Ухвала
від 11.09.2018 по справі 925/784/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"11" вересня 2018 р. Справа № 925/784/18

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді - Васяновича А.В.,

секретар судового засідання - Козоріз О.І.,

за участі представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 - представник за довіреністю,

від відповідача - ОСОБА_2 - представник за довіреністю,

від третьої особи - ОСОБА_3 - представник за довіреністю,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Колос-08» ,

с. Тимошівка, Кам'янського району, Черкаської області

до Чигиринської районної державної адміністрації, м. Чигирин,

Черкаської області

за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

ОСОБА_4 сільської ради Чигиринського району Черкаської

області, с. Матвіївка, Чигиринського району Черкаської області

про визнання протиправним та скасування розпорядження, визнання

незаконними та скасування рішень державного реєстратора.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області з позовом звернулося товариство з обмеженою відповідальністю «Колос-08» до Чигиринської районної державної адміністрації про:

1. визнання протиправним та скасування розпорядженням Чигиринської районної державної адміністрації від 06 квітня 2018 року №104 «Про припинення права користування земельними ділянками та розірвання договорів оренди землі, укладених із товариством з обмеженою відповідальністю «Колос-08» ;

2. визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25 червня 2018 року за індексним номером 41774452 про припинення права користування (оренди) товариства з обмеженою відповідальністю «Колос-08» земельною ділянкою з кадастровий номер 7125483000:01:000:0452;

3. визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5М від 23 червня 2018 року за індексним номером 41770962 про припинення права користування (оренди) товариства з обмеженою відповідальністю «Колос-08» земельною ділянкою з кадастровий номер 7125483000:01:000:0465;

4. визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25 червня 2018 року за індексним номером 41776012 про припинення права користування (оренди) товариства з обмеженою відповідальністю «Колос-08» земельною ділянкою з кадастровий номер 7125483000:01:000:0469;

5. визнати незаконним та скасування рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25 червня 2018 року за індексним номером 41775846 про припинення права користування (оренди) товариства з обмеженою відповідальністю «Колос-08» земельною ділянкою з кадастровий номер 7125483000:01:000:0464;

6. визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25 червня 2018 року за індексним номером 41776377 про припинення права користування (оренди) товариства з обмеженою відповідальністю «Колос-08» земельною ділянкою з кадастровий номер 7125483000:01:000:0450;

7. визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25 червня 2018 року за індексним номером 41776482 про припинення права користування (оренди) товариства з обмеженою відповідальністю «Колос-08» земельною ділянкою з кадастровий номер 7125483000:01:000:0468;

8.визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 23 червня 2018 року за індексним номером 41771562 про припинення права користування (оренди) земельною ділянкою кадастровий номер 7125483000:01:000:0441.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 30 липня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 11 вересня 2018 року.

Залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача ОСОБА_4 сільську раду Чигиринського району Черкаської області.

У визначені судом строки від відповідача надійшов відзив на позов.

07 вересня 2018 року від третьої особи надійшла заява про забезпечення позову шляхом заборони позивачу проводити будь-які сільськогосподарські роботи на земельних ділянках, що знаходяться в адміністративних межах ОСОБА_4 сільської ради Чигиринського району Черкаської області, до ухвалення рішення суду у даній справі.

У своїй заяві про вжиття заходів забезпечення позову третя особа зазначала, що ухвалою суду від 10 липня 2018 року вжито заходи забезпечення позову у вигляді заборони Чигиринській РДА Черкаської області, ОСОБА_4 сільській раді Чигиринського району до вирішення справи по суті приймати будь-які рішення щодо розпорядження спірними земельними ділянками; заборони Чигиринській РДА, ОСОБА_4 сільській раді Чигиринського району до вирішення справи по суті приймати рішення щодо передачі вказаних земельних ділянок в оренду, у власність, прийняття рішення про виставлення прав оренди на земельні торги (аукціони), здійснювати поділ, об'єднання спірних земельних ділянок, укладати договори оренди, суперфіцію, емфітевзису, надавати дозволи на розробку технічної документації чи проекту відведення щодо спірних земельних ділянок чи їх частин; заборони державним реєстраторам проводити державну реєстрацію прав оренди, суперфіцію, емфітевзису, а також зміни власника щодо вказаних земельних ділянок до вирішення справи по суті.

Проте, ОСОБА_4 сільська рада вважає, що вжитих заходів забезпечення позову не достатньо для безперешкодного виконання рішення суду у даній справі, оскільки на даний час товариство з обмеженою відповідальністю «Колос-08» продовжує користуватися спірними земельними ділянками і використовує їх для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а в зв'язку з настанням періоду посіву озимих сільськогосподарських культур має намір засіяти ці ділянки, що в майбутньому зробить неможливим виконання рішення суду до періоду збору урожаю у разі відмови в задоволенні позову.

Відповідно до ст. 136 ГПК України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Водночас третя особа просить суд вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони позивачу проводити будь-які сільськогосподарські роботи на земельних ділянках.

Тобто подана заява сільської ради не відповідає вимогам ст. 136 ГПК України, оскільки третя особа просить забезпечити не позовні вимоги позивача, а дану заяву фактично подано в інтересах відповідача, водночас заяви про зустрічне забезпечення до суду не надходило.

Оскільки запропонований третьою особою захід не спроможний забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову, то відповідне клопотання суд відхиляє.

Також 11 вересня 2018 року позивачем було заявлено клопотання про витребування у відповідача оскаржуваних рішень державного реєстратора.

В обґрунтування поданого клопотання позивач вказував, що останній звертався до відповідача та безпосередньо до державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 про надання оскаржуваних рішень, однак клопотання направлене державному реєстратору було повернуто позивачу у зв'язку з закінченням терміну зберігання.

Клопотання про витребування оскаржуваних рішень відповідач отримав 15 серпня 2018 року. Однак до цього часу відповідач не отримав витребуваних документів, а також відповіді на клопотання.

Розглянувши клопотання позивача про витребування доказів, судом враховано наступне:

Частинами 1 та 2 ст. 81 ГПК України визначено, що учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Оскільки позивачем вжито всіх заходів для отримання витребуваних документів, що підтверджується доданими до клопотання доказами, проте, сторона ухиляється від їх надання, суд дійшов висновку, що вказане клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ч. 3 ст. 81 ГПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

При цьому суд вважає за необхідне роз'яснити Чигиринській районній державній адміністрації, що відповідно до положень ч. ч. 8, 9 ст.81 ГПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

Згідно п.3 ч.2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадках коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Крім того, з метою встановлення строків для подання позивачем відповіді на відзив та відповідачем - заперечення на відповідь на відзив, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Відповідно до ч. 3 ст.177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Отже, суд вважає також за необхідне продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Враховуючи вищенаведене, та керуючись ст. ст. 81, 136, 140, ч. 3 ст. 177, ст. 182, п. 3 ч. 2 ст. 183, ст. 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

2. Відкласти підготовче засідання на 10 год. 00 хв. 02 жовтня 2018 року.

3. Засідання суду відбудеться в приміщенні господарського суду Черкаської області за адресою: м. Черкаси, бул. Шевченка, 307, каб. 221, тел. канцелярії суду (0472) 31-21-49.

4. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив до 21 вересня 2018 року.

5. Встановити відповідачу строк для подання заперечень на відповідь до 28 вересня 2018 року.

6. Заяву ОСОБА_4 сільської ради Чигиринського району Черкаської області від 07 вересня 2018 року про вжиття заходів забезпечення позову залишити без задоволення.

7. Клопотання позивача про витребування у відповідача оскаржуваних рішень державного реєстратора задовольнити.

8. Витребувати у відповідача копії:

- рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25.06.2018 за індексним номером 41774452 про припинення права користування (оренди) ТОВ «Колос-08» земельною ділянкою кадастровий номер 7125483000:01:000:0452;

- рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 23.06.2018 за індексним номером 41770962 про припинення права користування (оренди) ТОВ «Колос-08» земельною ділянкою кадастровий номер 7125483000:01:000:0465;

- рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25.06.2018 за індексним номером 41776012 про припинення права користування (оренди) ТОВ «Колос-08» земельною ділянкою кадастровий номер 7125483000:01:000:0469;

- рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25.06.2018 за індексним номером 41775846 про припинення права користування (оренди) ТОВ «Колос-08» земельною ділянкою кадастровий номер 7125483000:01:000:0464;

- рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25.06.2018 за індексним номером 41776377 про припинення права користування (оренди) ТОВ «Колос-08» земельною ділянкою кадастровий номер 7125483000:01:000:0450;

- рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 25.06.2018 за індексним номером 41776482 про припинення права користування (оренди) ТОВ «Колос-08» земельною ділянкою кадастровий номер 7125483000:01:000:0468;

- рішення державного реєстратора Чигиринської районної державної адміністрації ОСОБА_5 від 23.06.2018 за індексним номером 41771562 про припинення права користування (оренди) ТОВ «Колос-08» земельною ділянкою кадастровий номер 7125483000:01:000:0441.

9. Витребувані документи надати суду до 21 вересня 2018 року.

10. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 235 ГПК України та в частині відмови у забезпеченні позову може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки визначені ст.ст. 255-257 ГПК України.

Суддя А.В.Васянович

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.09.2018
Оприлюднено12.09.2018
Номер документу76379241
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/784/18

Постанова від 14.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 21.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 17.12.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 30.10.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 02.10.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 11.09.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 30.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні