Ухвала
від 22.02.2019 по справі 153/19/19
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

"22" лютого 2019 р. Справа153/19/19

Провадження2/153/5/19-ц

у залі судових засідань у приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області у місті Ямпіль Вінницької області

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Гаврилюк Т. В.

за участю секретаря судового засідання Гуцол Т. Ю.

розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до фермерського господарства Родинний лан про визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою (договір емфітевзис),

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Ямпільського районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до фермерського господарства Родинний лан про визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою (договір емфітевзис).

Ухвалою Ямпільського районного суду Вінницької області від 09 січня 2019 року відкрито загальне позовне провадження у цивільній справі за вказаним позовом та призначено підготовче засідання на 05 лютого 2019 року на 10 годину 00 хвилин. 05 лютого 2019 року підготовче засідання було відкладено у зв'язку із клопотанням представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 на 14 лютого 2019 року на 13 годину 00 хвилин. 14 лютого 2019 року підготовче засідання було відкладено у зв'язку із заявою представника відповідача на 22 лютого 2019 року на 11 годину 00 хвилин.

05 лютого 2019 року за вхід.№899 позивач ОСОБА_1 до закінчення підготовчого засідання подала суду письмову заяву про зміну предмета і підстав позову, в якій просила розірвати договір про право користування земельною ділянкою (договір емфітевзису) укладений 12.06.2017 року між ОСОБА_3 та відповідачем ФГ Родинний лан , який 27.07.2017 року зареєстрований державним реєстратором ОСОБА_4 у Центрі надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ямпільської міської ради Вінницької області, номер запису про інше речове право: 21898432, скасувавши його державну реєстрацію.

Окрім того, представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2, який діє на підставі Ордеру серії ВН №063825 від 04.02.2019 у підготовчому засіданні заявив подав клопотання про витребування доказів, в якому просив витребувати у ОСОБА_5 господарства Родинний лан (юридична адреса: 24504 вулиця Шевченка,6 с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область), та у Могилів-Подільської державної податкової інспекції (юридична адреса: 24000 Вінницька область м.Могилів-Подільський вул.Василя Стуса,буд.54/7А) наступну інформацію: Чи перебуває на податковому обліку у Могилів-Подільській ДПІ Фермерське господарство Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792, юридична адреса: 24504 вулиця Шевченка,6 с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область; Яка система оподаткування та яка група платника єдиного податку обрана ОСОБА_5 Господарством Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792. Витребувати у Могилів-Подільської державної податкової інспекції (юридична адреса: 24000 Вінницька область м.Могилів-Подільський вул.Василя Стуса,буд.54/7А) завірені копії документів фінансової (податкової) звітності, а саме: Завірену копію Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (Форма 1ДФ), яка подавалась ОСОБА_5 Господарством Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792, с. альжбіївка Ямпільський район Вінницька область за ІІ квартал 2017 року, завірену копію Податкової декларації платника єдиного податку (юридичною особи), яка подавалась ОСОБА_5 Господарством Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792 с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область за І та ІІ квартал 2017 року. Витребувати в Управлінні статистики в Ямпільському районі Вінницької області (юридична адреса: вулиця Соборна,59 м.Ямпіль Вінницька область) завірену копію Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва та/або Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (форми №1-мс і №2-мс), який подавався ОСОБА_5 господарством Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792, с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область за 2017 рік. Клопотання мотивоване тим, що у заяві про зміну предмета і підстав позову позивач зокрема як на підставу своїх позовних вимог посилається на те, що її брат ОСОБА_3 від директора ФГ Родинний лан ОСОБА_6 на виконання п.4.1 оскаржуваного договору реально грошей не отримував, (про що також позивач посилалась у позовній заяві), а договір не містить посилання на те, що її покійний брат ОСОБА_3 отримав плату за надання відповідачеві у користування належної йому земельної ділянки у розмірі 51973 гривень, тому зі сторони відповідача не були у встановленому законом порядку виконані істотні умови договору. Окрім того, позивач та її представник самостійно надати таку інформацію суду не мають змоги, оскільки така інформація з обмеженим доступом .

Представник позивача ОСОБА_2 подав клопотання про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи (вхід.№1455 від 22.02.2019), в якому просив призначити посмертну судово-психіатричну експертизу, проведення якої доучити експертам Вінницької обласної психоневрологічної лікарні ім.О.І.Ющенка, на вирішення експертизи поставити наступні питання: 1. Чи міг розуміти померлий ОСОБА_3, який помер 05.11.2017 року у місті Ямпіль Вінницької області, значення своїх дій та чи міг керувати ними на момент укладення договору про право користування земельною ділянкою (договір емфітевзис) від 12.06.2017 року?

Окрім того, представник позивача ОСОБА_2 подав клопотання про виклик і допит свідків (вхід.№1456 від 22.02.2019), в якому вказав, що свідки можуть підтвердити суду обставини щодо психологічного стану ОСОБА_3 перед укладенням договору про право користування земельною ділянкою (емфітевзис) та щодо обставин чи отримував кошти ОСОБА_3 за передання в користування земельної ділянки.

22 лютого 2019 року за вхід.№1457 від представника позивача ОСОБА_2 надійшла заява, в якій він просив провести підготовче засіданні у його відсутність. Щодо клопотань представника відповідача ОСОБА_7 покладається на розгляд суду.

Представники відповідача ФГ Родинний лан - ОСОБА_7, який діє на підставі Ордеру серії ВН №068333 від 05.02.2019 подав до суду клопотання (вхід.№1436 від 22.02.2019) про виклик і допит свідків, в якому вказав, що свідки можуть підтвердити, що в магазині У Галини ОСОБА_3 за певний період часу отримував кошти, а також товари в рахунок погашення сплати коштів по договору за користування належною йому земельною ділянкою ФГ Родинний лан .

Окрім того, представник відповідача ФГ Родинний лан - ОСОБА_7 подав до суду клопотання про призначення судово-почеркознавчої експертизи (вхід.№1437 від 22.02.2019), в якому просив призначити по цивільній справі №153/19/19 судову-почеркознавчу експертизу. Також заявлено клопотання (вхід.№1434 від 22.02.2019) про долучення до справи письмових доказів, яке мотивоване тим, що письмові докази підтвердять його заперечення в даній справі, які викладені у відзиві та будуть підтриманні в судовому засіданні.

Представник відповідача ФГ Родинний лан - ОСОБА_7 у підготовче засідання не з'явився, подав до суду письмову заяву за вхід.№1435 від 22.02.2019, в якій просив підготовче засідання провести у його відсутність та відсутність ФГ Родинний лан . Подані клопотання підтримав та просив їх задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає що заява позивача про зміну предмету і підстави позову підлягає задоволенню, виходячи з наступного:

За приписами ч.3 ст.49 ЦПК України до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмету або підстав позову допускається не пізніше ніж за п ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Щодо клопотання представника позивача ОСОБА_2 про витребування доказів, то суд вважає, що для повного, всебічного, об'єктивного розгляду та вирішення справи по суті суду необхідно дослідити письмові докази, що мають значення для справи, а також враховуючи, що для отримання зазначених письмових доказів, у позивача та його представника є складнощі, суд має підстави для задоволення заявленого клопотання про витребування доказів.

Згідно ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи

Відповідно до ст.84 ЦПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Щодо клопотань представника позивача ОСОБА_2 та представника відповідача ОСОБА_7 про виклик і допит свідків, суд зазначає наступне:

Частинами першою - третьою ст.91 ЦПК України передбачено, що виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються його ім'я, місце проживання (перебування) або місце роботи, обставини, які він може підтвердити. Заява про виклик свідка має бути подана до або під час підготовчого судового засідання, а якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, - до початку першого судового засідання у справі.

Як визначено частиною четвертою ст.91 ЦПК України в ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Відповідно до п.8 ч.2 ст.197 ЦПК України суд має підстави задовольнити клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 та представника відповідача фермерського господарства Родинний лан - ОСОБА_7 про виклик та допит свідків та здійснити виклик свідків, які зазначені у клопотаннях на визначену дату та час судового розгляду справи по суті.

Враховуючи те, що представником позивача було заявлено відповідне клопотання про витребування зазначених доказів, що при розгляді цивільної справи є обов'язковим, суд вважає, що відповідні докази повинні бути судом витребувані, а клопотання представника позивача - задоволено.

Щодо клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про призначення посмертної судово-психіатричної експерти та клопотання представника відповідача фермерського господарства Родинний лан - ОСОБА_7 про призначення судово-почеркознавчої експертизи, суд зазначає, що заявлені представниками клопотання між собою взаємопов'язані, тому вважає за необхідне у розгляді клопотання про призначення посмертної судово-психіатричної та судово-почеркознавчої експертизи оголосити перерву. Розглянути дані клопотання після заслуховування вступних слів сторін до дослідження доказів у справі.

У зв'язку із витребування доказів, суд вважає, що у підготовчому засіданні у даній цивільній справі слід оголосити перерву.

Відповідно до ч.5 ст.198 ЦПК України суд може оголосити перерву у підготовчому засіданні у разі необхідності, зокрема у випадках витребування нових (додаткових) доказів.

Згідно ч.6 ст.198 ЦПК України у разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви, підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку, що у підготовчому засіданні необхідно оголосити перерву.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.2, 49, 76, 84, 91, 197, 198 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Заяву позивача ОСОБА_1 про зміну предмета і підстав позову - задовольнити.

Вважати заявленою вимогу ОСОБА_1 до ОСОБА_5 господарства Родинний лан про розірвання договору про право користування земельною ділянкою (договір емфітевзису) укладеного 12.06.2017 року між ОСОБА_3 та відповідачем ФГ Родинний лан , який 27.07.2017 року зареєстрований державним реєстратором ОСОБА_4 у Центрі надання адміністративних послуг виконавчого комітету Ямпільської міської ради Вінницької області, номер запису про інше речове право: 21898432, скасувавши його державну реєстрацію.

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати у ОСОБА_5 господарства Родинний лан (юридична адреса: 24504 вул.Шевченка,6 с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область) та у Могилів-Подільської державної податкової інспекції (юридична адреса: 24000 Вінницька область м.Могилів-Подільський вул.Василя Стуса,буд.54/7А) наступну інформацію: 1. Чи перебуває на податковому обліку у Могилів-Подільській ДПІ Фермерське господарство Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792, юридична адреса: 24504 вул.Шевченка,6 с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область? 2. Яка система оподаткування та яка група платника єдиного податку обрана ОСОБА_5 Господарством Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792?.

Витребувати у Могилів-Подільської державної податкової інспекції (юридична адреса: 24000 Вінницька область м.Могилів-Подільський вул.Василя Стуса,буд.54/7А) завірені копії документів фінансової (податкової) звітності, а саме: 1.Завірену копію Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (Форма 1ДФ), яка подавалась ОСОБА_5 Господарством Родинний лан код ЄДРПОУ: 41080792, с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область за ІІ квартал 2017 року. 2.Завірену копію Податкової декларації платника єдиного податку (юридичною особи), яка подавалась ОСОБА_5 Господарством Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792 с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область за І та ІІ квартал 2017 року.

Витребувати в Управлінні статистики в Ямпільському районі Вінницької області (юридична адреса: вул.Соборна,59 м.Ямпіль Вінницька область) завірену копію Фінансового звіту суб'єкта малого підприємництва та/або Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (форми №1-мс і №2-мс), який подавався ОСОБА_5 господарством Родинний лан , код ЄДРПОУ: 41080792, с.Гальжбіївка Ямпільський район Вінницька область за 2017 рік.

Копію ухвали надіслати начальнику Могилів-Подільської державної податкової інспекції, директору ОСОБА_5 господарства Родинний лан , начальнику управлінні статистики в Ямпільському районі Вінницької області, для виконання.

Зобов'язати начальника Могилів-Подільської державної податкової інспекції, директора ОСОБА_5 господарства Родинний лан , начальника управлінні статистики в Ямпільському районі Вінницької області надати витребувані докази безпосередньо до суду невідкладно після отримання даної ухвали.

Роз'яснити начальнику Могилів-Подільської державної податкової інспекції, директору ОСОБА_5 господарства Родинний лан , начальнику управлінні статистики в Ямпільському районі Вінницької області, що відповідно до ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про виклик та допит свідків - задовольнити.

У судове засідання, викликати у якості свідків: ОСОБА_6 , жителя ІНФОРМАЦІЯ_1; ОСОБА_8 , жительку село Гальжбіївка Ямпільського району Вінницької області; ОСОБА_9 , жителя ІНФОРМАЦІЯ_2; ОСОБА_10 , жителя ІНФОРМАЦІЯ_3; ОСОБА_11 , жительку села Біла Ямпільського району Вінницької області; ОСОБА_12 , жительку села Гальжбіївка Ямпільського району Вінницької області; ОСОБА_13 , жительку села Гальжбіївка Ямпільського району Вінницької області; ОСОБА_14 , жительку села Гальжбіївка Ямпільського району Вінницької області; ОСОБА_15 , жителя ІНФОРМАЦІЯ_1; ОСОБА_16 , жителя ІНФОРМАЦІЯ_3; ОСОБА_17 , жительку АДРЕСА_1.

Клопотання представника відповідача ОСОБА_5 господарства Родинний лан - ОСОБА_7 про виклик та допит свідків - задовольнити.

У судове засідання, викликати у якості свідків: ОСОБА_8 , жительку вулиця Шевченка,6 село Гальжбіївка Ямпільського району Вінницької області; ОСОБА_18 , жительку село Гальжбіївка Ямпільського району Вінницької області; ОСОБА_19 , жительку села Гальжбіївка Ямпільського району Вінницької області; ОСОБА_20 , жительку села Гальжбіївка Ямпільського району Вінницької області.

Суд, відповідно до частини четвертої статті 91 Цивільного процесуального кодексу України , попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Заяву представника відповідача ОСОБА_5 господарства Родинний лан - ОСОБА_7 про долучення до справи письмових доказів - задовольнити.

Долучити до матеріалів цивільної справи №153/19/19 за позовом ОСОБА_1 до фермерського господарства Родинний лан про визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою (договір емфітевзис) у якості письмових доказів: 1. Рішення засновника фермерського господарства на двох аркушах; 2. Протокол №1 зборів засновників ФГ Родинний лан на одному аркуші; 3. Свідоцтво про державну реєстрацію ФОП на одному аркуші; 4. Довідку ДФС України про дохід ФОП ОСОБА_8 за 2017 рік; 5. Свідоцтво про укладення шлюбу; 6. Квитанцію про сплату земельного податку за 2017 та 2018 роки на одному аркуші; 7. Наказ №1 від 25 липня 2017 року; 8. Оригінал зошиту в клітинку на 10 аркушах з обкладинкою зеленого кольору з записами на 1, 2, 3 сторінці Попелів. Саша- Міла виплата пай з датами та сумами коштів, а також підписами про їх отримання; 9. Оригінал аркушу в клітинку на якому вказано ОСОБА_3 (виплата пай) на звороті Виплата на пай ОСОБА_3Д. із зазначенням дат, сум коштів та підписи; 10. Оригінал довіреності серія НАТ №678405.

У розгляді клопотання представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 про призначення посмертної судово-психіатричної експертизи та клопотання представника відповідача ОСОБА_5 господарства Родинний лан - ОСОБА_7 про призначення судово-почеркознавчої експертизи оголосити перерву, і здійснити їх розгляд після заслуховування вступного слова сторін та дослідження доказів.

Термін виконання ухвали суду до 06 березня 2019 року до 12 години 00 хвилин включно.

У підготовчому засідання у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до фермерського господарства Родинний лан про визнання недійсним договору про право користування земельною ділянкою (договір емфітевзис) оголосити перерву до 07 березня 2019 року до 11 години 00 хвилин.

У підготовче засідання викликати учасників процесу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий Т. В. Гаврилюк

Дата ухвалення рішення22.02.2019
Оприлюднено24.02.2019
Номер документу80022774
СудочинствоЦивільне
Сутьправо користування земельною ділянкою (договір емфітевзис

Судовий реєстр по справі —153/19/19

Постанова від 26.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Постанова від 11.08.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Постанова від 11.08.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 04.08.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 23.07.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Ковальчук О. В.

Рішення від 28.05.2020

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Гаврилюк Т. В.

Рішення від 28.05.2020

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Гаврилюк Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні