Рішення
від 25.01.2010 по справі 31/51
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВС ЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківськ а, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.01.10 С права № 31/51

Господарський суд Львівсь кої області, розглянувши у ві дкритому судовому засіданні матеріали справи:

за позовом: Фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_1, м. Львів

до відповідача-1: Управління комунальної вл асності Департаменту економ ічної політики Львівської мі ської ради, м. Львів

до відповідача-2: Держа вного комунального підприєм ства - кінотеатр ім. Б.Хмельн ицького, м. Львів

за участю: Прокуратури Галицького району м. Львова

за участю: Прокуратури Львівської області

про: визнання договору оренди чинним

Головуючий суддя Артимов ич В.М.

Судді Довга О.І.

Ділай У.І.

При секретарі Митник М.Б.

Представники:

від прокуратури Галицьког о району м. Львова: не з' яв ився;

від прокуратури Львівсько ї області: не з' явився;

від позивача: ОСОБА_3 - представник;

від відповідача-1: Харечк о Д.О. - представник;

від відповідача-2: Лісовс ька Я.Р. - представник.

Представникам сторін роз ' яснено права і обов' язки, передбачені ст.ст. 20, 22 ГПК Укра їни, в тому числі право заявля ти відводи. У відповідності д о ст. 81-1 ГПК України технічна фі ксація судового процесу не з дійснювалась, про що сторони подали відповідне клопотанн я.

Суть спору: На розгляд Господарського суду Львівсь кої області подано позов Фіз ичної особи - підприємця О СОБА_1, м. Львів, надалі - поз ивач, до Управління комуналь ної власності Департаменту е кономічної політики Львівсь кої міської ради, м. Львів, над алі - відповідач-1, про визнан ня договору оренди чинним.

Ухвалою суду від 06.04.2009 р. про по рушення провадження у справі розгляд справи призначено н а 24.04.2009 р. та заяву позивача про в життя заходів забезпечення п озову задоволено частково, з окрема заборонено Управлінн ю комунальної власності Депа ртаменту економічної політи ки Львівської міської ради у кладати договори оренди та с уборенди щодо нежитлових при міщень по вул. Б.Хмельницьког о, 11 у м. Львові до розгляду спор у по суті.

У змінах до позовної заяви, поданих суду, позивач просив зобов' язати відповідача пр одовжити договір № Г - 4383 від 0 2.06.2006 р. про оренду нежитлових пр иміщень загальною площею 555,5 к в.м. на новий термін - 5 років д о червня 2014 р.

У відзиві на позовну заяву в ідповідач-1 просив суд відмов ити позивачеві в задоволенні позову повністю.

На адресу суду відповідаче м-1 подано апеляційну скаргу н а ухвалу суду від 06.04.2009 р. в части ні вжиття судом заходів забе зпечення позову, у зв' язку з чим ухвалою суду від 21.04.2009 р. про вадження у даній справі зупи нено.

24.04.2009 р. прокурором Галицьког о району м. Львова подано заяв у про вступ у дану справу.

Постановою Львівського ап еляційного господарського с уду від 17.06.2009 р. ухвалу Господар ського суду Львівської облас ті від 06.04.2009 р. залишено без змін , а апеляційну скаргу відпові дача-1 - без задоволення.

Заступником прокурора Льв івської області подано заяву про вступ у дану справу на сто роні відповідача-1.

У відзиві на позовну заяву, поданому суду 14.07.2009 р., відповід ач-1 позовні вимоги заперечив повністю, вказавши, зокрема, н а тому, що Львівська міська ра да має намір використовувати приміщення кінотеатру для в ласних потреб - функціонува ння ДКП - кінотеатр ім. Б.Хмел ьницького.

15.07.2009 р. місцевим господарськ им судом поновлено проваджен ня у даній справі.

Ухвалою заступника голови господарського суду від 04.08.2009 р . розгляд справи у зв' язку з ї ї складністю призначено до к олегіального розгляду у наст упному складі: судді Артимов ича В.М. - головуючого, суддів Д овга О.І. та Ділай У.І.

Ухвалою суду від 07.08.2009 р. за зая вою відповідача-1 залучено ДК П - кінотеатр ім. Б.Хмельниць кого до участі у даній справі третьою особою, яка не заявля є самостійних вимог на предм ет спору, на стороні відповід ача-1.

Через канцелярію суду 17.09.2009 р . позивачем подано заяву про у точнення позовних вимог, в як ій він просить суд зобов' яз ати відповідача-1 продовжити договір № Г-4383 від 02.06.2006 р. про оре нду нежитлових приміщень заг альною площею 555,50 кв.м., укладен ого між Управлінням комуналь ного майна Львівської місько ї ради та позивачем на новий т ермін до грудня 2014 р., та усунут и перешкоди у користуванні п озивачем майном шляхом висел ення ДКП - кінотеатр ім. Б.Хме льницького із займаних нежит лових приміщень площею 555,50 кв.м ., які знаходяться за адресою: м. Львів, вул. Б.Хмельницького, 11.

У зв' язку з вищенаведеним судом ухвалою від 21.09.2009 р. зміне но процесуальний статус трет ьої особи Державного комунал ьного підприємства - кіноте атр ім. Б. Хмельницького на від повідача-2.

Через канцелярію суду 15.10.2009 р . відповідачем-2 подано лист, в якому він повідомив суд про н еможливість подання докумен тів, що витребовувались ухва лами суду.

В судовому засіданні 15.10.2009 р. у часники процесу подали спіль не клопотання про продовженн я строку вирішення спору.

Ухвалою суду від 15.10.2009 р. продо вжено строк вирішення спору в даній справі та відкладено розгляд справи.

Через канцелярію суду 23.12.2009 р . позивачем подано уточнення до позовної заяви в порядку с т. 22 ГПК України, в якій він прос ить суд визнати укладеним до говір № Г-4383 від 02.06.2006 р. про оренду нежитлових приміщень загаль ною площею 555,50 кв.м., укладеного між Управлінням комунальног о майна Львівської міської р ади та позивачем, на термін п' ять років до грудня 2014 р. та усу нути перешкоди у користуванн і позивачем майном шляхом ви селення ДКП - кінотеатр ім. Б .Хмельницького із займаних н ежитлових приміщень площею 5 55,50 кв.м., які знаходяться за адр есою: м. Львів, вул. Б.Хмельниць кого, 11. Також 23.12.2009 р. позивачем і відповідачем-1 подано спільн е клопотання про продовження строку вирішення спору у зв' язку з її складністю.

В судове засідання 29.12.2009 р. при були уповноважені представн ики прокуратури, позивача і в ідповідачів. Представник поз ивача надав пояснення по сут і спору з врахуваннях подани х ним уточнень позовних вимо г, позов просив задоволити по вністю. Представники прокура тури і відповідачів позовні вимоги заперечили повністю з підстав, викладених у відзив ах відповідача-1.

В судовому засіданні 29.12.2009 р. о голошено перерву до 11.01.2010 р. для підготовки повного тексту р ішення. Представники прокура тури, позивача і відповідачі в в судове засідання 11.01.2010 р. з' явилися.

Розглянувши документи і ма теріали, подані учасниками п роцесу, заслухавши пояснення представників прокуратури т а сторін, всебічно та повно з' ясувавши всі фактичні обстав ини, на яких ґрунтуються їх ви моги і заперечення, оцінивши докази, які мають значення дл я справи, суд встановив:

Між позивачем, як орендарем , та орендодавцем - Управління м комунального майна Львівсь кої міської ради, правонасту пником якого є відповідач-1, 02.06 .2006 р. було укладено договір оре нди № Г-4383-6 нерухомого майна (бу дівель, споруд, приміщень), згі дно якого орендодавець на пі дставі наказу управління ком унального майна від 17.05.2006 р. за № 18-А передає, а орендар приймає в строкове платне користува ння нерухоме майно, що знаход иться на балансі ЛКП «Центра льне», а саме: нежилі приміщен ня, що знаходяться за адресою : м. Львів, вул. Б.Хмельницького , 11 загальною площею 555,50 кв.м., в то му числі приміщення першого поверху площею 379,80 кв.м., прміще ння підвалу площею 61,60 кв.м. та п риміщення антрисолі площею 1 14,10 кв.м., надалі - об' єкт орен ди або майно.

Згідно з п. 2 договору цільов им призначенням об' єкта оре нди є використання орендован ого приміщення для кінотеатр у.

В пункті 4.1 договору сторони встановили термін договору із 02.06.2006 р. до 01.06.2007 р. Пунктом 4.3 дого вору передбачено, що у разі ві дсутності заяви однієї із ст орін про припинення або змін у умов договору оренди протя гом одного місяця після закі нчення терміну дії договору він вважається продовженим н а той самий термін і на тих сам их умовах, які були передбаче ні договором.

Розділ 5 договору містить ро змір орендної плати та перед бачає порядок її сплати. До пр ав орендодавця договором від несено право контролювати на явність і стан, напрямки та еф ективність використання об' єкта оренди, достроково розі рвати договір тощо. Також оре ндодавець зобов' язаний, зок рема, передати орендарю в оре нду майно згідно з актом здач і-приймання, не вчиняти дій, як і б перешкоджали орендарю ко ристуватися об' єктом оренд и на умовах договору оренди (р озділ 6 договору).

На позивача, як орендаря, до говором оренди покладено обо в' язки прийняти об' єкт оре нди та використовувати його відповідно до його призначен ня та умов договору, своєчасн о і в повному обсязі сплачува ти орендну плату, своєчасно з дійснювати капітальний та по точний ремонт об' єкта оренд и тощо.

Згідно з п. 9.1 договору поверн ення орендодавцю об' єкта ор енди здійснюється після закі нчення терміну дії договору або дострокового його припин ення чи розірвання. При цьому сторони повинні приступити до передачі об' єкта оренди протягом 5 днів з моменту закі нчення терміну оренди (п. 9.2 дог овору). У відповідності до п. 9.3 договору об' єкт оренди пови нен бути переданий орендарем та прийнятий орендодавцем (ч и за його дорученням балансо утримувачем) протягом 15 днів з моменту закінчення терміну дії договору або достроковог о його припинення чи розірва ння. Як передбачено п. 9.5 об' єк т оренди вважається передани м орендарю з моменту підписа ння акту здачі-приймання.

Також сторони в п. п. 11.1, 11.3 пере дбачили, що договір розірван ню в односторонньому порядку не підлягає, а при тривалому, більше трьох місяців з дати п ідписання договору, невикори станні орендарем наданого в оренду приміщення - приміще ння вважається неосвоєним і договір підлягає розірванню у відповідності з законодав ством України.

Як вбачається з матеріалів справи та не заперечується с торонами спору об' єкт оренд и був переданий в оренду пози вачеві.

Судом встановлено, що рішен ням Господарського суду Льві вської області від 13.03.2007 р. у спр аві № 1/1267-20/274, яке залишено без зм ін постановою Львівського ап еляційного господарського с уду від 30.05.2007 р. та постановою Ви щого господарського суду Укр аїни від 27.09.2007 р. у справі № 1/1267-20/274, п роведено заміну Управління к омунального майна Львівсько ї міської ради йог правонаст упником - Управлінням комуна льної власності Департамент у економічної політики Львів ської міської ради; в задовол енні первісних позовних вимо г Прокурора Галицького район у м. Львова в інтересах держав и в особі Управлінням комуна льної власності Департамент у економічної політики Львів ської міської ради до суб' є кта підприємницької діяльно сті - фізичної особи ОСОБА _1 про розірвання договору о ренди № Г-4383-6, виселення з примі щень та стягнення заборгован ості з орендної плати відмов лено повністю; зустрічні поз овні вимоги суб' єкта підпри ємницької діяльності - фізи чної особи ОСОБА_1 задовол ено частково; зобов' язано У правлінням комунальної влас ності Департаменту економіч ної політики Львівської місь кої ради надати дозвіл позив ачеві у даній справі на прове дення капітального ремонту о б' єкту оренди - нежитлових приміщень по вул. Б.Хмельниць кого, 11 у м. Львові згідно предс тавленої кошторисної докуме нтації в межах визначених у н ій сум, а витрачені кошти - за рахувати в рахунок сплати ор ендної плати. Ухвалою Верхов ного суду України від 22.11.2007 р. у с праві № 1/1267-20/274 відмолено в поруш енні провадження з перегляду в касаційному порядку поста нови Вищого господарського с уду України від 27.09.2007 р.

Колегія суддів, вивчивши ма теріали справи, в тому числі к опії претензій від 21.05.2009 р. № 2302-369, в ід 23.09.2009 р. № 2302-1047, в яких відповіда ч-1 вимагав у позивача погасит и заборгованість по орендній платі, а у випадку незадоволе ння його вимог вказував на те , що буде звертатись в суд для примусового стягнення забор гованості, розірвання догово ру оренди та виселення із зай маних приміщень, дійшла висн овку, що договір оренди продо вжувався сторонами на той са мий строк і на тих самих умова х, які були передбачені цим до говором, тобто до 01.06.2008 р., до 01.06.2009 р ., а згодом до 01.06.2010 р., як це передб ачено ст. 284 Господарського ко дексу України, ст. 17 Закону Укр аїни «Про оренду державного та комунального майна». Наяв ні у справі копії повідомлен ь від 27.06.2008 р. № 2302-3724, від 24.06.2009 р. № 2302-2133 д о уваги братись не можуть, оск ільки відповідачем-1 не надан о суду належних і допустимих доказів надіслання позиваче ві вказаних повідомлень. Про вказане свідчить також і те, щ о відповідач-1 не звертався до позивача з позовами про розі рвання договору оренди чи пр о зобов' язання передати оре ндоване майно по акту переда чі-прийому, як це встановлено п. п. 9.2 - 9.5 договору оренди.

Згідно зі ст. 15 Цивільного ко дексу України кожна особа ма є право на захист свого цивіл ьного права у разі його поруш ення, невизнання або оспорюв ання. Також кожна особа має пр аво на захист свого інтересу , який не суперечить загальни м засадам цивільного законод авства. Право кожного суб'єкт а господарювання та споживач а на захист своїх прав і закон них інтересів закріплено і в ст. 20 Господарського кодексу України.

Норма ч. 2 ст. 16 Цивільного код ексу містить перелік способі в захисту цивільних прав та і нтересів, зокрема такого спо собу, як визнання правочину н едійсним.

В той же час позивач у даній справі звернувся до господа рського суду із позовом (із вр ахуванням уточнення до позов ної заяви, поданої до суду 23.12.2009 р., вх. № 26822) про визнання догово ру оренди укладеним, що свідч ить про обрання ним неналежн ого способу захисту свого ци вільного права, у зв' язку з ч им позовні вимоги в цій части ні задоволенню не підлягають .

Рішенням Господарського с уду Львівської області від 16.0 9.2004 р. у справі № 1/609-26/216 за позовом П рокурора Галицького району м . Львова в інтересах держави в особі Управління комунально го майна Львівської міської ради до ДКП - кінотеатр ім. Б. Хмельницького позов задовол ено повністю, присуджено роз ірвати договір № 2456 від 30.09.1993 р. на оренду нежитлових приміщень за адресою: м. Львів, вул. Б.Хмел ьницького, 11, укладений між Фо ндом комунального майна м. Ль вова та відповідачем-2 у даній справі, та виселити ДКП - кін отеатр ім. Б. Хмельницького із орендованих приміщень. Пост анова про закінчення виконав чого провадження від 12.09.2005 р. св ідчить, що рішення суду в спра ві № 1/609-26/216 було виконано у приму совому порядку.

Згідно переліку питань для розгляду на комісії з підгот овки пропозицій для надання в оренду майна територіально ї громади м. Львова на 25.03.2009 р. (Ше вченківський район) до поряд ку денного включено питання про надання в оренду приміще нь по вул. Б.Хмельницького, 11 за заявою відповідача-2.

У відповідності до ст. 387 Циві льного кодексу України власн ик має право витребувати сво є майно від особи, яка незакон но, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Згідно ж ст. 396 вказаного Коде ксу особа, яка має речове прав о на чуже майно, має право на з ахист цього права, у тому числ і і від власника майна, відпов ідно до положень глави 29 Цивіл ьного кодексу.

Нормою ст. 28 Закону України « Про оренду державного та ком унального майна»передбачен о, що орендареві забезпечуєт ься захист його права на майн о, одержане ним за договором о ренди, нарівні із захистом, вс тановленим законодавством щ одо захисту права власності. При цьому орендар може зажад ати повернення орендованого майна з будь-якого незаконно го володіння, усунення переш код у користуванні ним, відшк одування шкоди, завданої май ну громадянами і юридичними особами, включаючи орендодав ця.

Судом встановлено, що 23.04.2009 р. м іж відповідачем-2 та Львівськ ою обласною регіональною орг анізацією Галицьке козацьке військо укладено договір № 1, згідно якого відповідач-2, як з амовник, доручив іншій сторо ні договору здійснювати охор ону об' єкту кінотеатру і. Б. Хмельницького, що знаход иться за адресою: м. Львів, вул . Б. Хмельницького, 11. Згідно з п . 2.2 договору його термін дії ск ладає три місяці з дати підпи сання угоди. Постановою про в ідмову в порушенні криміналь ної справи від 01.05.2009 р. підтверд жується зайняття приміщень к інотеатру охоронцями Львівс ької обласної регіональної о рганізації Галицьке козацьк е військо.

Отже, позовні вимоги позива ча про усунення перешкоди у к ористуванні позивачем майно м шляхом виселення відповіда ча-2 із займаних нежитлових пр иміщень, які знаходяться у м. Л ьвові по вул. Б.Хмельницького , 11, є підставними й обґрунтова ними, а тому підлягають задов оленню.

Відповідно до ст.ст. 33, 34, 43 ГПК У країни судочинство у господа рських судах здійснюється на засадах змагальності, сторо ни та інші особи, які беруть уч асть у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення по даними суду доказами. Кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г і заперечень. Господарськи й суд приймає тільки ті доказ и, які мають значення для спра ви. Обставини справи, які відп овідно до законодавства пови нні бути підтверджені певним и засобами доказування, не мо жуть підтверджуватись іншим и засобами доказування.

Проаналізувавши наведені вище норми та вивчивши матер іали справи суд дійшов висно вку, що позов слід задоволити частково.

У відповідності до ст. 68 ГПК У країни після набрання рішенн ям суду в даній справі законн ої сили заходи забезпечення позову, вжиті згідно п. 6 ухвал и господарського суду від 06.04.20 09 р., підлягають скасуванню, а с удові витрати згідно ст. 49 ГПК України слід покласти на сто рони пропорційно розміру зад оволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 4-3, 4-5, 4-7, 32, 33, 34, 43, 4 9, 68, 69, 82, 84, 85 Господарського процес уального кодексу України, су д, -

ВИРІШИВ:

1. Позов Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 , м. Львів, задоволити частко во.

2. В задоволенні поз овних вимог в частині визнан ня укладеним договору № 4383 від 02.06.2006 р. про оренду нежитлових п риміщень загальною площею 555,5 0 кв.м., які знаходяться за адре сою: м. Львів, вул. Б.Хмельницьк ого, 11, між Управлінням комуна льної власності Львівської м іської ради та Фізичною особ ою - підприємцем ОСОБА_1 н а термін 5 років - до грудня 2014 року відмовити.

3. Усунути перешкоди у ко ристуванні Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (АДР ЕСА_2; ідентифікаційний код НОМЕР_1) майном шляхом вис елення ДКП - кінотеатр ім. Б.Х мельницького (79019, м. Львів, вул. Б .Хмельницького, 11; код ЄДРПОУ 137 97081) із займаних нежитлових при міщень площею 555,50 кв.м., які знах одяться за адресою: м. Львів, в ул. Б.Хмельницького, 11.

4. Стягнути із ДКП - кін отеатр ім. Б.Хмельницького (79019, м. Львів, вул. Б.Хмельницького , 11; код ЄДРПОУ 13797081) на користь Фі зичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_2; ідентиф ікаційний код НОМЕР_1) спл ачене державне мито в сумі 42,50 г рн. та сплачені витрати на інф ормаційно-технічне забезпеч ення судового процесу в сумі 59,00 грн.

5. Заходи забезпеченн я позову, вжиті згідно п. 6 ухва ли Господарського суду Львів ської області від 06.04.2009 р. у спра ві № 31/51, скасувати.

Головуючи й суддя В.М. Ар тимович

Судді О.І. Довга

У.І. Ділай

Дата ухвалення рішення25.01.2010
Оприлюднено29.03.2010
Номер документу7575275
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —31/51

Ухвала від 02.02.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Кропивна Л.В.

Ухвала від 28.09.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Постанова від 05.03.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 25.02.2013

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Постанова від 18.12.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Ухвала від 21.11.2012

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Михалюк О.В.

Ухвала від 17.10.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 16.08.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 06.07.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Артимович В.М.

Ухвала від 03.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ушенко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні