Ухвала
від 12.03.2019 по справі 710/1479/18
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/1479/18

Номер провадження 2/710/140/19

УХВАЛА

про призначення експертизи

12.03.2019 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Побережної Н.П.,

за участі секретаря судового засідання - Бараненко А. В.,

позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - Гричаненко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Укр - Агро - Шанс про визнання договору оренди землі недійсним,

ВСТАНОВИВ:

15.11.2018 до Шполянського районного суду Черкаської області надійшла дана позовна заява, в якій ОСОБА_1 просить визнати недійсним договір оренди землі б/н від 01.01.2017 року між ОСОБА_1, та Товариством з обмеженою відповідальністю Укр-Агро-Шанс , як орендарем. Скасувати рішення про державну реєстрацію іншого речового права/права оренди індексний номер 36126623 від 13.07.2017 року, а також скасувати запис про інше речове право 21373699 від 07.07.2017 року.

05.12.2018 представником позивача було подано клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи. В обґрунтування даного клопотання зазначено, що ОСОБА_1 згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серія НОМЕР_4 є власником земельної ділянки площею 2,01 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах Лебединської сільської ради, Шполянського району, Черкаської області з кадастровим номером земельної ділянки -НОМЕР_3. Як вбачається з витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру права власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єктів нерухомого майна від 13.07.2017 до вказаного реєстру внесено відомості щодо речового права номер запису 21373699 від 07.07.2017 року. Підставою внесення даного запису є договір оренди землі договір оренди землі б\н від 01.01.2017 року, відповідно до якого власник передає, а оренда приймає у строкове платне користування земельну ділянку площею 2,01 га з кадастровим номером НОМЕР_3 є недійсним з наступних підстав. ОСОБА_1 стверджує, що підпис орендодавця, який стоїть в даному договорі, не належить їй і особисто вона даний договір не підписувала та не уповноважувала належним чином жодну особу підписувати даний договір від її імені. Для з'ясування обставин, що мають значення для справи, а саме чи підписувала вказаний договір оренди особисто ОСОБА_1 чи підпис від її імені здійснений іншою особою, необхідні спеціальні знання у даній сфері, яка є іншою, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливою тому по справі необхідно призначити судову почеркознавчу експертизу. Проведення експертизи доручити експертам Черкаського відділення Київського НДІСЕ, 18002, м. Черкаси, вул. Небесної сотні, 31/1.

Ухвалою судді Шполянського районного суду від 16.11.2018 було відкрито провадження та розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

В судове засідання позивач з'явилися, клопотання про проведення почеркознавчої експертизи підтримав.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, та заперечував проти проведення експертизи, вказуючи що договір був зареєстрований, за договором виплачувалась орендна плата, а тому відсутні підстави для проведення експертизи. Також вказав, що у разі якщо суд прийде до висновку про призначення експертизи, то варто призначити експертній установі Київському НДІСЕ, а не Черкаському відділенню Київського НДІСЕ.

Суд, заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи приходить до наступного.

У відповідності до вимог п.8 ч.1ст. 197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи.

Відповідно до ч.1ст. 103 ЦПК України для з'ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, а сторонами не надано відповідні висновки експертів із цих саме питань, суд призначає експертизу у справі.

Заслухавши думку учасників справи з приводу заявленого клопотання, дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення, оскільки, для вирішення питань, пов'язаних з вирішенням даного спору необхідні знання спеціалістів, а тому по справі необхідно призначити судову почеркознавчу експертизу.

Згідно з п.1.1. Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5) , основним завданням почеркознавчої експертизи є ідентифікація виконавця рукописного тексту, обмежених за обсягом рукописних записів (буквених та цифрових) і підпису. Цією експертизою вирішуються і деякі неідентифікаційні завдання (установлення факту виконання рукопису під впливом будь-яких (природних, штучних) збиваючих факторів; у незвичних умовах або в незвичайному стані виконавця, навмисно зміненим почерком, з наслідуванням почерку іншої особи; визначення статі виконавця, а також належності його до певної групи за віком тощо). Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Частино 1 ст. 7 Закону України Про судову експертизу судово-експертну діяльність у кримінальному провадженні здійснюють державні спеціалізовані установи, а в інших випадках - також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ, та інші фахівці (експерти) з відповідних галузей знань у порядку та на умовах, визначених цим Законом.

Статтею 7-1 Закону України Про судову експертизу передбачено, що підставою проведення судової експертизи є відповідне судове рішення чи рішення органу досудового розслідування, або договір з експертом чи експертною установою - якщо експертиза проводиться на замовлення інших осіб.

Згідно ст. 10 Закону України Про судову експертизу , судовими експертами можуть бути особи, які мають необхідні знання для надання висновку з досліджуваних питань. Судовими експертами державних спеціалізованих установ можуть бути фахівці, які мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності.

До проведення судових експертиз, крім тих, що проводяться виключно державними спеціалізованими установами, можуть залучатися також судові експерти, які не є працівниками цих установ, за умови, що вони мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції України, атестовані та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності у порядку, передбаченому цим Законом.

Згідно з ч.7 ст. 15 Закону України Про судову експертизу , державні спеціалізовані установи, а також фахівці, що не є працівниками цих установ, зазначені у статті 7 цього Закону, виконують інші роботи на договірних засадах.

Згідно ст.107 ЦПК України матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв'язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання, крім випадків вчинення інших дій, безпосередньо пов'язаних із проведенням експертизи. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Враховуючи викладене суд вважає за можливе задовольнити клопотання про проведення судової почеркознавчої експертизи.

З врахуванням вимог п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України та необхідності зупинення процесуальних строків розгляду справи, суд вважає за можливе зупинити провадження у справі до отримання висновку вказаної експертизи.

Керуючись, ст.ст. 7, 7-1, 10, 15 Закону України Про судову експертизу ст.ст. 103, 104, 107, 108, ч. 4 ст. 139, 197, 252, 260, 261, п. 12, 14 ст. 353, ст. 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача задовольнити.

По цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Укр - Агро - Шанс про визнання договору оренди землі недійсним призначити судову почеркознавчу експертизу.

Проведення експертизи доручити судовим експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (вул. Смоленська, 6, м. Київ, 03680) та попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

На вирішення експертизи поставити питання:

-Чи виконаний підпис від імені ОСОБА_1 у договорі оренди землі б/н від 01.01.2017 року в графі


ОСОБА_1. підпункту орендодавець пункту Підписи сторін тією особою, від імені якої він зазначений або іншою особою?

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрована та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_1, паспорт громадянина України серія НОМЕР_5 виданий Шполянським РВ УМВС України в Черкаській області від 17.08.2000, номер телефону НОМЕР_2.

В розпорядження експерта надати матеріали справи №710/1479/18.

Експертизу провести протягом двох місяців з часу отримання даної ухвали.

Провадження в цивільній справі зупинити на час проведення експертизи та до отримання висновку експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана Апеляційному суду Черкаської області через Шполянський районний суд Черкаської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала в повному обсязі складена 14.03.2019.

Суддя Н.П. Побережна

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено14.03.2019
Номер документу80422208
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/1479/18

Ухвала від 04.02.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бондаренко С. І.

Ухвала від 03.01.2020

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бондаренко С. І.

Ухвала від 12.12.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бондаренко С. І.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Черкаський апеляційний суд

Бондаренко С. І.

Рішення від 03.10.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 17.07.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 16.11.2018

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні