Постанова
від 22.12.2009 по справі 5/7 (19/276)
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТАНОВА

22.12.09 Справа № 5/7 (19/276)

Львівський апеляційний го сподарський суд у складі кол егії:

головуючого-судді Краєвської М.В.

суддів: Галушко Н.А.

Орищин Г.В.

розглянувши 2 апеляційні ск арги: 1) ТзОВ “Лемберг” без д ати та без номера і

2) суб”єкта підприємниць кої діяльності-фізичної особ и ОСОБА_2 від 17.08.2009 р. без номе ра

на рішення Господарськ ого суду Львівської області від 05.08.2009 р.

у справі № 5/7 (19/276)

за позовом ТзОВ “Е Ван Вайк і Моя Логістик”, с.Підг айчики Золочівського р-ну Ль вівської обл.

до відповідача-1 ТзОВ “Ле мберг”, с.Солонка Пустомитів ського р-ну Львівської обл.

до відповідача-2 суб”єкт а підприємницької діяльност і-фізичної особи ОСОБА_2, с мт.Нова Водолага Нововодолаз ького р-ну Харківської обл.

за участю третьої особи, як а не заявляє самостійних вим ог на предмет спору, на сторон і відповідача-1 - Солонків ської сільської ради Пустоми тівського району Львівської області, с.Солонка Пустомиті вського р-ну Львівської обл.

про усунення перешкод у користуванні земельною діля нкою шляхом демонтажу встано влених воріт і дерев”яних ст овпців; відшкодування 24 500 грн. реальних збитків і 100 000 грн. упу щеної вигоди

За участю представників :

від позивача - не з”явив ся;

від відповідача-1 - не з” явився,

від відповідача-2 - не з” явився,

від третьої особи - не з ”явився

Розгляд апеляційних ска рг відкладався з підстав, вик ладених в ухвалах Львівськог о апеляційного господарсько го суду від 06.10.2009 р., 10.11.2009 р., 08.12.2009 р.

Постановою Вищого господ арського суду України від 06.11.20 08 р. (а.с.185-188, Том 1) дану справ у передано на новий розг ляд до Господарського суду Л ьвівської області тільк и в частині позовних вим ог про усунення перешкод у ко ристуванні земельною ділянк ою шляхом демонтажу встановл ених воріт і дерев”яних стов пців.

Під час нового ро згляду рішенням Господарськ ого суду Львівської області від 05.08.2009 р. у справі № 5/7 (19/276) (суддя Петрик І.Й.) позов задоволено ч астково, а саме: зобов”язано с уб”єкта підприємницької дія льності-фізичну особу ОСОБ А_2 не чинити перешкод ТзОВ “ Е Ван Вайк і Моя Логістик” у користуванні дорогою зага льного користування, що веде до земельної ділянки останн ього, кадастровий номер 4623686600:01:00 1:0281, розташованої в с.Солонка П устомитівського р-ну Львівсь кої обл., та зобов”язано суб”є кта підприємницької діяльно сті-фізичну особу ОСОБА_2 за власний рахунок демонтува ти та прибрати з дороги загал ьного користування усі існую чі перешкоди для руху трансп ортних засобів, зокрема, вже в становлені ворота та дерев”я ні стовпці, а в задоволенні ре шти позовних вимог відмовлен о (а.с.237-243, Том 1).

Відповідач-1 з даним рі шенням не погодився, подав ап еляційну скаргу, в якій проси ть рішення місцевого господа рського суду скасувати та пр ийняти нове рішення, яким у за доволенні позову відмовити п овністю, з підстав неповного з”ясування обставин справи.

Відповідач-2 також не п огодився з даним рішенням не погодився, подав апеляційну скаргу, в якій просить рішенн я місцевого господарського с уду скасувати та прийняти но ве рішення, яким у задоволенн і позову відмовити повністю, з наступних підстав: господа рський суд безпідставно прий няв до уваги довідку Солонкі вської сільради № 10250 від 16.10.2007 р., оскільки остання не наділена такими повноваженнями, тому висновок суду про відсутніс ть іншого заїзду та неможлив ість проїзду автотранспорто м через встановлені відповід ачем-2 ворота та стовпці є безп ідставним; в плані земельної ділянки, в описі меж автодоро га загального користування н е зазначена; судом першої інс танції не взято до уваги запе речення щодо неналежності сп ірної дороги до доріг загаль ного користування; господарс ьким судом безпідставно взят о до уваги акт перевірки дотр имання вимог земельного зако нодавства від 16.07.2007 р. (припис № 48 66) та протокол про адміністрат ивне правопорушення від 16.07.2007 р. № 2097, оскільки вони не встано влюють певні факти, а лише від ображають хід проведення пер евірки; Господарським судом Львівської області не встано влено, чи є стовпці перешкодо ю руху автомобілям, а ворота - невід”ємною частиною огорож і тепличного комплексу і ін.

8 грудня 2009 року до Льві вського апеляційного господ арського суду поступило клоп отання (вх. № 9846) від відповідач а-2 (скаржника) про розгляд пит ання щодо можливості признач ення судової експертизи з ме тою роз”яснення наступних пи тань, що потребують спеціаль них знань, а саме: чи є предмет ом спору саме дорога, чи відно ситься вона до доріг загальн ого користування, чи є дана до рога єдиною для можливого до їзду до земельної ділянки по зивача.

Розглянувши подане к лопотання, суд апеляційної і нстанції відмовляє в його за доволенні за безпідставніст ю та необгрунтованістю.

Як вбачається з ма теріалів справи, актом перев ірки дотримання вимог земель ного законодавства від 16.07.2007 р., складеним Управлінням з кон тролю за використанням та ох ороною земель у Львівській о бласті (а.с.56, Том 1), встано влено самовільне зайняття пр иватним підприємцем ОСОБА _2 земельної ділянки загаль ного користування (дороги) ор ієнтовною площею 0, 07 га по АД РЕСА_1 Пустомитівського р-н у Львівської обл., яка з одного боку загороджена воротами, а з іншого - дерев”яними кілк ами, чим вчинено перешкоду, що унеможливлює доїзд до земел ьної ділянки ТзОВ “Е Ван Ва йк і Моя Логістик” та інших землекористувачів.

Разом з тим, 16.07.2007 р. посад овою особою Управління з кон тролю за використанням та ох ороною земель у Львівській о бласті був складений протоко л про адміністративне правоп орушення № 2097 (а.с.54, Том 1), як е полягає в самовільному з айнятті земельної ділянки (с т.531 Кодексу України про адмін істративні правопорушення).

16.07.2007 р. приватному під приємцю ОСОБА_2 видано при пис № 4866 (а.с.55, Том 1), яким зоб ов”язано його в 30-тиденний стр ок припинити порушення земел ьного законодавства й усунут и його наслідки.

Розглянувши 2 апеляційні с карги, вивчивши матеріали сп рави, оцінивши наявні в ній до кази, заслухавши пояснення п редставників сторін і третьо ї особи в попередніх судових засіданнях, колегія Львівсь кого апеляційного господарс ького суду вважає, що в задово ленні 2 апеляційних скарг: 1) Тз ОВ “Лемберг” і 2) суб”єкта підп риємницької діяльності-фізи чної особи ОСОБА_2 слід ві дмовити, пункт 4 резолютивної частини рішення Господарськ ого суду Львівської області від 05.08.2009 р. у справі № 5/7 (19/276) змінит и, виклавши його в наступній р едакції: “В частині позовних вимог до відповідача-1 відмов ити”. В решті рішення суду зал ишити без змін.

При цьому колегія виходил а з наступного.

Відповідно до п.71 ч.2 ст.255 Коде ксу України про адміністрати вні правопорушення громадсь кий інспектор з контролю за в икористанням та охороною зем ель має право складати прото коли про адміністративні пра вопорушення.

Таким чином, протокол про ад міністративне правопорушен ня № 2097 від 16.07.2007 р. складений упов новаженою особою в межах н аданої їй компетенції, і з міст його повністю відповіда є вимогам, передбаченим ст.256 К одексу України про адміністр ативні правопорушення.

Згідно з ч.ч.2-3 ст.256 Кодексу Ук раїни про адміністративні пр авопорушення протокол підпи сується особою, яка його скла ла, і особою, яка притягається до адміністративної відпові дальності; при наявності сві дків і потерпілих протокол м оже бути підписано також і ци ми особами. У разі відмови осо би, яка притягається до адмін істративної відповідальнос ті, від підписання протоколу , в ньому робиться запис про це . Особа, яка притягається до ад міністративної відповідаль ності, має право подати поясн ення і зауваження щодо зміст у протоколу, які додаються до протоколу, а також викласти м отиви свого відмовлення від його підписання.

Відповідач-2 був присутній п ри складанні даного протокол у, проте відмовився від його п ідписання, при цьому не викла вши додатково мотивів, і не подав жодних пояснень і заув ажень щодо змісту протоколу.

Як встановлено в судових з асіданнях та вбачається з ма теріалів справи, для винесен ня постанови про адміністрат ивне правопорушення матеріа ли були скеровані начальнику Пустомитівського районного відділу земельних ресурсів, що підтверджується листом У правління з контролю за вико ристанням та охороною земель у Львівській області від 19.07.2007 р. № 1/07-41/12 (а.с.27, Том 1).

Відповідно до вимог стате й 289, 290 Кодексу України про адмі ністративні правопорушення скаргу на постанову по справ і про адміністративне правоп орушення може бути подано (оп ротестовано прокурором) п ротягом десяти днів з дня вин есення постанови.

Постанова адміністративн ого органу (посадової особи) у справі про адміністративне правопорушення набирає зако нної сили після закінчення с троку оскарження (опротестув ання) цієї постанови, за винят ком постанов про застосуванн я стягнення, передбаченого с таттею 26 цього Кодексу, а тако ж у випадках накладення штра фу, що стягується на місці вчи нення адміністративного пра вопорушення.

Згідно з ст.33 ГПК України ко жна сторона повинна довести ті обставини, на які вона поси лається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази по даються сторонами та іншими учасниками судового процесу .

Однак як суду першої, так і с уду апеляційної інстанцій су б”єктом підприємницької дія льності-фізичною особою ОС ОБА_2 не подано доказів оска рження постанови по справі п ро адміністративне правопор ушення, висновки перевірки д отримання вимог земельного з аконодавства не спростовані документально, факт самовіл ьного зайняття останнім спір ної земельної ділянки доведе ний, піддавати сумніву істин ність вищевказаних документ ів, якими позивач обгрунтову є свої вимоги, немає необхідн ості.

Відповідно до ч.2 ст.152 Земель ного кодексу України влас ник земельної ділянки аб о землекористувач мо же вимагати усунення будь-як их порушень його прав на земл ю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням пра ва володіння земельною ділян кою, і відшкодування завдани х збитків.

Враховуючи наведену норму закону, покликання відповід ача-2 у відзиві на позовну заяв у (останній абзац, а.с.40, Том 1) на те, що вимога про усунен ня перешкод належить тільки власнику (в даному випадку Со лонківській сільській раді П устомитівського району Льві вської області), є хибним, оскі льки ТзОВ “Е Ван Вайк і Мо я Логістик” на законних підс тавах (Державний акт на право власності на земельну діялн ку серії ЯГ № 511305 від 16.02.2007 р., а.с .13, Том 1) належить земельна д ілянка пл.1, 6469 га в с.Солонка Пус томитівського р-ну Львівсько ї обл. (кадастровий номер 4623686600:01: 001:0281), яка і межує з землями зага льного користування (дорогою ) по лінії А-Б, що підтверджуєт ься планом земельної ділянки позивача, котрий є додатком д о Державного акта на право вл асності на земельну ділянку серії ЯГ № 511305 (а.с.13, зворот, То м 1).

Суди обох інстанцій не зна ходять підтвердження того, щ о дії, які унеможливлюють кор истування позивачем земельн ою діялнкою, вчинялись відпо відачем-2 спільно з відповіда чем-1. У матеріалах справи відс утні докази того, що перешкод и в користуванні земельною д ілянкою позивача здійснювал ись відповідачем-1, а відтак по зовні вимоги до відповідача- 1 задоволенню не підлягають. К рім того, ухвалою Львівськог о апеляційного господарсько го суду від 06.10.2009 р. зобов”язано відповідача-1 ТзОВ “Лемберг” подати письмове з до кументальним обгрунтування м пояснення, яким чином пр ийняте судове рішення порушу є його права й інтереси, так як подання апеляційної скарги є незрозумілим, що ним не було виконано.

Отже, з огляду на вище викла дене, колегія Львівського ап еляційного господарського с уду вважає, що рішення Господ арського суду Львівської обл асті відповідає матеріалам с прави, грунтується на чинном у законодавстві, доводи скар жників документально необгр унтовані, не базуються на зак онодавстві, що регулює дані п равовідносини, а тому не визн аються такими, що можуть бути підставою для скасування ос каржуваного рішення.

Проте суд апеляційної інст анції вважає за необхідне пі дкоригувати п.4 резолютивної частини рішення, оскільки пр и прийнятті останнього щодо позовних вимог до відповідач а-1 відмовлено, про що зазначен о в мотивувальній частині рі шення (абзац 2, с.7 рішення, а.с .243, Том 1), однак такий висново к Господарського суду Львівс ької області не відображений у резолютивній частині ріше ння.

Керуючись ст.ст.99, 101, 103-105 ГПК Ук раїни, Львівський апеляційни й господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. В задоволенні 2 апеляці йних скарг: 1) ТзОВ “Лемберг” і 2) суб”єкта підприємницької д іяльності-фізичної особи О СОБА_2 відмовити.

2. Пункт 4 резолютивної части ни рішення Господарського су ду Львівської області від 05.08.20 09 р. у справі № 5/7 (19/276) змінити, викл авши його в наступній редакц ії:

“В частині позовних вимог д о відповідача-1 відмовити”.

В решті рішення суду залиши ти без змін.

3. Постанова набирає з аконної сили з дня її прийнят тя.

4. Постанова може бути оска ржена в касаційному порядку.

5. Справу повернути в місцев ий господарський суд.

Головуючий-суддя М.В. Краєвська

Суддя Н.А.Галушко

Суддя Г.В.Орищин

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення22.12.2009
Оприлюднено16.12.2010
Номер документу8084886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/7 (19/276)

Постанова від 22.12.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 08.12.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 08.12.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 10.11.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 10.11.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 06.10.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 06.10.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 08.07.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

Ухвала від 27.07.2009

Господарське

Господарський суд Львівської області

Петрик І.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні