Ухвала
від 20.11.2018 по справі 17/б-1160
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20 листопада 2018 року м. ТернопільСправа № 17/Б-1160 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Андрусик Н.О.

розглянувши клопотання Головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області без номеру та дати (вх.№19819 від 30.10.2018)

про заміну сторони ініціюючого кредитора

у справі

за заявою кредитора: Бучацької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області (Козівське відділення), м. Бучач Тернопільської області

до боржника: приватного агропромислового підприємства "Енергія", с.Чорний ліс Зборівського району Тернопільської області

про визнання банкрутом

за участю представників:

заявника: ОСОБА_1 - головний державний інспектор сектору супроводження судових спорів юридичного управління, довіреність №1125/10/19-00-10-03-12/2917 від 08.02.2018;

кредиторів - не з'явилися;

боржника: не з'явився.

В порядку ст.ст. 8, 222 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) здійснюється повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів, а саме: програмно-апаратного комплексу «Акорд» .

ВСТАНОВИВ:

30.10.2018 Головне управління ДФС у Тернопільській області звернулося до суду з клопотанням без номеру та дати (вх.№19819 від 30.10.2018) про заміну кредитора, в якому просить замінити Бучацьку об`єднану державну податкову інспекцію (Козівське відділення) Головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області на Головне управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області, посилаючись на набрання чинності Законом України від 21.12.2016 №1797-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні".

У відповідності до ухвали суду від 06.11.2018 розгляд клопотання Головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області призначено в судовому засіданні на 15.11.2018, котре з урахуванням клопотання представника заявника було відкладено на 20.11.2018, у зв'язку з необхідністю отримання документів, на підставі яких діє Головне управління ДФС у Тернопільській області.

В судовому засіданні повноважний представник Головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області клопотання про заміну сторони кредитора підтримав. Окрім того, на виконання вимог суду долучив додаткові підтверджуючі документи.

Інші учасники судового процесу, в тому числі ліквідатор банкрута, в судове засідання не прибули, причин неявки суду не повідомили.

Суд, розглянувши подане клопотання, вважає, що останнє підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 12 травня 2009 року за заявою кредитора - Козівської міжрайонної державної податкової інспекції (Зборівське відділення) порушено провадження у справі №17/Б-1160 про визнання банкрутом приватного агропромислового підприємства "Енергія", с.Чорний ліс Зборівського району Тернопільської області в порядку ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і постановою господарського суду від 26 травня 2009 року боржника визнано банкрутом; відкрито ліквідаційну процедуру у відповідності до вимог статей 22-24 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та призначено ліквідатором ОСОБА_2, ліцензія серії АВ №347374, видана Державним департаментом з питань банкрутства 15.02.2008, м. Тернопіль, вул. Вербицького, 8/24.

На даний час у справі триває ліквідаційна процедура.

Ухвалою суду від 13.02.2018 судом здійснено заміну первісного кредитора - Козівську міжрайонну державну податкову інспекцію (Зборівське відділення), м.Зборів Тернопільської області, ідентифікаційний код 39544809 на його правонаступника - Бучацьку об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Тернопільській області (Козівське відділення), вул. Галицька 11, м. Бучач Тернопільської області, ідентифікаційний код 39515542.

Положеннями статті 52 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України) передбачено, що у разі заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь - якій стадії судового процесу.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншої особи, яка бере участь у справі, здійснює заміну такої сторони на будь - якій стадії провадження у справі її правонаступником.

Законом України № 1797-VIII від 21.12.2016 року Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні , який набрав чинності з 01.01.2017 року до Податкового кодексу України (далі - ПК України) внесено зміни стосовно функцій територіальних органів Державної фіскальної служби. Зокрема, внесено зміни до статті 19-1 та доповнено кодекс статями 19-2 та 19-3, пункт 41.1 статті 41 викладено в новій редакції.

Так, відповідно до п 41.1. ст. 41 ПК України контролюючими органами є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову, державну митну політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, його територіальні органи.

Водночас, згідно п.41.2. ст.41 ПК України органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Функції контролюючих органів визначені статтями 19-1 - 19-3 ПК України.

Відповідно до п.п. 19.1.22. п.1.19. ст. 19 ПК України контролюючі органи здійснюють погашення податкового боргу, стягнення своєчасно не нарахованих та/або несплачених сум єдиного внеску та інших платежів.

Виходячи із вищевикладених норм, функції з погашення податкового боргу та стягнення платежів до бюджету з 01.01.2017 року здійснюються Головними управліннями Державної фіскальної служби в областях.

Разом з тим, п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби №296 від 28.03.2018 вирішено реорганізувати деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання як структурних підрозділів до відповідних територіальних органів Служби. Як вбачається з додатку до вказаної постанови Кабінету Міністрів України, зокрема, по Тернопільській області реорганізовано Бучацьку об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС шляхом її приєднання до Головного управління ДФС у Тернопільській області.

В подальшому, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 №296 Державною фіскальною службою України видано наказ №296 від 10.05.2018 Про реорганізацію територіальних органів ДФС У Тернопільській області , яким вирішено, зокрема, реорганізувати Бучацьку об'єднану державну податкову інспекцію ДФС у Тернопільській області, утворити комісії з реорганізації територіальних органів ДФС у Тернопільській області із визначенням голів таких комісій, встановлено строк для заявлення кредиторами вимог до територіальних органів ДФС, що реорганізуються шляхом приєднання, визначено строк проведення реорганізації окремих територіальних органів ДФС у Тернопільській області тощо.

Наказом Державної фіскальної служби України №445 від 12.07.2018 Про затвердження переліків управлінь, які утворені на правах відокремлених підрозділів ГУ ДФС в областях, та державних податкових інспекцій , серед іншого, затверджено перелік державних податкових інспекцій, що утворені у складі управлінь, які утворені на правах відокремлених підрозділів головних управлінь ДФС в областях. Так, Бучацьку державну податкову інспекцію (статус ДПІ - відділ) утворено в складі Теребовлянського управління, яке, в свою чергу, утворено на правах відокремленого структурного підрозділу Головного управління ДФС в Тернопільській області, а Зборівську державну податкову інспекцію - у складі Кременецького управління.

Водночас, як вбачається із Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за №1004593965, станом на 31.10.2018 Головне управління ДФС у Тернопільській області як юридична особа зареєстрована 22.09.2014, про що державним реєстратором внесено відповідний запис за №16461020000009487. Відповідно до відомостей, що містяться в Реєстрі, Головне управління Державної фіскальної служби має структурні підрозділи: Кременецьке, Теребовлянське, Тернопільське та Козівське управління Головного управління ДФС у Тернопільській області (запис внесено 27.09.2018).

Отже, внаслідок реорганізації органів ДФС шляхом приєднання територіальних управлінь як структурних підрозділів, в Україні діють на правах юридичної особи Головні управління Державної фіскальної служби в областях, котрі згідно закону (Податкового кодексу) наділені повноваженнями в сфері реалізації податкової політики.

З урахуванням наведеного, суд доходить висновку, що належним кредитором у даній справі є Головне управління ДФС у Тернопільській області.

У зв'язку з цим, клопотання Головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області без номеру та дати (вх.№19819 від 30.10.2018) про заміну ініціюючого кредитора відповідає нормам чинного законодавства та фактичним обставинам справи, а тому підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 24, 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 52, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання Головного управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області без номеру та дати (вх.№19819 від 30.10.2018) про заміну сторони ініціюючого кредитора у справі №17/Б-1160 про банкрутство.

2. Замінити ініціюючого кредитора (первісного) - Бучацьку об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Тернопільській області (Козівське відділення), 48400, Тернопільська область, м. Бучач, вул. Галицька, 11, ідентифікаційний код 39515542 на Головне управління Державної фіскальної служби у Тернопільській області, 46003, м. Тернопіль, вул. Білецька, 1, ідентифікаційний код 39403535 (Кременецьке управління Головного управління ДФС у Тернопільській області Зборівський відділ державної податкової інспекції).

3. Ухвалу направити: Бучацькій об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області, вул. Галицька,11, м. Бучач Тернопільської області, ліквідатору ОСОБА_2, м. Тернопіль, вул. Вербицького, 8/24; м. Чортків Тернопільської області, вул.Копичинецька, 124Є; Сектору з питань банкрутства у Тернопільській області, м. Тернопіль, вул. М.Грушевського, 8; Козівському об'єднаному Управлінню ПФУ Тернопільської області, смт.Козова Тернопільської області, вул.Грушевського, 26; Зборівському райцентру зайнятості, м.Зборів, Тернопільська область, вул. Хмельницького, 60; Відділеню Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Зборівському та Козівському районі м.Козова, Тернопільська область, вул. Грушевського, 25; ТОВ "Фінансова компанія "Довіра та гарантія", м.Київ, вул.Сікорського, 8, корп.А, оф.32; Головному управлінню Державної фіскальної служби у Тернопільській області, 46003, м. Тернопіль, вул. Білецька, 1; Кременецькому управлінню Головного управління ДФС у Тернопільській області, 47003, м. Кременець, вул. У.Самчука, буд. 6; Зборівській державній податковій інспекції, 47201, м. Зборів, вул. Б. Хмельницького, 42.

Ухвала набирає законної сили в порядку, передбаченому ст.235 Господарського процесуального кодексу України.

Інформацію по даній справі можна отримати на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади у мережі Інтернет за посиланням: https://court.gov.ua/sud5022/.

Суддя Н.О. Андрусик

Дата ухвалення рішення20.11.2018
Оприлюднено22.11.2018
Номер документу78015637
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/б-1160

Ухвала від 06.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Постанова від 01.12.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 03.11.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 30.09.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 19.09.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 02.08.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 03.07.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 07.06.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 26.04.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 11.04.2022

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні