Ухвала
від 07.03.2019 по справі 120/4789/18-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

07 березня 2019 р. Справа № 120/4789/18-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Чернюк Алли Юріївни, розглянувши в письмовому провадженні у підготовчому засіданні матеріали адміністративної справи

за позовом: ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Погребищенське автотранспортне підприємство "Транзит"

до: Департаменту житлово - комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Конкурсний комітет з підготовки та проведення конкурсу на перевезення пасажирів на внутрішньообласних міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування Вінницької обласної державної адміністрації

про: визнання протиправним та скасування наказу

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю "Погребищенське автотранспортне підприємство "Транзит" до Департаменту житлово - комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Конкурсний комітет з підготовки та проведення конкурсу на перевезення пасажирів на внутрішньообласних міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування Вінницької обласної державної адміністрації про визнання протиправним та скасування наказу.

Ухвалою Вінницького окружного адміністративного суду від 03.01.2019 року за вказаним позовом відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати її розгляд в порядку загального позовного провадження. Крім того, призначено підготовче засідання в справі.

01.03.2019 року від представника відповідача надійшло клопотання про витребування додаткових доказів в адміністративній справі.

Крім того, 06.03.2019 року від представника позивача надійшла заява про допит свідків.

У підготовче засідання, призначене на 07.03.2019 року, представники сторін та третьої особи не з'явилися. Разом з тим, від представника позивача надійшла заява про проведення підготовчого провадження без його участі.

Відповідно до ч. 9 ст. 205 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з'явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе розглянути справи в підготовчому провадженні без участі представників сторін в порядку письмового провадження.

Як зазначалося до суду надійшло клопотання представника про витребування доказів, в якому він просив витребувати у слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 наступні документи:

- конверт №1 від ТОВ Прогребищинське автотранспортне підприємство Транзит в середині із документами на конкурс 06.11.2018 року на 26 аркушах та диском формату CD-R;

- конверт №2 від ТОВ Прогребищинське автотранспортне підприємство Транзит в середині із заявою на участь у конкурсі 06.11.2018 року на 1 аркуші.

Крім того, представник просив витребувати у слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_3 протокол №1 засідання конкурсного комітету з підготовки та проведення конкурсів на перевезення пасажирів на внутрішньообласних та приміських автобусних маршрутах загального користування від 06.11.2018 року на 26 аркушах.

Надаючи оцінку клопотанню про витребування доказів в адміністративній справі, суд зазначає наступне.

Так, предметом розгляду у даній справі є вимоги про визнання протиправним та скасування наказу відповідача від 20.11.2018 року №100 Про визнання переможця конкурсу 06.11.2018 року, а також того, хто зайняв друге місце . Крім того, слідчим управлінням Головного правління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018020000000004, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 03.01.2018 року. Згідно протоколів обшуку від 10.01.2018 року та від 29.01.2019 року у Департаменту житлово - комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації були вилучені документи, які є належними доказами в даній адміністративній справі.

Відповідно до частини першої статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України), доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно частини четвертої статті 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справи, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частиною третьою статті 80 КАС України визначено що, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

У відповідності до вимог ч. 6, 7 ст. 80 КАС України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали.

При цьому, суд звертає увагу, що в силу ч. 8 ст. 80 КАС України, у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

З огляду на викладене, суд доходить висновку про витребування у слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 та слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_3 зазначених документів.

Крім того, як зазначалося, 06.03.2019 року на адресу суду від представника позивача надійшло клопотання про виклик свідків:

- ОСОБА_4 - заступника голови конкурсного комітету з підготовки та проведення конкурсів на перевезення пасажирів на внутрішньообласних, міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування.

- ОСОБА_5 - члена конкурсного комітету.

Вирішуючи подане представником позивача клопотання про виклик свідків, суд виходить з наступного.

Доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема, показаннями свідків.

Відповідно до положень статті 65 КАС України як свідок, в адміністративній справі судом може бути викликана будь-яка особа, якій відомі обставини, що належить з'ясувати у справі.

Свідок викликається в судове засідання з ініціативи суду або учасників справи. Учасник справи, заявляючи клопотання про виклик свідка, повинен зазначити його ім'я, місце проживання (перебування), роботи чи служби та обставини, щодо яких він може дати показання.

Свідок зобов'язаний з'явитися до суду за його викликом і дати правдиві показання про відомі йому обставини. За відсутності заперечень учасників справи свідок може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. Суд може дозволити свідку брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції незалежно від заперечень учасників справи, якщо свідок не може з'явитися до суду через хворобу, похилий вік, інвалідність або з інших поважних причин.

У разі неможливості прибуття до суду та участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції за викликом суду свідок зобов'язаний завчасно повідомити про це суд.

За таких обставин, з метою повного з'ясування обставин справи суд вважає за доцільне задовольнити клопотання представника позивача, викликати та допитати у якості свідків ОСОБА_6 (адреса місця роботи: вул. Василя Порика, 29, м. Вінниця, 21021) та ОСОБА_5 (адреса місця роботи: вул. Ботанічна, 24, м. Вінниця, 21010).

Водночас, вирішуючи питання щодо залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Липовець АТП , суд зазначає наступне.

Згідно частини другої статті 49 КАС України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

З огляду на викладене, визначальним критерієм встановлення доцільності вступу у розгляд справи третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, є ймовірність того, що рішення у даній справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Частиною 4 статті 9 КАС України встановлено, що суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі.

Залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Липовець АТП , мотивоване тим, що відповідно до Наказу Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької обласної державної адміністрації № 10 від 04.02.2019 року ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Липовець АТП визнано переможцем по об'єкту конкурсу №387, назва маршруту Погребище АС - Степанки - Вінниця АС-3 (номера рейсів 219/220, 221/222).

За даних обставин, з метою з'ясування всіх обставин у справі та з урахуванням того, що рішення у даній справі може вплинути на права, свободи, інтереси або обов'язки ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Липовець АТП , суд вважає за доцільне, залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Липовець АТП .

В підготовчому засіданні судом вчинені дії, передбачені частиною другою статті 180 КАС України.

При цьому учасники справи: відводів складу суду, секретарю судового засідання не заявили; згоди вирішити спір шляхом примирення або врегулювати спір за участю судді не надали; заяв щодо уточнення позовних вимог та заперечень проти них не подали; клопотань про заміну неналежного відповідача, заміну позивача, залучення співвідповідача; клопотань про призначення експертизи, залучення перекладача, спеціаліста не подали; клопотання про колегіальний розгляд справи не заявили.

Було з'ясовано, чи надали сторони докази, на які вони посилаються у позові і відзиві, встановлено порядок з'ясування обставин у справі та порядок дослідження доказів під час розгляду справи по суті.

Також відповідно до статті 180 КАС України було вчинено інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 183 КАС України за результатами підготовчого провадження суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду по суті.

Враховуючи вищевикладене, оскільки судом проведено підготовчі дії, які необхідні для забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, суд дійшов висновку про можливість закінчення підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Керуючись ст. 9, 65, 72, 80, 173, 180, 183, 248, 256 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

1. Закрити підготовче провадження.

2. Клопотання представника відповідача про витребування доказів задовольнити.

3. Витребувати та зобов'язати подати до суду в строк до 02.04.2019 року:

- у слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 конверт №1 від ТОВ Прогребищинське автотранспортне підприємство Транзит в середині із документами на конкурс 06.11.2018 року на 26 аркушах та диском формату CD-R; конверт №2 від ТОВ Прогребищинське автотранспортне підприємство Транзит в середині із заявою на участь у конкурсі 06.11.2018 року на 1 аркуші.

- у слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_3 протокол №1 засідання конкурсного комітету з підготовки та проведення конкурсів на перевезення пасажирів на внутрішньообласних та приміських автобусних маршрутах загального користування від 06.11.2018 року на 26 аркушах.

4. Попередити слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 та слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_3, що особи, які не мають можливості подати докази, які витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали (ч. 7 ст. 80 КАС України).

5. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом (ч. 8 ст. 80 КАС України).

6. Клопотання представника позивача про виклик свідків задовольнити.

7. Викликати в якості свідка у справі свідків ОСОБА_6 (адреса місця роботи: вул. Василя Порика, 29, м. Вінниця, 21021) та ОСОБА_5 (адреса місця роботи: вул. Ботанічна, 24, м. Вінниця, 21010) до Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

8. Роз'яснити особі, які викликається до суду у якості свідка, що відповідно до приписів частин третьої та четвертої статті 65 КАС України, свідок зобов'язаний з'явитися до суду за його викликом і дати правдиві показання про відомі йому обставини. У разі неможливості прибуття до суду та участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції за викликом суду свідок зобов'язаний завчасно повідомити про це суд.

9. Попередити особу, яка викликається до суду у якості свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

10. Залучити до участі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Липовець АТП (код ЄДРПОУ 33364028, адреса: вул. Героїв майдану, 67, м. Липовець, Липовецький район, Вінницька область).

11. Призначити справу до судового розгляду по суті на 02.04.2019 року о 10:30 в залі судового засідання № 4 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

12. Копію даної ухвали направити особам, які беруть участь у справі.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Суддя Чернюк Алла Юріївна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.03.2019
Оприлюднено15.03.2019
Номер документу80451699
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —120/4789/18-а

Постанова від 22.10.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Постанова від 22.10.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Ухвала від 23.09.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Ухвала від 29.08.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Ухвала від 21.08.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Л.В.

Рішення від 11.07.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 07.03.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 03.01.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

Ухвала від 29.12.2018

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Чернюк Алла Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні