Рішення
від 29.12.2008 по справі 2-495/2008
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-495/2008 p.

РІШЕННЯ

 ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 грудня 2008 року     смт.  Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючої судді Літвінової Л.Ф.,  при секретарі Москвіті Н.О.,  розглянувши на попередньому судовому засіданні в залі суду смт.  Межова цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання договору купівлі-продажу житлового будинку,  побутових та господарських будівель і споруд,  який підлягає нотаріальному посвідченню,  дійсним та визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

28 листопада 2008 року в суд звернулась ОСОБА_1 з позовною заявою до ОСОБА_2 про визнання договору купівлі-продажу житлового будинку,  побутових та господарських будівель і споруд,  який підлягає нотаріальному посвідченню,  дійсним та визнання права власності.

В обгрунтування позову остання зазначила,  що 18 квітня 2008 року вона уклала договір купівлі-продажу житлового будинку,  побутових та господарських будівель і споруд (житловий будинок загальною площею - 64, 5 кв.м. ,  побутові та господарські будівлі (літня кухня саманна - позначена у технічному паспорті літерою «Б»,  сарай саманний - літера «В»,  сарай цегляний - літера «Г»,  огорожа дерев'яна - № 1-3,  колодязь із залізобетонних кілець - літера «К»),  які розташовані на земельній ділянці,  закріпленій за Веселівською сільською радою Межівського району Дніпропетровської області та знаходяться за адресою: с Веселе вул.  Садова,  29 Межівського району Дніпропетровської області,  з ОСОБА_2

В день підписання цього договору і у відповідності до умов договору вона сплатила за об'єкти нерухомого майна 13946 грн.,  про що ОСОБА_2 наддала їй відповідну розписку,  яку написала власноручно.

Після укладення договору відповідачка змінила місце постійного проживання і реєстрації.

При зверненні до неї в усній формі про нотаріальне оформлення договору купівлі-продажу та надання правовстановлюючих документів на право власності на житловий будинок та господарські будівлі,  вона в усній формі відмовилась приїхати і оформити договір у нотаріуса в зв'язку з відсутністю грошових коштів.

18 квітня 2008 року ОСОБА_2 передала по акту приймання-передачі об'єкти нерухомого майна. Договір купівлі-продажу був укладений у письмовій формі.

Позивачка просить суд визнати договір купівлі-продажу дійсним та визнати за нею право власності на житловий будинок та господарські будівлі і споруди.

Позивачка в судовому засіданні свої вимоги підтримала повністю.

В судове засідання відповідач не з'явилась,  надавши заяву про розгляд справи в її відсутність. Проти позову не заперечує.

Суд,  вислухавши позивачку,  перевіривши зібрані в справі докази,  прийшов до наступного.

Виходячи з матеріалів справи встановлено,  що 18 квітня 2008 року ОСОБА_1 уклала договір купівлі-продажу житлового будинку,  побутових та господарських будівельі споруд з ОСОБА_2,  що підтверджується копією договору купівлі-продажу.

У відповідності  ст.  220 ЦПК України у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.  Якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору і відбулося повне або часткове виконання договору,  але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення,  суд може визнати такий договір дійсним.  У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Відповідно до ч. 1, 2  ст.  4 Закону України «Про власність» власник на свій розсуд володіє,  користується і розпоряджається належним йому майном.  Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії,  що не суперечать закону. Він може використовувати майно для здійснення господарської та іншої не забороненої законом діяльності,  зокрема,  передавати його безоплатно або за плату у володіння іншим особам.

ОСОБА_1 повністю виконала угоду,  а відповідачка ухиляється від її нотаріального оформлення,  чим перешкоджає позивачці володіти,  користуватися та розпоряджатися належним їй майном.

На підставі вищевикладеного та керуючись  ст.   ст.  10,  11,  209,  212,  214-215 ЦПК України,  суд,  -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати договір купівлі-продажу житлового будинку,  побутових та господарських будівель і споруд (житловий будинок загальною площею 64, 5 квадратних метрів,  побутові та господарські будівлі (літня кухня саманна - позначена у технічному паспорті літерою «Б»,  сарай саманний - літера «В»,  сарай цегляний - літера «Г»,  огорожа дерев'яна - № 1-3,  колодязь із залізобетонних кілець - літера «К»),  які розташовані на земельній ділянці,  закріпленій за Веселівською сільською радою Межівського району Дніпропетровської області та знаходяться за адресою: с Веселе вул.  Садова,  29 Межівського району Дніпропетровської області,  укладений між ОСОБА_1 та ОСОБА_2,  дійсним.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на житловий будинок,  побутові та господарські будівлі і споруди (житловий будинок загальною площею 64, 5 квадратних метрів,  побутові та господарські будівлі (літня кухня саманна - позначена у технічному паспорті літерою «Б»,  сарай саманний - літера «В»,  сарай цегляний - літера «Г»,  огорожа дерев'яна - № 1-3,  колодязь із залізобетонних кілець - літера «К»),  які розташовані на земельній ділянці,  закріпленій за Веселівською сільською радою Межівського району Дніпропетровської області та знаходяться за адресою: с Веселе вул.  Садова,  29 Межівського району Дніпропетровської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 10 - денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги,  з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч.4  ст.  295 ЦПК України.

СудМежівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.12.2008
Оприлюднено08.02.2010
Номер документу7753440
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-495/2008

Ухвала від 22.10.2014

Цивільне

Южноукраїнський міський суд Миколаївської області

Савін О. І.

Рішення від 12.02.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Матяш О.В.

Ухвала від 08.05.2008

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Квятковська Л.Й.

Ухвала від 16.04.2008

Цивільне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Ситенко А.І.

Рішення від 28.07.2008

Цивільне

Червоногвардійський районний суд м.Макіївки

Рассуждай В.Я.

Ухвала від 17.11.2008

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Буран Олексій Миколайович

Ухвала від 04.12.2008

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Герасимюк В.М.

Рішення від 29.12.2008

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Рішення від 05.11.2008

Цивільне

Щорський районний суд Чернігівської області

Лихошерст В. В.

Рішення від 22.09.2008

Цивільне

Корюківський районний суд Чернігівської області

Висоцька Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні