Ухвала
від 07.02.2019 по справі 520/969/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 520/969/19

Провадження № 1-кс/520/1784/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.02.2019 року

Слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі с/з ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчої групи начальника відділення СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно,

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання слідчого, в провадженні слідчого відділу Київського відділу поліції у м. Одесі ГУНП в Одеській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного 24.05.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань Одеською місцевою прокуратурою №1 за № 42018162010000037за фактом привласнення коштів Казеного підприємства «Морська пошуково-рятувальна служба» під час процедури закупівлі двох човні типу RIB.

Установлено, що в жовтні 2017 року Казенним підприємством "Морська пошуково-рятувальна служба" (ЄДРПОУ 38017026) оголошено відкриті торги із закупівлі човнів типу «RIB» з двигунами (UA-2017-09-29-001147-b), очікувана вартість закупівлі 2 035 000 грн.

До тендерного комітету замовника було подано пропозиції ТОВ "АРГУТУС" код ЄДРПОУ 36804355 - цінові пропозиції - 2 027 000 грн та Приватне підприємство «Вектор аттракціон» код ЄДРПОУ 32950237 - цінові пропозиції - 2 022 600 грн.

Відповідно до протоколу засідання тендерного комітету, переможцем торгів визнано ПП «Вектор аттракціон», а тендерна пропозиція як така, що відповідає всім критеріям та умовам Замовника.

В ході аналізу тендерної пропозиції ПП «Вектор аттракціон» встановлено, що у відповідності до кваліфікаційних вимог замовника, учасником було надано інформацію про виконання аналогічних договорів, при цьому відомості, що містились у довідці № 71 від 06.10.2017 та додатках (договори про виконання умов договору, акти прийому-передачі) містили недостовірні відомості, а саме: у наданих документах містилась інформація щодо постачання човнів типу «RIB» 500». При цьому, згідно відповіді Регістра судноплавства України вказана компанія не отримувала погодження проекту на будівництво вказаних човнів, а також не видавався сертифікат маломірного судна. За вказаними заводськими номерами було зареєстровано судна Вектор-500 та «RIB»-950.

Окрім того, у специфікації до договору, що надавалась учасником у складі тендерної пропозиції Замовнику, надано проект договору зі специфікації, в якому також містилась інформація на постачання човнів типу «RIB» 500, що не відповідає дійсності так як на вказані човни у виробника відсутні проектна документація схвалена Регістром судноплавства, а також сертифікат маломірного судна.

Незважаючи на вказані порушення, Замовником, було прийнято пропозицію ПП «Вектор аттракціон» та 08.11.2017 року укладено договір №177-В-17 на постачання човнів типу «RIB» 500 та 650.

В подальшому, на виконання умов договору ПП «Вектор атракціон» на адресу замовника поставила човни типу «RIB» 650 що не відповідає кваліфікаційним вимогам замовника, а саме технічним характеристикам, в той-же час човни типу «RIB» 500 не мають проектної документації схвалено Регістром на побудову вказаного човна, в тому числі відсутній сертифікат маломірного судна та інші дозвільні та погоджувальні документ, що надають право їх виробництво та реалізацію.

Окрім того, провівши аналіз договорів, які надані учасником у складі тендерної пропозиції Замовнику, як підтвердження про виконання аналогічних договорів, вказані судна реалізовувались за значно нижчими цінами (у два рази дешевше) в порівнянні з ціною поставки за договором №177-В-17.

Таким чином, посадові особи КП «МПРС» діючи в інтересах третіх осіб, всупереч відомчим інструкціям та наказам придбали човни «RIB» 650, 500 сумнівного походження без відповідних дозвільних документів по завищеним цінам у декілька разів чим завдали збитки Казеномупідприємству на суму понад 2 000 000 грн.

Встановлено, що посадові особи КП «МПРС» вступили у злочину змову з посадовими особами ДП «КТ Регістр судноплавства України», а також ПП «Вектор Аттракціон», з метою приховування факту розтрати коштів казеного підприємства, за неправомірну вигоду зареєстрували придбані з порушенням вимог чинного законодавства човни «RIB» 650, 500, як допоміжні судна до човнів типу ПРК -01 та ПРК-06 і присвоїли їм назви ПРК-501 та ПРК-502 відповідно.

Разом з цимв ході проведення досудового розслідування встановлено, що до вчинення зазначеного кримінального правопорушення може бути причетнийзаступник начальника флоту КП « ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 та у користуванні якої перебуває абонентський номер № НОМЕР_1 .

Так, 31.01.2019 слідчим суддею Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 було винесено ухвалу про надання дозволу на проведення обшуку за місцем мешкання заступника начальника флоту КП «МПРС» ОСОБА_5 , а саме за адресою: АДРЕСА_1 з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини скоєння кримінального правопорушення, відшукування та вилучення оригіналів (копій) документів, які стали підставою для проведення процедури відкритих торгів із закупівлі товарів, а саме: човнів типу «RIB» з двигунами, на підставі завідомо підроблених документів щодо виконання умов договору ПП «Вектор атракціон» на адресу замовника поставила човни типу «RIB» 650 що не відповідає кваліфікаційним вимогам замовника, а саме технічним характеристикам, в той-же час човни типу «RIB» 500 не мають проектної документації схвалено Регістром на побудову вказаного човна, в тому числі відсутній сертифікат маломірного судна, а також інших дозвільних та погоджувальних документів, що надають право на їх виробництво та реалізацію, комп`ютерної техніки та мобільних телефонів, що могли бути використанні як знаряддя вчинення кримінального правопорушення, та можуть містити інформацію, що може бути використана як доказ у зазначеному кримінальному провадженні, інших речей і документів, що мають доказове значення у зазначеному кримінальному провадженні.

У подальшому, а саме 06.02.2019 на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 від 31.01.2019 (справа № 520/969/19 провадження № 1-кс/520/1394/19) був проведений санкціонований обшук за місцем мешкання заступника начальника флоту КП «МПРС» ОСОБА_5 , а саме за адресою: АДРЕСА_1 в ході якого було виявлено та вилучено наступне:

- мобільний телефон «iPhone 6s», IMEI НОМЕР_2

- сім-картка оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» з абонентським номером № НОМЕР_1

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України: «Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку».

Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК України: «У випадку, передбаченому п.1 ч.2 ст.170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу», а саме мобільний телефон «iPhone 6s», IMEI НОМЕР_2 тасім-картка оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» з абонентським номером № НОМЕР_1 є речовими доказами у кримінальному провадженню, в зв`язку з тим, щомістять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Підставою тимчасового вилучення майна згідно п.1 ч. 2 ст. 167 КПК України, є те, що мобільний телефон «iPhone 6s», IMEI НОМЕР_2 тасім-картка оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» з абонентським номером № НОМЕР_1 містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Підставами арешту майна - мобільного телефону «iPhone 6s», IMEI НОМЕР_2 та сім-картки оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» з абонентським номером № НОМЕР_1 відповідно до ч.1 ст.170 КПК України є наявність розумних підозр, які свідчать про те що вказаний предмет являється доказом у вказаному кримінальному провадженні.

Завданням арешту майна - мобільного телефону «iPhone 6s», IMEI НОМЕР_2 та сім-картки оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» з абонентським номером № НОМЕР_1 є запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Метою накладення арешту згідно п.1, п.11 ч.2 ст.170 КПК України, на вищевказані предмети та речі, є збереження речових доказів якими є мобільний телефон «iPhone 6s», IMEI НОМЕР_2 та сім-картка оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» з абонентським номером № НОМЕР_1 ,які мають суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні та їх арешт потрібен для позбавлення власників можливості відчужувати вказане майно, або псування, втрати, знищення, перетворення, пересування, передачі, що в свою чергу в подальшому унеможливить прийняття законного та об`єктивного рішення.

Слідчий просив суд розглянути клопотання за його відсутності, у зв`язку із зайнятістю у невідкладних (слідчих) розшукових діях. Клопотання підтримує в повному обсязі та просить суд задовольнити його.

Крім цього за клопотанням слідчого, слідчий суддя вважає за доцільне, розглянути вказане клопотання без участі власників майна, з метою забезпечення арешту майна.

Згідно ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані, як доказ факту чи обставини, що встановлюється під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінальним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

З метою досягнення дієвості кримінального провадження та вирішення визначених у ст. 2 КПК України завдань по вказаному кримінальному провадженню необхідно застосувати заходи забезпечення кримінального провадження, передбаченого ст. 170 КПК України.

Згідно ч.1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення користування майном, щодо якого існують достатні підстави вважати, що воно є предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, доказом злочину, набуте злочинним шляхом, доходом від вчиненого злочину, отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину або може бути конфісковане у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру, або може підлягати спеціальній конфіскації щодо третіх осіб, юридичної особи, або для забезпечення цивільного позову.

Завдання арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування,знищення, перетворення, відчуження.

Згідно до ч.2 п. 1ст. 170 КПК Україниметою арешту майна є забезпечення кримінального провадження, а саме збереження речових доказів.

Відповідно до ч. 3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому п. 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 цього Кодексу.

Зважаючи на виниклі обставини, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, проведення відповідних слідчих (розшукових) та процесуальний дій, в тому числі експертних досліджень, а також те, що вищезазначені речі та документи є об`єктами кримінального правопорушення та можуть зберігати на собі сліди кримінального правопорушення, тому мають суттєве значення для подальшого розслідування вказаного кримінального провадження та збереження у якості речових доказів, у зв`язку із чим слідчий суддя вважає за доцільне накласти арешт на майно вказане у клопотанні слідчого.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.93, 100, 110, 131, 132, 170-174, 309, 369 372, 392 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого слідчої групи начальника відділення СВ Київського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , про накладення арешту на майно задовольнити.

Накласти арешт на речі що були вилучені під час проведення санкціонованого обшуку за місцем мешкання заступника начальника флоту КП «МПРС» ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме на:

- мобільний телефон «iPhone 6s», IMEI НОМЕР_2

- сім-картка оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» з абонентським номером № НОМЕР_1

Ухвала слідчого судді негайно виконується слідчим, прокурором.

Ухвала слідчого судді про арешт майна або відмова у ньому можуть бути оскаржені в апеляційному порядку протягом 5 (п`яти) діб з дня її оголошення згідно ст.309 КПК України.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу79703729
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —520/969/19

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 06.06.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 10.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 02.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 07.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 07.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 07.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

Ухвала від 07.02.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Іванчук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні