Ухвала
від 20.09.2018 по справі 766/8586/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/8586/18

н/п 1-кс/766/13288/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.09.2018 року м. Херсон

Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокурора прокуратури Херсонської області ОСОБА_2 , про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання вмотивоване тим, що прокуратура Херсонської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №32015060000000080 за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.212, ч.2 ст.205 КК України за фактом фіктивного підприємництва та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, досудове розслідування у якому проводить ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В рамках кримінального провадження встановлено, що протягом 2014-2016 років ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) згідно податкової звітності звітує про придбання ТМЦ від СГД, які входять до складу конвертаційної групи, а саме: ПП « ОСОБА_3 » (код НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_5 ), які згідно реєстру податкових накладних звітують про реалізацію ТМЦ відмінних по номенклатурі (перекрут товарних позицій) та службові особи яких є громадянами інших країн, які перетнули державний кордон України у напрямку «виїзд» після їх реєстрації, а тому фактично не могли підписувати бухгалтерські та податкові документи очолюваних СГД.

Вищеперераховані СГД створені з метою прикриття незаконної діяльності, шляхом використання їх реквізитів та банківських рахунків у злочинних схемах зі створення штучної документальної видимості здійснення фінансово-господарських операцій для незаконного завищення валових витрат з податку на прибуток підприємств та податкового кредиту з податку на додану вартість підприємствам реального сектору економіки. Також на банківські рахунки вказаних суб`єктів господарської діяльності з ознаками «фіктивності» перераховувалися грошові кошти реально діючих підприємств за нібито надані послуги, з метою їх обготівкування. За таких обставин, податкові зобов`язання по сплаті до Державного бюджету податку на додану вартість від діяльності підприємств-платників ПДВ різних регіонів України, незаконно перекладались на підприємства з ознаками фіктивності та до бюджету не сплачувались.

В ході досудового розслідування, в результаті відпрацювання вищеперерахованих підприємств, з метою встановлення фактичного місцезнаходження службових осіб підприємств, було здійснено виїзди за податковими адресами підприємств, в результаті яких встановлено, що офісні та складські приміщення відсутні.

Окрім того, в ході аналізу інформації з єдиного реєстру податкових накладних автоматизованої інформаційної системи ДФС України встановлено, що номенклатура товарів, які купуються вище переліченими підприємствами у постачальників, не відповідає номенклатурі проданих товарів в адресу реально діючого сектору економіки. Даний факт свідчить про безтоварність проведених фінансово-господарських операцій та про їх лише документальний характер, який суперечить нормам цивільного, податкового законодавства України.

Фактично відповідні роботи не проводяться, послуги не надаються, постачання товарів не здійснюється, а кошти обготівковуються шляхом проведення подальших «транзитних» операцій з іншими фіктивними підприємствами, які задіяні в схемі транзитно-конвертаційної групи з подальшим їх обготівкуванням через рахунки юридичних та фізичних осіб-підприємців.

У ході досудового розслідування проведеними негласними слідчими (розшуковими) діями задокументовано, що вищевказана незаконна діяльність проводилась групою осіб, які здійснювали виписку бухгалтерських та податкових документів, до яких вносились недостовірні відомості, щодо проведених операцій, проводила «конвертування» грошових коштів у банківських установах. Під час проведених обшуків виявлено та вилучено 120 печаток СГД, з переліку вищевказаних транзитно-конвертаційних підприємств.

Встановлено, що ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » протягом 2014-2016 років шляхом відображення придбання ТМЦ від СГД, які входять до складу конвертаційної групи, а саме: ПП « ОСОБА_3 » (код НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_5 ), сформовано податковий кредит на з ПДВ на суму 543,7 тис.грн.

ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), перебуває на обліку у ІНФОРМАЦІЯ_3 , податкова адреса - АДРЕСА_1 .

Важливе значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні мають документи, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а саме: договори, довіреності (доручення), видаткові, товарно-транспортні та податкові накладні, акти приймання виконаних робіт, довідки про вартість виконаних робіт, підсумкові відомості ресурсів, платіжні доручення, банківські виписки, векселі та інші документи, які свідчать про фінансово господарські взаємовідносини ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з ПП « ОСОБА_3 » (код НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_5 ) за період 2014-2016 років.

Перелічені документи та речі необхідні для використання під час призначення та проведення експертиз, пред`явлення при проведенні слідчих дій, у т.ч. допитах, у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які задіяні у вказаній протиправній діяльності. Документи, речі та їх зміст мають значення у провадженні, як речові докази та можуть свідчити про фактичні доходи зазначених підприємств та витрати пов`язані з господарською діяльністю, що враховуються для визначення об`єкту оподаткування та, без яких встановити фактично понесені витрати й фактичні прибутки не можливо.

Необхідність виїмки вищевказаних документів обґрунтовується призначенням судово-економічної експертизи, в ході яких мають бути досліджені їх оригінали.

Іншим способом, ніж здійснити тимчасовий доступ, для отримання інформації та документів, що мають доказове значення у кримінальному провадженні неможливо, оскільки службові особи ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на вимогу прокурора у порідку ст.93 КПК України, надати копії вищевказаних документів відмовились.

Прокурор в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву в якій просив провести розгляд справи за його відсутності. Клопотання підтримує у повному обсязі, просить задовольнити його з підстав викладених у ньому.

Відповідно до ст. 107 ч.4 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалось.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно приписівч.1ст.160КПК Українисторони кримінальногопровадження маютьправо звернутисядо слідчогосудді підчас досудовогорозслідування ізклопотанням протимчасовий доступдо речейі документів,за виняткомречей ідокументів доступдо якихзаборонено (ст.161КПК України).Слідчий маєправо звернутисяіз зазначенимклопотаннямза погодженням з прокурором.

Відповідно до пунктів 2, 3 ч.5, ч.6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, доведе неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів та наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; нададуть можливість використати як докази відомості, що містяться в цих речах і документах.

Слідчим суддею встановлено, що зазначені в клопотанні обставини та надані до нього докази дають достатньо підстав вважати, що неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів та нададуть можливість використати як докази відомості, що містяться в цих речах і документах, тому необхідно надати до них доступ та їх вилучення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 159, ч.1 ст. 160, п.2 та п.3 ч.5, ч.6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Херсонської області раднику юстиції ОСОБА_2 , старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області, Автономній республіці Крим та м.Севастополі ОСОБА_7 або особам за їх дорученням, дозвіл на тимчасовий доступ до документів та їх вилучення, які перебувають у володінні (розпорядженні) ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: договорів, довіреностей (доручень), видаткових, товарно-транспортних та податкових накладних, актів приймання виконаних робіт, довідок про вартість виконаних робіт, підсумкових відомостей ресурсів, платіжних доручень, банківських виписок, векселів та інших документів, які свідчать про фінансово господарські взаємовідносини ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ) з ПП « ОСОБА_3 » (код НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » (код НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_5 ) за період 2014-2016 років.

Встановити строк дії ухвали до 20.10.2018 року.

Попередити відповідальну особу про наслідки невиконання ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення20.09.2018
Оприлюднено09.06.2023
Номер документу76621819
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —766/8586/18

Ухвала від 20.09.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.09.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 13.09.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 28.08.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 28.08.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 28.08.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 14.08.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 14.08.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 21.06.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 29.05.2018

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні