Ухвала
від 13.02.2019 по справі 471/601/17-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

13 лютого 2019 року

м. Київ

справа № 471/601/17-ц

провадження № 61-38452ск18

Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Кузнєцова В. О. (суддя-доповідач), Олійник А. С., Усика Г. І.,

учасники справи:

позивачі - ОСОБА_4 ; ОСОБА_5,

представник позивача ОСОБА_4 - ОСОБА_6,

відповідачі: ОСОБА_5, Братська селищна рада Братського району Миколаївської області, Братська районна державна адміністрація Миколаївської області; ОСОБА_4 ,

третя особа - Братська державна нотаріальна контора ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_4 на постанову Апеляційного суду Миколаївської області від 17 травня 2018 року у складі колегії суддів: Шаманської Н. О., Данилової О. О., Коломієць В. В.,

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2017 року ОСОБА_4 звернувся з позовом до ОСОБА_5, Братської селищної ради Братського району Миколаївської області, Братської районної державної адміністрації Миколаївської області про визнання недійсним свідоцтв про право на спадщину та скасування реєстрації права власності.

У грудні 2017 року ОСОБА_5 звернулася до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_4 про усунення від права на спадкування.

Рішенням Братського районного суду Миколаївської області від 26 березня 2018 року у складі головуючого-судді Скарницької І. Б. позов ОСОБА_4 задоволено. Визнано частково недійсними свідоцтва про право на спадщину за законом від 06 березня 2015 року, видані Братською державною нотаріальною конторою на ім'я ОСОБА_5, а саме на Ѕ частину житлового будинку АДРЕСА_1 та Ѕ частку земельної ділянки площею 7,75 га, розташованої в межах території Братської селищної ради Братського району Миколаївської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, із виключенням відповідного запису про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У задоволенні зустрічного позову ОСОБА_5 відмовлено. Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Постановою Апеляційного суду Миколаївської області від 17 травня 2018 року рішення Братського районного суду Миколаївської області від 26 березня 2018 року в частині вирішення позовних вимог ОСОБА_4 про визнання частково недійсними свідоцтв про право на спадщину за законом та скасування державної реєстрації скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення.

У задоволенні позову ОСОБА_4 до ОСОБА_5, Братської селищної ради Братського району Миколаївської області, Братської районної державної адміністрації Миколаївської області про визнання частково недійсними свідоцтв про право на спадщину за законом та скасування державної реєстрації відмовлено.

Стягнуто з ОСОБА_4 на користь ОСОБА_5 960,00 грн судових витрат.

В іншій частині рішення залишено без змін.

У касаційній скарзі, поданій у червні 2018 року до Верховного Суду, ОСОБА_4 просить скасувати судове рішення суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції.

12 липня 2018 року Верховним Судом відкрито касаційне провадження у цій справі.

Згідно із частиною другою статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Частиною п'ятою статті 401 ЦПК України суд касаційної інстанції призначає справу до судового розгляду за відсутності підстав, встановлених частинами третьою, четвертою цієї статті. Справа призначається до судового розгляду, якщо хоча б один суддя із складу суду дійшов такого висновку. Про призначення справи до судового розгляду постановляється ухвала, яка підписується всім складом суду.

Виходячи з викладеного, зважаючи на те, що під час проведення попереднього розгляду справи не встановлено обставин, передбачених частинами третьою, четвертою статті 401 ЦПК України, суд вважає за необхідне призначити її до судового розгляду.

Відповідно до частини першої статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Керуючись статтею 401 ЦПК України, Верховний Суд у складі постійної колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ :

Справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_5, Братської селищної ради Братського району Миколаївської області, Братської районної державної адміністрації Миколаївської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Братська державна нотаріальна контора, про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом та скасування державної реєстрації та зустрічним позовом ОСОБА_5 до ОСОБА_4 про усунення від права на спадкування, за касаційною скаргою ОСОБА_4 на постанову Апеляційного суду Миколаївської області від 17 травня 2018 року призначити до судового розгляду колегією у складі п'яти суддів в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: В. О. Кузнєцов

А.С. Олійник

Г.І. Усик

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення13.02.2019
Оприлюднено01.03.2019
Номер документу80178150
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —471/601/17-ц

Постанова від 27.02.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Ухвала від 13.02.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Ухвала від 12.07.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Кузнєцов Віктор Олексійович

Постанова від 17.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Шаманська Н. О.

Ухвала від 07.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Шаманська Н. О.

Ухвала від 24.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Миколаївської області

Шаманська Н. О.

Рішення від 26.03.2018

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Рішення від 26.03.2018

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 05.12.2017

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 11.10.2017

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні