Ухвала
від 06.09.2018 по справі 335/8794/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8794/18 1-кс/335/6465/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2018 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, на підставі матеріалів кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000207 від 30.05.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя з клопотанням, щодо надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів.

В обґрунтовування якого зазначив, що слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000207 від 30.05.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 , внаслідок чого завдано тяжкої шкоди державному бюджету у вигляді стягнення штрафних санкцій за неналежне виконання умов договорів підряду.

Згідно рапорту прокурора відділу забезпечення представництва в суді, відділом забезпечення представництва в суді управління представництва інтересів громадянина або держави в суді прокуратури області під час виконання завдання про надання інформації щодо стану додержання вимог законодавства при виявленні, реєстрації, розслідування та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадження за фактами злочинів у сфері безпеки дорожнього руху, законності використання коштів, виділених на будівництво та ремонт автомобільних доріг опрацьовано відомості розміщені в Єдиному державному реєстрі судових рішень, за наслідками чого встановлено наступне.

Господарським судом Запорізької області протягом 2016-2017 років постановлено ряд рішень про стягнення зі ІНФОРМАЦІЯ_1 заборгованості за договорами на надання послуг з ремонту дорожнього покриття та поточного середнього ремонту автопавільйонів на автомобільних дорогах області.

Зокрема, у п`ятнадцяти справах за позовами Виробничо-будівельного кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зі ІНФОРМАЦІЯ_1 стягнуто 914883 гривні суми основного боргу, 73802 гривні три відсотки річних та 740499 гривень втрат від інфляції.

Крім того, за позовом ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » зі ІНФОРМАЦІЯ_1 стягнуто 4832103,65 гривень основного боргу, 244319,10 гривень - три відсотки річних та 1955555,55 гривень втрат від інфляції.

Під час судових розглядів, судом були досліджені правові норми, які підлягають застосуванню у спірних відносинах сторін. За своєю правовою природою між сторонами було укладено договори будівельного підряду. Відповідно до вимогГосподарського кодексу Українидоговір вважається укладеним у випадку досягнення сторонами умов щодо його предмету, строку та ціни. Сторони досягли всіх суттєвих умов відносно вказаного виду договорів, тобто встановили його предмет, визначили ціну, строк дії договорів, порядок здачі та приймання робіт, а тому відповідно до вимог ст. ст.638,639,875 ЦК Українита ст. ст.180,181 ГК України, договори вважаються укладеним згідно частини 7статті 181 ГК України, а саме події, до яких прагнули сторони відбулася.

Крім того, суд визнав, що позовні вимоги Виробничо-будівельного кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » про стягнення зі ІНФОРМАЦІЯ_1 заборгованості за договорами про надання послуг обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Під час судових розглядів, відповідач ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) в запереченнях на позовні заяви, посилався на зміни бюджетного фінансування та відсутність бюджетних асигнувань на оплату робіт за договорами підряду, однак судом вказані заперечення не були прийняті з огляду на те, що відсутність бюджетного призначення на фінансування робіт за договорами підряду не може бути підставою для звільнення замовника від обов`язку оплати відповідних робіт, оскільки в разі відсутності коштів для оплати замовник був вправі та мав фактичну можливість призупинити виконання умов договору з моменту виявлення відсутності коштів для оплати робіт, а не приймати їх результати.

Згідно з частиною першоїстатті 96 ЦК Україниюридична особа самостійно відповідає за своїми зобов`язаннями, а статтями 525, 526 названого Кодексу істаттею 193ГК України встановлено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимогЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що відсутність бюджетних коштів не є підставою для звільнення від відповідальності за порушення договірного зобов`язання (п. 5 Оглядового листа Вищого господарського суду України від 18.02.2013 року№ 01-06/374/2013 «Про практику вирішення спорів, пов`язаних із виконанням договорів підряду (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України»). Аналогічна правова позиція викладена в постанові ІНФОРМАЦІЯ_4 від 23.08.2012 року у справі № 15/5027/715/2011. Разом з тим аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 15.05.2012 року у справі № 11/446 та в рішенні Європейського суду з прав людини у справі "ОСОБА_1 ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України" від 18.10.2005 року.

Відповідно до положень ч. 2ст. 625 ЦК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Таким чином, у зв`язку із неналежним виконанням посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 умов договорів, в частині повноти та своєчасності оплати за надані послуги, із державного бюджету додатково стягнуто штрафних санкцій на суму 3014176 гривень.

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження всіх обставин злочину виникла необхідність вивчення та аналізу документів, складання яких супроводжувало фінансово-господарські відносини між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", слідчий просить клопотання задовольнити, надати дозвіл на тимчасовий доступ, із можливістю вилучення оригіналів, а при їх відсутності, завірених належним чином копій зазначених документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Перевіривши наданні матеріали клопотання та дослідивши надані докази, суд вважає за необхідне клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити, оскільки вказані у клопотанні документи можуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у цьому кримінальному провадженні і зазначені у клопотанні обставини іншими способами довести неможливо.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42018080000000207 від 30.05.2018, задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУ НП в Запорізькій області ст. лейтенанту поліції ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_4 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області підполковнику поліції ОСОБА_5 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_6 , старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_7 , старшому слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_8 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_9 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області майору поліції ОСОБА_10 , слідчому СУ ГУНП в Запорізькій області ст. лейтенанту поліції ОСОБА_11 , старшому слідчому Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_12 , дозвіл на тимчасовий доступ із можливістю вилучення оригіналів документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

- договорів, з додатковими угодами та додатками, проектно-кошторисної документації, договірної ціни, дефектних актів, актів прийняття виконаних будівельних робіт, форми № КБ-2в, довідок про вартість виконаних будівельних робіт/та витрат/, форми КБ-3, актів прийому об`єкта в експлуатацію, інших актів, проектів виконання робіт, виконавчої документації, виконавчих схем, видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, чеків, актів на закриття прихованих робіт, сертифікатів якості, сертифікатів відповідності, технічних свідоцтв, паспортів, протоколів випробувань, платіжних документів, журналів виконання робіт, журналів технічного та авторського нагляду, матеріалів листування, у тому числі щодо узгодження вартості будівельних матеріалів та інших документів по наступним об`єктам будівництва:

- поточний середній ремонт автопавільйону «Приморськ» на автомобільній дорозі М-14 Одеса-Мелітополь-Новоазовськ у Приморському районі (договір № 454Д-13 від 27.11.2013, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автомобільної дороги Приморськ-Калинівка-Красне на ділянці км 31+100-км36+000 (договір № 425М-12 від 30.08.2012, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_3 /;

- поточний середній ремонт автопавільйону « ІНФОРМАЦІЯ_6 » на автомобільній дорозі М-14 Одеса - Мелітополь - Новоазовськ у Приморському районі, км 531+883 (праворуч) (договір № 455Д-13 від 27.11.2013, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйонуНовокасянівкана автомобільній дорозі Н-15 Запоріжжя-Донецьк у Новомиколаївському районі, км 77+030 (ліворуч) (договір № 439Д-13 від 18.10.2013, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйонів на автомобільній дорозі Т-08-20 Якимівка-Кирилівка у Якимівському районі (договір № 415 М-12 від 07.06.2012, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйону «Дніпровка» на автомобільній дорозі Р-37 Енергодар-Василівка-Бердянськ у Кам`янсько-Дніпровському районі, км 10+600 (праворуч) (договір № 452Д-13 від 27.11.2013, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйону « ІНФОРМАЦІЯ_7 » на автомобільній дорозі Р-37 Енергодар-Василівка-Бердянськ у Приморському районі, км 168+118 (ліворуч) (договір № 459Д-13 від 06.12.13, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйону «Замістя» на автомобільній дорозі Р-37 Енергодар-Василівка-Бердянськ у Чернігівському районі, км 150+317 (ліворуч) (договір № 456Д-13 від 06.12.2013 між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйонуТернівкана автомобільній дорозі Т-04-08 Павлоград-Васильківка-Новомиколаївка-Оріхів-Токмак у Новомиколаївському районі, км 84+455 (ліворуч) (договір№ 446Д-13 від 18.10.2013, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйону «Тернівка» на автомобільній дорозі Т-04-08 Павлоград-Васильківка-Новомиколаївка-Оріхів-Токмак у Новомиколаївському районі (договір № 447Д-13 від 18.10.2013, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйонуБарвинівкана автомобільній дорозі Т-04-08 Павлоград-Васильківка-Новомиколаївка-Оріхів-Токмак в Новомиколаївському районі, км 96+880 (ліворуч) (договір№ 423М-12 від 10.08.2012, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- виконання робіт за договором № 437 Д-13 від 18.10.2013, укладеним між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /;

- поточний середній ремонт автопавільйону « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на автомобільній дорозі Т-04-08 Павлоград-Василівка-Новомиколаївка-Оріхів-Токмак в Новомиколаївському районі, км 101+987 (ліворуч) (договір № 422 М-12 від 10.08.2012 , укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйону « ІНФОРМАЦІЯ_9 » на автомобільній дорозі Т-04-08 Павлоград-Васильківка-Новомиколаївка-Оріхів-Токмак у Новомиколаївському районі, км 87+501 (ліворуч) (договір № 444Д-13 від 18.10.2013, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйону«Новопокрівка»на автомобільній дорозі Т-04-08 Павлоград-Василівка-Новомиколаївка-Оріхів-Токмак в Токмацькому районі, км 151+296 (ліворуч) (договір № 442М-12 від 09.11.2012, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /);

- поточний середній ремонт автопавільйону «Заливне» на автомобільній дорозі Т-04-08 Павлоград-Васильківка-Новомиколаївка-Оріхів-Токмак у Новомиколаївському районі, км. 90 +235 (ліворуч) (договір № 453Д-13 від 27.11.2013, укладений між ІНФОРМАЦІЯ_1 /код ЄДРПОУ НОМЕР_1 / та ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 /).

наказів ІНФОРМАЦІЯ_1 або інших документів про призначення технічного нагляду по вищевказаним об`єктам з додатком посадових інструкцій осіб, що здійснювали технічний нагляд;

журналів технічного нагляду по вищевказаним об`єктам;

положень, наказів, інструкцій ІНФОРМАЦІЯ_1 , якими врегульований порядок прийняття виконаних робіт, підписання актів виконаних будівельних робіт, форми КБ-2в, станом на 2012-2018 роки;

- документів по проведенню тендерів (торгів) по вищевказаним об`єктам, у тому числі протоколів засідань тендерного комітету ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно яких були прийняті рішення про відхилення тендерних пропозицій інших учасників, в наслідок чого вони не були допущенні до участі в тендерних торгах;

завірених копій Положення про ІНФОРМАЦІЯ_1 , наказів по призначення на посаду начальника та заступників начальника Служби та інших осіб, які приймали участь в укладенні та виконанні зазначених договорів, їх посадових інструкцій, станом на 2012-2018 роки;

- планів фінансування дорожнього господарства, доведених (надісланих) ІНФОРМАЦІЯ_10 за 2012-2018 роки, предметом яких є роботи на вищевказаних об`єктах, бюджетних програм;

матеріалів листування та переписки ІНФОРМАЦІЯ_1 з ІНФОРМАЦІЯ_11 , іншими установами та організаціями з приводу фінансування робіт на вищевказаних об`єктах, а також з питань стосовно наявної заборгованості ІНФОРМАЦІЯ_1 перед ВБК " ІНФОРМАЦІЯ_2 " /код ЄДРПОУ НОМЕР_2 / таТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 "/кодЄДРПОУ НОМЕР_3 /,матеріалів претензійно-позовноїроботи тощо за період 2012-2018 років.

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня її постановлення слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення06.09.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу76427846
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/8794/18

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 28.11.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 24.09.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 14.09.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соляник А. В.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 10.09.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

Ухвала від 03.09.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Рибалко Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні