Ухвала
від 27.12.2018 по справі 1940/1321/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про закриття провадження у справі

Справа № 1940/1321/18

27 грудня 2018 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, в складі:

головуючого судді Баб'юка П.М.

за участю:

секретаря судового засідання Косюк О.П.

представника позивача ОСОБА_1,

представника відповідача 1 Вітер В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження заяву представника позивача про часткову відмову від позовних вимог у справі за позовом ОСОБА_3 до Управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Тернопільського ліцею №21 спецалізована мистецька школа ім. Ігоря Герети Тернопільської міської ради про визнання протиправними та скасування наказів, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3, ОСОБА_4 звернулись до Тернопільського окружного адміністративного суду з позовом до Управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації (відповідач1), Тернопільської обласної експериментальної школи мистецтв імені Ігоря Герети (відповідач2) про визнання протиправними та скасування наказів, зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою суду від 17 липня 2018 року відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 14.09.2018, винесеною судом без виходу в нарадчу кімнату та занесеною до протоколу судового засідання, допущено процесуальне правонаступництво відповідача2 - Тернопільську обласну експериментальну школу мистецтв імені Ігоря Герети (у зв'язку з вибуттям) на - Тернопільський ліцей №21 спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради.

Ухвалою суду від 01.11.2018 закрито провадження у справі за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Тернопільського ліцею №21 спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради Тернопільської області про визнання протиправними та скасування наказів, зобов'язання вчинити дії в частині позовних вимог, що стосуються ОСОБА_4 (відмова від позову).

Від представника позивача на адресу суду 03.12.2018 надійшла заява, в якій позивач відмовляється від позову в частині зобов'язання атестаційної комісії Тернопільського ліцею №21 спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети, яка стала правонаступником Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети, звернутись до атестаційної комісії в управлінні освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації з клопотанням про присвоєння педагогічного звання (атестувати на відповідність раніше присвоєному педагогічному званню) педагогічному працівнику ОСОБА_3 та просить суд в цій частині закрити провадження.

В судовому засіданні 27.12.2018 позивач та представник позивача підтримали подану заяву про закриття провадження в частині позовних вимог, просили суд задовольнити.

Представник відповідача 1 - Управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації заперечив щодо задоволення зазначеної заяви. Зокрема, зазначив, що задоволення судом такої заяви про часткову відмову від позовних вимог та закриття провадження в частині позовних вимог в подальшому, у разі задоволення позову, ускладнить виконання судового рішення у даній справі.

Представник відповідача 2 - Тернопільського ліцею №21 спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради Тернопільської області в судове засідання не прибув, про час, дату та місце слухання справи повідомлялися належним чином. В поданому суду запереченні відповідач просив засідання проводити за відсутності представника.

Відповідно до частини першої статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Суд, розглянувши заяву позивача про часткову відмову від позовних вимог, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про наявність підстав для її задоволення, з огляду на наступне.

Згідно з частиною третьою статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною першою статті 47 КАС України встановлено, що крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову.

Приписами частини першої та п'ятої статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Пунктом 2 частини першої статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом.

Відповідно до частини другої статті 239 Кодексу адміністративного судочинства України у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Про прийняття відмови від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі. У разі часткової відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі щодо частини позовних вимог (частина 3 статті 189 Кодексу адміністративного судочинства України).

Проаналізувавши зазначені норми законодавства, слід зробити висновок, що законом надано право позивачу відмовитись від позовних вимог (частини позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу, а суд приймає таку відмову, якщо вона не суперечить закону та не порушує чиїх-небудь прав свобод та інтересів.

Суд вважає, що заява позивача про відмову від частини позовних вимог не суперечить закону, не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Підстав для неприйняття часткової відмови від позову судом не встановлено.

Суд критично оцінює твердження відповідача 1 щодо того, що задоволення судом такої заяви про часткову відмову від позовних вимог та закриття провадження в частині позовних вимог в подальшому ускладнить виконання судового рішення у даній справі, оскільки належних доказів останнього судом не здобуто. Крім цього, станом на час розгляду справи позивач не працює у новоствореному Тернопільському ліцею №21 спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради.

Кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на власний розсуд. Позивач скористався наданим йому законом правом відмовитись від частини позовних вимог.

Тому, суд приймає часткову відмову позивача від позову та провадження у справі в частині позовних вимог слід закрити, а саме, щодо зобов'язання атестаційної комісії Тернопільского ліцею №21 спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради, правонаступника Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети, звернутись до атестаційної комісії Управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації з клопотанням про присвоєння педагогічного звання (атестувати на відповідність раніше присвоєному педагогічному званню) педагогічному працівнику ОСОБА_3.

На підставі викладеного, керуючись статтями 238, 243 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Прийняти часткову відмову позивача від позову.

Провадження у справі в частині позовних вимог щодо зобов'язання атестаційної комісії Тернопільского ліцею №21 спеціалізованої мистецької школи імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради, правонаступника Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети, звернутись до атестаційної комісії Управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації з клопотанням про присвоєння педагогічного звання (атестувати на відповідність раніше присвоєному педагогічному званню) педагогічному працівнику ОСОБА_3 - закрити.

Копію ухвали надіслати сторонам про справі.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Повний текст ухвали складено 02 січня 2019 року.

Головуючий суддя Баб'юк П.М.

копія вірна

Суддя Баб'юк П.М.

СудТернопільський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.12.2018
Оприлюднено03.01.2019
Номер документу78982549
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1940/1321/18

Рішення від 15.05.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 07.05.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Рішення від 10.01.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 27.12.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 01.11.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 17.07.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

Ухвала від 17.07.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баб'юк Петро Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні