Рішення
від 20.12.2018 по справі 540/355/18
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 540/355/18

Номер провадження 2/540/210/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.12.2018 Машівський районний суд Полтавської області у складі :

головуючого - судді Косик С.М.

за участю: секретаря Ткач Н.М.

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідачів ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Машівка цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Коновалівське до Державного реєстратора комунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревського Сергія Олександровича, ОСОБА_4, ОСОБА_5, про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора, визнання договору оренди землі недійсним та зустрічним позовом ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю Коновалівське про визнання договору оренди землі недійсним,-

відповідно до ч.1 ст.268 ЦПК України в судовому засіданні 20.12.2018 року проголошено вступну та резолютивну частину Рішення, -

в с т а н о в и в :

у травні 2018 року позивач звернувся до суду зі вказаною позовною заявою, з послідуючою зміною предмету позову (а.с.58-63), посилаючись на те, що 04.07.2005 р. між ним та ОСОБА_5 було укладено договір оренди земельної ділянки площею 4,49 га з кадастровим номером НОМЕР_2, розташованої на території Коновалівської сільської ради Машівського району Полтавської області, який був зареєстрований у Машівському РВ ПРФ ДП Центр ДЗК . 07.07.2017 приватним нотаріусам Машівського районного нотаріального округу Довгань А.М. прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, яким зареєстроване право оренди земельної ділянки за Договором між ОСОБА_5 та ТОВ Коновалівське . Натомість, 05.04.2018 р. позивачу стало відомо, що державним реєстратором комунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревським С.О. прийнято рішення від 21.02.2018 за № 39784902, яким припинено право оренди ТОВ Коновалівське за договором з ОСОБА_5 та 23.02.2018 зареєстровано інше речове право: право оренди вказаної вище земельної ділянки за ОСОБА_4, що свідчить про те, що відповідач ОСОБА_5 шляхом укладення 21.02.2018 р. договору оренди землі з ОСОБА_4 двічі розпорядилася своїм майном, а тому даний договір підлягає визнанню недійсним, оскільки на момент укладення цього договору існував договір між ОСОБА_5 та ТОВ Коновалівьке , який не був припинений чи визнаний недійсним. На підставі вищевказаного договору оренди землі від 21.02.2018 р. державним реєстратором Котляревським С.О. було прийнято рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, яким зареєстроване інше речове право: право оренди на земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_2 за ОСОБА_4

У зв'язку з наведеним, позивач просить визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора комунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревського Сергія Олександровича про державну реєстрацію припинення іншого речового права (права оренди) на земельну ділянку площею 4,49 га, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованої на території Коновалівської сілсьької ради Машівського району Полтавської області; визнати недійсним договір оренди землі, укладений 21.02.2018 р. між ОСОБА_5 та ОСОБА_4, об'єктом оренди за яким є земельна ділянка площею 4,49 га з кадастровим номером НОМЕР_2, розташованої на території Коновалівської сілсьької ради Машівського району Полтавської області; визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора комунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревського Сергія Олександровича про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 39827186 від 23.02.2018 року, вид іншого речового права: право оренди земельної ділянки площею 4,49 га з кадастровим номером НОМЕР_2, розташованої на території Коновалівської сілсьької ради Машівського району Полтавської області та стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати.

17.08.2018 року відповідач ОСОБА_5 подала зустрічний позов, який ухвалою суду від 18.09.2018 року прийнято до спільного розгляду з первісним (а.с.108-111, 134).

В зустрічному позові відповідач просить визнати недійсним договір оренди землі №404 від 04.07.2005 року, сторонами якого вказані ТОВ Коновалівське та ОСОБА_5 з тих підстав, що про існування спірного договору вона дізналася лише у лютому 2018 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, вказаний договір не підписувала, як убачається з договору, від її імені правочин підписала невідома їй особа ОСОБА_7 по довіреності, якої не існує.

У відзиві на позов відповідач ОСОБА_4 просить в задоволенні позову відмовити, посилаючись на те, що договору з ТОВ Коновалівське ОСОБА_5 не укладала, а державна реєстрація договору не може змінювати моменту укладення договору, власник земельної ділянки не надавала позивачеві права реєструвати за ТОВ Коновалівське права оренди (а.с.100-102).

Відповідач державний реєстратор комунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревський С.О. у відзиві на позов (а.с.147-150) також просить в задоволенні позову ТОВ "Коновалівське" відмовити, посилаючись на те, що 19.02.2018 року відкривши інформацію по земельній ділянці з кадастровим номером НОМЕР_2 в Державному реєстрі прав містився запис № 21271077 від 05.07.2017 року, внесений приватним нотаріусом Довгань А.М., із зазначенням підстави виникнення іншого речового права - договір оренди землі, серія та номер 404, виданий 04.07.2005, видавник ТОВ "Коновалівське" та ОСОБА_5; строк дії:10 років. Даний запис свідчив, що нотаріус перенесла дані із паперових носіїв до електронного Державного реєстру прав. Пунктом 37 вказаного договору передбачено, що дія договору припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено, а не через 10 років з моменту його державної реєстрації, як уважає позивач, а тому він правомірно, керуючись наявними документами, даними із Державного реєстру прав, задовольнив заяву власника земельної ділянки ОСОБА_5.і прийняв рішення про припинення права оренди ТОВ "Коновалівське" на земельну ділянку та відповідно за заявою власника провів реєстрацію договору оренди землі, укладеного між ОСОБА_5 та ОСОБА_4

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві, проти задоволення зустрічного позову заперечував та зазначив, що відповідач - державний реєстратор, здійснив реєстрацію договору оренди землі між ОСОБА_5 та ОСОБА_4 до закінчення дії договору оренди з ТОВ Коновалівське , а тому такий договір є недійсним, що вказано також у правових позиціях ВСУ та ВС, відповідач як власник земельної ділянки мала би бути обізнана про договір оренди з позивачем, оскільки власність зобов'язує, наполягає на застосуванні строку позовної давності до вимог ОСОБА_5 за зустрічним позовом, який сплинув в 2012 році.

Представник відповідачів ОСОБА_4 та ОСОБА_5 проти задоволення первісного заперечувала, зустрічний позов підтримала, пояснивши що ОСОБА_5 договору з ТОВ Коновалівське не підписувала, коштів за оренду землі від позивача не отримувала та про існування спірного договору дізналася лише коли уклала договір оренди з ОСОБА_4, фактично отримавши позов ТОВ "Коновалівське", яким не надано доказів реального виконання договору.

Відповідач державний реєстратор комунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревський С.О. в судове засідання не з'явився, про дату та час слухання справи повідомлений належним чином та завчасно (а.с.144,177), надав заяву з проханням розглянути спаву без його участі (а.с.142).

Суд, заслухавши пояснення представників сторін та дослідивши письмові докази у справі, прийшов до такого висновку.

Судом установлено, що відповідач ОСОБА_5 є власником земельної ділянки площею 4,49 га з кадастровим номером НОМЕР_2, розташованої на території Коновалівської сільської ради Машівського райну Полтавської області (а.с.161), яка згідно договору оренди землі №404 від 04.07.2005 року, зареєстрованого у Машівському РВ ПРФ ДП Центр ДЗК 02.03.2009 р. за №040955800009, від імені відповідача ОСОБА_5 передана по дорученню ОСОБА_7 в оренду товариству з обмеженою відповідальністю Коновалівське строком на 10 років, договір набирає чинності після підписання його сторонами та його державної реєстрації ( а.с. 4-7).

Згідно з частиною другою статті 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом, зокрема Земельним кодексом України, Законом України "Про оренду землі".

Відповідно до ст. 5 Закону України Про оренду землі , орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою.

Статтею 13 Закону України Про оренду землі передбачено, що договором ореди землі є договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до ч.2 ст. 15 Закону України Про оренду землі , порушення вимог статей 4 - 6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону.

Відповідно до ст.ст.18,20 Закону України Про оренду землі (в редакції за 2003 р.) укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації та набирає чинності після його державної реєстрації.

За змістом ч. 2 статті 124 Земельного кодексу України, якою регулюється порядок передачі земельних ділянок в оренду передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Як вбачається зі змісту ч.3 статті 203 Цивільного кодексу України, правочин є дійсним, якщо він відповідає загальним умовам дійсності правочину, зокрема, волевиявлення учасника правочину має бути вільним та відповідати його внутрішній волі.

Частиною 1 статті 215 названого Кодексу встановлено, що підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 Кодексу.

Відповідно до вимог ч.ч. 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, оскільки договір оренди земельної ділянки №404 від 04 липня 2005 р. відповідачем ОСОБА_5 не підписувався, доручення на ім'я особи, яка підписала спірний договір суду позивачем не надано, а тому суд уважає що це є підставою для визнання такого договору недійсним, у зв'язку з чим визнає зустрічний позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Розглядаючи доводи представника позивача щодо застосування строку позовної давності до вимог за зустрічним позовом (а.с.128-130), суд зазначає, що позовна давність не обчислюється з моменту підписання договору оренди землі, укладеного без волевиявлення орендодавця.

Саме таку правову позицію сформував ВСУ, розглянувши справу № 6-48цс15 про визнання договору оренди земельної ділянки, додаткового договору та акту прийому-передачі ділянки недійсними, витребування ділянки та зазначив, що за змістом частини 1 ст. 261 Цивільного кодексу (перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила) початок перебігу позовної давності збігається з моментом виникнення у зацікавленої сторони права на позов, тобто, можливості реалізувати своє право в примусовому порядку через суд.

Слід зазначити, що земельна ділянка позивачу не передавалася та орендна плата відповідачу ОСОБА_5 не виплачувалася, що також свідчить про необізнаність останньої, як власника земельної ділянки, про договір оренди землі з ТОВ "Коновалівське".

У відповідності до інформаційної довідки Державного реєстратора речових прав на нерухоме майно від 05.04.2018 року № 119796603, державним реєстратором комунального підприємства Реєстраційно-інвестиційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревським Сергієм Олександровичем прийнято рішення від 21.02.2018 року № 39784902 про державну реєстрацію припинення іншого речового права (права оренди) на земельну ділянку площею 4,49 га, кадастровий номер НОМЕР_2, яким припинено право оренди ТОВ Коновалівське за договором з ОСОБА_5, а також прийнято рішення про державну реєстрацію права та їх обтяжень, індексний номер: 39827186 від 23.02.2018 р., яким зареєстровано інше речове право: право оренди земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_2 за ОСОБА_4 (а.с.8,9,86-97)

Згідно з копією акту обстеження земельної ділянки №2 від 05.05.2018 р. директором ТОВ Коновалівське Мироненком Р.В. та у присутності двох свідків ОСОБА_9 та ОСОБА_10 проведено обстеження земельної ділянки з кадастровим номером НОМЕР_3, розташованої на території Коновалівської сільської ради Машівського району Полтавської області та було встановлено, що межі земельної ділянки площею 4,49 га вставовлені в натурі на місцевості), шляхом забиття кілків та на ній наявні посіви сільськогосподарських культур, які проведені ОСОБА_4 (а.с.17).

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Частиною 1 статті 4 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлено, що державній реєстрації прав підлягає, в тому числі, право оренди земельної ділянки.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч.1 ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, яким надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси. Суд повинен установити, чи були порушені, невизнані або оспорені права, свободи чи інтереси цих осіб, і залежно від установленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або відмову в їх задоволенні.

Згідно ч.1 ст.319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Крім того, ч.1 ст.391 ЦК України передбачено, що власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування і розпорядження своїм майном.

З огляду на те, що у позивача ТОВ Коновалівське відсутнє право оренди земельної ділянки, належної відповідачу ОСОБА_5, яка мала право вільно здійснювати право власності та 21.02.2018 року уклала договір оренди з відповідачем ОСОБА_4, суд приходить до висновку про правомірність дій державного реєстратора, а отже і про відмову в задоволенні первісного позову.

Судові витрати підлягають розподілу у відповідності зі ст. 141 ЦПК України, а саме, оскільки в задоволенні первісного позову відмовлено, а зустрічний задоволено, з позивача ТОВ Коновалівське на користь відповідача ОСОБА_5 слід стягнути судовий збір в сумі 704,80 грн.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 1-18, 76-81, 141, 209-241, 259, 263-265, 268, 273, 355 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

у задоволені позову Товариства з обмеженою відповідальністю Коновалівське до Державного реєстратора комунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревського Сергія Олександровича, ОСОБА_4, ОСОБА_5, про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора, визнання договору оренди землі недійсним - відмовити.

Зустрічний позов ОСОБА_5 до Товариства з обмеженою відповідальністю Коновалівське про визнання договору оренди землі недійсним - задовольнити.

Договір оренди землі №404 від 04 липня 2005 р. сторонами якого вказані Товариство з обмеженою відповідальністю Коновалівське та ОСОБА_5 - визнати недійсним.

Стягнути з до Товариства з обмеженою відповідальністю Коновалівське на користь ОСОБА_5 судовий збір в сумі 704,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду через Машівський районний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю Коновалівське , місцезнаходження: м. Дніпро, проспект Праці,2Т, 26 Дніпропетровська область, код ЄДРПОУ 32535075.

Відповідач-1 - державний реєстратор коммунального підприємства Реєстраційно-інвентаризаційна служба Опішнянської територіальної громади Полтавської області Котляревський Сергій Олександрович, місце знаходження: смт Опішня, вул. Перемоги,3Н Зіньківський район Полтавська область, інші відомості відсутні.

Відповідач-2 - ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2, паспорт громадянина України серія НОМЕР_4 виданий 14.09.1999 р. Машівським Машівським РВ УМВС України в Полтавській області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач-3 - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, місце фактичного проживання: АДРЕСА_3, поштова адреса: 36040, АДРЕСА_1.

Повний текст Рішення складено 08.01.2019 року.

Суддя С.М.Косик

Дата ухвалення рішення20.12.2018
Оприлюднено09.01.2019
Номер документу79051079
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору оренди землі недійсним,- відповідно до ч.1 ст.268 ЦПК України в судовому засіданні 20.12.2018 року проголошено вступну та резолютивну частину Рішення

Судовий реєстр по справі —540/355/18

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Ухвала від 20.02.2019

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Обідіна О. І.

Рішення від 20.12.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 20.12.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 18.09.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Постанова від 19.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 19.07.2018

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Постанова від 19.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 03.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 14.06.2018

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Пилипчук Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні