Ухвала
від 16.08.2018 по справі 646/1849/18
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 646/1849/18 Головуючий суддя І інстанції ОСОБА_1

Провадження № 11-сс/790/1222/18 Суддя доповідач ОСОБА_2

УХВАЛА

іменем України

16 серпня 2018 року Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Харківської області у складі:

головуючого - ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

за участю секретаря - ОСОБА_5

прокурора - ОСОБА_6

захисника - ОСОБА_7

підозрюваного - ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Харкові

апеляційну скаргу підозрюваного ОСОБА_8

на ухвалу слідчого судді Червонозаводського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 від 25.07.2018 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_9 про залучення експерта та направлення особи до медичного закладу для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи, призначено у 18-му відділенні КЗОЗ «Харківської обласної психіатричної лікарні №3» м.Харкова стаціонарну судово-психіатричну експертизи відносно ОСОБА_8 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.1 ст.185 КК України,

В С Т А Н О В И Л А:

В ухваліслідчий суддя зазначив, що 17.05.2018 року ОСОБА_8 повідомлено про підозру, у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.1 ст.185 КК України.

В ході вивчення особи підозрюваного, в порядку ст.93 КПК України було направлено запит до КЗОЗ «Харківський міський психоневрологічний диспансер №16» з метою отримання інформації щодо знаходження вищезазначеного громадянина на диспансерному обліку.

Із відповіді на запит слідує, що ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває на диспансерному обліку.

Ухвалою слідчого судді Червонозаводського районного суду м Харкова ОСОБА_10 від 03.07.2018 року було задоволено клопотання слідчого та залучено експертів 18-го відділення ХОКПЛ № 3 м.Харкова для проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи відносно ОСОБА_11 .

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 564 від 17.07.2018 року ОСОБА_12 потребує проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Враховуючи викладене, беручи до уваги те, що для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в області психіатрії для встановлення психічного стану підозрюваного ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на момент скоєння злочину, а також на даний час, а тому виникла необхідність в надані доручення експертній установі та залученню експертів 18-го відділення ХОКПЛ № 3 м.Харкова для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до вимог ч.6 ст.244 КПК України, сторона обвинувачення довела, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта, а тому клопотання підлягає задоволенню.

У інший спосіб встановити психічний стан ОСОБА_8 неможливо, про що неодноразово було зазначено експертом при проведенні амбулаторної судово-психіатричної експертизи, а тому доводи підозрюваного щодо знаходження у нього на утриманні матері не спростовує вищевказаних висновків суду.

В апеляційнійскарзі підозрюваний ОСОБА_8 просить скасувати ухвалу слідчого судді, постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання слідчого про залучення експерта та направлення його до медичного закладу для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

В ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 року, яка є джерелом права в Україні, зазначено, що кожен має право на свободу та особисту недоторканність, та перелічені випадки, коли особу може бути позбавлено свободи відповідно до процедури, встановленої законом.

Таким чином, примусове поміщення його психіатричної лікарні для стаціонарного обстеження на строк до двох місяців буде прямим порушенням прав та гарантій передбачених Конвенцією.

На сьогоднішній день його матір перебуває на стаціонарному лікуванні в медичному закладі, а тому у разі поміщення до психіатричної лікарні він буде позбавлений можливості піклуватися про неї, привозити їжу та інші необхідні у побуті речі.

Заслухавши суддю-доповідача, думку підозрюваного ОСОБА_8 та його захисника ОСОБА_7 , які підтримали доводи апеляційної скарги, прокурора, який вважав ухвалу законною та обґрунтованою та просив відмовити в задоволенні апеляційної скарги, перевіривши матеріали судового провадження і доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно висновку судово-психіатричного експерта № 564 від 17.07.2018 року ОСОБА_12 потребує проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи.

З урахуванням викладеного, для з`ясування обставин, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання в області психіатрії для встановлення психічного стану ОСОБА_8 на момент скоєння злочину та в даний час, а тому слідчий суддя прийшов до обґрунтованого висновку про задоволення клопотання слідчого та проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи відносно підозрюваного, оскільки в інший спосіб встановити його психічний стан неможливо, про що неодноразово було зазначено експертом при проведенні амбулаторної судово-психіатричної експертизи, з чим погоджується і колегія суддів.

Доводи апеляційної скарги щодо знаходження на утриманні у ОСОБА_8 матері, яка хворіє та потребує догляду, не спростовує вищевказаних висновків суду, про що слушно зазначено в ухвалі.

Призначення при таких обставинах відносно ОСОБА_8 стаціонарної судово-психіатричної експертизи не є порушенням прав і гарантій, передбачених ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Керуючись ст.ст.404, 405, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И ЛА:

Апеляційну скаргу підозрюваного ОСОБА_8 залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Червонозаводського районного суду м.Харкова ОСОБА_1 від 25.07.2018 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_9 про залучення експерта та направлення особи до медичного закладу для проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи, призначено у 18-му відділенні КЗОЗ «Харківської обласної психіатричної лікарні №3» м.Харкова стаціонарну судово-психіатричну експертизи відносно ОСОБА_8 , підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.1 ст.185 КК України, залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й відповідно до вимог ст.424 КПК України оскарженню у касаційному порядку не підлягає.

Головуючий -

Судді:

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу75985400
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/1849/18

Ухвала від 16.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Луганський Ю. М.

Ухвала від 16.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Луганський Ю. М.

Ухвала від 25.07.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Бездітко В. М.

Ухвала від 03.07.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Бездітко В. М.

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Мицик С. А.

Ухвала від 07.06.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Мицик С. А.

Ухвала від 30.05.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Мицик С. А.

Ухвала від 04.04.2018

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Мицик С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні