Рішення
від 05.02.2009 по справі 2-2115/08
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-2115 /08

 

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М    У К Р А Ї Н И

05 лютого  2009 року

Пустомитівський районний суд, Львівської області

в складі  головуючого судді – Данилів Є.О.

при секретарі – Ориняк Н.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Пустомити  цивільну справу за позовом    ОСОБА_1  до Житлово-будівельного кооперативу «Веселка» про визнати права  власності на квартиру,-

В С Т А Н О В И В :

 В Пустомитівський районний суд звернулися із позовом ОСОБА_1, в якому просить суд визнати за нею право приватної власності на квартиру АДРЕСА_1 та зобов’язати Комунальне підприємство Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки" зареєструвати за нею  право приватної власності на квартиру АДРЕСА_1.

В поданій позовній заяві позивачка покликаються на те, що  20 вересня 1990 року було зареєстровано житлово- будівельний кооператив «Веселка».

24 травня 2005 року позивачку, згідно рішення загальних зборів житлово-будівельного кооперативу «Веселка» прийнято у члени ЖБК «Веселка» на підставі поданої заяви.

10.07.1992 року на підставі рішення виконавчого комітету Пустомитівської міської ОСОБА_2 народних депутатів № 414 ЖБК «Веселка» надано земельну ділянку для ведення будівельно-монтажних робіт по будівництву 40 квартирного житлового будинку, розроблено та затверджено проектно-кошторисну документацію, укладено контракт підряду на капітальне будівництво.

Після завершення будівництва 40 квартирного житлового будинку по вул. Спортивній, 8а в м. Пустомити 12 червня 2001 року було складено акт державної технічної комісії про готовність закінченого будівництвом об’єкта до експлуатації.

21 жовтня 2007 року відбулися загальні збори членів ЖБК «Веселка» на яких було затверджено розподіл уже займаних членами ЖБК «Веселка» квартир, позивачці як члену ЖБК було виділено квартиру № 6.

09 жовтня 2008 року Головою Пустомитівської районної державної адміністрації було винесено розпорядження № 654 «Про затвердження акту державної технічної комісії про визначення готовності до експлуатації 40-ка квартирного житлового - будівельного кооперативу «Веселка» в м. Пустомити по вул. Грушевського.

Відповідно до ст. 51 Закону СРСР «Про кооперацію в СРСР» громадяни можуть на добровільних засадах створювати житлово-будівельні, житлові, гаражно-будівельні, дачно-будівельні кооперативи, товариства індивідуальних забудовників, інші споживчі кооперативи для задоволення своїх житлово-побутових потреб. Основним напрямом діяльності цих кооперативів і товариств є участь коштами в спорудженні і наступній експлуатації об'єктів кооперативної власності (жилих будинків, гаражів тошо), а в передбачених статутами випадках і об'єктів особистої власності членів кооператив) (товариства), а також надання членам кооперативу (товариства) послуг, які відповідають цілям його створення.

ОСОБА_327. ОСОБА_2 Міністрів УРСР від ЗО квітня 1985 р. N 186 «Про затвердження Примірного статуту житлово-будівельного кооперативу» особі, прийнятій до членів житлово-будівельного кооперативу, за рішенням загальних зборів членів кооперативу, затвердженим виконавчим комітетом районної, міської, районної в місті ОСОБА_2 народних депутатів, надається в безстрокове користування окрема квартира, що складається з однієї чи кількох кімнат, відповідно до кількості членів сім'ї, суми її пайового внеску та граничного розміру жилої площі, передбаченого пунктом 28 цього Примірного статуту.

Дану норму відображено також і в п. 6.1. Статуту ЖБК «Веселка» особі, прийнятій в члени Кооперативу, за рішенням загальних зборів членів Кооперативу, затвердженому виконкомом міської ОСОБА_2 народних депутатів надається у кооперативну власність окрема квартира.

У відповідності . до СТ.141 ЖК України розподіл квартир між членами Кооперативу і надання квартир громадянам прийнятим в члени діючого Кооперативу є виключною компетенцією загальних зборів членів кооперативу.

ОСОБА_3 довідки виданої ЖБК «Веселка» від 10.11.2008 року №24 позивачка, ОСОБА_4, дійсно являється членом ЖБК і має пай на двохкімнатну квартиру у житловому будинку, що знаходиться за адресою: вул.Спортивна,8а,  м. Пустомити Львівської області. Пай позивачкою сплачено повністю.

Відповідно до 5-1. постанови Пленуму Верховного суду України від 18 вересня 1987 року N 9 «Про практику застосування судами законодавства про житлово-будівельні кооперативи» судам слід мати на увазі, що згідно із ст. 15 Закону України "Про власність" член ЖБК, який повністю вніс свііі паііовий внесок за квартиру, надану йому в користування, набуває право власності на квартиру і вправі розпоряджатись нею на свій розсуд - продавати, заповідати, обмінювати, в тому числі на інше жиле приміщення у будинку державного або громадського житлового фонду чи іншого ЖБК, на жилий будинок (частину будинку), що належить громадянину на праві власності і вчиняти відносно неї інші угоди, що не заборонені законом.

Відповідно до 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття такого права власності не встановлена судом.

ОСОБА_3 СТ.392 Цивільного кодексу України власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

В 2008 року позивачка разом з іншими члена житлово-будівельного кооперативу «Веселка» звернулася до Пустомитівської міської ради про видачу   свідоцтва на право власності на квартиру АДРЕСА_1.

13 листопада 2008 року згідно рішення виконавчого комітету Пустомитівської міської ради № 02-03\420 відмовлено членам житлово - будівельного кооперативу «Веселка» у видачі свідоцтв на право власності на квартири у житловому будинку за адресою: м. Пустомити, вул.Спортивна,8а.

В судовому засіданні представник позивачки у повній мірі підтримала заявлені позовні вимоги та дала пояснення аналогічні з поясненнями викладеними у позовній заяві.  

В судове засідання  представник відповідача з’явився,  та визнав повністю вимоги позивачки та не заперечує проти задоволення позову.

Представник Пустомитівської міської ради Львівської області заявлених вимог позивачки не визнав.

Виходячи з вищенаведеного проаналізувавши матеріали справи, зокрема Довідку від 10.11.2008р. № 23 вид. ЖБК «Веселка», Довідку від 09.12.2008р. № 23 б вид. ЖБК «Веселка», Технічний паспорт на приватизовану квартиру від 22.02.2008р., дослідивши  докази у їх сукупності суд приходить до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підставні та підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст.10,60,212 ЦПК України,  ст. 15, 16, 328, 392 ЦК України, суд :

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 – задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 право приватної власності на квартиру АДРЕСА_1.

Зобов’язати Комунальне підприємство Львівської обласної ради "Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки" зареєструвати за ОСОБА_1 право приватної власності на квартиру АДРЕСА_1.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Львівської області через Пустомитівський районний суд Львівської області протягом двадцяти днів після написання заяви про апеляційне оскарження рішення суду, яка подається протягом десяти днів з дня проголошення рішення суду.

Суддя                                     Данилів Є.О.

Рішення не оскаржувалося і набрало законної сили 16.02.2009р. Оригінал рішення знаходиться в цивільній справі № 2-2115/08.

Суддя                                         Данилів Є.О.

Дата ухвалення рішення05.02.2009
Оприлюднено02.03.2010
Номер документу8068614
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-2115/08

Ухвала від 14.09.2017

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Олексюк А. В.

Ухвала від 23.07.2008

Цивільне

Соснівський районний суд м.Черкас

Кальчук Алла Павлівна

Рішення від 26.06.2008

Цивільне

Джанкойський міськрайонний суд Автономної Республіки Крим

Глєбов О.А.

Рішення від 02.06.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Лисенко Л.І.

Рішення від 29.09.2008

Цивільне

Амвросіївський районний суд Донецької області

Косенко З.П.

Рішення від 14.11.2008

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Олексієнко М.Ю.

Рішення від 30.12.2008

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Жилка О.М.

Рішення від 05.02.2009

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Данилів Є.О.

Ухвала від 31.07.2008

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Компанієць О.В.

Рішення від 20.03.2008

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Суворова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні