Ухвала
від 26.11.2018 по справі 908/2229/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 24/123/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

26.11.2018           Справа № 908/2229/18

м. Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Азізбекян Тетяни Анатоліївни розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Поставка» (вул. Чапаєва, буд. 9, с. Обільне, Мелітопольський район, Запорізька область, 72300, ідентифікаційний код 37644166)

до відповідача: UAB «ROSEVA» (Sangrudos g. 7, LT-02233, Vilnius, Lithuania, код підприємства 303164399)

про стягнення 2233,00 Євро, що еквівалентно 72259,80 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агро-Поставка» звернулося до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою, підписаною від 26.10.2018, до UAB «ROSEVA», м. Вільнюс, Литва, про стягнення 2233,00 Євро, що еквівалентно 72259,80 грн. за контрактом № 01-05-2018 від 03.05.2018.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 30.10.2018 наведену вище позовну заяву передано для розгляду судді Азізбекян Т.А.

Ухвалою суду від 05.11.2018 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Поставка» залишено без руху в порядку п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

20.11.2018 на адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю «Агро-Поставка» надійшли пояснення щодо усунення недоліки при поданні позовної заяви, підписані 16.11.2018.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали позовної заяви господарський суд визнав їх достатніми для прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідно до пункту 2 частини третьої статті 2 ГПК України основним завданням (принципом) господарського судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

За приписами статті 365 ГПК України іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов'язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Частинами першою та другою статті 367 ГПК України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

07.07.1993 підписано Договір між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, ратифікований Постановою Верховною Радою України від 17.12.1993 № 3737-ХІІ та який набув чинності 20.11.1994.

Відповідно до ст. 2 вказаного Договору установи юстиції Договірних Сторін надають взаємно правову допомогу у цивільних, сімейних та кримінальних справах, відповідно до положень цього Договору. Інші установи, що потребують правової допомоги на території іншої держави, подають клопотання про неї через відповідні установи юстиції.

Статтею 3 Договору визначено, що правова допомога охоплює виконання процесуальних дій, передбачених законодавством запитуваної Договірної Сторони, зокрема, допит сторін, обвинувачених і підсудних, потерпілих, свідків, експертів, проведення обшуку, експертиз, судового огляду, вилучення та передачу речових доказів, порушення кримінального переслідування та видачу осіб, які скоїли злочини, визнання і виконання судових рішень з цивільних справ, вручення і пересилку документів, надання за клопотанням іншої Сторони відомостей про судимість обвинувачених.

Таким чином, з метою належного повідомлення відповідача - UAB «ROSEVA», суд вважає за необхідне направити судове доручення за його місцезнаходженням.

Згідно із ст. 5 Договір між Україною і Литовською Республікою про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, клопотання про надання правової допомоги і додатки до нього складаються мовою запитуючої Договірної Сторони і до них додаються завірені копії перекладу на мову іншої Договірної Сторони або російську мову. Переклад завіряється офіційним перекладачем або нотаріусом, або посадовою особою запитуючої установи, або дипломатичним представництвом чи консульською установою запитуючої Договірної Сторони.

З огляду на наведене, враховуючи те, що по до повної заяви Товариством з обмеженою відповідальністю «Агро-Поставка», в підтвердження надсилання копії позовної заяви та доданих до неї документів, додано копію фіскального чеку (номер поштового відправлення RA723601577UA) від 26.10.2018, із змісту якого не можливо встановити що саме було надіслано UAB «ROSEVA», суд вважає за необхідне зобов'язати позивача надати до суду переклад литовською мовою у двох примірниках позовної заяви і доданих до неї документів та цієї ухвали.

Керуючись ст. ст. 176, 234, 235, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 908/2229/18.

2. Присвоїти справі номер провадження 24/123/18.

3. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

4. Підготовче судове засідання призначити на 20.12.2018 об 10 год. 30 хв.

5. Справа буде розглядатися в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, Гетьманська, 4, корпус № 2, каб. № 217 (про відповідний зал судового засідання буде повідомлено додатково).

Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, телефон контакт-центру: 0-800-501-492.

6. Позивачу у строк у строк, не більше ніж п'ять днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив із його документальним обґрунтуванням. Одночасно з надісланням (наданням) відповіді до суду направити її копію з доданими документами відповідачу, докази направлення/надання надати суду (додати до відповіді).

Запропонувати позивачу надати всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оригінали усіх документів, доданих до позовної заяви та правоустановчих документів підприємства – суду для огляду.

Суд роз'яснює позивачу що відповідно до п. 2 ч. 2 та ч. 3 ст. 46 ГПК позивач вправі до закінчення підготовчого засідання збільшити або зменшити розмір вимог, змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Зобов'язати позивача в строк до 17.12.2018 через канцелярію Господарського суду Запорізької області надати нотаріально засвідчений переклад на литовську мову ухвали про відкриття провадження у справі № 908/2229/18, позовної заяви із доданими до неї документами, всіх у двох примірниках.

7. Запропонувати відповідачу подати відзив на позов із урахуванням вимог ст.165 ГПК України у строк до 17.12.2018, проте не пізніше п'ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, в якому навести мотиви повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на законодавство. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів позивачу, докази направлення/надання надати суду (додати до відзиву). Надати оригінали усіх документів, доданих до відзиву та правоустановчих документів підприємства – суду для огляду.

Суд роз'яснює, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

8. Встановити відповідачу строк для подання заперечень із урахуванням вимог ст. 167 ГПК України до 20.12.2018, одночасно надіслати позивачу – копію заперечень.

9. Явка у судове засідання уповноважених представників сторін обов'язкова.

10. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

11. Подання письмових доказів сторонами має здійснюватися до дня судового засідання з супровідним листом через службу діловодства суду.

12. Попередити сторони про відповідальність передбачену ст. 135 ГПК України.

Відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

13. Відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України, ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

16. Копії цієї ухвали надіслати сторонам у цій справі для відома та виконання.

17. Ухвалу підписано 26.11.2018.

Суддя Т.А. Азізбекян

Учасники справи мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1.Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2.Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі.

Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в заявці.

Відповідно до п. 1.5.17 Інструкції з діловодства в господарських судах України документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв'язку, не належать до офіційних. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі.

Згідно ч.ч. 9, 10 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними. Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

Дата ухвалення рішення26.11.2018
Оприлюднено28.11.2018
Номер документу78114339
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2233,00 Євро, що еквівалентно 72259,80 грн

Судовий реєстр по справі —908/2229/18

Судовий наказ від 25.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Рішення від 01.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Рішення від 01.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 04.07.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 23.05.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 14.05.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 23.01.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

Ухвала від 05.11.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Азізбекян Т.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні