Постанова
від 13.03.2019 по справі 911/2498/18
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" березня 2019 р. Справа№ 911/2498/18

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пантелієнка В.О.

суддів: Верховця А.А.

Доманської М.Л.

за участю секретаря Корінної А.О.

та представників:

від Національного банку України - Бірюкова О.А. - дов. №18-0014/9226 від 18.02.2019р.;

ліквідатор Дьоміна С.С. - посвідчення №1892 від 16.02.2018р.;

від АТ "Банк "Фінанси та Кредит" - Острянко Б.І. - дов. б/н від 16.04.2018р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Національного банку України

на ухвалу господарського суду Київської області від 27.11.2018р.

(повний текст складено 28.11.2018р.)

у справі №911/2498/18 (суддя Наріжний С.Ю.)

за заявою Голови ліквідаційної комісії Приватного акціонерного товариства (далі - ПрАТ) "Росава"

до боржника ПрАТ "Росава"

про відкриття провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Київської області від 27.11.2018р. у справі №911/2498/18 відкрито провадження за заявою голови ліквідаційної комісії ПрАТ "Росава" у справі про банкрутство ПрАТ "Росава"; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; призначено засідання суду щодо вирішення питання про визнання боржника банкрутом та вирішено інші процедурні питання.

Не погоджуючись з винесеною ухвалою суду, Національний банк України подав апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду Київської області від 27.11.2018р., в якій просить суд скасувати оскаржувану ухвалу та закрити провадження у справі.

У відзиві на апеляційну скаргу ліквідатор боржника Дьоміна С.С. просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги Національного банку України, а ухвалу господарського суду Київської області від 27.11.2018р. залишити без змін.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 23.01.2019р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Національного банку України на ухвалу господарського суду Київської області від 27.11.2018р. у справі №911/2498/18 та призначено її до розгляду на 25.02.2019р.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 25.02.2019р. у судовому засіданні по справі №911/2498/18 оголошено перерву до 13.03.2019р. на підставі ст.216 ГПК України.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення ліквідатора Дьоміна С.С. і представників Національного банку України, АТ "Банк "Фінанси та Кредит" , дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, Північний апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

З 15.12.2017р. набрав чинності Господарський процесуальний кодекс України в редакції Закону України від 03.10.2017р. № 2147-VIII (далі - ГПК України).

Відповідно до ч.6 ст.12 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

До господарського суду Київської області звернувся Голова ліквідаційної комісії ПрАТ "Росава" із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ПрАТ "Росава" на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у зв'язку з нездатністю останнього сплатити заборгованість на загальну суму 20 575 967 721,70 грн.

До заяви також було додано клопотання від 31.10.2018р. № 14/4138 про покладення обов'язків ліквідатора ПрАТ "Росава" на Голову ліквідаційної комісії Поліщука Анатолія Анатолійовича.

На запит місцевого суду від 14.11.2018р. автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України, у справі № 911/2498/18 було визначено арбітражного керуючого Сольського Володимира Степановича (свідоцтво № 1122 від 07.06.2013р.).

Ухвалою господарського суду Київської області від 15.11.2018р. було прийнято до розгляду заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство ПрАТ "Росава", проведення підготовчого засідання призначено на 27.11.2018р.; зобов'язано арбітражного керуючого Сольського В.С. до 26.11.2018р. надати заяву про згоду на участь або про відмову від участі у справі про банкрутство Боржника - ПрАТ "Росава".

З матеріалів справи вбачається, що рішенням чергових загальних зборів акціонерів Боржника (протокол № 39 від 30.04.2018) вирішено затвердити рішення про добровільне припинення акціонерного товариства шляхом ліквідації; припинено повноваження органів управління Боржника; призначено ліквідаційну комісію в складі: голова ліквідаційної комісії Поліщук Анатолій Анатолійович, члени комісії Полюляк Микола Іванович, Астахін Юрій Сергійович, Мартиновський Олександр Валерійович, Бородавченко Ігор Борисович; вирішено інші організаційні питання здійснення ліквідаційної процедури.

Частиною 1 статті 95 Закону про банкрутство встановлено, що обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку даної статті є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідно до ч. 1-6 ст. 111 ЦК України, з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) заявляє вимоги та позови про стягнення заборгованості з боржників юридичної особи.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана повідомити учасників юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, про її участь в інших юридичних особах та/або надати відомості про створені нею господарські товариства, дочірні підприємства.

Під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб.

У випадках, установлених законом, ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує проведення незалежної оцінки майна юридичної особи, що припиняється.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо закриття відокремлених підрозділів юридичної особи (філій, представництв) та відповідно до законодавства про працю здійснює звільнення працівників юридичної особи, що припиняється.

Ліцензії, документи дозвільного характеру та інші документи, а також печатки та штампи, які підлягають поверненню органам державної влади, органам місцевого самоврядування, повертаються їм ліквідаційною комісією (ліквідатором).

З матеріалів вбачається, що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відомості про прийняте рішення акціонерів щодо припинення юридичної особи, від 02.05.2018р., встановлено строк для заявлення кредиторських вимог до 03.07.2018р.

Таким чином ліквідаційною комісією було дотримано положень ч. 1 ст. 105 ЦК України щодо повідомлення державного реєстратора про прийняте рішення щодо ліквідації Товариства.

Щодо дотримання вимог абз. 2 ч. 1 ст. 111 ЦК України, місцевим судом встановлено, що станом на 01.10.2018р. дебіторська заборгованість Товариства становить 67 454 075,50 грн., ліквідаційною комісією заявлено вимоги до боржників про повернення заборгованості та щодо окремих дебіторів подано позовні заяви до господарських судів про стягнення коштів.

В той же час, оскільки грошові кошти на рахунках Товариства арештовані, відсутня можливість сплатити судовий збір за подання відповідних позовних заяв та ухвалами судів позовні заяви залишені без руху або повернуті без розгляду. На підтвердження викладених обставин ліквідаційною комісією до заяви про порушення справи про банкрутство було додано відповідні переліки дебіторів, копії вимог про сплату боргу та позовних заяв.

На виконання ч. 2 ст. 111 ЦК України ліквідаційною комісією здійснено інвентаризацію корпоративних прав Боржника та встановлено, що ПрАТ "Росава" є акціонером ПрАТ "ЗТФ "КРАЗ", ПрАТ "Білоцерківська ТЕЦ", АСК "Омега"; філії (інші відокремлені підрозділи) відсутні; вказані обставини повідомлені акціонерам Боржника.

Щодо дотримання вимог ч. 3 ст. 111 ЦК України, Головою ліквідаційної комісії Боржника місцевому суду повідомлено, що було отримано довідку органу ДФС з інформацією про банківські рахунки Боржника та подано до банківських установ заяви про закриття банківських рахунків.

Разом з тим, частина рахунків залишились незакритими у зв'язку з наявністю арештів на рахунках, зокрема в ПАТ "Альфа-Банк", ПАТ КБ "Акордбанк", ПАТ "Промінвестбанк", ПАТ "Банк Південний", АТ "Укрексімбанк" і тому ліквідаційна комісія була позбавлена можливості закрити відповідні рахунки у зв'язку з наявністю арештів, що підтверджується наданими ліквідаційною комісією місцевому суду довідками та листуванням.

Місцевий суд правильно зазначив, що наявність вказаних вище незакритих банківських рахунків Боржника не є підставою для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство, оскільки Головою ліквідаційної комісії були надані докази вжиття заходів щодо закриття рахунків та доведено неможливість закриття зазначених рахунків у зв'язку з наявністю арештів.

При цьому місцевий суд правильно врахував, що у разі визнання в подальшому Боржника банкрутом, всі арешти і обтяження майна та коштів Боржника підлягають скасуванню в силу приписів ст. 38 Закону про банкрутство та ліквідаційна комісія матиме правові підстави для закриття всіх рахунків в установленому законодавством порядку.

На виконання вимог ч. 4 ст. 111 ЦК України, ліквідаційною комісією було здійснено інвентаризацію майна Боржника, за наслідком якої виявлено рухоме і нерухоме майно товариства згідно наданих інвентаризаційних актів та описів; вартість майнового комплексу Боржника за результатами оцінки складає 762 111 192,00 грн.

На виконання вимог ч. 5 ст. 111 ЦК України, ліквідаційною комісією було надано інформацію про те, що вживаються заходи щодо звільнення працівників, зокрема повідомлено профспілкову організацію про прийняте рішення про припинення Товариства, наказом від 01.10.2018р. № 541 було попереджено працівників про майбутнє звільнення у зв'язку з ліквідацією.

Також, з метою дотримання вимог ч. 6 ст. 111 ЦК України, ліквідаційною комісією місцевому суду було надано відомості про наявні у Боржника ліцензії та дозволи державних органів, копії яких додано до заяви.

Згідно ч. 7 ст. 111 ЦК України, для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Як вбачається з матеріалів справи, ліквідаційною комісією було надіслано повідомлення про прийняте рішення щодо припинення юридичної особи до: Білоцерківського ОУПФУ Київської області (отримано довідку про відсутність заборгованості зі страхових внесків); УВД ФСС України у Київській області (отримано довідку про відсутність заборгованості зі страхових внесків); ДФС України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Офісом великих платників податків ДФС України, відповідно до ч. 7 ст. 111 ЦК України, було проведено позапланову перевірку товариства та складено Акт від 01.08.2018р. № 2291/28-10-14-04/30253385 про результати документальної позапланової перевірки товариства з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період з 01.01.2015р. по 18.06.2018р. та правильності нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (копія Акту наявна в матеріалах справи). Вказаним Актом було встановлено низку порушень, та як зазначив заявник, станом на дату звернення до місцевого суду ліквідаційною комісією оскаржуються результати перевірки в адміністративному порядку.

Згідно листа Офісу великих платників податків ДФС України від 23.11.2018р. № 13734/9/28-10-17-01-19 (вх. № 32892/18) повідомлено суд про те, що податкова заборгованість Боржника становить 1 271 453 896,54 грн., вимоги визнані ліквідаційною комісією, за Боржником обліковується переплата з податків, зборів та платежів на загальну суму 5 млн.грн., та вказані обставини мають бути враховані судом при розгляді справи.

Частиною 8 статті 111 ЦК України встановлено, що ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Так, в ході ліквідаційної процедури ліквідаційною комісією було виявлено кредиторську заборгованість Боржника у розмірі 20 575 967 721,70 грн. Головою ліквідаційної комісії було зазначено, що оскільки кредиторська заява Офісу великих платників податків ДФС України надійшла з пропуском встановленого строку на заявлення кредиторських вимог, визнані кредиторські вимоги Товариства, що відображені в проміжному ліквідаційному балансі станом на 04.07.2018р., складають 19 304 513 825,80 грн.

В той же час, відповідно до проміжного ліквідаційного балансу станом на 04.07.2018р., активи Товариства (необоротні та оборотні) складають 3 372 203 000 грн., тоді як зобов'язання Товариства становлять 18 711 869 000 грн., отже збиток Товариства складає 16 876 750 000 грн.

Таким чином, за наслідком вжитих ліквідаційною комісією заходів щодо ліквідації підприємства в ході здійснення аналізу фінансового становища Боржника, виявлено те, що майна Боржника недостатньо для погашення всієї кредиторської заборгованості Боржника, внаслідок чого складений, на виконання ч. 8 ст. 111 ЦК України, проміжний ліквідаційний баланс Боржника станом на 04.07.2018р. було затверджено протоколом № 40 від 12.07.2018р. позачергових загальних зборів акціонерів ПрАТ "Росава".

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство такої юридичної особи.

Правовий аналіз норм ст. 10, 16, 95 Закону про банкрутство свідчить про те, що провадження у справі про банкрутство боржника, що ліквідується власником, не передбачає стадії розпорядження майном боржника.

Як зазначено в ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство, вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після відкриття провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Місцевий суд законно і обгрунтовано відкрив провадження у справі про банкрутство ПрАТ "Росава" з урахуванням особливостей процедури банкрутства боржника, що ліквідується власником, встановлених ст. 95 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", та призначив подальше судове засідання.

Відповідно до статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

За таких обставин, Північний апеляційний господарський суд не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги, зміни чи скасування ухвали суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 255, 269, 275, 276, 282, 283 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Національного банку України залишити без задоволення, а ухвалу господарського суду Київської області від 27.11.2018р.у справі №911/2498/18 - без змін.

Справу №911/2498/18 повернути до господарського суду Київської області.

Постанова апеляційного господарського суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду у порядку та строк, передбачений ст. 288 ГПК України.

Повний текст постанови складений та підписаний 14.03.2019р.

Головуючий суддя В.О. Пантелієнко

Судді А.А. Верховець

М.Л. Доманська

Дата ухвалення рішення13.03.2019
Оприлюднено15.03.2019
Номер документу80455626
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/2498/18

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Рішення від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Васьковський О.В.

Постанова від 17.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні