Рішення
від 22.12.2009 по справі 2-о-165/09
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                                                                                      Справа № 2-о-165/09

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М       У К Р А Ї Н И

22 грудня 2009 року                                                                Знам‘янський місьрайонний суд

                                                                                                   Кіровоградської області

в складі: головуючого судді                                                   - Українського В.В.,

                при секретарі                                                           - Десятніковій Т.М.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні в приміщенні суду в місті Знам”янка Кіровоградської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Знам'янський міськвиконком Кіровоградської області, про встановлення факту родинних відносин,-

В С Т А Н О В И В :

              Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою де просить встановити факт родинних відносин, а саме що померлий 6 червня 2003 року,  ОСОБА_2 (так записано у свідоцтві про народження заявника), являється йому, ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 – батьком, а він його рідним сином.

                Свої вимоги обгрунтував тим, що згідно свідоцтва про народження  він значиться записаним як ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, при цьому у графі батьки, його батьком значиться ОСОБА_2, а матір‘ю ОСОБА_4. Знам‘янським МРВ УМВС України в Кіровоградській області 13 листопада 1996 року, йому  як громадянину України, видано паспорт як ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

                  Батьки заявника побували будинок №73 по вулиці Миру у місті Знам‘янка Кіровоградської області, і стали  проживали у ньому з 1975 року, при цьому свідоцтво на право особистої власності на зазначене вище домоволодіння видано на ім‘я ОСОБА_5.  Рішенням Знам”янської міської ради  Кіровоградської області від 9 жовтня 2009 року існуючі номера житлових будинків та земельних ділянок по вулиці Миру скасовано, і присвоєні нові номера, тобто будинку №73 присвоєно №107.  З 1994 року  ОСОБА_1 також проживає із своєю сім”єю у даному будинку.

                  6 червня 2003 року помер батько заявника,  свідоцтво про смерть видано як на ОСОБА_5. Після смерті  останнього,   заявник  проживаючи у батьківському будинку, обробляючи присадибну земельну ділянку та розпорядившись майном покійного,  прийняв спадщину фактичними діями.

                  У даний час ОСОБА_1 звернувся до Знам'янського міського державного нотаріуса з проханням визнати за ним право власності по спадкуванню після смерті ОСОБА_5, на майно яке за життя йому належало, у тому числі на жилий будинок та ощадну книжку. Проте нотаріус  йому відмовив та рекомендував звернутися до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, оскільки у свідоцтві про народження заявника його прізвище,  та прізвище його батьків значиться записаним як «Слізовські» замість «Слезовські». Зазначена розбіжність однієї букви у написанні прізвища унеможливлює визнати за заявником право власності на будинок та ощадну книжку  батька, після його смерті, в яких прізвище покійного записане,  як ОСОБА_5

                      Заявник у судове засідання не з‘явився, про час і місце розгляду справи йому повідомлялось у встановленому законом порядку, але у матеріалах справи міститься заява де,

                                                                            -2-

повністю підтримуючи свої  вимоги, щодо  встановлення зазначеного факту, ОСОБА_1 просить справу розглядати за його відсутності.

               Представник заінтересованої особи ОСОБА_6, що діє відповідно до довіреності за №19-228 від 12 листопада 2009 року, до суду  не з‘явився, про час та місце розгляду справи сповіщений належним чином, що підтверджується заявою про розгляд справи за його відсутності, де вказано, що  він не заперечує проти  задоволення  вимог ОСОБА_1, які викладені у його заяві.

              Відповідно до ч.3 ст.235 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом.

               Відповідно до ч.4 ст.130 ЦПК України передбачено, що ухвалення у попередньому судовому засіданні судового рішення у разі визнання позову, проводиться в порядку, встановленому ст.174 ЦПК України. Відповідно до ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову, оскільки визнання позову відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи і інтереси інших осіб.

    Розглянувши заяви ОСОБА_1 та представника виконавчого комітету Знамянської міської ради Кіровоградсчької області, повно, всебічно та об‘єктивно дослідивши матеріали справи суд встановив, що відповідно до копії паспорта (а.с. 11-12) ОСОБА_1  народився 18 червня 1953    року у селі Григорівка Кіровоградського району Кіровоградської області. Згідно довідки Знам”янського квартального комітету №31  (а.с.10) батьками заявника являються ОСОБА_7 та ОСОБА_5, який помер 9 червня 2003 року, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.6). Але у свідоцтві про народження заявника, його прізвище  та прізвище його батьків значиться як «Слізовські», замість правильного «Слезовські».

    Після смерті батька заявника – ОСОБА_5 відкрилася спадщина на його спадок,  у тому числі на житловий будинок №107, який належав йому на праві приватної власності,  що розташований по вулиці Миру у місті Знам”янка Кіровоградської області  та ощадну книжку.

ОСОБА_1, як спадкоємець першої черги звернувся до державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, але у праві першочергового спадкування отримав відмову, оскільки у свідоцтві про його народження допущено помилку при написанні прізвища його батька.

    У відповідності до ст. 256  ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

    Згідно до Постанови Пленуму  Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року ?ро судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.  

    Враховуючи вищевикладене, а також що встановлення факту родинних відносин про який просить заявник, породжує юридичні наслідки, а саме його підтвердження необхідне ОСОБА_1 для одержання свідоцтва про право власності по спадкуванню, чинним законодавством не передбачено іншого порядку його встановлення і встановлення зазначеного факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право, суд вважає за необхідне дану заяву задовольнити, встановивши факт, що ОСОБА_2 (так записано в свідоцтві про народження заявника) є батьком ОСОБА_1

Відповідно до ч.7 ст.235 ЦПК України при ухваленні рішення судові витрати не відшкодовуються.

Крім того, при зверненні із даним позовом до суду позивачем сплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи  у розмірі 37 гривень, тоді як, відповідно до постанови КМУ України від 5 серпня 2009 року за №825  їх розмір повинен складати 30

                                                                    -3-

гривень, а тому  ОСОБА_1 слід повернути зайво сплачену суму витрат на інформаційно -  технічне забезпечення розгляду справи.

                                                 

Керуючись ст. ст. 213-215, 256, 259 ЦПК України, суд –

В   И   Р  І   Ш   И   В :

            Заяву  ОСОБА_1 задовольнити.

            Встановити факт родинних  відносин, а саме що ОСОБА_2 (так  записано в свідоцтві про  народження заявника), який помер 6 червня 2003 року являється ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 батьком, а ОСОБА_1 його рідним сином.

            Судові витрати віднести на рахунок заявника.

            Повернути  ОСОБА_1 О лександру Анатолійовичу зайво сплачені, згідно квитанції  №К4/Р/77  від 25 листопада 2009 року витрати на інформаційно - технічне забезпечення розгляду справи у розмірі 7 (сім) гривень.

             На рішення суду може бути  подана заява про апеляційне оскарження до апеляційного суду  Кіровоградської області у десятиденний строк з дня оголошення рішення.  Апеляційна скарга на рішення суду може  бути подана  протягом двадцяти днів після  подання заяви про  апеляційне оскарження.

                                                 

Суддя Знам‘янського міськрайонного суду  

Кіровоградської області                                                                                    ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення22.12.2009
Оприлюднено29.01.2010
Номер документу7596399
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —2-о-165/09

Рішення від 22.09.2009

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коваленко А. В.

Рішення від 28.05.2009

Цивільне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Федченко І.M.

Рішення від 24.06.2009

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сорока К.М.

Рішення від 07.12.2009

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Єйбог Ігор Миколайович

Рішення від 22.12.2009

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Український Віталій Валентинович

Рішення від 24.12.2009

Цивільне

Чорноморський районний суд Автономної Республіки Крим

Дядіченко Світлана Володимирівна

Рішення від 30.09.2009

Цивільне

Червоноградський міський суд Львівської області

Сковронський Сергій Іванович

Рішення від 30.07.2009

Цивільне

Генічеський районний суд Херсонської області

Хоменко Валентина Григорівна

Ухвала від 14.10.2009

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Дегтярчук М.О.

Рішення від 05.10.2009

Цивільне

Царичанський районний суд Дніпропетровської області

Сорока Б.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні