Ухвала
від 18.09.2018 по справі 471/501/18-ц
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/501/18-ц

Провадження №2/471/267/18

Номер рядка звіту 22

У Х В А Л А

"18" вересня 2018 р. смт. Братське

Братський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого судді - Скарницької І.Б.,

за участю секретаря - Данілової Л.В.,

прокурора - Менчинського Д.В.,

відповідача - ОСОБА_1,

представника третьої особи - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу № 471/501/18-ц за позовом першого заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_1, ОСОБА_7, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: приватний нотаріус Вознесенського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_8, фермерське господарство "Едем", фермерське господарство "Геліос 2", про визнання недійсним договір міни земельних ділянок,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Братського районного суду Миколаївської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою першого заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_1, ОСОБА_7, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: приватний нотаріус Вознесенського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_8, фермерське господарство "Едем", фермерське господарство "Геліос 2", про визнання недійсним договір міни земельних ділянок.

Від представника відповідача до суду надійшла заява про заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, оскільки під час даного процесу відбувається втручання у право приватної власності відповідачів на землю та зумовить для них значні фінансові втрати, пов'язані із необхідністю повернення грошових коштів, що були отриманні в якості доплати при міні ділянок. Відповідно розгляд справи має проводитися із забезпеченням розумних процесуальних строків для вивчення всіх обставин справи та забезпечення її учасниками необхідних процесуальних дій та ухвалення рішення з урахуванням балансу між "інтересами держави" та приватними інтересами відповідачів, крім того ухвалення рішення у спрощеному провадження позбавить можливості оскаржити рішення у касаційному порядку.

Під час судового засідання відповідач ОСОБА_1 підтримав дану заяву.

Представник третьої особи ФГ "Едем" також заперечувала щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження, окрім викладених у заяві обставин додатково пояснила, що сукупна вартість земельних ділянок становить суму значно більшу ніж сто сімдесят тисяч гривень, отже з підстав зазначених нею та викладених у заяві відповідача справа не може бути розглянута в спрощеному провадженні.

Прокурор під час судового засідання заперечував проти розгляду справи в загальному провадженні, оскільки справа є немайнового характеру, отже ціна позову не може впливати на визначення справи як справи загального характеру, справа не є складною, але порушує інтереси держави, а перехід у загальне провадження призведе до затягування процесу.

Розглядаючи заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження суд встановив наступне.

Ухвалою Братського районного суду Миколаївської області від 27 липня 2018 року було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовною заявою першого заступника прокурора Миколаївської області в інтересах держави до ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_1, ОСОБА_7, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів: приватний нотаріус Вознесенського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_8, фермерське господарство "Едем", фермерське господарство "Геліос 2", про визнання недійсним договір міни земельних ділянок.

Справу було призначено до розгляду за правилами спрощеного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 ЦПК України, цивільне судочинство у порядку позовного провадження здійснюється за правилами загального та спрощеного провадження. Ці правила визначаються ухвалою суду про відкриття провадження (п. 4 ч. 2 ст. 187 ЦПК України).

Згідно з положеннями ст. 19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи положення ст.ст. 19, 277 ЦПК України, та зважаючи на характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі, а саме те, що під час розгляду справи вирішується питання про право приватної власності, що згідно приписів Конституції України є непорушним та ніхто не може бути протиправно позбавлений, ціна позову перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, отже справа не є малозначною, суд вважає, що справа повинна бути розглянута за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 277 ЦПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 254, 258-260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Судовий розгляд справи № 471/501/18-ц здійснювати за правилами загального позовного провадження.

З метою виконання вимог ч. 1 ст. 189 ЦПК України розпочати підготовче провадження у справі.

Призначити підготовче судове засідання у приміщенні Братського районного суду Миколаївської області ( смт. Братське, вул. Миру, 135 В) на 09 годину 00 хвилин 04 жовтня 2018 року.

Копію ухвали надіслати сторонам.

Учасник справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/ sud1405.

Ухвала може бути оскаржена у зв'язку з порушенням правил підсудності протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення в порядку ст. 354 ЦПК України.

В іншій частині заперечення на ухвалу може бути включено до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяОСОБА_9

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.09.2018
Оприлюднено19.09.2018
Номер документу76522275
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —471/501/18-ц

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Ухвала від 08.08.2019

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Ухвала від 11.06.2019

Цивільне

Арбузинський районний суд Миколаївської області

Догарєва І. О.

Ухвала від 29.11.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 24.09.2018

Апеляційний суд Миколаївської області

Данилова О. О.

Ухвала від 04.10.2018

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 28.09.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Крат Василь Іванович

Ухвала від 21.09.2018

Апеляційний суд Миколаївської області

Данилова О. О.

Ухвала від 18.09.2018

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Постанова від 23.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Данилова О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні