Постанова
від 12.02.2019 по справі 219/12245/16-ц
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер 219/12245/16-ц Номер провадження 22-ц/804/362/19

Категорія 45

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2019 року м. Бахмут

Донецький апеляційний суд у складі:

головуючого судді Будулуци М.С.,

суддів: Агєєва О.В., Санікової О.С.,

за участю секретаря судового засідання Сергєєвої К.О.,

розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 01 листопада 2018 року по цивільній справі за позовом Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу, третя особа: Бахмутська міська рада (справа № 219/12245/16-ц, суддя Харченко О.П., рішення ухвалено у м. Бахмут Донецької області),-

В С Т А Н О В И В:

19 грудня 2016 року Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 (далі - ОСББ АДРЕСА_1, ОСББ) звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по оплаті послуг з утримання будинку та прибудинкової території.

Позивач зазначив, що у відповідності зі Статутом ОСББ, який було прийнято на загальних зборах співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1, правлінню передані повноваження з утримання житлового фонду та прибудинкової території, отримання кошти з власників квартир та нежилих приміщень - членів об'єднання співвласників для відшкодування експлуатаційних витрат з утримання будинку та прибудинкової території в межах затверджених загальними зборами тарифів.

Відповідачка є власником нежилого приміщення, яке розташоване в багатоквартирному жилому будинку АДРЕСА_1, та є споживачем житлово-комунальних послуг, які надаються позивачем. Позивач вказав, що відповідач не проводила оплату за надані послуги з утримання будинку та прибудинкової території, що призвело до виникнення заборгованості за даним видом платежу.

Станом на 01 жовтня 2016 року за період з вересня 2015 року по вересень 2016 року заборгованість за вказані послуги склала 14 099 грн. 80 коп.

Позивач просив суд постановити рішення, яким стягнути з відповідача на користь ОСББ зазначену заборгованість, а також понесені витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 378 грн. 00 коп.

Рішенням Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 01 листопада 2018 року позов Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу задоволено.

Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСББ АДРЕСА_1 (р/р 26008300836589 в ТВБВ № 1004/0289 філії - Донецького обласного управління АТ Ощадбанк , код ЄДРПОУ 39973596) суму боргу за житлово-комунальні послуги з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 вересня 2015 року по 30 вересня 2016 року включно в розмірі 14 099 грн. 80 коп. та судовий збір в сумі 1 378 грн. 00 коп.

Не погодившись з рішенням суду, ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального і процесуального права, невідповідність висновків суду обставинам справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, просила рішення суду скасувати і ухвалити нове рішення, яким відмовити в задоволенні позову ОСББ АДРЕСА_1 про стягнення боргу.

В обґрунтування доводів скарги ОСОБА_1 зазначила, що про дату і час розгляду справи, призначеної на 01 листопада 2018 року, ні вона, ні її представник ОСОБА_2 не були повідомлені судом та суд ухвалив рішення з порушенням норм процесуального права стосовно повідомлення учасників справи.

Окрім цього, в апеляційній скарзі вона посилалась на те, що суд ухвалив рішення про стягнення з неї боргу на користь ОСББ в розмірі 14 099 грн. 80 коп., який розраховано помилково, виходячи з загальної площі нежитлового приміщення в 932,58 кв. м, що належить їй на праві власності, тарифу за послуги з розрахунку 2,20 грн. за 1 кв. м, періоду стягнення з 01 вересня 2015 року по 30 вересня 2016 року, з яких виходив суд при проведенні розрахунку заборгованості. Загальна сума боргу має складати 12 123,54 грн.

Суд першої інстанції не врахував, що складові обов'язкових внесків з утримання нежитлового приміщення на місяць з боку відповідача не мали систематичного характеру (дератизація, прибирання підвальних приміщень, поточний ремонт даху, відмосток та цоколю, обслуговування мереж водовідведення та водопостачання), а факт надання зазначених послуг має бути підтверджений відповідними документами.

Суд також не перевірив правильність встановлення тарифів, які повинні бути економічно обгрунтованими, складені з додержанням методики розрахунків на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, та мають бути доведені до відома споживачів послуг, що було порушено позивачем.

У відзиві на апеляційну скаргу голова Об'єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_1 вважав, що оскаржуване рішення суду прийнято з додержанням норм матеріального і процесуального права та просив апеляційну скаргу залишити без задоволення, а судове рішення - без змін (т. 2 а.с. 14 - 15).

В судовому засіданні апеляційного суду представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 підтримав доводи апеляційної скарги та просив скаргу задовольнити.

Представник ОСББ Ювілейна, 97а Заікін В.М. в судовому засіданні апеляційного суду заперечував проти доводів апеляційної скарги, вважав їх безпідставними, просив скаргу залишити без задоволення, а рішення суду залишити без змін.

Представник третьої особи - Бахмутської міської ради Максименко Є.О. просив розглянути справу у його відсутності та прийняти рішення на власний розсуд за наявними матеріалами справи (т. 2 а.с. 23, 24).

Заслухавши суддю - доповідача, пояснення осіб, які прийняли участь у справі, перевіривши законність і обґрунтованість оскаржуваного рішення в межах доводів апеляційної скарги, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга підлягає частковому задоволенню, рішення суду скасуванню, з ухваленням нового рішення про часткове задоволення позову ОСББ АДРЕСА_1 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, виходячи з наступних підстав.

За приписами ч.ч. 1 - 4 ст. 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі, і не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильного застосування норм матеріального права.

Відповідно до вимог ст. 376 ЦПК України, підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є:

1) неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи;

2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими;

3) невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи;

4) порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Рішенням Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 01 листопада 2018 року, позовну заяву Об'єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_1 до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу задоволено, стягнуто з ОСОБА_1 на користь ОСББ АДРЕСА_1 заборгованість за житлово-комунальні послуги з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 вересня 2015 року по 30 вересня 2016 року включно у розмірі 14 099 грн. 80 коп.

Задовольняючи позов ОСББ АДРЕСА_1, суд виходив з обґрунтованості та доведеності заявлених позовних вимог.

Відповідно до частини першої статті 263 ЦПК України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обгрунтованим.

Зазначеним вимогам закону рішення суду першої інстанції не відповідає.

З матеріалів справи вбачається, що останнє судове засіданні було призначено на 01 листопада 2018 року, однак відповідач за первісним позовом та позивач за зустрічним позовом ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 не були повідомлені про час і дату розгляду справи.

Згідно довідки у справі, SМS - повідомлення щодо документу Повістка про виклик до суду в справі цивільній… № 219/12245/16 ц, провадження 2/219/43/2018 (головуючий суддя Харченко О.П. сформовано 06.10.2018 р.) одержувачу ОСОБА_2 на номер телефону НОМЕР_2 не доставлено з причини: абонент тимчасово недоступний (т.1 а.с. 206).

Судові повістки про виклик до суду ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на 01 листопада 2018 року о 13 год. 30 хв. повернулися до суду з довідками поштового відділення про їх повернення За закінченням встановленого строку зберігання (т.1 а.с. 210, 211)

Вирішуючи справу, суд першої інстанції не врахував, що у справі відсутні докази про повідомлення ОСОБА_1 та її представника про судове засідання, яке було призначене о 13 год. 30 хв. 01 листопада 2018 року.

Відповідно до вимог п. 3 ч. 3 ст. 376 ЦПК України, порушення судом норм процесуального права є обов'язковою підставою для скасування рішення суду першої інстанції та ухвалення нового судового рішення, якщо справу (питання) розглянуто судом за відсутності будь-якого учасника, не повідомленого належним чином про дату, час і місце засідання суду (у разі, якщо таке повідомлення є обов'язковим), якщо такий учасник справи обґрунтовує свою апеляційну скаргу такою підставою.

Окрім цього, при розрахунку заборгованості за надані послуги з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 вересня 2015 року по 30 вересня 2016 року суд допустив помилку стосовно розміру стягнення заборгованості, виходячи з площі нежитлового приміщення в 932,58 кв. м, що належить на праві власності ОСОБА_1, затвердженого тарифу на обслуговування будинку та прибудинкової території з розрахунку 2,20 грн. за 1 кв. м та періоду стягнення заборгованості з 01 вересня 2015 року по 30 вересня 2016 року, який фактично складає 12 123,54 грн.

Таким чином, оскільки суд першої інстанції ухвалив рішення, не повідомивши ОСОБА_1 та її представника про час і дату розгляду справи, судове рішення підлягає скасуванню з ухваленням нового рішення про часткове задоволення позовних вимог ОСББ АДРЕСА_1 до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 вересня 2015 року по 30 вересня 2016 року в сумі 12 123,54 грн.

Апеляційний суд не розглядає доводи апеляційної скарги стосовно визнання установчих зборів нелегітимними, їх рішень недійсними, скасування реєстрації об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, третя особа: Бахмутська міська рада, оскільки суд першої інстанції постановив ухвалу, якою залишив без розгляду вказаний зустрічний позов ОСОБА_1 до ОСББ АДРЕСА_1, що є предметом оскарження іншої апеляційної скарги.

Що ж стосується інших доводів апеляційної скарги стосовно доказів про фактичне надання зазначених послуг, то апеляційний суд їх відхиляє, оскільки позивач ОСББ АДРЕСА_1 достатньо надав доказів відносно того, що такі послуги фактично надавались на протязі 2015 - 2016 років, а якість їх надання та оплата підтверджені відповідними актами (а.с. 27, 28, 47- 73).

Доводи апеляційної скарги відносно економічно обґрунтування, складення з додержанням методики розрахунків послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, доведення їх до відома споживачів послуг, апеляційний суд відхиляє, оскільки вказані послуги затверджені загальними зборами ОСББ АДРЕСА_1, в обговорені яких прийняли участь співвласники ОСББ, з врахуванням складових обов'язкових внесків за місяць для забезпечення утримання на використання неподільного і загального майна об'єднання. Доказів порушення будь-яких нормативних актів при встановленні тарифів на вказані послуги апелянт суду не надав, окрім своїх заперечень відносно вказаних тарифів (а.с. 23, 25).

З врахуванням викладеного, рішення суду слід скасувати і ухвалити нове, яким Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСББ АДРЕСА_1 суму боргу за послуги з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01вересня 2015 року по 30 вересня 2016 року включно в розмірі 12 123 грн. 54 коп. та судовий збір у розмірі 1 378 грн.

Керуючись ст. ст. 374, 376, 382, 383 ЦПК України, апеляційний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити частково.

Рішення Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 01 листопада 2018 року скасувати і ухвалити нове.

Позовну заяву Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 до ОСОБА_1 про стягнення суми боргу задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, (РНОКПП НОМЕР_1) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 (код ЄДРПОУ 39973596) суму боргу за послуги з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01вересня 2015 року по 30 вересня 2016 року включно в розмірі 12 123 (дванадцять тисяч сто двадцять три) грн. 54 коп. та судовий збір у розмірі

1 378 (одна тисяча триста сімдесят вісім) грн. 00 коп.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Судді:

Повний текст постанови складений 13 лютого 2019 року.

Суддя Донецького

апеляційного суду Будулуца М.С.

Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено14.02.2019
Номер документу79802441
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —219/12245/16-ц

Постанова від 05.08.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 07.07.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 06.07.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Хейло Я. В.

Ухвала від 24.06.2020

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Рішення від 22.06.2020

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Ухвала від 30.04.2020

Цивільне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Шевченко Л. В.

Постанова від 22.04.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Постанова від 22.04.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

Ухвала від 14.04.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Никифоряк Л. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні