Ухвала
від 23.11.2018 по справі 906/1041/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"23" листопада 2018 р. м. Житомир Справа № 906/1041/18

Господарський суд Житомирської області у складі судді Терлецької-Байдюк Н.Я.,

розглянувши матеріали позовної заяви

Товариства з обмеженою відповідальністю "Промагрозапас" (м. Житомир)

до Фізичної особи-підприємця Степанюка Костянтина Миколайовича (м. Житомир)

про повернення орендованого нерухомого майна шляхом звільнення приміщення,

стягнення 37573,36грн. неустойки та стягнення 17730,17грн. заборгованості по орендній

платі,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Промагрозапас" звернулося до Господарського суду Житомирської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Степанюка К.М. про зобов'язання звільнення приміщення, що знаходиться в будівлі за адресою: 10001, м. Житомир, проспект Незалежності, 91/1, та стягнення 55303,53грн. заборгованості по орендній платі, з яких: 17730,17грн. - основний борг, 37573,36грн. - неустойка. Також просить стягнути з відповідача судові витрати.

Позовні вимоги мотивовані тим, що після припинення дії договору оренди нежитлового приміщення від 22.09.2010 відповідач об'єкт найму не повернув і продовжує користуватися приміщенням складу по даний час, а тому, керуючись п.3.1 вказаного договору, орендар зобов'язаний сплатити орендодавцю орендну плату за користування об'єктом найму у подвійному розмірі до дня фактичної передачі об'єкта, що згідно розрахунку позивача становить 37573,36грн., а також звільнити об'єкт оренди.

Позивач заявив клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Дослідивши матеріали позову, судом відхиляється дане клопотання з наступних підстав.

Згідно частин 1, 3, 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження та позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Частиною 3 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1) ціну позову;

2) значення справи для сторін;

3) обраний позивачем спосіб захисту;

4) категорію та складність справи;

5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо;

6) кількість сторін та інших учасників справи;

7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

З огляду на те, що предметом позову у даній справі є як вимога немайнового характеру про звільнення приміщення, так і вимога майнового характеру про стягнення заборгованості, господарський суд вважає за доцільне вказаний спір вирішувати в порядку загального позовного провадження відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.2 ст.50 ГПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

На думку суду, рішення по справі може вплинути на права та обов'язки ТОВ "Редакція газети "Житомирщина" як сторони договору оренди нежитлового приміщення від 22.09.2010 (орендодавця).

Отже, за приписами ст.50 ГПК України суд залучає вказану особу до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 50, 176,234 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Промагрозапас" про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження відхилити.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

3. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Житомирщина" (м. Житомир, майдан ім.С.П. Корольова, буд.12, код 02472499).

5. Підготовче засідання призначити на "18" грудня 2018 р. о 11:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 201.

6. Позивачу надати:

- для огляду в судовому засіданні оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги;

- направити третій особі копію позовної заяви з додатками, докази направлення надати суду;

- докази договірних орендних правовідносин між ТОВ "Промагрозапас" та ФОП Степанюк К.М. за спірний період;

- письмові нормативно-правові обґрунтування підстав стягнення орендної плати ТОВ "Промагрозапас" за період з вересня 2010 по червень 2018 року;

- до початку судового засідання надати відповідь на відзив згідно ст.166 ГПК України, усі наявні клопотання, заяви, докази.

7. Відповідачу:

- відповідно до ст.165 ГПК України подати письмовий відзив на позовну заяву, при наявності заперечень, обґрунтувати їх документально з посиланням на закон у строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання;

- до початку судового засідання подати всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

8. Третій особі - Товариству з обмеженою відповідальністю "Редакція газети "Житомирщина" надати суду письмові пояснення щодо позову у строк 10 днів з дня вручення ухвали про відкриття (ст.168 ГПК України); до початку судового засідання надати усі наявні заяви, клопотання, тощо.

9. В судове засідання викликати представників сторін.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

З метою своєчасної підготовки до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи пропоную всі передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також докази, надсилати в електронній формі (у форматі pdf) на E-mail суду: inbox@zt.arbitr.gov.ua з офіційної електронної адреси учасника судового процесу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/

Суддя Терлецька-Байдюк Н.Я.

1 - в справу

2, 3 - сторонам (рек. з повід.)

4 - третій особі (рек. з повід.)

Дата ухвалення рішення23.11.2018
Оприлюднено23.11.2018
Номер документу78047297
СудочинствоГосподарське
Сутьповернення орендованого нерухомого майна шляхом звільнення приміщення, стягнення 37573,36грн. неустойки та стягнення 17730,17грн. заборгованості по орендній платі

Судовий реєстр по справі —906/1041/18

Ухвала від 31.05.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Постанова від 10.05.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Ухвала від 01.04.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Дужич С.П.

Рішення від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Рішення від 05.03.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 05.02.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

Ухвала від 22.01.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Терлецька-Байдюк Н.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні