленні про дату, час та місце проведення судового розгляду справи, не з'явились. Однак, від Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства за підписом ОСОБА_2 до суду було подано заяву про відкладення розгляду справи.(а.с.90)

У зв'язку з надходженням вищезазначеного клопотання та через неявку відповідача, судове засідання по справі було перенесено на 30 липня 2018 року.

30 липня 2018 року на електронну адресу суду надійшло клопотання від Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства за підписом ОСОБА_2, в якому останній просить суд визнати явку Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Реєстраційного відділу Андрушівського районної державної адміністрації Житомирської області Вільчинського Юрія Леонідовича обов'язковою; зробити запит до Попільнянської районної державної адміністрації Житомирської області щодо надання реєстраційної справи Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства, номер запису 12971200000000007; запропонувати Державному реєстратору юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Реєстраційного відділу Андрушівського районної державної адміністрації Житомирської області Вільчинському Юрію Леонідовичу надати статут Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства у редакції 2017 року. (а.с.99-101)

В судове засідання 30 липня 2018 року сторони, які були належним чином повідомленні про дату, час та місце проведення судового розгляду справи, не з'явились. Про причини неявки суд не повідомляли.

На підставі викладеного та керуючись ст. 205 КАС України, суд прийшов до висновку про можливість розгляду справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, а також заяву Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства від 21.05.2018, підписану в.о. директора ОСОБА_3 та клопотання представника відповідача від 25 травня 2018 року, щодо подання від імені Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства позовної заяви, особою, яка не уповноважена на вчинення таких дій, суд встановив наступне.

Частиною 2 статті 160 КАС України передбачено, що позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до частини 3 статті 55 КАС України юридична особа, суб'єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

З матеріалів справи вбачається, що позовну заяву від імені Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства було подано та підписано директором - ОСОБА_2.

Однак, за інформацією, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань судом встановлено, що з 19.06.2015 виконуючим обов'язки керівника Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства є ОСОБА_3. Будь-які відомості про ОСОБА_2, як керівника вказаного підприємства, у Реєстрі відсутні. (а.с. 45)

Той факт, що виконуючим обов'язки керівника Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства є ОСОБА_3 також підтверджується наявною у матеріалах справи постановою правління Попільнянського районного споживчого товариства № 9 від 19.06.2015 року. (а.с.51)

Крім того, рішенням Ружинського районного суду Житомирської області у справі № 288/47/18 встановлено, що ОСОБА_2 не є керівником Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства. На підставі зазначеного в.о. директора ОСОБА_3 просить повернути позовну заяву.(а.с.41)

Згідно з ч. 4 ст. 78 КАС України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Так в рішенні Ружинського районного суду Житомирської області від 24.04.2018 по справі № 2/291/196/18 судом було встановлено, що факт укладення трудового договору між Комбінатом громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства та ОСОБА_2, а також факт роботи останнього з 01.11.2017 на посаді директора Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства, не знайшли свого підтвердження під час судового розгляду справи.

На підставі вищезазначеного, суд приходить до рішення, що ОСОБА_2 не є керівником Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства, а тому він не має права брати участь у справі від імені Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства, в тому числі й подавати та підписувати від імені Комбінату позовну заяву.

Пунктом 2 частини 1 статті 240 КАС України передбачено, що суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо позовну заяву не підписано або підписано особою, яка не має права підписувати її, або особою, посадове становище якої не вказано.

Згідно з ч. 3, 4 ст. 240 КАС України про залишення позову без розгляду суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про залишення позову без розгляду може бути оскаржена. Особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення підстав, з яких позов було залишено без розгляду, має право звернутися до адміністративного суду в загальному порядку.

Щодо поданого 30 липня 2018 року клопотання від Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства за підписом ОСОБА_2, суд зазначає що, оскільки воно подане особою, яка не є представником юридичної особи, то клопотання підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись ст.ст. 9, 55, 160, 240, 242-243, 248, 256, 293-295 КАС України, суд,-

ухвалив:

Позовну заяву Комбінату громадського харчування Попільнянського районного споживчого товариства до Державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Реєстраційного відділу Андрушівського районної державної адміністрації Житомирської області - Вільчинського Юрія Леонідовича про визнання протиправним та скасування рішення - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя І.Е.Черняхович

Дата ухвалення рішення30.07.2018
Оприлюднено30.07.2018
Номер документу75557066
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/1305/18

Ухвала від 23.10.2018

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Драчук Т. О.

Ухвала від 31.08.2018

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Моніч Б.С.

Ухвала від 30.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 04.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 04.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 03.07.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 25.06.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 30.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 07.05.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 03.04.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні