Ухвала
від 25.02.2019 по справі 403/649/18
УСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 403/649/18

Провадження №1-кс/403/18/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 лютого 2019 року Устинівський районний суд Кіровоградської області в складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Устинівка по кримінальному провадженню за №12018120290000161 від 09 жовтня 2018 року за внесеними слідчим слідчого відділення Устинівського відділення поліції Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 відомостями до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.191 КК України, клопотання слідчого слідчого відділення Устинівського відділення поліції Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 про проведення судово-економічної експертизи,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчим слідчоговідділення Устинівськоговідділення поліціїДолинського відділуполіції Головногоуправління Національноїполіції вКіровоградській області ОСОБА_4 по кримінальному провадженню за №12018120290000161 від 09 жовтня 2018 року, про кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.191 КК України, подано до суду клопотання про проведення судово-економічної експертизи.

Досудовим слідством встановлено, що 19 липня 2018 року проведено процедуру відкритих торгів на закупівлю вугілля кам`яного марки «ГМ», код:021:201509110000-3, замовником якого виступив відділ освіти, молоді та спорту Устинівської районної державної адміністрації Кіровоградської області. Згідно електронної бази даних перемогу у тендерній процедурі отримано ТОВ «Приватна вугільна компанія» (ЄДРПОУ:42234769). 31 серпня 2018 року відділ освіти, молоді та спорту Устинівської районної державної адміністрації з ТОВ «Приватна вугільна компанія» укладено договір поставки за №32 про закупівлю та поставку товару у кількості 400 тонн, на загальну суму 1297600.00 грн. Згідно ринкової ціни, вартість кам`яного вугілля марки, «ГМ», код:021:201509110000-3 за одну тонну становить в межах від 2950.00 грн. до 3050.00 грн. ТОВ «Приватна вугільна компанія» передано відділу освіти, молоді та спорту Устинівської районної державної адміністрації 70 тонн та 330 тонн вугілля кам`яного марки «ГМ (13-15)». Слідством встановлено, що відповідно до тендерної документації заявлені характеристики та якісні показники вугілля марки "ГМ" не співпадають з показникамми дослідження вугілля, яке ТОВ «Приватна вугільна компанія» реалізовано відділу освіти, молоді та спорту Устинівської районної державної адміністрації. Клопотання про проведення експертизи обгрунтовується тим, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження про кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.191 КК України необхідні спеціальні знання для проведення судово-економічної експертизи.

В судове засідання слідчий слідчого відділення Устинівського відділення поліції Долинського відділу поліції Головного управління національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 не з`явився, подав письмову заяву про проведення судового розгляду кримінального провадження у його відсутність. Згідно ч.3ст. 244 КПК України,особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою. Слідчий суддя вважає, що відсутні підстави для обов`язкової участі особи, яка подала клопотання про призначення експертизи і відповідно судовий розгляд кримінального провадження провести за відсутності цієї особи.

Ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018120290000161 від 09 жовтня 2018 року доцього реєструслідчим слідчого відділення Устинівського відділення поліції Долинського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 , за повідомленням інших джерел про злочин проти власності, внесено відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.191 КК України.

Статтею 1 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Згідно ст.242 КПК України, експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права. Слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи щодо: встановлення причин смерті; встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбаченихстаттею 155 Кримінального кодексу України; визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням. Примусове залучення особи для проведення медичної або психіатричної експертизи здійснюється за ухвалою слідчого судді, суду.

Згідно матеріалівкримінального провадженнявстановлено,що відповідно до тендерної документації заявлені характеристики та якісні показники вугілля марки "ГМ" не співпадають з показникамми дослідження вугілля, яке ТОВ «Приватна вугільна компанія» реалізовано відділу освіти, молоді та спорту Устинівської районної державної адміністрації. Для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження про кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.191 КК України необхідні спеціальні знання для проведення судово-економічної експертизи. Згідно з ч.ч. 1,6,7ст.244 КПК України,у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи. До ухвали слідчого судді про доручення проведення експертизи включаються запитання, поставлені експертові особою, яка звернулася з відповідним клопотанням. Слідчий суддя має право не включити до ухвали запитання, поставлені особою, яка звернулася з відповідним клопотанням, якщо відповіді на них не стосуються кримінального провадження або не мають значення для судового розгляду, обґрунтувавши таке рішення в ухвалі.

Статтями 6, 7-1 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили або на замовлення яких вона проводиться, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці. Підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою - якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб.

Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію їхніх процесуальних прав, передбаченихКПК України. Експертиза проводиться експертом за дорученням слідчого судді, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання для проведення судово-економічної експертизи. Експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження (ст.243 КПК України). При встановлених обставинах, слідчий суддя вважає, що клопотання про призначення експертизи підлягає задоволенню, як обґрунтоване.

Керуючисьст.ст. 242-244, 372 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчого відділення Устинівського відділення поліції Долинського відділу поліції Головного управління національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 про проведення судово-економічної експертизи -задовольнити.

По кримінальному провадженню за №12018120290000161 від 09 жовтня 2018 року за внесеними слідчим слідчого відділення Устинівського відділення поліції Долинського відділу поліції Головного управління національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 відомостями до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення, передбачене ч.4 ст.191 КК України призначити судово-економічну експертизу, проведення якої доручити експерту Кропивницького відділення КНДІСЕ.

На вирішення експерта поставити наступні питання:

чи підтверджується документально сума збитків, яка завдана відділу освіти, молоді та спорту Устинівської районної державної адміністрації Кіровоградської області, що викладена у довідці Управління східного офісу Держаутдислужби в Кіровоградській області від 15 лютого 2019 року за №04-11-15-17/608-2019 щодо постачанння вугілля, а саме - здійснення поставки товарів іншої марки та якості, на адресу відділу освіти, молоді та спорту Устинівської районної державної адміністрації?

В разі необхідності експерту надати матеріали кримінального провадження №12018120290000161від 09жовтня 2018року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України. Попередити експерта (експертів) про кримінальну відповідальність за статтями384,385 КК України, за завідомо неправдивий висновок експерта, відмову експерта від виконання покладених на нього обов`язків у суді. Копію ухвали направити для виконання слідчому слідчого відділення Устинівського відділення поліції Долинського відділу поліції Головного управління національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_4 . Висновок експерта надати слідчому слідчого відділення Устинівського відділення поліції Долинського віділу поліції ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_4 .

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Устинівського районного суду

Кіровоградської області: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.02.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80186925
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення судово-економічної експертизи

Судовий реєстр по справі —403/649/18

Ухвала від 03.06.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 03.06.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 03.06.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 03.06.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 03.05.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 02.05.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 24.04.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

Ухвала від 18.04.2019

Кримінальне

Устинівський районний суд Кіровоградської області

Годованець І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні