Рішення
від 20.12.2018 по справі 304/17/18
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/17/18

Провадження № 2/304/107/2018

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2018 рокум. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Ганька І. І.,

за участі секретаря судового засідання - Соханич Л.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 304/17/18 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна фірма Перечин-Сервіс до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про усунення перешкод в користуванні нежитловим приміщенням, -

В С Т А Н О В И В:

ТОВ Виробничо-комерційна фірма Перечин-Сервіс звернулося до суду з вищевказаним позовом, який мотивує тим, що йому належить майновий комплекс, що знаходиться за адресою м. Перечин, вул. Ужанська, 10А. Так, у березня 2017 року відповідач ОСОБА_2 звернувся до їх директора з проханням здати в оренду будівлю під літерою А вказаного комплексу, на що той при умові підписання відповідного договору оренди погодився. Того ж дня сторони визначили дійсні показники лічильників для обрахування розміру комунальних послуг, які відповідачі за користування орендованим приміщенням зобов'язалися сплачувати. Відтоді ОСОБА_2 та ОСОБА_1 договір оренди приміщення так і не підписали, хоча здійснюють у вказаному приміщенні підприємницьку діяльність. Крім цього, останні чинять тиск на директора та вимагають оформити на них право власності на захоплене приміщення. Оскільки дії відповідачів створюють йому перешкоди у реалізації прав власника майна, нанесли шкоду у розмірі 46 982,56 грн. (несплачена орендна плата та спожита електроенергія), тому просить зобов'язати ОСОБА_2 та ОСОБА_1 усунути перешкоди у користуванні вказаним нежитловим приміщенням шляхом зобов'язання таких звільнити останнє, в тому числі від особистих речей, та передати його власнику.

У судове засідання представник позивача - адвокат ОСОБА_3 не з'явився, однак подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи провести без його участі за наявними матеріалами, позовні вимоги підтримав у повному обсязі та не заперечив проти заочного розгляду справи.

Відповідачі у судове засідання повторно не з'явилися, хоча про день, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином, причину неявки не повідомили, а тому суд зі згоди представника позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ч. 4 ст. 223, ст. ст. 280-282 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. ст. 55, 124 Конституції України та ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна особа має право на ефективний засіб правового захисту, не заборонений законом.

Згідно ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Встановлено, що згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 84068854 від 03 квітня 2017 року об'єкт нерухомого майна № 10а по вул. Ужанській в м. Перечин Закарпатської області на підставі дубліката свідоцтва про право власності, виданого виконавчим комітетом Перечинської міської ради 01 жовтня 2004 року, належить товариству з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна фірма Перечин-Сервіс (форма власності - колективна, правовий режим майна - право оперативного управління) (а. с. 7, 8, 9-12, 13-14, 15, 16).

Як вбачається з позовної заяви та висновку дільничного офіцера поліції сектору превенцї Перечинського ВП Ужгородського ВП ГУ НП в Закарпатській області від 07 листопада 2017 року між представником позивача та відповідачами у березні 2017 року була усна домовленість про взяття в оренду останніми належного ТОВ Виробничо-комерційна фірма Перечин-Сервіс приміщення за адресою м. Перечин, вул. Ужанська, № 10а. Однак, ОСОБА_1 та ОСОБА_2, зайнявши за вказаною адресою приміщення № 21 (площею 43.5 кв. м) будівлі А, договір оренди з позивачем не уклали, його письмові претензії залишили без належного реагування, на даний час власників та працівників поліції у таке не пускають (а. с. 26-27, 28-32).

Вказане відповідачами у ході розгляду справи не спростоване та будь-які докази у підтвердження протилежного, в тому числі договір оренди чи інший документ, що посвідчує їх право на вказане приміщення, не додані.

Згідно ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ч. 1 ст. 319 цього Кодексу власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ч. 1 ст. 321 ЦК України ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно ст. 391 цього Кодексу власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження майном.

Таким чином, враховуючи вищенаведене та те, що відповідачі безпідставно створюють перешкоди позивачу, як власнику, у користуванні приміщенням № 21 (площею 43.5 кв. м) будівлі А за адресою м. Перечин, вул. Ужанська, № 10а, тому з метою захисту його прав суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позивачем при подачі позовної заяви було сплачено 640 грн. судового збору, тому зважаючи на задоволення позову повністю з відповідачів слід стягнути на його користь по 320 грн. судового збору з кожного.

На підставі наведеного та керуючись ст. 41, 55, 124 Конституції України, ст. 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. ст. 13, 16, 317, 319, 321, 391, 401 ЦК України, ст. ст. 12, 13, 76-83, 141, 223 ч. 4, 258-259, 265, 280-282 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

позов товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна фірма Перечин-Сервіс (89200, Закарпатська область, м. Перечин, вул. Ужанська, № 10; код в ЄДРПОУ 03054019) до ОСОБА_1 (89203, Закарпатська область, Перечинський район, с. Сімер, вул.П.Тичини, № 23/7; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) та ОСОБА_2 (89203, Закарпатська область, Перечинський район, с. Сімер, вул. П.Тичини, № 23/7; паспорт громадянина України серії ВР №600988, виданий Перечинським РС ГУДМС України в Закарпатській області 15 жовтня 2015 року) про усунення перешкод в користуванні нежитловим приміщенням - задовольнити повністю.

Усунути товариству з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна фірма Перечин-Сервіс перешкоди у користуванні належним йому нежитловим приміщенням № 21 (площею 43.5 кв. м) будівлі А, розташованим за адресою м. Перечин, вул. Ужанська, 10А Закарпатської області, шляхом зобов'язання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звільнити та передати власнику зазначене приміщення.

Стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна фірма Перечин-Сервіс по 320 грн. судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Головуючий: ОСОБА_4

СудПеречинський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення20.12.2018
Оприлюднено03.01.2019
Номер документу78958017
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —304/17/18

Постанова від 04.12.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 24.04.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 23.04.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 05.04.2019

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Собослой Г. Г.

Ухвала від 26.02.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Шешеня М. О.

Рішення від 20.12.2018

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 26.10.2018

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 14.02.2018

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 31.01.2018

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

Ухвала від 31.01.2018

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Ганько І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні