Ухвала
від 27.08.2018 по справі 911/1693/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"27" серпня 2018 р., м. Київ Справа № 911/1693/18

Господарський суд Київської області у складі судді Черногуза Андрія Федоровича, розглянувши заяву від 16.08.2018 Фермерського господарства "Гранд" (08340, Київська обл., Бориспільський район, с. Гнідин, вул. Нова, буд. 1, код ЄДРПОУ 23237805) про забезпечення позову,

Представники:

ФГ "Гранд": Резнікова Г.І. (дов. б/н від 27.06.2018); Грапенюк С.С. (дов. б/н від 07.06.2018);

ТОВ "ФК "Гранд КМ": не з'явились.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява б/н від 01.08.2018 Фермерського господарства "Гранд" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Секістовою Т.І., від 24.01.2018 за №49.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 07.08.2018 вказана позовна заява залишена без руху.

16.08.2018 через канцелярію господарського суду Київської області Фермерським господарством "Гранд" подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою від 20.08.2018 вказану заяву призначено до розгляду в судовому засіданні на 27.08.2018 відповідно до ч. 4 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, ухвалою 21.08.2018 відкрито провадження у справі за позовом Фермерського господарства "Гранд" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Секістовою Т.І., від 24.01.2018 за №49, визначено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження, проведення підготовчого засідання призначено на 03.09.2018.

В судовому засіданні 27.08.2018 суд заслухав пояснення представників Фермерського господарства "Гранд", вони підтримали подану заяву в повному обсязі, надали суду для огляду оригінали документів, що витребовувались ухвалою суду від 20.08.2018. Представники Товариства з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" в судове засідання не з'явились, пояснень по суті заяви не надали, хоча належним чином були повідомлені про розгляд заяви судом.

Заявник обґрунтовує необхідність вжиття заходів забезпечення позову наступним.

Подана заява обґрунтована наступним. На підставі договору купівлі-продажу від 26.11.2004 № 6038 Фермерське господарство "Гранд" набуло право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 18,55 га.

24.03.2005 Фермерському господарству "Гранд" видано акт на право власності серії НОМЕР_2 на земельну ділянку з кадастровим номером: НОМЕР_3.

Єдиним засновником та головою Фермерського господарства "Гранд" був ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (актовий запис про смерть від 15.12.2016 № 19125, свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 15.12.2016). Єдиним спадкоємцем ОСОБА_4 є його мати ОСОБА_5, у зв'язку з чим 19.02.2018 на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 13.02.2018 проведено зміну засновника та голови Фермерського господарства "Гранд" на ОСОБА_5.

02.02.2018 позивачу з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно стало відомо, що право власності на земельну ділянку з кадастровим номером: НОМЕР_3, перереєстровано на Товариство з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки від 24.01.2018, посвідченого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Секістовою Т.І. та зареєстрованого за № 49. Заявник наголошує на тому, що договір купівлі-продажу від 24.01.2018 № 49 з боку Фермерського господарства "Гранд" підписано ОСОБА_4, тоді як останній помер ІНФОРМАЦІЯ_1. У зв'язку з наведеним вказаний договір підлягає визнанню недійсним.

Оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" на підставі спірного договору купівлі-продажу від 24.01.2018 № 49 здійснило державну реєстрацію права вчасності на земельну ділянку, заявник має підстави вважати, що вказане товариство повторно вчинятиме дії щодо подальшого відчуження спірної земельної ділянки, що ускладнить відновлення права власності заявника на спірну земельну ділянку.

У зв'язку з наведеним, заявник просить вжити заходів забезпечення позову, шляхом: накладення арешту на земельну ділянку площею 18,55 га з кадастровим номером: НОМЕР_3, розташовану за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада; заборонити Товариству з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ", а також уповноваженим органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам тощо вчиняти будь-які дії, реєстраційні дії, пов'язані з переходом прав власності на земельну ділянку площею 18,55 га з кадастровим номером: НОМЕР_3, розташовану за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада; заборонити всім державним реєстраторам, у тому числі державним кадастровим реєстраторам Відділу у Бориспільському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області, вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки площею 18,55 га з кадастровим номером: НОМЕР_3, розташовану за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада,у тому числі спрямовані на поділ, об'єднання, внесення будь-яких змін до відомостей про вказану земельну ділянку у Державному земельному кадастрі, скасування державної реєстрації вказаної земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

Відповідно до ст. 136 Господарського процесуального кодексу України забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Суд, розглянувши подану заяву, зазначає, що достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов'язання після пред'явлення вимоги чи подання позову до суду (реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації, витрачання коштів не для здійснення розрахунків з позивачем, укладення договорів поруки чи застави за наявності невиконаного спірного зобов'язання тощо). Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється судом, зокрема, з урахуванням співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, господарський суд має оцінювати обґрунтованість доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням наявності зв'язку між конкретним заходом щодо забезпечення позову і змістом позовних вимог та обставинами, на яких вони ґрунтуються, і доказами, які наведені на їх підтвердження, та положеннями законодавства, якими позивач обґрунтовує свої права, подаючи позов (аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного суду України від 23.03.2010).

Статтею 124 Конституції України визначений принцип обов'язковості судових рішень, Отже, метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення (аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного суду України від 25.05.2016).

Позивач, обґрунтовуючи необхідність вжиття заходів забезпечення позову, зазначає, що у разі встановлення за результатом розгляду даної справи в рішенні суду фактів порушення вимог чинного законодавства при укладенні спірного договору купівлі-продажу, невжиття вищезазначених заходів забезпечення позову може ускладнити або унеможливити виконання рішення суду, оскільки за час розгляду справи в суді Товариство з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" може здійснити дії направлені на відчуження, поділ спірної земельної ділянки тощо.

Предметом судового розгляду, фактично, є питання щодо законності укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки від 24.01.2018 №49, а саме, за твердженням заявника, з боку Фермерського господарства "Гранд" останній підписано ОСОБА_4, тоді як останній помер ІНФОРМАЦІЯ_1, а договір укладено в 2018 році. У зв'язку з цим заявник просить визнати вказаний договір недійсним. Враховуючи, що заявником було надано суду для огляду оригінали усіх документів, на якій він посилається, як на підставу своїх вимог, зокрема, свідоцтва про смерть ОСОБА_4, суд вважає обґрунтованими твердження заявника про те, що невжиття вищезазначених заходів забезпечення позову може ускладнити або унеможливити виконання рішення суду, позаяк дозволить Товариству з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" здійснити дії направлені на відчуження, поділ спірної земельної ділянки тощо.

Водночас, застосування зазначених заходів забезпечення позову, не завдасть матеріальних втрат Товариству з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ", не позбавить останнє права володіння вказаною земельною ділянкою, а лише унеможливить її відчуження або перетворення.

Відповідно до ст. 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема, забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов'язання.

Враховуючи вказані нормативні приписи та викладені вище обставини, суд вважає за необхідне задовольнити заяву позивача та вжити заходів забезпечення позову, шляхом накладення арешту на земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 18,55 га, розташовану за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада, кадастровий номер: НОМЕР_3 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно № 1436829332208);

заборони Товариству з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" (код ЄДРПОУ 41813529, місцезнаходження: 04060, м. Київ, вул. Вавілових, буд. 9), а також уповноваженим органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у томі числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, зокрема, нотаріусам та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які дії, реєстраційні дії, пов'язані з переходом прав власності (реєстрацію прав власності, інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам, внесення до статутних капіталів юридичних осіб, передачі в іпотеку, будь-якого іншого обтяження та інше) на нерухоме майно: земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 18,55 га, розташовану за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада, кадастровий номер земельної ділянки: НОМЕР_3 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно № 1436829332208); заборони усім державним кадастровим реєстраторам, у тому числі державним кадастровим реєстраторам Відділу у Бориспільському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області, вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 18,55 га, розташованої за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада, кадастровий номер земельної ділянки: НОМЕР_3, у тому числі дії, спрямовані на поділ, об'єднання, внесення будь-яких змін до відомостей про вказану земельну ділянку у Державному земельному кадастрі, скасування державної реєстрації вказаної земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

Суд доводить до відома сторін, що відповідно до ч. 8 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України ухвалу про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи. Крім того, відповідно до ч. 7 ст. 145 Господарського процесуального кодексу України у разі ухвалення судом рішення про задоволення позову заходи забезпечення позову продовжують діяти протягом дев'яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 144 Господарського процесуального кодексу України особи, винні в невиконанні ухвали про забезпечення позову, несуть відповідальність, встановлену законом.

З урахуванням наведеного, керуючись ст.137, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ :

1. Заяву від 16.08.2018 Фермерського господарства "Гранд" (08340, Київська обл., Бориспільський район, с. Гнідин, вул. Нова, буд. 1, код ЄДРПОУ 23237805) про забезпечення позову задовольнити.

2. Вжити заходів забезпечення позову шляхом накладення арешту на земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 18,55 га, розташовану за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада, кадастровий номер земельної ділянки: НОМЕР_3 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно № 1436829332208); заборони Товариству з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" (код ЄДРПОУ 41813529, місцезнаходження: 04060, м. Київ, вул. Вавілових, буд. 9), а також уповноваженим органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, у томі числі особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, зокрема, нотаріусам та іншим органам чи особам, які виконують функції державної реєстрації прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які дії, реєстраційні дії, пов'язані з переходом прав власності (реєстрацію прав власності, інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам, внесення до статутних капіталів юридичних осіб, передачі в іпотеку, будь-якого іншого обтяження та інше) на нерухоме майно: земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 18,55 га, розташовану за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада, кадастровий номер земельної ділянки: НОМЕР_3 (реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно № 1436829332208); заборони усім державним кадастровим реєстраторам, у тому числі державним кадастровим реєстраторам Відділу у Бориспільському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області, вчиняти будь-які дії щодо земельної ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 18,55 га, розташованої за адресою: Київська обл., Бориспільський р-н, Гнідинська сільська рада, кадастровий номер земельної ділянки: НОМЕР_3, у тому числі дії, спрямовані на поділ, об'єднання, внесення будь-яких змін до відомостей про вказану земельну ділянку у Державному земельному кадастрі, скасування державної реєстрації вказаної земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

Стягувач - Фермерське господарство "Гранд" (08340, Київська обл., Бориспільський район, с. Гнідин, вул. Нова, буд. 1, код ЄДРПОУ 23237805);

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фермерська компанія "Гранд КМ" (код ЄДРПОУ 41813529, місцезнаходження: 04060, м. Київ, вул. Вавілових, буд. 9).

Ухвала господарського суду набирає законної сили негайно після її оголошення в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала господарського суду оскаржується в порядку та строки, визначені статтями 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала є виконавчим документом та може бути пред'явлена до виконання протягом трьох років з дня її винесення.

Ухвалу підписано 03.09.2018.

Суддя А.Ф. Черногуз

Дата ухвалення рішення27.08.2018
Оприлюднено03.09.2018
Номер документу76183206
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —911/1693/18

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Черногуз А.Ф.

Постанова від 27.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 22.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Ухвала від 13.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 26.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 22.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні