Ухвала
від 10.08.2018 по справі 343/963/18
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/963/18

Провадження №: 2/0343/437/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 серпня 2018 року м. Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді - Монташевич С.М.

секретаря судових засідань - ОСОБА_1,

з участю: представників позивача - адвоката ОСОБА_2, ОСОБА_3,

представника відповідача ОСОБА_4 сільської ради - ОСОБА_5,

відповідача - ОСОБА_6,

представника відповідача ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_7,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі Долинського районного суду Івано-Франківської області клопотання ОСОБА_6 про призначення земельно-технічної експертизи у справі № 343/963/18 за позовом ОСОБА_8 до ОСОБА_4 сільської ради, Долинського відділу Держгеокадастру міськрайонного управління Держгеокадастру у Долинському районі та м. Болехові, в особі ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області, ОСОБА_9, ОСОБА_6 про визнання незаконними і скасування Державних актів на право приватної власності на земельні ділянки, визнання права власності та витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про визнання незаконними і скасування Державних актів на право приватної власності на земельні ділянки, визнання права власності та витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння.

В підготовчому судовому засіданні відповідач ОСОБА_6 та його представник ОСОБА_7 подали заяву про призначення по справі судової земельно-технічної експертизи, проведення якої просять доручити експертам Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (вул. Академіка Сахарова, 23А м. Івано-Франківськ), на вирішення якої поставити наступне питання:

- встановити на топографічній карті та на місцевості (в натурі) фактичне місце розташування земельної ділянки на підставі координат поворотних точок, зазначених у технічній документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують прао на земельну ділянку (державного акта на право власності на земельну ділянку) ОСОБА_8 для ведення особистого селянського господарства в урочищі "Біля Пуделко" с. Мала Тур'я Долинського району, кадастровий номер 2622083001:01:001:0118.

Інші учасники справи підтримали заяву про призначення вказаної експертизи. Додаткових питань не заявляли. Зауважень до установи не мали.

Заслухавши думку представників сторін по справі, відповідача, вивчивши заявлене клопотання, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами зокрема - висновками експертів.

Згідно з ч.1 ст. 102 ЦПК України висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до ч.1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Таким чином судом встановлено, що між сторонами існує спір щодо місця розташування земельної ділянки ОСОБА_8 та її накладення на земельні ділянки ОСОБА_6 А тому з урахуванням вищевикладеного, предмета спору в цій справі, заявлених сторонами по справі вимог та заперечень, з метою з'ясування усіх обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері земельних правовідносин, суд вважає за необхідне призначити по справі судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити заявлене відповідачем питання, яку доручити Івано-Франківському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України з урахуванням територіальності та позиції сторін.

Одночасно з метою усунення можливих перешкод експертові у здійсненні експертного дослідження, суд вважає за необхідне зобов'язати ОСОБА_8 забезпечити на вимогу експерта доступ експерта до земельної ділянки в урочищі "Біля Пуделко" с. Мала Тур'я Долинського району Івано-Франківської області, для проведення судової земельно-технічної експертизи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Оскільки для проведення судової земельно-технічної експертизи потрібен значний проміжок часу, а строк проведення підготовчого судового засідання обмежений, у відсутності висновку експерта неможливо закрити підготовче засідання, тому суд вважає, що провадження по цивільній справі № 343/963/18 за позовом ОСОБА_8 до ОСОБА_4 сільської ради, Долинського відділу Держгеокадастру міськрайонного управління Держгеокадастру у Долинському районі та м. Болехові, в особі ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області, ОСОБА_9, ОСОБА_6 про визнання незаконними і скасування Державних актів на право приватної власності на земельні ділянки, визнання права власності та витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 106, 107, 252, 253 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання відповідача про призначення судової земельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити по цивільній справі № 343/963/18 за позовом ОСОБА_8 до ОСОБА_4 сільської ради, Долинського відділу Держгеокадастру міськрайонного управління Держгеокадастру у Долинському районі та м. Болехові, в особі ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області, ОСОБА_9, ОСОБА_6 про визнання незаконними і скасування Державних актів на право приватної власності на земельні ділянки, визнання права власності та витребування земельної ділянки із чужого незаконного володіння судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступне питання:

- встановити на топографічній карті та на місцевості (в натурі) фактичне місце розташування земельної ділянки на підставі координат поворотних точок, зазначених у технічній документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують прао на земельну ділянку (державного акта на право власності на земельну ділянку) ОСОБА_8 для ведення особистого селянського господарства в урочищі "Біля Пуделко" с. Мала Тур'я Долинського району, кадастровий номер 2622083001:01:001:0118.

Проведення експертизи доручити судовим експертам Івано-Франківського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (вул. Академіка Сахарова, 23А м. Івано-Франківськ).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Витрати за проведення експертизи покласти на відповідача ОСОБА_6, зобов'язавши його протягом 5 днів з дня отримання повідомлення про вартість експертизи і реквізитів банку сплатити їх.

Роз'яснити учасникам справи наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме те, що згідно зі статтею 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Надіслати до названої експертної установи копію ухвали про призначення експертизи, копію технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують прао на земельну ділянку (державного акта на право власності на земельну ділянку) ОСОБА_8 для ведення особистого селянського господарства в урочищі "Біля Пуделко" с. Мала Тур'я Долинського району, копію державного акта на право власності на земельну ділянку ОСОБА_8 від 27.04.2010 р., а сторонам забезпечити доступ до земельної ділянки, що є об'єктом дослідження.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали надати сторонам до відома та виконання.

Ухвала суду може бути оскаржена до апеляційного суду Івано-Франківської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Позивач: ОСОБА_8, житель ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідачі: ОСОБА_4 сільська рада, вул. Тур'янська, 40 с. Мала Тур'я Долинського району Івано-Франківської області,

Долинський відділ Держгеокадастру міськрайонного управління Держгеокадастру у Долинському районі та м. Болехові, вул. Пушкіна, 12 м. Долина Івано-Франківської області, в особі ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області, вул. Сахарова, 34А м. Івано-Франківськ,

ОСОБА_9, жителька вул. Б. Хмельницького, 167 м. Долина Івано-Франківської області,

ОСОБА_6, вул. Шевченка, 13А с. Мала Тур'я Долинського району Івано-Франківської області.

Суддя: Монташевич С.М.

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.08.2018
Оприлюднено12.08.2018
Номер документу75806136
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —343/963/18

Рішення від 07.02.2021

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Рішення від 03.02.2021

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 15.09.2020

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 06.11.2019

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 02.05.2019

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 15.11.2018

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Монташевич С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні