Ухвала
від 12.02.2019 по справі 925/40/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

12 лютого 2019 року м. Черкаси

справа № 925/40/19

Господарський суд Черкаської області у складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Хелис Н.М., у підготовчому засіданні в приміщенні суду розглянув справу за позовом Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131

до відповідачів:

- фермерське господарство В'язівське , Черкаська область, Городищенський район, с. В'язівок, вул. Миру, 1а

- Городищенська районна державна адміністрація, Черкаська область, м. Городище, площа Миру, 8

про визнання протиправним та скасування розпорядження Городищенської РДА, та визнання договору оренди земельної ділянки з усіма додатками недійсним,

за участю повноважних представників сторін:

від позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю;

від відповідача (ФГ): ОСОБА_2 - адвокат - за ордером та довіреністю;

від відповідача (РДА): участі не брав.

Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області звернулося в господарський суд Черкаської області з позовом до фермерського господарства В'язівське та до Городищенської районної державної адміністрації, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати розпорядження Городищенської районної державної адміністрації від 08.08.2005р. №371, яким передано в оренду ФГ В'язівське земельної ділянки загальною площею 248,15 га, з них 200 га ріллі із земель резервного фонду; 29,8 га ріллі із земель історико-культурного призначення; 14,15 га ріллі та 4,2 га господарські шляхи із земель запасу В'язівської сільської ради, які знаходяться за межами населеного пункту, для ведення товарного виробництва, терміном на двадцять п'ять років;

- визнати договір оренди земельної ділянки загальною площею 248,15 га, з них 200 га ріллі із земель резервного фонду; 29,8 га ріллі із земель історико-культурного призначення; 14,15 га ріллі та 4,2 га господарські шляхи із земель запасу, який укладено 12.08.2005р. між Городищенською районною державною адміністрацією та СТОВ В'язівське і зареєстрований в Городищенському районному відділі ЧРФ ДП ЦДЗК 02.04.2007р. за №0404780000282, з усіма додатками - недійсним;

- відшкодувати судові витрати.

В підготовчому засіданні представник позивача вимоги підтримав та просить позов задовольнити з посиланням на порушення інтересів держави щодо порядку укладення договору оренди землі, визначення розміру орендної плати, виготовлення проекту відведення спірної земельної ділянки, оскільки грошова оцінка спірної ділянки не проведена, проект землеустрою не оформлявся.

Позивач вважає себе управленою стороною в спірних правовідносинах як власник земельної ділянки державної форми власності.

Про порушення прав та інтересів держави позивачу стало відомо тільки в 2018 році після проведення інвентаризації земельних ділянок. Була проведена документальна перевірка належного оформлення права користування спірною ділянкою відповідачем ФГ Вязівське . Представник позивача вважає, що строк позовної давності не порушено. Просить відкласти розгляд справи для ознайомлення з усіма документами в справі, в тому числі з письмовими запереченнями відповідачів.

Представник відповідача (ФГ) вимоги заперечив та вказав, що орендар є добросовісним користувачем спірної ділянки, відкрито і без перерв використовує ділянки з 2005 року, вносить орендну плату без затримок. Нормативна грошова оцінка була виконана ще в 1995 році на землі КСП Україна та затверджена виконкомом Городищенської районної ради. Станом на 2005 рік ці земельні ділянки вже були сформовані, межі та площі ділянок не змінювались, цільове використання землі не змінено, тому потреб у виготовленні проекту відведення земель - не було. Позивач не є стороною даного договору та не вчинив ніяких дій на заміну сторони в зобов'язанні. Необхідність внесення змін до договору оренди землі не значить, що його необхідно визнавати недійсним з надуманих підстав. Такий підхід позивача порушує стабільність суспільних відносин, оскільки позивач знав та не міг не знати про спірний договір, тому що він нотаріально посвідчений та внесений в Державний реєстр земель ще 02.09.2005р., №запису 0407780000282. Відповідач заявляє про застосування строків позовної давності до спірних правовідносин. Подано письмовий відзив на позов та докази направлення відзиву учасникам.

Відповідач (РДА) направив суду письмовий відзив на позов. Представники позивача та відповідача (ФГ) підтвердили отримання примірників відзиву. Відповідач просить в позові відмовити, оскільки вимоги вважає надуманими, та застосувати строк позовної давності до спірних відносин, тому що позивачу було відомо про наявні відносини РДА та ФГ по оренді землі. Відповідач (РДА) заперечує порушення чинного земельного законодавства відповідачем в 2005 році при прийнятті спірного розпорядження №371. Землі державної власності передавались ФГ В'язівське в користування без зміни цільового призначення, межі ділянок вже були визначені, тому потреби у виготовленні проекту відведення не було. Також станом на 2005 рік в законі відсутня така істотна умова договору, як нормативна грошова оцінка землі.

Представник відповідача (ФГ) підтримав клопотання позивача про відкладення підготовчого засідання для надання суду додаткових документів на обгрунтування своєї правової позиції.

Суд вважає за можливе задовольнити клопотання позивача та відкласти підготовче засідання у справі для надання сторонами додаткових документів.

Керуючись статтями 182, 183, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача про відкладення підготовчого засідання задовольнити.

Підготовче засідання відкласти на 12:00 год. 27 лютого 2019р.

Засідання суду провести в приміщенні господарського суду Черкаської області, м. Черкаси, бульв. Шевченка, 307.

До дня засідання надати суду:

Позивач: оригінали поданих копій документів. Пояснення по суті порушеного права. Докази нецільового використання земельних ділянок відповідачем (ФГ). Докази про направлення пропозицій про заміну сторони в зобов'язанні, про коригування орендної плати, нормативної грошової оцінки земель тощо та відповіді на пропозиції. Пропозиції про подальше використання ділянок при поверненні їх власнику.

Відповідачі: наявність заборгованості ФГ по оренді землі. Докази нецільового використання земель. Хто використовував спірні ділянки до 2005 року.

Роз'яснити позивачу, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з'явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез'явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Участь позивача або його представника в судовому засіданні визнати обов'язковою.

Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч. 5 ст. 242 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.М. Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.02.2019
Оприлюднено14.02.2019
Номер документу79805525
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/40/19

Постанова від 21.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 18.07.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 13.06.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Ухвала від 16.05.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Агрикова О.В.

Рішення від 28.03.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 27.02.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 12.02.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні