Ухвала
від 24.10.2018 по справі 1240/2957/18
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

11.5

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду після усунення ії недоліків

та відкриття провадження у справі

24 жовтня 2018 року СєвєродонецькСправа № 1240/2957/18

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Ірметова О.В., перевіривши матеріали за адміністративним позовом ОСОБА_1 (92703, Луганська область, м. Старобільськ, вул. Миру, 41 А) до Старобільського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Луганської області (92700, Луганська область, м. Старобільськ, вул. Велика Садова, 2) про визнання бездіяльності протиправними,-

ВСТАНОВИВ:

28 вересня 2018 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Старобільського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Луганської області про визнання бездіяльності протиправними.

Ухвалою суду від 02 жовтня 2018 року позовну заяву ОСОБА_1 до Старобільського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Луганської області про визнання бездіяльності протиправними, - залишено без руху. Запропоновано позивачу протягом 10 (десяти) календарних днів з дня отримання даної ухвали надати суду:

- уточнений адміністративний позов із зазначенням коду ЄДРПОУ відповідача, зазначення позовних вимог відповідно до вимог ст.287 КАС України;

- копію рішення Старобільського районного суду Луганської області від 20.08.2016 для суду та відповідача;

- клопотання про поновлення строку звернення до суду з доказами на підтвердження поважності причин пропуску строку звернення до суду.

19 жовтня 2018 року від представника позивача надійшла заява на виконання вимог ухвали суду 02.10.2018 з додатками.

Позивачем усунено недоліки в строк встановлений ухвалою суду від 02.10.2018.

Позовну заяву обґрунтовано тим, що наприкінці 2015 року Старобільським районним судом Луганської області було винесено рішення згідно якого мої позовні вимоги було задоволено, стягнуто з КС Імперіал ЛТД на користь позивача борг в сумі 67356 грн. 75 коп. та судовий збір в сумі 243 грн. 60 коп. Рішення набрало законної сили. На підставі рішення суду видано виконавчий лист для пред'явлення до виконання, як передбачає ЗУ Про виконавче провадження . У лютому 2016 року позивачем до ВДВС Старобільського РУЮ подано заяву про відкриття виконавчого провадження за виконавчим листом, та в порядку ст. 25 Закону України Про виконавче провадження з відкриттям провадження по справі накласти арешт на майно боржника, з направленням на його адресу копій відповідних постанов. Згідно постанови старшого державного виконавця ВДВС Старобільського РУЮ від 26.02.2016 року відкрито виконавче провадження. До сьогоднішнього дня належні позивачу кошти, які присуджено Старобільським районним судом Луганської області на користь позивача не стягнуто. У зв'язку з цим позивач в серпні 2016 року після ознайомлення з матеріалами виконавчого провадження, звертався до Старобільського районного суду Луганської області зі скаргою про Визнання дій (бездіяльності) посадових осіб Старобільського ВДВС Головного територіального управління юстиції Луганської області незаконними (неправомірними). Скаргу позивача було задоволено, винесено відповідне рішення суду, яке 04 жовтня 2016 року вступило в силу. Ознайомившись з матеріалами зведеного виконавчого провадження, де КС Імперіал ЛТД являється Боржником по справі, а саме: з 01.09.2016 року по 01.10.2017 рік зовсім нічого не змінилося, нічого не робиться навіть після рішення суду. Позивач вважає, що посадові особи Старобільського ВДВС Головного територіального юстиції Луганської області не належним чином виконують свої обов'язки визначені діючим законодавством України, тобто мається з боку посадових осіб Старобільського ВДВС Головного територіального юстиції Луганської області бездіяльність за період з 01.09.2016 р. по 01.10.2017.

На підставі вищевикладеного позивач просить суд:

- визнати дії (бездіяльність)посадових осіб Старобільського ВДВС Головного територіального управління юстиції Луганської області незаконними (неправомірними) за період роботи з 01 вересня 2016 року по 01 жовтня 2017 року.

Також представником позивача було додано клопотання про поновлення пропущеного строку звернення до суду.

Відповідно до частини другої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Щодо клопотання представника позивача про поновлення пропущеного строку звернення до суду, суд зазначає наступне.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 звернувся до Старобільського районного суду зі скаргою на дії (бездіяльність) посадових осіб Старобільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області за період з 01 вересня 2016 року по 01 жовтня 2017 року.

Ухвалою Старобільського районного суду Луганської області скаргу ОСОБА_1 на дії (бездіяльність) посадових осіб Старобільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області за період з 01 вересня 2016 року по 01 жовтня 2017 року - задоволено.

Постановою Апеляційного суду Луганської області від 07.08.2018 апеляційну скаргу старшого державного виконавця Старобільського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області задоволено частково. Скасовано ухвалу Старобільського районного суду Луганської області від 10.05.2018 та закрито провадження у справі, у зв'язку з тим, що дана справа підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Копію зазначеної постанови позивачем отримано 21.08.2018.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 122 позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Згідно з ч.1 ст.121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Враховуючи наведене, суд вважає причини пропуску звернення до суду поважними, та такими, що підлягають поновленню.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України, підстав для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження в адміністративній справі суд не вбачає, у зв'язку з чим вважаю за необхідне відкрити провадження у справі.

Частинами першою, другою статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до пункту 10 частини шостої статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно із ч. 4 ст. 287 КАС України, адміністративна справа з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця вирішується судом протягом десяти днів після відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 3 ст. 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне витребувати від Старобільського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Луганської області належним чином засвідчену копію зведеного виконавчого провадження № 49035888, належним чином засвідчені копії постанов, винесених по зведеному виконавчому провадженню № 49035888.

Керуючись статтями 5, 77, 160, 168, 171, 173, 174, 179, 175, 287 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,-

УХВАЛИВ:

Визнати поважними причини пропуску строку звернення до суду та поновити позивачу строк звернення до суду з позовом.

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 (92703, Луганська область, м. Старобільськ, вул. Миру, 41 А) до Старобільського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Луганської області (92700, Луганська область, м. Старобільськ, вул. Велика Садова, 2) про визнання бездіяльності протиправними.

Справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, встановлених статтею 287 КАС України.

Призначити справу до розгляду у відкритому судовому засіданні на 01 листопада 2018 року на 10 год. 30 хв. у приміщенні Луганського окружного адміністративного суду за адресою: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, проспект Космонавтів, 18.

Позивачу - надати оригінали документів, які додані до позовної заяви в копіях, - для огляду в судовому засіданні та засвідчення суддею копій письмових доказів.

У разі заперечень відповідача проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - встановити строк для подання відповідної заяви протягом 2 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Зобов'язати відповідача надати суду належним чином засвідчену копію зведеного виконавчого провадження № 49035888, належним чином засвідчені копії постанов, винесених по зведеному виконавчому провадженню № 49035888.

Витребувані судом документи надати у строк до 01 листопада 2018 року.

Запропонувати відповідачу протягом 3 днів з дня вручення відповідачу ухвали про відкриття провадження у справі надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву (відзив) і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду) разом з документами, що підтверджують надіслання (надання) позивачу копії відзиву та доданих до нього документів.

Справа розглядатиметься суддею Ірметовою О.В. одноособово.

Відповідачу разом з ухвалою про відкриття провадження у справі надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Повідомити сторони про можливість реєстрації в системі «Електронний суд» для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, для чого потрібно:

- зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua;

- подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України http://court.gov.ua/fair/sud1270/.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку окремо від рішення суду у випадку відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Першого апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд.

СуддяОСОБА_2

Дата ухвалення рішення24.10.2018
Оприлюднено26.10.2018
Номер документу77371727
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності протиправними

Судовий реєстр по справі —1240/2957/18

Рішення від 14.11.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 05.11.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 05.11.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 24.10.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

Ухвала від 02.10.2018

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ірметова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні