Постанова
від 19.02.2019 по справі 405/7591/17
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Постанова

ІМЕНЕМ УКРАЇНи

19лютого2019 року

м. Київ

справа № 405/7591/17

провадження № 51-4459 км18

Верховний Суд колегією суддів Першої судової палатиКасаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

секретаря ОСОБА_4 ,

ОСОБА_5 ,

представника скаржника ОСОБА_6 ,

прокурора ОСОБА_7 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу голови Фермерського господарства « ОСОБА_8 на ухвалу Апеляційного суду Кіровоградської області від 26 січня 2018 року про відмову у відкритті апеляційного провадження за скаргою на ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда від 29 грудня 2017 року про призначення позапланової перевірки з питань дотримання податкового законодавства.

Зміст оскарженого судового рішення і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 29 грудня 2017 року задоволено клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_9 про призначення позапланової перевірки у кримінальному провадженні №32016120010000064, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15 серпня 2016 року, щодо службових осіб ФГ «Агросан» за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК, та призначено документальну позапланову виїзну перевірку ФГ «Агросан» з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 1 січня 2014 року по 31 грудня 2016 року.

На вказане рішенняголова ФГ «Агросан» ОСОБА_10 подав апеляційну скаргу.

Апеляційний суд Кіровоградської області ухвалою від 26 січня 2018 року відмовив у відкритті апеляційного провадженняз тих підстав, що скаргу подано на рішення слідчого судді, яке згідно із положеннями ст.309 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК) не може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Вимоги касаційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі голова ФГ «Агросан» ОСОБА_10 просить скасувати ухвалу апеляційного суду та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанціїчерез істотне порушення цим судом вимог кримінального процесуального закону.

На думку скаржника, суд апеляційної інстанції безпідставновідмовив у відкритті провадження за його скаргою,посилаючись на те, що таке рішення слідчого судді в силу положень ст. 309 КПК не може бути оскаржене в апеляційному порядку. Вважає, що, оскільки кримінальним процесуальним законодавством не передбачено надання слідчим суддею дозволу на проведення позапланової перевірки з питань дотримання вимог податкового законодавства, то, виходячи іззагальних засад цього закону,він має право на оскарження такого рішення.

Позиція інших учасників судового провадження

В судовому засіданні голова ФГ «Агросан» ОСОБА_10 та його представник - адвокат ОСОБА_6 вимоги касаційної скаргу повністю підтримали.

Прокурор із доводами,наведеними у касаційній скарзі,не погодилась і просила в її задоволенні відмовити.

Мотиви Суду

Відповідно до вимог ст. 433 КПКсуд касаційної інстанції перевіряє законність та обґрунтованість судових рішень у межах касаційної скарги.

За правилами ч. 1ст. 438 КПК підставою для скасування або зміни судових рішень судом касаційної інстанції є, зокрема, істотне порушення вимог кримінального процесуального закону.

Під істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону ч. 1ст. 412 КПК розуміє такі порушення вимог цього Кодексу, які перешкодили чимогли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.

При перевірці касаційної скарги ОСОБА_10 Верховний Суд (далі Суд) встановив, що наведені у ній доводи про істотне порушення вимог кримінального процесуального закону судом апеляційної інстанції при прийнятті рішення про відмову увідкритті апеляційного провадження за його скаргою на ухвалу слідчого судді є слушними.

Так, відповідно до вимог ч. 1 ст. 9 КПК, під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

У випадках, коли положення КПК не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження визначені ч. 1 ст. 7 цього Кодексу, однією з яких відповідно до п. 17 даної норми є забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності, а згідно з ч. 1 ст. 24 КПК кожному гарантується право на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності суду, слідчого судді, прокурора, слідчого в порядку, передбаченому КПК.

За правилами з ч. 3 ст. 392 КПК в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді лише у випадках, визначених КПК. Тобто із змісту даної норми випливає, що у ній йде мова саме про можливість оскарження тих рішень слідчого судді, постановлення яких передбачено відповідними нормами КПК. Оскількипостановлення ухвали слідчого судді про надання дозволу на проведення позапланової перевірки нормами КПК непередбачено, то, відповідно,цей законй не містить ні дозволу, ні заборони щодо оскарження такої ухвали в апеляційномупорядку.

Так, як слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровоградаухвалив рішення, яке непередбачененормами кримінального процесуального закону, а ст. 309 КПК незакріплює можливості чи неможливості його оскарження, суд апеляційної інстанції при вирішенні питання про відкриття апеляційного провадженняза скаргою ОСОБА_10 повинен був керуватися загальними засадами кримінального провадження,визначеними у ч. 1 ст. 7 КПК.

Зважаючи на викладене, посилання суду апеляційної інстанції на положенняст. 309 КПК привідмові у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_10 на ухвалу слідчого судді не можна визнати обґрунтованими з точки зору таких засад кримінального провадження, як верховенство права та законність.

Така позиція обґрунтовується і правовими висновками Великої Палати Верховного Суду, викладеними у постановах від 23 травня 2018 року (провадження №№ 13-16сво18, 13-19кс18), відповідно до яких апеляційні суди зобов`язані відкривати апеляційне провадження за скаргами на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок. Право на апеляційне оскарження такого судового рішення підлягає забезпеченню на підставі п. 17 ч. 1 ст.7 та ч. 1 ст. 24 КПК, які його гарантують, з огляду наположення ч. 6 ст. 9 КПК, яка встановлює, щоувипадках, коли положення КПК нерегулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження визначені ч. 1 ст. 7 КПК.

З врахуванням наведеного колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скаргаголови ФГ «Агросан» ОСОБА_10 підлягає задоволенню, аоскаржувана ухвала ухвалу Апеляційного суду Кіровоградської області від 26 січня 2018 рокускасуванню з призначенням нового розгляду в суді апеляційної інстанції, під час якого необхідно врахувати викладене таприйняти законне й обґрунтоване рішення.

Керуючись статтями 433, 434, 436, 438, 441КПК, Верховний Суд

ухвалив:

Касаційну скаргу голови ФГ «Агросан» ОСОБА_10 задовольнити.Ухвалу Апеляційного суду Кіровоградської області від 26 січня 2018 рокупро відмовуу відкритті апеляційного провадження за скаргою голови ФГ «Агросан» ОСОБА_10 на ухвалу слідчого судді Ленінського районного суду м.Кіровограда від 29 грудня 2017 року про призначення позапланової перевірки скасувати і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Постанова є остаточною й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення19.02.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80235466
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів

Судовий реєстр по справі —405/7591/17

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Кропивницький апеляційний суд

Ткаченко Л. Я.

Постанова від 19.02.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Постанова від 19.02.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 15.01.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 15.06.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 23.03.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Окрема думка від 23.03.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Григор'єва Ірина Вікторівна

Ухвала від 23.03.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 26.01.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Кіровоградської області

Ремез П. М.

Ухвала від 29.12.2017

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Загреба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні