Рішення
від 13.11.2018 по справі 333/2745/17
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Унікальний номер справи 333/2745/18

Номер провадження 2/333/102/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

м. Запоріжжя 13 листопада 2018 р.

Комунарський районний суд м. Запоріжжя в складі: суддя Фунжий О.А., за участю секретаря судового засідання Лященко В.А., представників відповідача ОСОБА_1, ОСОБА_2, розглянувши у відкритому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовною заявою

ОСОБА_3 до Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний про визнання недійсним рішення загальних зборів членів кооперативу,

В с т а н о в и в :

18 травня 2017 р. позивач звернувся до суду з позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів членів кооперативу.

Позовні вимоги мотивовані тим, що позивач є членом Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний . 29 квітня 2017 р. відбулись загальні збори кооперативу, оформлені протоколом № 29-04/01 від 29 квітня 2017 р. Вказані збори відбулись з грубими порушеннями Закону України Про кооперацію та Статуту. Зокрема, в порушення вимог ст. 15 Закону України Про кооперацію та п. 9.5 Статуту члени кооперативу не були повідомлені про дату, місце, час проведення зборів; порушено порядок скликання позачергових загальних зборів; відсутній кворум при проведенні зборів; рішення, прийняті на зборах, є незаконними, оскільки суперечать положенням ст. 16 Закону України Про кооперацію та п. 9.25 Статуту. З наведених підстав позивач просить суд визнати недійсним рішення загальних зборів членів кооперативу, оформлене протоколом № 29-04/01 від 29 квітня 2017 р.

Ухвалою судді від 23 травня 2017 р. позовну заяву залишено без руху, позивачеві надано строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків. (а.с. 13)

Ухвалою судді від 31 травня 2017 р. відкрито провадження у справі, призначено її судовий розгляд. (а.с. 17)

15 грудня 2017 р. набрали чинності зміни до ЦПК України. Відповідно до п.п. 9 п.1 Перехідних положень до ЦПК України справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Ухвалою суду від 14 лютого 2018 р. розгляд справи призначено в порядку спрощеного позовного провадження в судовому засіданні з повідомленням сторін, учасникам справи встановлено строк для подачі заяв по суті позову. (а.с. 67)

У встановлений судом строк голова правління кооперативу Мирний ОСОБА_4 надав суду відзив на позовну заяву, в якому позов не визнав з таких підстав. Члени кооперативу своєчасно та належним чином повідомлялись про дату, місце, час проведення зборів, про що свідчить їх явка на загальні збори. На зборах були присутні 73 члени кооперативу, що підтверджують подані до суду списки. Рішення загальних зборів щодо припинення повноважень голови правління та обрання нового голив правління відповідає положенням ст. 16 Закону України Про кооперацію та п. 9.25 Статуту. Крім того, позивач ОСОБА_3 не є членом кооперативу Мирний , оскільки в 2010 р. було створено кооператив Мирний-1 , куди увійшов й гараж позивача. З наведених підстав представник відповідача просить суд відмовити у задоволені позову. (а.с. 77-79)

Представник позивача подала до суду відповідь на відзив, у якій спростовує надані у відзиви ствердження. Зокрема, представник позивача зазначає, що ОСОБА_3 є членом кооперативу Мирний ; повідомлення про скликання загальних зборів, розміщене на паркані, суперечить діючому законодавству; наданий суду список членів кооперативу (що були присутні на зборах) та фотографії є неналежними доказами. (а.с. 116-117)

17 квітня 2018 р. ОСОБА_5 як голова правління ОГК Мирний (переобраний на загальних зборах 29 квітня 2017 р.) звернувся до суду з заявою про визнання позову. В заяві ОСОБА_5 зазначив, що є легітимним головою правління кооперативу Мирний , що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. (а.с. 125)

В подальшому участь в судових засіданнях у якості представників відповідача приймали ОСОБА_2 на підставі довіреності, виданої ОСОБА_5 (а.с. 128), ОСОБА_1 - на підставі договору про надання правової допомоги, укладеного з обраним на загальних зборах 29 квітня 2017 р. головою правління кооперативу Мирний ОСОБА_4 (а.с. 131)

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_6 позовні вимоги та їх обґрунтування підтвердила, наполягаючи на задоволені позову.

Представник відповідача ОСОБА_1 позов не визнала, суду пояснила, що про дату, місце і час проведення загальних зборів кооперативу члени кооперативу повідомлялись своєчасно та у відповідності з вимогами Закону України Про кооперацію . На зборах були присутні 73 члени кооперативу, що підтверджують подані до суду списки. Прийняті загальними зборами рішення відповідають діючому законодавству та Статуту кооперативу.

Представник відповідача ОСОБА_2 позов визнала, в судовому засіданні пояснила, що вказані загальні збори проведено з чисельними порушеннями законодавства і Статуту, про що зазначено в позовній заяві.

Наданими сторонами доказами встановлено такі фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань обслуговуючий гаражний кооператив (ОГК) Мирний зареєстровано 5 травня 1993 р. за адресою: м. Запоріжжя, Оріхівське шосе, буд. 3-В. (а.с. 126-128)

Протоколом загальних зборів ОГК Мирний від 29 жовтня 2000 р. головою правління кооперативу обрано ОСОБА_5 (а.с. 94)

Згідно наданому відповідачем списку членів ОГК Мирний членами вказаного кооперативу є 134 особи. (а.с. 107-108)

Протоколом позачергових загальних зборів членів ОГК Мирний від 29 квітня 017 р. припинено повноваження голови правління кооперативу ОСОБА_5 та правління кооперативу; обрано новий склад правління, головою правління кооперативу обрано ОСОБА_4; внесено відповідні зміни у реєстраційні документи кооперативу; вирішено питання про передачу документів та печатки кооперативу; новому правлінню доручено організацію процедуру припинення повноважень ОСОБА_5 як голови правління кооперативу; ревізійній комісії доручено провести перевірку фінансової документації кооперативу за час діяльності ОСОБА_5, тощо. (а.с. 142-144)

В протоколі позачергових загальних зборів членів ОГК Мирний від 29 квітня 2017 р. зазначено, що на зборах присутні 73 члени кооперативу, що становить 54,48% від загальної кількості членів кооперативу. До протоколу загальних зборів додано список зареєстрованих членів кооперативу, присутніх на зборах. (а.с. 145-146)

Рішення позачергових загальних зборів членів кооперативу від 29 квітня 2017 р. позивач просить визнати недійсними з підстав порушення порядку скликання зборів, порядку повідомлення про дату, час і місце проведення, відсутності кворуму при проведені зборів, незаконності прийнятих рішень.

При вирішені спірних правовідносин суд застосує такі норми права.

Згідно зі ст. 1 Закону України Про кооперацію кооперація - це система кооперативних організацій, створених з метою задоволення економічних, соціальних та інших потреб своїх членів.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про кооперацію кооператив - це юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об'єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування; обслуговуючий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності.

За змістом ст. 8 Закону України Про кооперацію правовим документом, що регулює діяльність кооперативу є його статут. Статут кооперативу повинен містити, зокрема, права і обов'язки членів кооперативу; форми участі членів кооперативу в його діяльності; порядок формування, склад і компетенція органів управління та органів контролю кооперативу, а також порядок прийняття ними рішень, у тому числі з питань, рішення з яких приймається одноголосно чи кваліфікованою більшістю голосів членів кооперативу, які беруть участь у загальних зборах; порядок скликання загальних зборів.

Відповідно до ст. 12 Закону України Про кооперацію основними правами члена кооперативу є: участь в господарській діяльності кооперативу, а також в управлінні кооперативом, право голосу а його загальних зборах, право обирати і бути обраним в органи управління.

Згідно зі ст. 15 Закону України Про кооперацію вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. До компетенції загальних зборів членів кооперативу належить, зокрема, утворення органів управління та органів контролю за діяльністю кооперативу, інших органів кооперативу. Про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення. Позачергові загальні збори членів кооперативу скликаються на вимогу: не менше третини його членів; спостережної ради; ревізійної комісії (ревізора); органу управління кооперативного об'єднання, членом якого він є. Позачергові загальні збори членів кооперативу повинні бути скликані протягом 20 днів з дня надходження такої вимоги. У разі незабезпечення правлінням (головою) кооперативу скликання позачергових загальних зборів вони можуть бути скликані особами, які вимагали їх скликання, протягом наступних 20 днів. Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі.

Відповідно до ст. 16 Закону України Про кооперацію виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу. Виконавчий орган підзвітний вищому органу управління кооперативу і

несе перед ним відповідальність за ефективність роботи кооперативу. Члени правління та голова кооперативу обираються загальними зборами членів кооперативу на строк, визначений статутом, але не більше ніж на п'ять років. Порядок обрання або відкликання членів правління та голови кооперативу, а також порядок проведення засідань правління кооперативу та прийняття ним рішень визначаються статутом кооперативу.

Згідно зі Статутом ОГК Мирний основними правами члена кооперативу є участь в діяльності та управлінні кооперативом, право голосу на його загальних зборах, право обрати і бути обраними в органи управління (п. 5.1. Статуту); члени кооперативу безпосередньо приймають участь у діяльності кооперативу при прийняті рішень (п. 8.1. Статуту); вищим органом кооперативу є загальні збори членів кооперативу (п. 9.2. Статуту); перевибори голови правління можуть бути проведено достроково на вимогу не менше 1/3 членів кооперативу (п. 9.25. Статуту); чергові загальні збори членів кооперативу скликаються правлінням або головою кооперативу у разі потреби, але не рідше одного разу на рік (п. 9.4. Статуту); про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення (п. 9.5. Статуту); позачергові загальні збори членів кооперативу скликаються на вимогу: не менше третини його членів; спостережної ради; ревізійної комісії (п. 9.6. Статуту); позачергові загальні збори членів кооперативу повинні бути скликані протягом 20 днів з дня надходження такої вимоги, у разі незабезпечення правлінням (головою) кооперативу скликання позачергових загальних зборів вони можуть бути скликані особами, які вимагали їх скликання, протягом наступних 20 днів (п. 9.7. Статуту); загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів (п. 9.8. Статуту); кожний член кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі (п. 9.9. Статуту).

Дослідивши в судовому засіданні надані сторонами доказами, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно зі ст. 13 ч.1 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Відповідно до ст. 81 ч.1 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

На підтвердження обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, щодо порушення порядку скликання зборів, позивач не надав суду жодного належного та допустимого доказу, зазначивши в судовому засіданні, що вимога про скликання позачергових загальних зборів до правління кооперативу не надходила, тому скликання цих зборів є незаконним.

Натомість представник відповідача ОСОБА_1 надала суду належним чином завірену копію вимоги щодо проведення позачергових загальних зборів кооперативу, датовану 7 квітня 2017 р., до якої додано список 53 членів кооперативу, що підтримали ініціативу. (а.с. 91-93)

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_7 з цього приводу пояснив, що у квітні 2017 р. 53 члени кооперативу ініціювали проведення позачергових загальних зборів, направили вимогу голові правління ОСОБА_5, однак той відмовився проводити збори. Тоді було прийнято рішення проводити позачергові збори 29 квітня 2017 р.

Свідок ОСОБА_8, який є членом правління кооперативу, суду пояснив, що в січні 2017 р. виникли питання щодо фінансової діяльності кооперативу. Група в кількості 30-40 членів кооперативу ініціювали питання про проведення позачергових загальних зборів кооперативу, звернулась до голови правління, однак збори не проводились. В кінці березня 2017 р. визначились з датою проведення позачергових зборів, про що замовним листом повідомили голову правління ОСОБА_5

На підтвердження обставин порушення порядку повідомлення про дату, час і місце проведення позачергових загальних зборів, відсутності на зборах кворуму позивач та його представник надали суду показання свідків ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11

Зазначені свідки ОСОБА_9 та ОСОБА_10 повідомили суду, що члени кооперативу про проведення зборів належним чином не повідомлялись, оголошення про це не вивішувалось, ніхто з членів кооперативу їм не телефонував, через те зборах вони присутніми не були.

Свідок позивача ОСОБА_11 суду пояснила, що письмово про проведення позачергових загальних зборів не повідомлялось, однак оголошення про це було розміщено на дошці оголошень. Вона була присутня на зборах, процедура проведення зборів не порушувалась.

Заперечуючи проти вказаних свідками обставин, представник відповідача ОСОБА_1 надала суду належним чином завірені копію повідомлення про проведення позачергових загальних зборів, в якому вказано дату, час і місце проведення зборів, порядок денний (а.с. 96); список членів кооперативу, які ознайомлені з повідомленням про проведення 29 квітня 2017 р. позачергових загальних зборів (а.с. 97); копію протоколу позачергових загальних зборів від 29 квітня 2017 р., до якого додано список зареєстрованих членів кооперативу, присутніх на зборах. (а.с. 142-146)

Згідно вказаному списку на загальних зборах були присутніми 73 члени кооперативу, які мають право голосу. В примітки до списку зазначено, що голова правління ОСОБА_5 був присутнім на зборах, однак від підпису відмовився.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_12, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_13 пояснили, що повідомлення про проведення позачергових загальних зборів за 10 днів було розміщено на дошці оголошень в кооперативі. Крім того, члени кооперативу повідомляли про це один одного телефоном. В повідомлені були зазначені дата, час, місце проведення зборів, порядок денний.

Свідок ОСОБА_12 крім того пояснив, що головував на вказаних загальних зборах. Усього членами кооперативу є 134 особи, згідно реєстрації, яка проводилась до початку зборів, присутніми на зборах були 73 члени кооперативу, що становить кворум. Голова правління ОСОБА_5 та позивач ОСОБА_3 були присутні на зборах, однак від підпису відмовились.

Свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні зазначив, що членами кооперативу Мирний є 134 особи, проведення позачергових зборів ініціювали 53 члени кооперативу, на зборах були присутніми 73, що становить більше половини.

Наявність кворуму при проведенні зборів в судовому засіданні підтвердили також свідки ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15, які особисто були присутніми на зборах.

Вказані вище докази переконують суд, що порядок скликання позачергових загальних зборів не порушено, при проведені зборів були присутніми більше половини членів кооперативу, що відповідає вимогам ст. 15 Закону України Про кооперацію , п. 9.8. Статуту кооперативу.

Вирішуючи позовні вимоги про визнання незаконними рішень, прийнятих на позачергових загальних зборах, суд приймає до уваги таке.

В судовому засіданні представник позивача зазначила, що відповідно до положень ст. 16 Закону України Про кооперацію голова правління може бути відкликаний, а згідно п. 9.25. Статуту кооперативу перевибори голови правління можуть бути проведені достроково на вимогу не менше 1/3 членів кооперативу. Між тим, рішенням загальних зборів від 29 квітня 2017 р. голова правління не відкликаний, а припинено його повноваження, що суперечить ст. 16 Закону України Про кооперацію . Крім того, вимога про дострокові перевибори голови правління не надходила, вказане питання не могло бути включено в порядок денний.

Таку позицію позивача суд вважає хибною з огляду на таке.

За змістом ст. 16 Закону України Про кооперацію порядок обрання або відкликання членів правління та голови кооперативу визначаються статутом кооперативу. Однак Статутом кооперативу Мирний порядок відкликання голови правління не передбачено. В п. 9.25. Статуту кооперативу мова йде про перевибори голови правління.

Згідно п. 1.7. Статуту кооператив здійснює свою діяльність згідно з Конституцією України, Законом України Про кооперацію , Законом України Про власність , Цивільним кодексом України.

Відповідно до ст. 99 ЦК України повноваження члена виконавчого органу можуть бути в будь-який час припинені.

Аналізуючи вказані норми законодавства, суд приходить до переконання, що термін припинення , який використовується в ЦК України, є ширше терміну відкликання , який використовується в ст. 16 Закону України Про кооперацію , тому рішення загальних зборів кооперативу в частині припинення повноважень голови правління ОСОБА_5 є законним.

В позовній заяві позивач заявила про визнання недійсними повністю рішення позачергових загальних зборів членів кооперативу Мирний , оформлене протоколом від 29 квітня 2017 р. Однак в судовому засіданні на підставі аналізу наведених вище доказів встановлено, що вказані збори скликані і проведені у відповідності з діючим законодавством, прийняті ними рішення не суперечать законодавству та нормативно-правовим актам, що є підставою для відмови у задоволені позову.

Керуючисьст. 263-265, 279, 354 ЦПК України,

В и р і ш и в :

У задоволені позову ОСОБА_3 до Обслуговуючого гаражного кооперативу Мирний про визнання недійсним рішення загальних зборів членів кооперативу, оформленого протоколом № 29-04/01 від 29 квітня 2017 р., відмовити.

Рішення може бути оскаржено в Запорізький апеляційний суд через Комунарський районний суд м. Запоріжжя протягом тридцяти днів з дня його складання.

Повне судове рішення складено 19 листопада 2018 р.

Суддя О.А.Фунжий

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення13.11.2018
Оприлюднено22.11.2018
Номер документу77952685
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —333/2745/17

Ухвала від 16.08.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Ухвала від 12.06.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сердюк Валентин Васильович

Ухвала від 18.04.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ступак Ольга В`ячеславівна

Постанова від 04.03.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 17.01.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Ухвала від 10.01.2019

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Кухар С. В.

Рішення від 13.11.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Фунжий О. А.

Ухвала від 14.02.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Фунжий О. А.

Ухвала від 08.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Поляков О. З.

Ухвала від 04.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Поляков О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні