Вирок
від 18.12.2018 по справі 752/22291/18
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

справа № 752/22291/18

провадження №: 1-кс/752/10188/18

У Х В А Л А

про тимчасовий доступ до речей і документів

18.12.2018 року слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого управління ГУ Національної поліції в місті Києві ОСОБА_3 у кримінальному провадженні №12018100000000971, відомості щодо якого внесені 09.10.2018 до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365-2 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

14.11.2018 в провадження слідчого судді надійшло клопотання, в якому слідчий просив надати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтовано тим, що СУ ГУ Національної поліції в місті Києві здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018100000000971 від 09.10.2018 за фактом зловживання своїми повноваженнями державним реєстратором ОСОБА_4 при вчинені реєстраційних дій з об`єктом нерухомості за адресою: АДРЕСА_1 , за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365-2 КК України.

Під час здійснення досудового розслідування встановлено, що 09.08.2018, о 13 год. 34 хв., державний реєстратор ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 , будучі особою яка надає публічні послуги в тому числі у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, керуючись злочинним умислом направленим на зловживання повноваженнями особи, яка надає публічні послуги з метою отримання неправомірної вигоди для іншої особи, діючи умисно, будучі достовірно обізнаною із положеннями Закону України «Про державну реєстрацію речових правна нерухоме майно та їх обтяжень», а також Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, згідно якими, забороняється проведення державної реєстрації прав на нерухоме майно у разі постановлення рішення суду про заборону вчинення таких дій та наявності обтяжень у державному реєстрі речових прав, при наявність в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запису про заборону відчуження об`єкту нерухомого майна: нежитловий будинок (літ. А) за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 3802,3 кв.м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 297999880000, вчинила дії з реєстрації прав власності на зазначений об`єкт нерухомого майна за ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), чим спричинила настання тяжких наслідків ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 », правонаступником якого стало ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Виходячи з наведеного, що для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначених фактів, зокрема для отримання документів, котрі є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, виникла обгрунтована необхідність у тимчасовому доступі до документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 .

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву, в якій просив розглянути справу за його відсутності та участі особи, у володінні якої знаходиться документи з метою не допущення їх зміни та/чи знищення.

Слідчий суддя визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

За правилами ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання слідчого про тимчасовий доступ до речей і документів, фіксування технічними засобами судового засідання не здійснювалось у зв`язку з поданою заявою слідчого про неможливість прийняти участь в судовому засіданні.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовується, вважає за необхідне задовольнити клопотання частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження. Пунктом 5 частини 2 статті 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження зокрема тимчасовий доступ до речей і документів.

Положеннями ч. 1 ст. 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Матеріали клопотання доводять, що інформація та документи, тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий, в сукупності з іншими доказами у даному кримінальному провадженні мають істотне значення для встановлення фактичних обставин вчинення кримінального правопорушення у кримінальному провадженні.

Згідно з положеннями ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та надані до нього документи, що стосуються його розгляду, приходить до висновку про наявність достатніх підстав для надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливостю вилучення належним чином завірених їх копій, оскільки матеріалами клопотання обґрунтовано доведено, що вказані документи, а саме копії документів судових справ мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Разом з тим, слідчим не доведено необхідність надання дозволу на тимчасовий доступ до документів за дорученням співробітникам оперативного підрозділу, оскільки відповідно до приписів та положень КПК України, слідчий самостійно може надати відповідні доручення на проведення слідчих та процесуальних дій.

Враховуючи вищевикладене, клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Керуючись ст.ст. 163, 164, 372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого управління ГУ Національної поліції в місті Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити частково.

Надати слідчому відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого управління ГУ Національної поліції в місті Києві ОСОБА_3 , слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №12018100000000971, відомості щодо якого внесені 09.10.2018 до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 365-2 КК України, тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , а саме до: вимоги про усунення порушень, серія та номер: 11/2016, виданої 11.11.2016 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; вимоги про усунення порушень, серія та номер: 10/2016, виданої 11.11.2016 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; договору про відступлення прав вимоги за Договором Іпотеки, серія та номер: 2221, виданого 08.11.2016, видавник: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_5 ; договору про відступлення прав вимоги за Договором іпотеки, серія та номер: 4715, виданого 03.11.2016, видавник: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 ; дублікату Договору іпотеки з додатковими договорами, серія та номер: 1385, виданого 23.07.2015, видавник: Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 ; договору про надання кредиту, серія та номер: 610-34, виданого 24.10.2006, видавник: АБ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; постанови, серія та номер: 369/238/15-ц, видана 29.05.2018, видавник: Верховний суд, надати можливість ознайомитися з ними та зробити з них копії, без вилучення оригіналів цих документів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Службовим та посадовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », (ідентифікаційний код: НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , надати (забезпечити) тимчасовий доступ до оригіналів вищевказаних документів, зазначеним в ухвалі особам та надати можливість вилучити належним чином завірені їх копії.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.12.2018
Оприлюднено27.02.2023

Судовий реєстр по справі —752/22291/18

Вирок від 18.12.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Мазур Ю. Ю.

Ухвала від 23.11.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 23.11.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

Ухвала від 26.10.2018

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Хоменко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні